2010-04-05 56 浏览
根据杂志的介绍星期五晚到葡韵美食店试正宗葡国菜。 我按杂志提示先book位,但去到见仲有好多位,仲以为收错料,后来先知所有位都系reserved ,有walk-in都要等,真有性格。呢度嘅老板好social,但系沟通嘅方法就唔系个个受落。 好似我未order,佢就搭住我膊头话:「你影我相㖞,其实唔驶影吖,我网页成千张相。」又两次叫隔篱台两位美小女收手机,吓到佢哋花容失色,我为咗提供几张照片俾大家,冒险影咗几张质素奇差的照片,但都应该攞今年最佳图片奖! 不过,后来先知原来佢系讲笑,人人都影……未免玩得大咗少少……老板娘见我攞将纸出来order,就笑我:「做足功课㖞!」,仲介绍其他招牌菜,下面就系我嘅报告:面包、牛油:热辣辣,脆卜卜,靓! 可惜影得太差……什菜汤:味比较淡,唔系太适合香港人口味柠檬煮蚬:蚬肉肥美,加上柠檬的酸味及西芹的香味,令本身鲜味的蚬肉更鲜更清,很开胃,令食欲大增。忌廉煮马介休:唔好见上面焗得咁惹味就以为好热气,其实里面系忌廉薯仔煮马介休,薯仔应该系浸过水,唔系薯蓉,虽然加咗忌廉,但系唔觉漏,葡国口味,可以一试。葡式烤乳猪:外脆内软,又唔似Rudy Tues

面包、牛油:热辣辣,脆卜卜,靓! 可惜影得太差……
什菜汤:味比较淡,唔系太适合香港人口味
葡式烤乳猪:外脆内软,又唔似Rudy Tuesday咁,D肉好似烚熟咁,绝对可以一试。
什果红酒:要咗半jar,好香果味,甜甜地,酒精度数唔算高,食极唔漏嘅原因唔通系佢?

$450埋单,唔算得上好抵,但系就比较正宗,比较好味,唔似其他澳门葡菜咁其实系“中式葡菜”,值得一试! 想看其他菜式及图片可按以下餐厅网址:

2010-04-02