2018-12-12 1035 浏览
呢排返工好忙好辛苦,所以难得weekend有时间就冲出香港去左澳门休息一两日😌其中一站必去就系官也街,买完手信就揾食啦~😋男友话想试下水蟹粥,所以就拣左呢间诚昌饭店啦!我地6点未够就入去,其实都已经坐满到七七八八😯到了正式晚饭时间应该要排队。佢既舖头其实就系一间饭馆咁,冇华丽既装修,但平实得来都干净光猛,多数都系大买枱,所以我地两丁人就同搭枱同另外一对人坐,不过都唔系好迫既。诚昌畀我既感觉有D似打冷舖,佢既菜式唔多,而且样样都偏大碟,所以我地得两丁友,叫左个粥🦀之后都唔敢叫太多。千拣万拣,男友拣左个豉椒炒花甲。其实有好多野样都想食架,不过食呢间下次都系要4-5人以上先好,方便叫多D野食。难为我地见到搭枱个两位叫左鳝又蒸左条鱼🐟炒左菜🥦🥬但好多都食唔哂,有D浪费…同埋而家真系90%都系国内游客,店员都好习惯性先讲左普通话,之后你讲广东话佢先再转返channel。为左迎合大陆游客,呢度都可以用wechat pay同支付宝(大陆版)。先黎左个水蟹粥🦀,话细但其实都够3个人食🥴🤣不过个粥底好绵,有甜甜既海鲜味,而且细码粥都已经有6旧蟹脚或钳😍🦀🦀啲蟹肉好鲜甜,唔会煲到冇味,果然名不虚传👍🏼不过

招牌水蟹粥(细)

先黎左个水蟹粥🦀,话细但其实都够3个人食🥴🤣不过个粥底好绵,有甜甜既海鲜味,而且细码粥都已经有6旧蟹脚或钳😍🦀🦀啲蟹肉好鲜甜,唔会煲到冇味,果然名不虚传👍🏼不过我建议黎食既话点都要叫大码粥🤣因为我地见人地𠮶碗再多好几旧蟹肉、个蟹盖、钳都大只好多🤣😋
豉椒炒花甲

豉椒炒花甲都好大碟,好彩食埋D肉唔会太多,所以两个人都食到。佢炒得好有镬气,豉椒味香得黎唔会过浓。不过D蚬有D沙,可能之前吐沙唔够干净。蚬肉就size正常啦,唔系好大只,但都鲜甜。😋
粥加炒蚬卖单300蚊,系有D贵既,不过又咁讲啦,食海鲜咁既价都唔过分。始终都系一分钱一分货。我地食完七点未够,门口真系排哂队架😏
2018-11-30
招牌水蟹粥(细)
豉椒炒花甲
  • 水蟹粥