2019-09-01
来自台北既一间日式居酒屋,午市有几款定食,选择主食后,基本旁边配菜一样,坐吧台可以睇住师傅准备,当日有幸见到番货,条鱼识郁,师傅即场处理。虽则对于中午饭来讲贵左啲啲,但食过绝对物超所值!!!间唔中要对自己好啲☺️。.午市定食- 海鲜丼 ($188)上层有一大盘刺身切片,有虾、三文鱼、帆立贝、海胆、鱿鱼同鱼类等刺身,卖相相当精神,下层装左调好味饭,腌黄瓜、蟹柳丝、芥末八爪鱼放面,仲可以食个甜姜开胃。作为一个丼饭,刺身不论系份量或是厚度,都令我赞叹,每片刺身厚切,而且当日每款鲜甜,感受到十分之新鲜。最贴心系饭已调味,直接一啖饭一啖海鲜,成份系诚意之作。.午市定食- 握寿司 ($268)有7握寿司即场制作,有啲似omakase,师傅更提醒食材新鲜同温度保持,所以即整即食最好味,建议坐吧台可以边睇边食。同日式做法一样,刺身同饭之间已加入芥末,刺身算新鲜,特别海胆鲜甜,虾爽口,鱼类唔腥,男生来讲未必够饱。.其他内容(副食,沙拉、汤品、渍物、米饭、甘物等)当天菜品:汤、沙津、茶碗蒸、渍物、南瓜、生蚝、甜品汤既味道自然,更有一只大虾跟埋,茶碗蒸非常嫩滑,腌物有腌萝卜片同黄瓜,脆口开胃,南瓜软软既,味
午市定食- 海鲜丼 ($188)
上层有一大盘刺身切片,有虾、三文鱼、帆立贝、海胆、鱿鱼同鱼类等刺身,卖相相当精神,下层装左调好味饭,腌黄瓜、蟹柳丝、芥末八爪鱼放面,仲可以食个甜姜开胃。 作为一个丼饭,刺身不论系份量或是厚度,都令我赞叹,每片刺身厚切,而且当日每款鲜甜,感受到十分之新鲜。最贴心系饭已调味,直接一啖饭一啖海鲜,成份系诚意之作。
午市定食- 握寿司 ($268)
其他内容(副食,沙拉、汤品、渍物、米饭、甘物等)
当天菜品:汤、沙津、茶碗蒸、渍物、南瓜、生蚝、甜品
汤既味道自然,更有一只大虾跟埋,茶碗蒸非常嫩滑,腌物有腌萝卜片同黄瓜,脆口开胃,南瓜软软既,味道啖啖,重头戏系生蚝,虽则海水味差咁啲,但平时抗拒既我居然有啲挂住只蚝🤔,仲有一球雪糕做ending。 定食丰富,各款鱼生质素可以,午市呢个水准cp值算高的!
_
⭐️最好去前先Book定位