2011-08-09 60 浏览
其实exactly几时食我唔记得左, 大约系今年5-6月之间岩岩考完试, 而一位外国返黎ge visiting同学又差唔多走, 谂住去一转澳门玩下啦咁例牌都系去大利来记揾食ga喇一去到揾位, 问阿姐, 又例牌比佢串几句啦, 废鬼事理佢自己揾位, 1-2分钟就揾到每人叫左猪扒包, 饮品都无叫, 成十九几蚊叫冻冷饮我先唔会咁傻(同枱有个后生仔自己一个人食, 一个包+一杯冻奶茶已经成40蚊落楼, 真系难为佢)呢度呢就无咩卫生可言ga喇, 去过ge朋友都知咩事, 楼下都有讲过咁2010年果时都同女朋友去食过一次, 感觉mama地, 不过第一次食澳门大利来记ge猪扒包呢个感觉加左佢唔少分今次再食, 感觉得好唔同, 唔再系第一次ge感觉, 而系有最后一次向大利来记食猪扒包ge感觉个包黎到, 无咩香味, 放到去个鼻隔离先有d炭烧味, 无错系几香ge不过一咬落去, 哗, 咩黎ga?? 咁硬ge!?个包冻冻地不故止, 仲要死咬难咬先分得开, 之后仲要死赵难赵先吞到至于块猪扒.....算吧啦, 同个包斗干总结就系呢d点睇都唔系叫咬口, 系叫咬极都放唔到入口其实一个猪扒包, 我唔要求你整到识飞, 但最起码唔
咁例牌都系去大利来记揾食ga喇

一去到揾位, 问阿姐, 又例牌比佢串几句啦, 废鬼事理佢
自己揾位, 1-2分钟就揾到

不过一咬落去, 哗, 咩黎ga?? 咁硬ge!?
至于块猪扒.....算吧啦, 同个包斗干
总结就系呢d点睇都唔系叫咬口, 系叫咬极都放唔到入口
其实一个猪扒包, 我唔要求你整到识飞, 但最起码唔会食到人地牙较痛先.

我同d同学都食到无晒声气, 最后我本著唔浪费食物ge态度好辛苦咁ko左佢

难食唔系罪, 但难食得黎仲要出名、仲要收人咁贵就罪无可恕
虽然我相信大利来记呢个金漆招牌向短期来ge吸引力唔会有明显下降, 但系作为一间对食客负责任ge食店, 希望佢地可以改善对客人ge态度同食物ge质素, 客人系一个都唔可以得失, 食物质素更加无再差落去ge余地.

最后最后, 我岩岩向一个刚去完澳门ge朋友fb度见到一句说话:原来真系求其食一间都好食过大利好多
对于未食过其他舖头ge猪扒包ge我黎讲, 呢句说话已经有70%系真.
2011-05-31
$ 20 (下午茶)
庆祝纪念
纪念日