2022-04-18
葡式美食任食在我印象中应该系第一次,本来计划单点野食,店员极力推荐佢地任食,睇一睇餐牌后觉得可以试试。餐牌内十多款小吃份量的葡菜🇵🇹可以任食两小时,主要提供餐前面包、沙律、冷盘、小食、汤、饭类等,基本上系葡式经典菜。除主食饭类较大份外,其他大多数细细碟,如果每样野想小试一下,呢个放题形式系一个唔错既选择。饮品方面有桑格利亚酒(白/ 红)、葡萄牙啤酒🍻、汽水和水任饮。.传统葡萄牙任点任食餐牌 ($248/位*)桑格利亚酒Sangria(白/红)/ 可乐白酒和红酒试过晒,甜甜地又顺口,续杯🥂!.- 猪耳沙律 猪耳爽脆口感,几有咬感,捞洋葱丝、芫荽和橄榄油,食落略为油,如果多啲酸味更好更开胃。- 蟹肉酿蟹盖 本来奇怪无蟹盖部分,问番店员呢道的确系,将蟹肉拌沙拉酱,搽脆面包片一齐食,单食酱啖啖蟹肉几正,连续点三份😆。- 葡式牛肉粒 比想像中大份,将牛肉粒、大蒜和蔬菜用橄榄油炒,大部分牛肉肉质较老,得一两旧嫩身😅,酱汁还可以的。.- 葡式蟹柳抹酱 和蟹肉酿蟹盖个款质感相差不大,呢个酱捞埋蟹柳,味道会浓啲,同样搭配脆面包片食。- 蒜蓉白酒炒蚬 (两份)好食再打孖叫,有酒香又香蒜味,咸淡适
传统葡萄牙任点任食餐牌 ($248/位*)
桑格利亚酒Sangria(白/红)/ 可乐
白酒和红酒试过晒,甜甜地又顺口,续杯🥂!
- 蒜蓉白酒炒蚬 (两份)好食再打孖叫,有酒香又香蒜味,咸淡适中。当日粒粒鲜甜无沙,蚬肉又多又足。
- 马介休炒蛋 将马介休、脆脆地薯仔丝和洋葱丝,加入鸡蛋炒成,个刻觉得好岩捞饭食😂。
- 忌廉焗马介休 薯蓉薯仔粒加马介休碎,有啲位焗到焦香几好食,饱肚之选。
- 海鲜饭 有份量的一碗饭,配料有虾、蚬、带子、青口和鱿鱼圈,每啖饭有汁包住,汤汁鲜甜,推荐要试👍,配料底下饭量好足,以致我地惊左唔敢叫第二款饭试😂。
- 葡国肠薯蓉蔬菜汤 当然要叫任食单唯一一款汤,落左薯蓉汤底有啲浓稠,加入葡国腊肠香香地,咸淡适中。
- 青豆天妇罗 好奇试试,口感几得意。
面包 牛油
食后整体不错,上餐速度算快,有啲野食平时食葡餐应该唔会单独叫来试,呢到细细盘每款试少少当体验下,另外平时一杯sangria 都要几十蚊,饮酒的话几杯值回票价。
_
⭐️ 需加一服务费
⭐️ 星期一至星期五 18:00-20:15预约时段,星期六日分12:00-14:00及18:00-20:15 预约时段