2024-10-16
放假同屋企人去澳门玩🇲🇴我地去左一间香港人游澳门必要去食既隐世美食店 - 蟹皇捞🦀‼️一边食一边大赞性价比高又好味,仔仔仲要自己拎住慢慢食,睇下我地食左啲咩喇🤤🔺极品蟹黄捞饭系一大碗蟹黄😍同饭既比例几乎系1:1〰️白饭煮得粒粒分明🍚蟹黄极香捞饭一流,每一啖饭都可以品尝到满满既蟹膏🦀仲送上两份小食、餐汤同埋姜茶(好贴心!!)🔺蟹黄夹馍估唔到除咗捞饭之外,蟹黄仲可以夹馒头一齐食🤭馒头口感烟靭,好新鲜既食法,记得要趁热食啊🔥🔺蟹黄鱼翅捞饭平时无咩机会食鱼翅捞饭😆估唔到系好多鱼翅旗位,口感软稔,食落有d似花胶〰️劲足料啊😝🔺招牌酸菜鱼屋企人好钟意食酸菜鱼,佢地清光光🙂↕️鲩鱼肉质嫩滑零腥味,大赞👍🏻🔺粉红渣女呢杯系餐厅自家调制mix乳酸既饮品,酸酸甜甜好开胃🤗🔺神秘少女呢杯神秘在于店家系唔会公开用d咩调制😏但饮到柠檬、菠萝味同埋乳酸味~🔺柠檬利宾纳气泡系酸酸甜甜又开胃既饮品,天气热辣辣饮真系好爽😝本身仲想试埋蟹粉卜卜蚬(MOP$238)真系好大煲劲吸引🤩但惊眼阔肚窄~决定留返下次再食‼️店铺空间唔算好大,但环境打理得好整洁✅老板同埋店员服务态度都系非常亲切友善,而且价钱亲民🤓想系澳门食到咁丰富既蟹皇料
🔺极品蟹黄捞饭
🔺蟹黄夹馍
🔺蟹黄鱼翅捞饭
🔺招牌酸菜鱼
🔺粉红渣女
呢杯系餐厅自家调制mix乳酸既饮品,酸酸甜甜好开胃🤗
🔺神秘少女
🔺柠檬利宾纳气泡
系酸酸甜甜又开胃既饮品,天气热辣辣饮真系好爽😝
店铺空间唔算好大,但环境打理得好整洁✅老板同埋店员服务态度都系非常亲切友善,而且价钱亲民🤓想系澳门食到咁丰富既蟹皇料理既既话,蟹皇捞绝对系不二之选❤️每一道菜式都展现左厨师对食材既严选程度,每一啖都令人回味无穷🤤
🚍前往方法:
系港珠澳大桥搭金巴到澳门,乘搭101X号巴士到去青洲/嘉应花园,落车大约行5分钟左右就到达🫶🏻