觀塘出名多工廈又多美食🍘🌯🍔,今次揀咗一間日系風嘅Cafe,裝修已經充滿日本風🇯🇵,位置都好闊落,坐得幾舒服,但當日係星期六嘅下午,竟然得4、5枱客,香港食肆真係要加油啦🥸❣️自家製王冠咖喱吉列豬扒定食 $98豬扒採用里肌肉,肥瘦均勻,欣賞佢哋嘅吉列豬扒🍛係即叫即炸,上到枱仲熱辣辣脆卜卜,咖喱食唔出有咩特別,感覺有啲似即食咖喱嘅味道,跟餐會配埋麵豉湯🥄同胡麻醬凍豆腐❣️三文魚子忌廉海鮮墨魚汁麵 $88海鮮種類算多,味道唔算好鮮甜,墨魚汁麵食唔出墨魚汁味,份量亦唔太多🥸❣️自家製宮崎唐揚南蠻雞定食 $108炸雞好多肉汁,可惜個醬太濃味,成份定食份量都係偏細🤪❣️蒲燒潮鯛魚腩定食 $128份量都係偏細,鯛魚腩被醬汁蓋過晒個味道🥲❣️汁燒八爪魚丸 $15額外問咗店員有冇小食加,原來週末午餐只有汁燒八爪魚,$15 有3粒,味道冇咩特別,似超市買番嚟😂❣️Iced Chocolate Milk 跟餐價$17.5個杯好細,朱古力味亦唔濃,反而淨係飲到甜味🥸❣️Smoothie Strawberry 跟餐價$21.5❣️Smoothie Strawberry Yogurt 跟餐價 $22.5味道正正常常,冇話特別驚

❣️自家製王冠咖喱吉列豬扒定食 $98

❣️三文魚子忌廉海鮮墨魚汁麵 $88

❣️自家製宮崎唐揚南蠻雞定食 $108
炸雞好多肉汁,可惜個醬太濃味,成份定食份量都係偏細🤪

❣️蒲燒潮鯛魚腩定食 $128
份量都係偏細,鯛魚腩被醬汁蓋過晒個味道🥲

❣️汁燒八爪魚丸 $15

個杯好細,朱古力味亦唔濃,反而淨係飲到甜味🥸

味道正正常常,冇話特別驚艷🫢

🏦是次消費總額 $524(人均消費 $131)

👅好味度:7.5(10分滿分)
有啲驚訝午餐餐牌嘅選擇咁少,基本上冇咩選擇下已經揀晒餐牌可以食嘅嘢,小食都係特別問店員有冇得嗌🤣,而且食物份量偏少,同行四個女仔食完都唔覺得飽🤩

• 自家製王冠咖喱吉列豬扒定食
2024-10-28 179 瀏覽
觀塘區跟姐姐派嘅傳單上樓日式餐廳日式設計風格門口位置 有日式擺設販賣區適逢萬聖節有萬聖節公仔環境好舒適每一張凳 都係布梳化椅午市坐到滿曬有需要可能要提早book枱或者可以提前叫定啲嘢食先上嚟到人多嘅時候出菜有啲慢職員服務態度好好 秉承住日本人禮貌之道讚選擇了汁燒青魚定食湯有少少淡配菜只有麻醬豆腐汁燒鯖魚 唔似用普通 燒汁醬有種獨特嘅熏香味半價加配富士山特飲有盞燈係入面唔同角度座山唔同顏色波子汽水 配雲呢拿雪糕甜上加甜不過影相真係好靚
觀塘區跟姐姐派嘅傳單上樓

唔同角度座山唔同顏色
波子汽水 配雲呢拿雪糕
甜上加甜

不過影相真係好靚

午餐時段光顧,地方空間感好好,雖然是落雨天🌧️,有大量自然光從窗外照射,感覺好有正能量☺️食物係有質素,唔同嘅餐都有佢嘅特色🍛見佢哋晚餐時段仲有折扣,有時間應該會去試吓。

