鰻魚四代目菊川🌼位於銅鑼灣利園一期,非常日式嘅設置,侍應都係着住和服去帶位同落單👘裝修精緻和風,非常舒服,仲有開放式廚房可以見到師傅燒鰻魚嘅過程❤️‍🔥主打就梗係食鰻魚,90年歷史都係專注做鰻魚,非常吸引🤩全球重要超過30間分店,點都要朝下聖😆期間限定🌟既名物明太子一本鰻三吃🍱賣相非常之吸引,好豐富嘅感覺,先試鰻肝養生湯,清得嚟帶少少魚香🐡時令配菜同醃菜都幾開胃,配有明太子一條同蒲燒鰻魚一條(切斷),首先直接試下蒲燒風味,又香又脆😻食得出鰻魚好鮮,肉質嫩滑,配埋日本米飯就咁食已經好好味😋如果唔夠味嘅可以加入鰻魚汁,好味👍🏻第二食加上配料:蔥花、山葵、紫菜,撈勻之後我再加咗少少鰻魚汁,又另有一番風味,多咗香料口感都複雜咗,相當唔錯😌第三食加入高湯做茶泡飯,因為個湯夠熱,所以泡落去嘅時候加埋配料等都好好味👍🏻建議加埋山椒粉,感覺好舒服,期間限定第四食:明太子撈鰻魚飯🎌明太子好新鮮好濃味,加落啲飯度撈已經非常好味🤤估唔到明太子同燒鰻魚都可以咁夾🫶🏻成個享受層次提升,不論你鍾意食鰻魚定係明太子都係必試🥺能夠屹立90年不斷發展同埋自稱一本鰻真係有原因😎非常有實力嘅鰻魚飯專門店,專心做好一件事就係正

一本鰻三吃
一本鰻
鰻魚飯

鰻魚茶泡飯
明太子鰻魚飯

能夠屹立90年不斷發展同埋自稱一本鰻真係有原因😎非常有實力嘅鰻魚飯專門店,專心做好一件事就係正🈵大推明太子加鰻魚飯,係我食過最好食嘅鰻魚飯,沒有之一🩵
一本鰻三吃
一本鰻
鰻魚飯
鰻魚茶泡飯
明太子鰻魚飯
新推出嘅【紅白雙拼一本重】真係必試!😍 每次都糾結食蒲燒定白燒,通常同朋友每樣叫一個然後share,今次終於一次滿足晒兩個願望🤤🔥蒲燒鰻魚掛汁濃郁🌟白燒鰻魚皮脆帶咸香超推介!😚另外店員推介【鰻骨仙貝】🦴炸得好香脆,作為小食都唔錯,不過重點當然係鰻魚飯啦🤤𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁 ☰ ᴍᴇɴᴜ 𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁𐄙𐄁【期間限定】紅白雙拼一本重 $398鰻骨仙貝 $65⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🐽 Overall : 9/10🐽 Revisit : Yes!

