2019-08-23 1682 浏览
餐厅走瑰丽气派,以龙为主装饰,由餐具摆设到菜单封面,都见到龙嘅踪影。枱刚好喺落地大玻璃旁,海景就冇,但就有成个新濠影汇赌场作景,唔知食食吓会唔会食出赌瘾呢?先讲讲佢地嘅待客之道。所有客人走入餐厅都会被带到等候区等,然后再逐张逐张台带位。每张枱都近乎1对1服务,只要一举手就有服务员黎帮你,每次落菜都会介绍菜式,又自动波令你茶杯常满,米芝莲餐厅果然系要食埋服务😏。 点菜后,每人都会有一盘头盘,有由玥龙轩专业茶师调配符合季节饮用嘅好茶同一口炸鲜奶。茶顺口清香,配炸得香脆嘅甜鲜奶,帮你打开味蕾,准备享用之后嘅点心。最特别系盘内有一个空嘅高身杯,系用黎闻,用嗅觉品尝香茶。讲返主角点心先😏玥龙极品鲜虾饺🦐一粒虾饺就知道一间酒楼嘅质素。呢粒竹炭虾饺做到作为虾饺嘅要求:皮薄馅靓;而且虾大只得黎爽口。圆润嘅虾饺加上金箔更显贵气。竹笙蟹粉百花卷🦀百花卷以虾胶制成,本身味道比较淡,淋上嘅瑶柱蟹粉可以话有画龙点睛嘅作用,令整个百花卷鲜味提升。鲜虾韭黄春卷🦐虾春卷非常脆口,但并不是惊喜之作;相反小妹钟意装春卷嘅盘子,好似酒杯咁,令整个点心升级咗。香茜石班脆皮海龙皇肠粉🐟系肠粉皮包住石班春卷;春卷炸得香脆,并冇被

讲返主角点心先😏

玥龙极品鲜虾饺🦐

竹笙蟹粉百花卷🦀

鲜虾韭黄春卷🦐

香茜石班脆皮海龙皇肠粉🐟
系肠粉皮包住石班春卷;春卷炸得香脆,并冇被肠粉皮整腍,食落比炸两更香脆。肠粉皮够薄够滑,可惜石班份量比较少,唔系好食到石班。

秘制鱼翅灌汤饺
咁多点心中小妹最钟意嘅😍上台后先倒入汤,系你面前将睇落平平无奇嘅蒸饺变成灌汤饺。汤头加入几丝金华火腿,饮落清醇鲜美,并唔系一般灌汤饺个种死咸;而且饺子馅料十足,每一啖汤都可以食到馅料,真心推介👍🏻!

金喳脆皮带子饼
酥皮几松脆,味道有少少似食黄桥烧饼,但小妹觉得略为油腻。

合桃流沙包
第一次食加入合桃嘅奶皇流沙包,感觉几新鲜,合桃令包多咗一份口感;奶皇香滑而且甜度适中,有惊喜!

最后唔可以唔讲埋佢嘅送嘅点品盘,每一粒都精致又好食。除咗有莲蓉酥、Macaroon,仲有杏仁豆腐兔子🐇同黑芝麻小猪🐖。小猪造型好得意,芝麻味好香浓,布丁滑得黎又有少少芝麻粒嘅口感,出奇地好食😋

贵为「誉珑轩」姊妹店,「玥龙轩」质素的确有番咁上下,味道服务都到位,米芝莲一星的美誉并唔止系光环。另外大部份点心价钱系50-70蚊,其实比香港唔少贵价/酒店点心平,所以小妹觉得值得一试! (唯一比较唔抵啱嘅系茶钱系每位计,而最平嘅都等于一个点心嘅价钱,比例上唔系咁值)
2019-07-20
庆祝纪念