2009-02-05 92 浏览
为咗自己嘅健康,我决定逐步减少我嘅食量。第一步就系每日嘅午饭或晚饭食粥或者食面。是日食晏我就决定食面,嚟咗澳门咁耐,都未食过认真好味嘅面,无论系名气大嘅(如黄枝记),又或者系名不经传嘅,冇一间可以令我留下深刻嘅印象。有阵时要食好嘢都要讲吓缘份,好食嘅嘢可遇而不可求。今次嚟到呢间「百福」,唔知有冇食神呢?行到去门口,发觉玻璃窗上贴满多种信用卡招纸,心谂「食面啫,唔驶碌卡咁大阵像啩」,好彩坐低打开餐牌之后,见到部份菜色啲价钱都唔系话太贵。思前想后,我嗌咗个云吞搭牛腩筋汤面。云吞方面,用嘅系鲜虾,虾嘅鲜味唔系太丰富,但肉质都算爽滑;牛腩筋比我想像中炆得腍,就算系肌肉部分都可以一咬就开,但不知为何牛味冇一般咁浓,唔通用咗梳打粉整松啲牛腩?面条都系同「黄枝记」一样,唔够扎实,唔弹牙,一咬就散晒。如夹硬要海军斗水兵,我觉得「百福」稍为好少少。 呢碗面一啲都唔平,要成廿七蚊一碗。以咁样嘅价钱,我梗系唔敢推荐俾大家啦!