2012-03-26 613 浏览
出发去澳门前几日,知道周末人多都系BOOK定张台食晚饭稳阵D咯,于是问几位澳门住嘅朋友睇下有咩好介绍,点知佢地都系咁答我...『澳门人唔食葡国菜』,当堂O咀兼晕左。到步后唯有问酒店朋友介绍左呢间山度士。我地一行8大两细,要揾间餐厅坐得落而又唔订位都几难有得食。 待应好快带我地上楼,服务都唔错好快安排我地坐好。四围望下先,除左墙上的图画就见到D SIGN写住唔可以带自来食物同饮品,再望一望MENU,不设清水只有餐牌上的矿泉水,承惠$25一枝大嘅够4-5人饮。向大家研究紧食D乜嘅时候,待应都我地饿,奉上一篮好好味热辣辣又脆卜卜嘅葡国包。我都照住个推介餐牌好快咁点左马介休炒椰菜,葡式乳猪,葡国鸡,冻蟹,咖哩蟹,葡国肉肠,葡汁煮蚬,鸭饭同埋件仔骨。由于呢餐饭有8个大人都比意见,所以会比较客观,大家都会用一个咸字去形容,好似乳猪肉肠都比较咸,所以大家都以为葡国菜或澳门人口味偏咸添。咁其他"食送"都有D特色,例如冻蟹旁边嘅蟹酱,点面包食几好味,记住只系D蟹酱咋;咖哩蟹D咖哩汁有D海南鸡味;葡国鸡D葡国汁唔似港式有D地道味;鸭饭好似港式D腊甲焗饭味;比较印象好味系乳猪不过太多薯条。唔饮啤酒,千祈唔好

蟹盖入面D酱夹面包好味!
超咸,我饮豉油大都觉得咸 = ="
唔饮啤酒,千祈唔好点肉肠,因为超咸,系啤酒先止到咸。听人讲外国人钟意肉肠佐酒㖞!
牛仔骨算OK
埋单临走见到一个著住厨师衫嘅外国人,可能佢就系山度士,真系想问佢一句,究竟葡国菜系咁咸定澳门人口味重定煮咸D客人帮亲多D酒水哩?
最后8大两细埋单一千五百几,你话抵唔抵食哩!
2012-03-24
蟹盖入面D酱夹面包好味!
牛仔骨算OK