2017-04-24 2476 浏览
今次澳门之旅我地mark低左一样新野 - 炭烧鱼饼包!猪扒包就食得多啦,辣鱼包亦试过,鱼饼包就真系少听啦!所以决定抽少少时间去会一会佢!好彩有GPS导航,令屈小姐同赖生2位小朋友都可以穷游澳门,用双腿替代的士,行晒今次旅程超过8成既路,悭番唔少交通费可以用系食方面,而另一个好处就系边行边感受澳门既风土人情 (再另加减肥同加速消化)!而《新英记》就系工业(?)区入面一间小店,相信冇GPS,赖生都带唔到屈小姐黎(无办法啦⋯⋯未尼过麻)!入去一坐低,四眼一望就知道呢间系传统澳门茶记,装修一般,但人流唔算少既,而大家既枱面上都有一个共通点 - 炭烧鱼饼包($25)炭烧鱼饼包 : ⭐️⭐️⭐️⭐️呢个包简单黎讲可以分3个部分 - 鱼饼,面包同整体!A) 鱼饼 ⭐️⭐️⭐️⭐️单论鱼饼黎讲,新英记绝对系中上之作!赢在口感!鱼饼厚度均一,佢唔会滴油或者油淋淋,外层2边都好香脆,而内里更加系好弹牙同埋滑,只可惜佢输在味道! 味道黎讲,鱼饼冇炭烧香味同味道,而且味道较淡,未算出色!B) 面包 ⭐️⭐️⭐️⭐️烘得脆同热既,中间有扫牛油,面包黎讲佢做得几好,如果中间既面包面再脆D(即系脆到咬落去有面包碎飞出黎果只),入面既面包更

可以用系食方面
,而另一个好处就系边行边感受澳门既风土人情
 (再另加减肥同加速消化
)!

)!

炭烧鱼饼包
炭烧鱼饼包 : ⭐️⭐️⭐️⭐️

呢个包简单黎讲可以分3个部分 - 鱼饼,面包同整体!

A) 鱼饼 ⭐️⭐️⭐️⭐️

,只可惜佢输在味道

味道黎讲,鱼饼冇炭烧香味同味道,而且味道较淡,未算出色

B) 面包 ⭐️⭐️⭐️⭐️

烘得脆同热既,中间有扫牛油,面包黎讲佢做得几好,如果中间既面包面再脆D(即系脆到咬落去有面包碎飞出黎果只),入面既面包更松松就更好
 不过同样,个包系冇炭烧香味同味道架

C) 鱼饼包 ⭐️⭐️⭐️⭐️

正如刚才所言,佢既鱼饼同面包都有一定水准,但夹埋之后系咪好夹呢?又唔系㖞,夹埋之后,显得鱼饼太薄,味道更淡,只系食紧一个普通有馅包咁,但系个馅好弹牙,所以个人觉得净食鱼饼会更好,味道更出(佢menu有嫁

#旅行就是要四处去觅食

#试过活过才是无憾

#有你在人生的旅途上陪伴真好

#即使天气很坏太阳就在我的身旁
2017-03-20
$12.5 (午餐)
炭烧鱼饼包