🔥蒲燒鰻魚掛汁濃郁
🌟白燒鰻魚皮脆帶咸香
超推介!😚

另外店員推介【鰻骨仙貝】🦴
炸得好香脆,作為小食都唔錯,不過重點當然係鰻魚飯啦🤤

【期間限定】紅白雙拼一本重 $398
鰻骨仙貝 $65

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 9/10
🐽 Revisit : Yes!
  • 【期間限定】紅白雙拼一本重
2025-06-03 0 瀏覽
📍うなぎ四代目菊川 (銅鑼灣)銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓401A號舖之前去日本嘅時候都已經好想試,原來香港都開咗分店啊,仲係喺銅鑼灣利苑😍😍😍👉 名物明太子菊川鰻三吃💰388😋😋😋😋.8/5呢條明太子色澤紅艷,口感滑溜,咬下去鮮味十足,鹹香味道正好,唔會太膩,真係好開胃!配埋米飯食,簡直係完美組合,根本停唔到!重頭戲明太子下面有蒲燒鰻魚!蒲燒鰻魚烤到外脆內嫩,香氣四溢,米飯吸收咗鰻魚的鮮味,食落去好有滿足感。每一口都帶住濃濃的燒味,真係好享受!再加上明太子簡直係人間極品!另外餐廳仲有推介三食,加上配菜同埋茶漬嘅食法口感清新,配上少少芥末,簡直完美😍真係好過癮!另外套餐加配鰻肝養生湯呢碗鰻肝湯清淡而不失鮮味,鰻肝滑嫩,湯底清甜,飲落去好舒服,仲有養生效果,真係好適合補身,係餐尾必飲!👉烤鰻肝💰104😋😋😋😋.8/5呢個烤鰻肝真係好正!外面烤到金黃脆口,裡面又滑又嫩,味道鮮美,帶少少甜味,每一口都令人回味無窮,絕對值得一試!回頭:yesyesyes!! 四代目菊川喺銅鑼灣,專賣正宗日式烤鰻魚,味道鮮美,肉質嫩滑。環境舒適,服務周到,仲有獨特嘅醬汁,真係唔可以錯過!食過一次,肯定會想再嚟
📍うなぎ四代目菊川 (銅鑼灣)
銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓401A號舖

👉 名物明太子菊川鰻三吃
💰388
另外套餐加配鰻肝養生湯

👉烤鰻肝
💰104
😋😋😋😋.8/5

回頭:yesyesyes!! 四代目菊川喺銅鑼灣,專賣正宗日式烤鰻魚,味道鮮美,肉質嫩滑。環境舒適,服務周到,仲有獨特嘅醬汁,真係唔可以錯過!食過一次,肯定會想再嚟!
2025-06-03 0 瀏覽
如何踢走Monday Blue?嚟呢間風靡全亞洲的鰻魚料理食餐好嘅😉全球有30+直營門店 而家開到嚟香港啦!唔洗怕地震返唔到鄉下 喺香港一樣食到靚靚鰻魚飯🥰餐廳裝潢好有格調 感覺好舒服而且仲有塊大玻璃可以望到師傅精心秘製鰻魚真正係炭燒㗎!❣️ 紅白雙拼一本重呢個set真係有夠貼心 啱晒有選擇困難症嘅人士一次過可以食到蒲燒鰻同白燒鰻兩種口味用上一本鰻烹調 直接放在強烈的火上燒烤也不會縮水魚肉厚實 油脂豐滿 外皮香脆店長介紹白燒同山椒好搭配 微微的麻味 能巧妙地去腥解膩 又帶來辛香風味研磨後讓鰻魚口感層次更加豐富想原汁原味 輕輕點上白豉油或者玫瑰鹽 又係另一種風味蒲燒香甜開胃 食落感覺更加肥美 個人覺得同新鮮芥末好夾
如何踢走Monday Blue?
嚟呢間風靡全亞洲的鰻魚料理食餐好嘅😉
全球有30+直營門店 而家開到嚟香港啦!
唔洗怕地震返唔到鄉下 喺香港一樣食到靚靚鰻魚飯🥰

研磨後讓鰻魚口感層次更加豐富
想原汁原味 輕輕點上白豉油或者玫瑰鹽 又係另一種風味
蒲燒香甜開胃 食落感覺更加肥美 個人覺得同新鮮芥末好夾
2025-05-30 802 瀏覽
我相信好多去日本旅行都會食過呢間好出名的鰻魚飯!而家香港都開左分店啊!值得一試,價錢好似都差不多,最重要係唔使去日本都食到。套餐包面豉湯。🐟限定明太子菊川鰻三吃$388明太子好大條,大家都知明太子都不平,呢個分量真係好多👍一定食唔曬鰻魚不是厚身的,但個皮烤到好脆,烤到骨都散曬,好好味!同其實餐廳食的超級不同明太子係辣辣地既,不過好鹹,撈飯幾好食另外,我幾鍾意加高湯甘食,變茶漬飯好濕潤同解膩♥鰻魚骨仙貝$65第一次食呢款仙貝,好脆口好香,小食來講係幾特別。雖然價錢不平,但一個set兩個人食都夠!總體覺得都值得試下,味道同係日本食有得輝。
我相信好多去日本旅行都會食過呢間好出名的鰻魚飯!
套餐包面豉湯。
🐟限定明太子菊川鰻三吃$388
明太子係辣辣地既,不過好鹹,撈飯幾好食
另外,我幾鍾意加高湯甘食,變茶漬飯好濕潤同解膩♥

