2013-11-14 925 浏览
话咗今次个小旅行以轻松渡假、舒展身心为主,无紧凑嘅行程,无必去嘅景点,所以,下午办好入住手续,安顿好一切之后,先晌酒店个泳池游吓水,浸浸按摩池、叹埋个桑拿 ,晚饭就落返5/F嘅稻菊,足不出户,好好享受番一餐滋味嘅日本料理 。拥有百多年历史,又曾获米芝莲选为精选食肆,更被评为澳门最佳食府之一(2009-2013),自不然有一定嘅水准,当中以采用百分百天然优质长野白芝麻油嚟做嘅天妇罗,最为家传户晓。一入门口,已睇到装潢上尽见气派,酒吧位大大盏水晶吊灯,反而和风味唔重,红同黑嘅配衬,较为型格。如想睇师傅表现厨艺,可选择坐晌即场烹煮区嘅吧櫈,分寿司/刺身、天妇罗、铁板烧3个分区 。我哋想坐得舒服一啲,地方多一啲,方便摆嘢之余,又可以方便写吓嘢,况且同老婆打对面坐,方便交流吖嘛,所以都喺拣番中间大堂位置。由于枱与枱之间都分隔颇开,又有啲竹帘相间,故此就算客多,相信个骚扰度唔高 。除咗环境型格,枱上嘅摆设都好幽雅,唔知喺咪星际嘅特色,由之前房内嘅洗手间、书枱,以及晌稻菊,都经常见到插上一小伙兰花作装饰。为咗试吓师傅做各类食物嘅手势,所以,前菜、寿司、天妇罗、主菜、面类样样都点啲。 自家制
自家制冷豆腐 $90

90蚊食一兜豆腐可能你会觉得好贵,但当中夹杂人工、铺租及各项成本,以及师傅嘅心思。老实讲,豆腐唔叫得滑,但豆味浓郁,成份冷豆腐都冰镇住上枱,所以无论何时入口,豆腐都冰凉清爽,将幼细嘅葱花、木鱼碎、姜蓉、酱油跟豆腐捞埋一齐食,感觉鲜爽有层次
自家制冷豆腐
鳗鱼柳川锅 $120

试完一个冻嘅前菜,再嚟另一个喺热嘅前菜「鳗鱼柳川锅」,一道将碳烧鳗鱼淋上蛋汁而成嘅南方乡土料理,喺小弟是晚嘅诚意推介。一来碟头颇大,份量十足,二来鳗鱼挺多,既油润又有碳火香,再者又加上汁煮过嘅牛蒡,富口感,而且蛋香嫩滑,无唔推介嘅理由啰
鳗鱼柳川锅
吞拿鱼 $45、金目鲷 $50、海瞻寿司 $150

稻菊嘅寿司一啲都唔使宜,最平嘅三文鱼都要成$40一件,最贵嘅海瞻或火焰吞拿鱼腩寿司卖到成$150一件。为咗一试佢啲鲜鱼及饭粒嘅质素,我哋平嘅又点,贵嘅都点。金目鲷及吞拿鱼嘅质素单睇色泽已有一定信心,唔会暗哑瘀黑,入口非常新鲜甜美,饭粒软熟黏糯而不松散,师傅手势果然上乘
;至于海瞻寿司以军舰形式登场,紫菜十分香脆,咬落「咯咯声」,而海瞻下得极之多,入口绵滑丰腻,正
!即磨嘅山葵及酸姜片晌摆设上,细节位一啲都唔马虎。
吞拿鱼、金目鲷、海瞻寿司
海瞻寿司
稻菊天妇罗拼盘 $360

天妇罗既为稻菊名物,主打都心想要试,所以亳无悬念一点就喺「稻菊天妇罗拼盘」,一客有齐车海老(两件)、松叶蟹脚(一件)、九肚鱼(两件)、海鳗鱼饼(一件,一开二)、数款野菜,配以天妇罗汁、岩盐及柠汁。粉浆无疑又薄又脆,虽以纯芝麻油嚟炸,唔好期望满口芝麻香,但却喺清爽唔油腻
;虽然蘸柠汁带酸香,口感更清爽,但会令外层变腍,小弟觉得轻轻点啲岩盐更惹味
。车海老非常鲜味,千祈唔好嘥个虾头当垃圾,炸香之后嘅虾头极之酥脆;松叶蟹脚亦都新鲜,散叫一客都要成$66架;九肚鱼最有惊喜,入口非常滑嫩,蘸岩盐夸张啲讲句,真喺无懈可击
;海鳗鱼饼亦都不俗,鱼味挺鲜;野菜有茄子(一件)、蕃薯(两件)、南瓜(两件)、鲜露笋(两件),当中以蕃薯及鲜露笋最好食,前者粉甜,后者爽脆。此外,侍应会留意住我哋食嘢嘅进度,天妇罗新鲜即整,整好又即上枱,所以一食完上一道菜,天妇罗拼盘就即时为我哋送上,抵赞
稻菊天妇罗拼盘
银雪鱼西京烧 $168

银雪鱼喺老婆生死至爱,近乎食亲日本嘢都例点咁滞,今次,亦都无例外。银雪鱼卖相好精致,既大件,又厚身,食落鱼油十足,质感一瓣瓣,鲜嫩细滑
;伴碟用嘅黑豆,又腍又甜,意外哋咁好食
,最可惜喺鱼皮烧得过㶶,无奈哋要放弃。
银雪鱼西京烧
冷荞麦面 $85

又天妇罗,又西京烧,临尾食啲冰凉嘅荞麦面就最好不过。荞麦面有韧劲,颇滑溜,不过本身好淡味,但佐以紫菜、葱粒、山葵、酱汁,感觉完全唔同晒!
冷荞麦面
果然喺酒店级食肆,服务真喺一流,除不断添茶外,前后帮我哋换咗3 次碟,菜式一道跟一道逐一送上,而且先后有序
,令人食得轻松称心。众所周知啦,依家通常相机先食,搞一轮先真正起筷,慢慢上菜唔使堆到一枱都喺
之前一直所斟嘅喺玄米茶,挺芳香,而饭后再送上绿茶一碗(可添饮),细问之下喺雨前龙井,据讲有抗氧化、防衰老之效,点都好,饮落令人舒畅,很窝心嘅安排。
用餐优惠
其他