2014-10-30
早前得到张免费船票,同咗屋企人去左转大海一转,之前知道澳门新濠天地个SOHO开张,就过黎睇睇,开头以为系Food Court,原来是餐厅群,有日本嘢又有墨西哥嘢又有一间叫Shelter的意大利菜,仲有好似系叫韩家得的韩国嘢,同中式嘢虽然好想食果间墨西哥嘢,但同得屋企人食,都系中式嘢安全,之后去左深井陈记烧鹅,呢个香港已成日听的烧鹅店,我爸妈就食得多,我自己就无食过,但佢地钟意都OK既,入到去都几多嘢食拣,烧鹅当然会叫,我们一行5个,就叫左半只烧鹅,老老实实,睇落去有啲油喺面,真系几肥,但又系果啲一场黎到,老练都试我拣左多肉少皮的食,叫唔错,热热地,肉软腍,之后我阿妈叫我食皮果啲,拣正旧最肥最大块皮畀我,连皮真系正,虽然知好肥,但真系好正,皮就超香夹好脆,一咬落去啲肥膏已融入口中,我本身系好怕肥腻既人,老实讲咁样食又唔太油腻,搞到我一口食咗好几旧,如果有个形容词形容真系「皮脆肉嫩」!另外仲吃左炸鱿鱼苏同咕噜肉,唔记得影,但都系水平之上,送饭一流,很不错。值得一提,呢度啲冻檬茶几有茶味,又好似唔会太甜,可以一试。
之前知道澳门新濠天地个SOHO开张,就过黎睇睇,
开头以为系Food Court,原来是餐厅群,
虽然好想食果间墨西哥嘢,但同得屋企人食,都系中式嘢安全,
之后去左深井陈记烧鹅,呢个香港已成日听的烧鹅店,
我爸妈就食得多,我自己就无食过,但佢地钟意都OK既, 入到去都几多嘢食拣,烧鹅当然会叫,
我们一行5个,就叫左半只烧鹅,
老老实实,睇落去有啲油喺面,真系几肥,
但又系果啲一场黎到,老练都试 我拣左多肉少皮的食,叫唔错,热热地,肉软腍,
之后我阿妈叫我食皮果啲,拣正旧最肥最大块皮畀我,
连皮真系正,虽然知好肥,但真系好正,
皮就超香夹好脆,一咬落去啲肥膏已融入口中,
如果有个形容词形容
真系「皮脆肉嫩」!
另外仲吃左炸鱿鱼苏同咕噜肉,唔记得影,
但都系水平之上,送饭一流,很不错。
值得一提,呢度啲冻檬茶几有茶味,又好似唔会太甜,可以一试。
题外话/补充资料:
我坐喺出面的,见到个电视播好多食物相,其中一张系9折张,影低就有9折,好简单