鰻魚骨仙貝$65
第一次食呢款仙貝,好脆口好香,小食來講係幾特別。
雖然價錢不平,但一個set兩個人食都夠!
總體覺得都值得試下,味道同係日本食有得輝。
午餐
老字號米芝蓮推薦✨過江龍鰻魚專門店之前係日本食過勁好食,知道香港🇭🇰都有間,就試下香港分店先😋位於銅鑼灣利園,入到去都頗高級,即點即燒😋設有透明廚窗睇到師傅燒鰻魚,採用備長炭的炭火烤,師傅每隔一陣就轉,睇得岀佢燒得好細緻,仲塗上風味滿滿的秘製醬汁嗌左個期間限定明太子菊川鰻三吃上到黎,大大條明太子好吸精,份量都唔少一吃,先吃原味,鰻魚好軟滑,肉身好棉,醬汁調得岩岩好,完全唔會鹹,鰻魚好有鮮味明太子好滿足,撈飯帶有小小鹹辣味加上鰻魚面上提鮮二吃,加入蔥花,Wasabi,紫菜增加香氣!整體味道會多左層次,蔥花香氣三吃,加入高湯,七味粉,瞬間變成泡飯!落左湯茶漬飯,多多飯都完全食得曬定食,設有麵豉湯,湯頗為清晰,加入鰻肝提鮮,湯清解膩!另外,点了一個烤鰻肝,坊間地方好少食得到!沾上秘制醬汁,鰻肝頗為爽口,口感清爽,而唔係粉! 好特別😍整體香港分店質素都完全拍得住日本店水準,以後思鄉可以過嚟啦😄
老字號米芝蓮推薦✨過江龍鰻魚專門店

嗌左個期間限定明太子菊川鰻三吃
上到黎,大大條明太子好吸精,份量都唔少

明太子好滿足,撈飯帶有小小鹹辣味加上鰻魚面上提鮮

二吃,加入蔥花,Wasabi,紫菜增加香氣!
整體味道會多左層次,蔥花香氣

三吃,加入高湯,七味粉,瞬間變成泡飯!
落左湯茶漬飯,多多飯都完全食得曬

定食,設有麵豉湯,湯頗為清晰,加入鰻肝提鮮,湯清解膩!

另外,点了一個烤鰻肝,坊間地方好少食得到!
沾上秘制醬汁,鰻肝頗為爽口,口感清爽,而唔係粉! 好特別😍

2025-05-22 464 瀏覽
一直對日本嘅炭烤鰻魚念念不忘,雖然飛唔到過去食,原來百年老店嘅過江龍 「うなぎ四代目菊川」登陸香港,宜家係香港都可以食到日本正宗炭燒鰻魚!預約左午餐時間,已經見到餐廳坐滿人!佢哋用備長炭烤製,可以鎖住鰻魚嘅鮮味,即點即烤,制出新鮮美味的鰻魚!Lunch Menu 都有多款定食選擇,我就揀左「名物一本白燒定食」,清清地試下白燒鰻魚,附有米飯、時令配菜、鰻肝養生湯及腌菜!白燒鰻魚喺無用任何醬汁去燒嘅鰻魚,只係用鹽去除鰻魚嘅腥味,再將其烤至焦脆,可以食得到鰻魚本身嘅味道,燒完嘅白燒鰻魚外面焦脆,魚肉肉質彈牙軟嫩,原汁原味!個人十分喜歡鰻肝養生湯,入面有軟嫩嘅鰻肝,清清地嘅湯有解膩嘅作用!

