2007-12-28
虽然话系半个澳门人, 今次都系第一次食葡国菜今次同朋友V 去o左澳门一日游, 到晚饭时间, 我o地跟住个游客指南, 见到幅图好似几ok, 咁就走o左去乙水仔揾间餐厅.入到去, 可能早o左少少o既关系, 7 点前系冇客人, 不过唔理, 我o地照样坐低o左. 咁o的侍应都ok 咁俾menu 我o地, 同recommend 我o地试o下乳猪. 不过, 我o地系因为见到指南上面o既炒蚬同焗鸭饭, 咁我o地就跟住o黎叫. 个厨师同侍应都ok, 同我o地讲鸭饭如果焗会太干同埋要成四十分钟, 不过我o地都系一心试菜, 最后都系叫返柠檬炒蚬同焗鸭饭. 结果, turn out 出o黎, 都系廿多分钟就已经出齐菜有得食.柠檬炒蚬好快就上菜, 都几好, 冇乜o的古怪味, 不过就唔系只只都有肉. 焗鸭饭都唔错, 够香口, 干系有少少干, 不过胜在够晒热, 热食唔完全冇问题, 有少少好似饭焦咁, 几好.之后同朋友都倾到8 点几, 个侍应先过o黎收o下o野同问我o地要唔要试o下o的甜品, 咁佢介绍o左两款有少少焦糖o系面o既甜品俾我o地. 我就觉得苦o左o的, 不过朋友V 又觉得冇乜问题, 结果我o地
之后同朋友都倾到8 点几, 个侍应先过o黎收o下o野同问我o地要唔要试o下o的甜品, 咁佢介绍o左两款有少少焦糖o系面o既甜品俾我o地. 我就觉得苦o左o的, 不过朋友V 又觉得冇乜问题, 结果我o地都食晒.
最后埋单, 大概每人$120, 香港价啦, 都ok o既.