2008-12-31 24 浏览
去澳门既第三日去左氹仔,妈妈话好想试下鱼翅汤面。时间刚好系中午时段加上系圣诞正日,我地要系门外排队等。幸好速度都几快,等左十分钟就入到去了。黎呢度当然食佢既招牌货鱼翅汤面。除左配面亦可配饭,爱食汤饭既我选择了鱼翅汤饭。我地亦点了一客十粒的鱼翅球。鱼翅汤饭好快整好。鱼翅当然不是一梳梳的靓翅,只是一些翅边,但都可以发现有少少一条条的翅的。食落的质感有些像食花胶似的,口感都几好。不过就冇咩味道,所以只系试下就可以了。反而欣赏的系个鱼翅汤,好香好浓既鱼翅味,好岩用来做汤饭。所以个人认为配饭会比面更好,可以饮埋哟汤。鱼翅球新鲜即炸,脆卜卜同弹牙,配埋酸辣酱就更惹味。鱼翅球内的确有一团白色的野,但食不出佢有冇鱼翅存在。总括味道一般,但只是试过便算。三十多元当然不会预期有一梳梳翅,但价钱都算合理。只是认为鱼翅球不太值四十多元。

鱼翅汤面(姐姐食的)
鱼翅球