2025-05-09
  • 名物一本白燒定食
2025-05-20 378 瀏覽
自從去過日本當地食過鰻魚飯後一真深深念念,估唔到利園竟然突然開了餐廳。餐廳在港申請了炭燒牌照,跟返日本的傳統,即日新鮮炭燒鰻魚飯。是日來到,店員十分主動推介菜式,而且重點推介一本鰻。鰻魚飯跟足日本傳統,上菜時用木盒裝住,打開盒子就聞到香氣撲鼻的味道,而且見到長得驚人的鰻魚飯,相當吸睛。鰻魚飯有三吃,可以先試原味,感受炭燒香氣同皮脆肉嫩的魚肉。之後可以再配搭紫菜、蔥花及芥末一齊食,最後亦可以倒入高湯變成茶漬飯。三種食法每一種都好好味,第二同第三種食法更加提昇了鰻魚飯的滋味。另外朋友點了期間限定明太子鰻魚飯,明太子大大條,帶有少少鹹香,加埋飯再倒埋高湯更加好味。食完之後發現食物水準拍得住日本質素,份量亦不相伯仲,服務可加。

是日來到,店員十分主動推介菜式,而且重點推介一本鰻。

2025-05-20 212 瀏覽
想搵間好食又特別食鰻魚店就要黎銅鑼灣呢間四代目菊川,之前經朋友介紹就黎試下,全部鰻魚由日本直送 保証係新鮮 而且可以睇到師父係直接用備長炭來燒烤食落外皮非常香脆,內裡油脂感十足,仲有好香炭烤味試左佢招牌一本鰻三吃第一種當然係原汁原味直接品嘗鰻魚鮮味同炭火嘅香烤味第二種就加上Wasabi, 蔥花同紫菜,再配上特制鰻魚汁,更加突出鰻魚味道和不同口感第三種就係加入清甜暖胃高湯,立即變成一碗鮮甜美味茶漬飯😋烤鰻干,第一次食,口感頗特別,而且內臟一點腥味都沒有,絕對可以叫一串!

食落外皮非常香脆,內裡油脂感十足,仲有好香炭烤味

試左佢招牌一本鰻三吃

第一種當然係原汁原味直接品嘗鰻魚鮮味同炭火嘅香烤味

第三種就係加入清甜暖胃高湯,立即變成一碗鮮甜美味茶漬飯😋

*💭うなぎ四代目菊川日本有名的鰻魚飯餐廳,主打現場即席炭燒的鰻魚飯三吃,早前在京都探訪過後便一直念念不忘,知道香港開了店後立馬去回訪😍餐廳位於銅鑼灣利園,裝飾和風典雅,有個玻璃窗可以看到師傅燒鰻魚,完全跟足日本店的格局。鰻魚由日本新鮮直送,經店員推介後點了招牌菜一本鰻和期間限定的明太子一本鰻。鰻魚飯端上時用木盒裝住,打開盒子便見到原條的鰻魚飯,而且還有陣陣濃郁的焦炭燒味。鰻魚外皮燒得外焦,帶點微脆口感,但入口魚肉嫩滑,炭香味濃。店員推介三種食法,可以先試原味,或加上鰻魚醬汁,之後再配搭紫菜、蔥花和芥末一起調味,最後亦可以將高湯倒入鰻魚飯,變成茶漬飯。三種食法各有千秋,我最愛是第三種食法再加上柚子胡椒粉,令味道變得更清爽。另外期間限定的明太子鰻魚飯,將一整條明太子放上鰻魚上,是福岡地區才有的款式😍明太子帶有少少鹹香和微辛辣,不會有腥味,非常特別的配搭。
💭うなぎ四代目菊川

