2008-10-23
趁未放暑假就过澳门玩咗两日, 啲friend带咗我吔去 "焕记海鲜饭店" 到食晚饭, 之前都听过吓话啲嘢平, 靓, 正, 食过之后, 果然系名不虚传. 食过一次, 就好想再番㖊味, 佢哋不单系价廉物美, 而且仲唔收加一添, 员工态度又亲切,唔怪得每到假日如果无订位, 想揾位就难啦!睇住个菜牌, 真系唔知食乜好, 因为样样𩠌都好想食, 望吓隔离张枱, 摆喺到既𩠌真系色,香,味俱全, 睇见都流口水, 即刻行动叫𩠌.于是叫咗呢6个𩠌:椒盐九肚鱼: 超好食! 外面脆脆地里面滑嘟嘟, 味道唔会太咸, 唔怕抢咗啲鱼味, 必食之选. 菜胆鸡: 此乃招牌菜, 嗜鸡者非食不可.肉质非常嫩滑, 烹调手法恰到好处, 唔会过熟影响质 感. 炸大肠: 炸完之后唔会干净净咁, 入口少脆, 仲有肉汁添, 点埋啲酸甜酱嚟食, 简直是绝配.果皮蒸乌鱼: 蒸鱼鱼一定要新鲜, 用既配料味道要夹, 咁蒸出嚟先至好食, 呢味𩠌完全做得 到. 火喉控制得啱啱好, 梗梗熟, 好味到连汁都捞埋.豉椒炒蚬: 虽然系普通既菜式, 但整得好够镬气, 又有洋葱同青椒
于是叫咗呢6个𩠌:
感.
到. 火喉控制得啱啱好, 梗梗熟, 好味到连汁都捞埋.
豉椒炒蚬: 虽然系普通既菜式, 但整得好够镬气, 又有洋葱同青椒做配料, 色香味齐晒.
冬菇小棠菜: 呢个系当晚既特价菜, 话明系特价, 梗系唔会收得贵, 好就好在佢哋唔会将货就
价, 求其煮俾啲客食, 用料十足兼好味.
连埋白饭同粥, 埋单每人都系50几蚊, 果然抵食! 如要帮衬又系假期既话, 记得预先订定位, 真系好爆架.