2024-09-18
又系去澳门,自然需要葡国餐。不过葡国餐,都系马介休、葡国腊肠同橄榄,如果避晒呢啲,唔知仲有咩叫得呢?最后除左第一碟餐前小食,有橄榄之外,最后全部完美避开。葡式炒牛柳粒 $118香浓但唔太酸嘅茄膏,配以酸瓜同各种香料炒牛柳粒,酱汁好开胃,所以佢俾面包我地点酱汁好适合。唯一一个缺点,系牛肉太熟。蕃茄浓汤配手工酥皮卷 $88Creamy ,虽然少左香料味道,又系香浓但唔酸,感觉特别,有住家感觉。酥皮卷系一个好好嘅点缀。酥皮蘑菇忌廉汤 $88上菜见到香脆、充满牛油香味嘅酥皮打开里面系好重奶味嘅蘑菇汤,蘑菇切得比较大粒,每口汤都有咬到蘑菇。都系好食饮嘅,但其他食物都好少见,所以就缺少左惊艳嘅感觉。葡式炭烤八爪鱼配香蒜橄榄油酱、马铃薯及时蔬 $238有两大条葡国八爪鱼,首先加入橄榄油用传统方式慢煮,再炭烤,所以食落软腍又入味。配菜有西兰花同小薯仔,味道偏淡,可以点橄榄油酱汁,增加风味。里脊牛扒佐秘制波特酒酱配薯条 $238牛扒加酱汁配薯条,系西餐常见食物,但原来有特别喔。里脊嘅港澳中文系牛柳,但呢款唔算好腍,肉味又够,我地一致觉得佢应该系肉眼。波特酒系葡国嘅一款酒,造成酱汁之后酸酸甜甜,可以解腻,
葡式炒牛柳粒 $118
蕃茄浓汤配手工酥皮卷 $88
酥皮蘑菇忌廉汤 $88
上菜见到香脆、充满牛油香味嘅酥皮
葡式炭烤八爪鱼配香蒜橄榄油酱、马铃薯及时蔬 $238
里脊牛扒佐秘制波特酒酱配薯条 $238
牛扒加酱汁配薯条,系西餐常见食物,但原来有特别喔。里脊嘅港澳中文系牛柳,但呢款唔算好腍,肉味又够,我地一致觉得佢应该系肉眼。波特酒系葡国嘅一款酒,造成酱汁之后酸酸甜甜,可以解腻,就算系薯条都唔再点茄汁,点呢个酒汁好适合。
葡式蛋挞 $30 两个
做咩要俾咁贵,食周围都有嘅蛋挞?原来佢唔系港澳嘅蛋挞,系葡国嘅葡挞,味道偏甜。有俾肉桂粉我地落,食落唔系常见嘅蛋浆,有吉士酱嘅感觉,可以一试。
杂果宾治 $76*2
见到水吧用三份一青苹果汁🍏三份一橙汁🍊三份一菠萝汁🍍
加梳打水,再放上苹果同蓝莓,饮品感觉非常清新开胃,有啲唔太够饮。
小计 $952
总数 $1047