2025-05-17 76 瀏覽
📍うなぎ四代目菊川 (銅鑼灣)銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓401A號舖係日本有好多分店既うなぎ四代目菊川 一直都好想試,原來香港都有分店!我即刻拖個老best嚟食😍😍😍👉名物一本鰻三吃💰398😋😋😋😋.8/5呢條蒲燒鰻魚色香味俱全,肉質鮮嫩,燒得正好,口感極佳。搭配米飯,米飯吸收了鰻魚的精華,食落去超有滿足感,真係好好味!第一食好掂!第二食係落香葱同芥末咁食更加好食個香葱將個鰻魚飯完全昇華!第三食係倒入茶再配合二食既香葱同芥末好似湯飯咁🥰🥰你最終復發都好滿足😆😆😆另外套餐仲有特製清湯,呢碗清湯清淡而鮮美,湯底夠味,飲落去非常舒服,仲有助消化,絕對係一個好選擇!仲有啲醃菜,酸甜可口,口感清新,係一個唔錯的開胃小菜,搭配鰻魚一齊食,味道更加出色!回頭:yesyesyes!!!店員超級有禮貌由入店到離開都有賓至如歸嘅感覺而且食物質素超好,我諗係同日本食嘅都完全無分別!
📍うなぎ四代目菊川 (銅鑼灣)
銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓401A號舖

👉名物一本鰻三吃
💰398

2025-05-16 60 瀏覽
🍴✨老友記!今次真係食到個大滿足!同太太去銅鑼灣利園一期嘅「四代目菊川」鋸鰻魚,未入門口已經聞到炭火香,日式木系裝修仲有落地玻璃望街景,啱晒兩公婆撐枱腳~🔥🐟💥【名物明太子菊川鰻三吃】✨嘩!一上枱就知大件事!兩層鰻魚疊到咁高,面頭鋪滿橙紅色明太子,仲要玩三種食法!第一啖原味直送,鰻魚皮脆到「咔嚓」聲,肉質肥美到滴油,明太子鹹香同鰻魚甜味撞到乒鈴嘭唥!第二食撈埋山葵紫菜,個種辣辣哋嘅刺激感即刻醒神!最正係第三食鰻魚茶泡飯,熱辣辣湯底浸住飯粒,鰻魚鮮味爆燈,太座直頭想搶我碗飯!😱🔥👑【名物一本鰻三吃】💯成條鰻魚霸氣到呢~!師傅刀功了得,魚肉厚切得嚟仲keep住彈牙,秘製醬汁甜得嚟唔漏喉。最驚喜係鰻魚肝湯,茶色清湯飲落居然有濃濃魚鮮味,太座話飲完成個人暖笠笠,仲要追加多碗!🤤🍢🔥【烤鰻肝】‼️平時唔食內臟嘅我都忍唔住食咗三舊!炭火逼出鰻肝獨特甘香,外層焦脆咬落爆油香,點少少山椒粉仲帶出微微麻香,送sake一流!侍應哥哥仲教路要趁熱食,果然係隱藏版MVP!👍📍總結:由頭到尾都冇冷場,鰻魚控真係要嚟朝聖!鰻魚飯三食玩法多,烤鰻肝驚喜度滿分,最正係餐廳環境夠靜局,同太太邊食邊傾偈,佢仲話要encor

🐟💥【名物明太子菊川鰻三吃】✨

🔥👑【名物一本鰻三吃】💯

🍢🔥【烤鰻肝】‼️

📍總結:
由頭到尾都冇冷場,鰻魚控真係要嚟朝聖!鰻魚飯三食玩法多,烤鰻肝驚喜度滿分,最正係餐廳環境夠靜局,同太太邊食邊傾偈,佢仲話要encore慶祝紀念日tim~🎉 行過銅鑼灣記得mark低利園呢間鰻魚專門店,包你食完想即刻飛轉九州!✈️

