2019-08-18
我地一行七人叫左: 葱油白切鸡,猪骨煲(中),汁感炸排骨,咖喱牛筋腩大包,鸳鸯猪扒,桑拿花雕醉虾,辣酒煮花螺,手撕鸡,冰镇猪手,啫啫通菜煲 。 肥老板精选其中几款同大家分享一下食评: 「葱油白切鸡」 但以白切鸡来讲,肥老板俾嘅评价是颇高的。第一,鸡肉一入口系食得好舒服,鸡肉味好浓,一啲雪味都无,即使本身系鸡嘅表面有好多姜蓉,但系一啲都唔会同鸡味斗抢,而只系喺鸡味旁边默默辅助、提味。其次,鸡胸部分餐厅亦处理得好好,咬落去唔会好干好嚡,呢部分对于肥老板加左唔少分数。 「猪骨煲」 呢个骨煲味道一般,同其他餐厅味道差之无几,但胜在够大份。肥老板觉得如果汤嘅胡椒味同肉味再浓厚啲的话,必定更上一层楼。 「汁感炸排骨」 佢作为餐厅招牌菜之一,肥老板对佢的评价也是不差的。肉,腌都够入味,炸得够香口,肉汁亦保留得到。口味相较之下,有辣比无辣更香口。汁感炸排骨,名副其实。但就略嫌份量有点细。 「咖喱牛筋腩大包」 餐厅特色菜之一。份量为众多口味中最多,价钱亦然。与其他口味相比,鸡肉骨太多,虾球斑球汁太少,牛筋腩系三者之中最好嘅选择。 「鸳鸯猪扒」 上菜嘅时候,单睇外表会有啲失望,因为佢只系两块炸猪扒放左
肥老板精选其中几款同大家分享一下食评:
「葱油白切鸡」
「猪骨煲」
「汁感炸排骨」
「咖喱牛筋腩大包」
「鸳鸯猪扒」
上菜嘅时候,单睇外表会有啲失望,因为佢只系两块炸猪扒放左系只碟度。但夹起又会有惊喜,有夹心!两块猪扒,一块系夹芝士火腿,另一块系夹蒜蓉黑椒。系几有心思,虽然两款夹心都唔系什么稀奇食材,但系好食就已经足够。肥老板每次去到,都会见到差唔多每枱都有一份,系餐厅最好卖嘅一个𩠌!
「桑拿花雕醉虾」
咁多个𩠌最有惊喜就系佢。餐厅会事前将石春同粗盐,放入瓦煲一边加热,再将新鲜嘅生虾放入去,盖上盖子,最后将花雕酒淋上,令到啲虾系个煲入边好似做个花雕桑拿咁样。肥老板当时扭开个虾头一食,虾头嘅鲜味俾盐味同花雕嘅香味完全带出嚟,精神为之一振,有如鲜虾系舌头上面跳舞一样,回味无穷!而虾肉被花雕酒迅速蒸熟,虾壳未有变老而易剥;虾肉结实、鲜甜,无多余水份,堪称一绝!系肥老板最为惊艳及赞赏一道菜!
猪骨煲
葱油白切鸡