2016-09-24
男朋友想食海南鸡饭, 行过food court见到呢间1983南洋风味就买左黎试。先讲效率,其实所有野已经煮好,只需要斩同装落碗就得,不过斩鸡大哥🐔👦🏻好似唔系太handle到。男朋友买完飞排队等野食嘅时候,前面有个叔叔👴🏻都等紧,而叔叔👴🏻手上张飞系买左3碟饭嘅。话说收钱姐姐👩🏻已经提醒左斩鸡大哥🐔👦🏻要斩3份,但系大哥🐔👦🏻斩左一份就算,叔叔👴🏻攞左第一份餐返埋位摆低之后返到埋counter发现自己被完美忽略。好啦咁斩返两份比叔叔👴🏻,就到我男朋友啦。男朋友点餐嘅时间同姐姐👩🏻讲左要走翼,咁姐姐👩🏻喺大哥🐔👦🏻开始斩嘅时候都提多佢一声要走翼,不过唔知大哥🐔👦🏻系听唔明定听唔到,比男朋友碟饭系有大大只鸡中翼嘅。咁男朋友就同返姐姐👩🏻讲,姐姐👩🏻又好象徴式咁同大哥🐔👦🏻讲,喂走翼呀。大哥🐔👦🏻今次斩左碟有鸡翼尖嘅。姐姐👩🏻都醒左架啦,自己睇一次先,然后又讲,都话走翼啰,之后叫大哥🐔👦🏻再斩过。咁呢次呢,大哥🐔👦🏻就斩左碟又有鸡中翼,又有鸡翼尖嘅。扰攘左几分钟,正当我男朋友饿到想爆seed之际,比姐姐👩🏻抢先一步,向大哥🐔👦🏻大叫,人地讲左走翼,唔要鸡翼呀!大哥🐔👦🏻今次就经典啦,只系拎
好啦咁斩返两份比叔叔👴🏻,就到我男朋友啦。男朋友点餐嘅时间同姐姐👩🏻讲左要走翼,咁姐姐👩🏻喺大哥🐔👦🏻开始斩嘅时候都提多佢一声要走翼,不过唔知大哥🐔👦🏻系听唔明定听唔到,比男朋友碟饭系有大大只鸡中翼嘅。咁男朋友就同返姐姐👩🏻讲,姐姐👩🏻又好象徴式咁同大哥🐔👦🏻讲,喂走翼呀。大哥🐔👦🏻今次斩左碟有鸡翼尖嘅。姐姐👩🏻都醒左架啦,自己睇一次先,然后又讲,都话走翼啰,之后叫大哥🐔👦🏻再斩过。咁呢次呢,大哥🐔👦🏻就斩左碟又有鸡中翼,又有鸡翼尖嘅。扰攘左几分钟,正当我男朋友饿到想爆seed之际,比姐姐👩🏻抢先一步,向大哥🐔👦🏻大叫,人地讲左走翼,唔要鸡翼呀!大哥🐔👦🏻今次就经典啦,只系拎走左只鸡中翼同鸡翼尖就算,完全无意欲要斩返其他野落去。
由于男朋友太肚饿唔想再等,咁就算啦拎返埋位食。一睇下斩左果堆野,大哥🐔👦🏻明显刀工有极大改善空间,斩到一岩一忽甩皮甩骨,有半份都系皮同骨。加上号称海南鸡嘅其实只系无果版白切鸡,呢餐饭只可用伏黎形容。