#鰻魚控必收 #銅鑼灣隱世料理 #三食食到舔舔脷
快啲Book枱啦!👉 @四代目菊川
鰻魚飯之王🥇日本食物中對於鰻魚我真係唔係特別喜好,因為我覺得要煮得好食嘅鰻魚好難遇見,但今次真係出現了!🥰🥰🥰上次去旅行係京都試過一次之後對佢真係念念不忘,冇諗過喺香港原來有分店,一於再試!😇😇😇鰻魚三食,一食:是佢嘅原汁原味;二食:加入調味蔥花醬料;三食:加入高湯。每一種食法,你都會見品嘗到唔同風味嘅鰻魚,一食惹味、二食口感豐富、三食帶點清湯香🤩期間限定仲有整條明太子,咁樣食明太子真係第一次,明太子控請你一定要嚟😋😋😋呢間嘅鰻魚飯充分做到一個菜式做到去到極致,亦都體現到細節嘅重要性😇😇最後呢度嘅環境好舒服,日式現代化嘅裝修,好有格調,好舒服嘅環境令你同三五知己,都可以喺度好好享受一段放鬆休閒品嚐美食嘅時光🤓🤓
鰻魚飯之王🥇

うなぎ四代目菊川 📍銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓401A號舖━宜家不用飛到名古屋都可以食到正宗又高質的燒鰻魚啦! 超過90年歷史的うなぎ四代目菊川終於開到香港 香港店可以說是完美還原日本豐富 比我去名古屋trip時食嘅鰻魚飯仲出色~到店必食 「一本鰻」 鰻魚即叫即燒 外層焦脆 內裡軟滑重油香 香港鰻魚專門店來說算得上TOP 果然一分錢一分貨! 另外套餐或單點品相選擇都夠豐富 最近期間限定的明太子同樣不要錯過吖餐廳開在銅鑼灣利園一期 建議趁未多人知快啲去試! ━ 🍱 名物一本鰻三吃▶︎ 炭火直燒鰻魚就是出色 外脆內軟嫩 有炭香亦有豐富油脂感 鰻魚汁比例都啱啱好~ ▶︎ 另外有小菜 三吃醬料與茶湯 最近做茶漬飯很滿足 也更不容易吃膩哦!━🍱 名物明太子菊川鰻三吃▶︎ 期間限定明太子系列 菊川鰻完美還原日本造型與風味!▶︎ 明太子鹹香中帶微辣 拌飯一流 為整個飯增添多一層次▶︎ 套餐配有鰻肝清湯 格外喜歡湯中半脆半嫩的白煮鰻肝━🐟 烤鰻肝▶︎ 鰻肝燒得香口 微帶內臟味卻不會腥 搭配些許醬汁鹹香 個人很喜歡━

うなぎ四代目菊川
📍銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓401A號舖

餐廳開在銅鑼灣利園一期 建議趁未多人知快啲去試!

🍱 名物一本鰻三吃

🍱 名物明太子菊川鰻三吃
▶︎ 期間限定明太子系列 菊川鰻完美還原日本造型與風味!
▶︎ 明太子鹹香中帶微辣 拌飯一流 為整個飯增添多一層次
▶︎ 套餐配有鰻肝清湯 格外喜歡湯中半脆半嫩的白煮鰻肝

🐟 烤鰻肝

「一本鰻」🐟 原隻肥厚鰻魚,備長炭炭火烤至外脆內嫩,刷上秘製醬汁,入口滿滿「贅沢な旨み」!中意肉身唔係好厚,個皮又夠哂脆,醬汁鹹度唔會over 就岩哂你💕 最緊要係做到一啖飯一啖肉!每一啖都幸福感爆棚 😍 店員會教埋你點樣三吃或者Menu上面都有寫仲有鰻魚玉子燒、炸鰻肝、天婦羅、明太子等日式料理,選擇豐富🙌𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥名物明太子菊川鰻三吃 388名物一本鰻三吃 398烤鰻肝104

店員會教埋你點樣三吃或者Menu上面都有寫

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