2009-10-27 355 浏览
呢度系我地一行四人,两日一夜既澳门之旅,第一晚既晚餐。会选择食观光塔既dinner buffet,全因为我地其中一个系塔皇,佢无塔不欢,马来西亚观光塔、双子塔,星珈玻文华酒店顶楼(可俯览星城风景),海洋公园会转观光塔,佢都唔放过!加上佢未去过澳门呢个观光塔,所以佢又点会放过呢个机会? 而我自己唔系第一次上观光塔游览同食呢间旋转餐厅,所以问心,要分开比上去观光既钱同食唔系特别好食但价钱唔平既buffet,唔系有套票,我唔会去啰… 我地既套票,系0系明星旅游到online买,Turbo Jet来回船票+上观光塔58及61楼观光楼层入场券 + 观光塔楼旋转餐厅dinner buffet,因为我地回港系夜船,所以要加钱,承惠每位$600。实则唔系平好多,你当呢个价钱观光楼层入场券系免费,buffet 95折到!去到见d大多沿窗边排,都系既~~~黎呢到系食个环境,如果系为食个buffet就唔抵喇,所以,我地亦坐系窗边。for your information, 大多数系旅行社买package食呢个buffet都可以安排到窗口位!食物种类不过不失,多全属大路热盘冻盘,有即叫即渌粉面,甜品,寿司鱼

食物种类不过不失,多全属大路热盘冻盘,有即叫即渌粉面,甜品,寿司鱼生bar,自助冲热饮bar。

因无咩特别,我亦唔特别每个甘讲,睇返第一张相,我由冷盘食起,由时位顺时针数,冻虾、烟三文、椒丝牛柳丝沙律、竹笋鸭丝沙律、苹果沙律、自助菁菜沙律、乡村面包片。

冷盘中值得一提既系,冻虾同椒丝牛柳丝沙律比较好,
椒丝牛柳丝沙律就几特别,
冻虾就处理得好清洁同够爽,但无咩虾味。但自助菁菜沙律菜既款式少,仲要唔太新鲜,沙律酱只有大路既选择。烟三文仲超咸!
寿司鱼生,唔多款式,亦唔肥美,比较逊色。

餐汤方面:是晚餐汤系葡式薯蓉白汤,及中式人参汤,我对人参汤无咩兴趣,无试到,而个白汤…唔知系个葡式既问题,定系个薯蓉有问题,总之我唔钟意呢个白汤。难听d我宁愿饮生粉白汤。
而d餐包,唔香,唔软,唔好食。

热盘方面,睇返第三张相,由长通粉超起,顺时针睇,茄汁长通粉、carbonara蝴蝶粉、马介休炸球,葱蛋鱼肉小食、葡国鸡、露笋猪肉卷、小棠菜焗牛肉、葡式焗鱼、中间既系白汁焗薯片。
即叫即渌粉面,系有清汤或La Sa汤底、有河粉、米粉,配料有丸,虾,云吞、菜。但大多唔refill,因为我想食碗米粉时都无…

热盘中值得一提既系,中间既白汁焗薯片同小棠菜焗牛肉。白汁焗薯片既白汁好creamy同奶香,佢既奶香竟然比carbonara蝴蝶粉既汁更rich
!而个小棠菜焗牛肉既汁几好,牛肉几滑。但个马介休炸球又系超咸,无味,茄汁长通粉太林…

甜品&自助冲热饮bar:甜品系cookies,蛋糕,jelly,迷你葡挞,同雪糕。迷你葡挞ok~ 而雪糕有四种味选择,其中特浓朱古力好正!
真系超浓!朱古力痴唔好错过!自助冲热饮bar有咖啡、奶茶、柠水、柠茶

总括而言:唔系难食到反既,食得饱你啰!所以如果想食好野,唔好黎呢度~~
睇你想试下旋转餐厅定睇风景啦,坐附近既小朋友好钟意旋转餐厅la~~,可选择食lunch buffet,食既野差唔多但平d!如果只想睇风景,我会选择上58及61楼观光楼层!入场费都系$90
冷盘一般,无特别惊喜。
冷盘中既冻虾系最好,处理清洁新鲜,够爽,但无咩虾味~
热盘一般,系个白汁焗薯片唔错
2009-10-24
冷盘中既冻虾系最好,处理清洁新鲜,够爽,但无咩虾味~