食物係有質素,唔同嘅餐都有佢嘅特色🍛

見佢哋晚餐時段仲有折扣,有時間應該會去試吓。
2024-09-23
2024-09-27 385 瀏覽
假日與朋友來到觀塘工業區辦事,午餐想食啲light少少嘅嘢食,咁就search到呢間餐廳。和風全日朝食(玉子/溫泉蛋、燒鰭魚、野菜薯餅、明太子照燒汁飯團、唐揚味噌豆腐、蕃茄、野菜沙律($118)睇個名好似好多嘢食好豐富咁,和風all day breastfast好似幾新穎,就嗌嚟試吓。點知嚟到,賣相一般,樣樣有啲,份量較少,無話邊一樣特別好食,有點失望。自家製 王冠咖喱吉列豬扒 定食($98)豬扒同飯係凍嘅,飯係暖嘅,成個餐一上枱唔夠熱就已經大打折扣。至於吉列豬扒味道好普通,不過不失,咖喱汁好過平時咖喱嘅咖喱磚。餐飲:凍檸檬伯爵茶 (因為本身鐘意飲伯爵茶,就覺得好飲過普通紅茶底)。不過呢個餐廳勝在裝修佈置別緻,有參考日本喫茶店的和風設計,收銀旁有精美souvenirs賣。但平時趕時間的上班族就要考慮清楚,因為出餐時間較長,由點餐到上菜要多次催促店員。

自家製 王冠咖喱吉列豬扒 定食($98)

自家製 王冠咖喱吉列豬扒 定食

餐飲:凍檸檬伯爵茶
(因為本身鐘意飲伯爵茶,就覺得好飲過普通紅茶底)。

2024-09-18 397 瀏覽
今晚一家人去用餐,6:30左右落order,我等到差唔多7點都未上菜,我去問侍應幾時會有野食,佢竟然同我講大廚唔係到大佬你應該一開始通知我,而唔係由得我係度等。

大佬你應該一開始通知我,而唔係由得我係度等。
2024-09-18
2024-08-26 483 瀏覽
5個人5個set 兩個豬-好硬一個salad-似街市貨6:30即質素一個豚肉-自己整仲好啲以為89-100呢個價錢走日式精致路線但原來係。。。🚁🚁🚁🚁減一半價錢就差唔多啲嘢飲冇咩好講,不過凍飲+5蚊呀~我哋5個人冇其他位要坐tatami就辛苦啲同埋要係14樓行上一層重點係好熱冇咩冷氣,可能日頭曬啦雖然有好多把fan但真係太焗啦呀,不過冇加一同有lunch 9折囉咁但係都大唔過佢既缺點唔好浪費錢同時間
5個人5個set
兩個豬-好硬
一個salad-似街市貨6:30即質素
一個豚肉-自己整仲好啲
以為89-100呢個價錢走日式精致路線
但原來係。。。🚁🚁🚁🚁
減一半價錢就差唔多
啲嘢飲冇咩好講,不過凍飲+5蚊
呀~我哋5個人冇其他位要坐tatami就辛苦啲
同埋要係14樓行上一層
重點係好熱冇咩冷氣,可能日頭曬啦
雖然有好多把fan但真係太焗啦
呀,不過冇加一同有lunch 9折囉
咁但係都大唔過佢既缺點
唔好浪費錢同時間

2024-08-26
2024-08-05 676 瀏覽
用外賣app叫咗個溫泉蛋照燒雞扒定食,睇佢個圖片好有期待, 點知送到嚟一打開就見到以下咁嘅樣大家可以見到,嗰幾粒雞塊,我都唔知可唔可以叫做雞扒。成個餐送埋嚟total $63, 份量仲要唔滿, 我食完盒飯之後我仲要自己食多個杯麵。 個餐完全係圖文不符。打電話去同舖頭反映返佢完全係「唔關我事」嘅態度。上嚟睇返食評原來都有好多受害者係有同我一樣有類似嘅情況,證明呢間舖頭唔係一時三刻係咁嘅水準。如果商戶係有心淨係俾咁少份量或者咁嘅質素,我建議你喺外賣app度寫返「份量只有三分一」。非常推介細食或者有厭食症嘅朋友叫呢一間外賣

非常推介細食或者有厭食症嘅朋友叫呢一間外賣

外賣送餐
2024-07-22 728 瀏覽
之前光顧過多次堂食午餐都覺得食物美味價錢合理。今日第一次試外賣,打開飯盒一看呆了!在觀塘區賣50多元的外賣午餐,個飯竟然只得三小塊雞肉和一隻破了的溫泉蛋 ! 而且準時到取但飯也只是微暖,希望餐廳改善。
外賣自取
2024-07-03 652 瀏覽
除非你想減肥,否則別去這間店。一行四人晚上打算搵間舒適的日本店食吓炸物和鍋物,誰不知進了這間位處工廈的日本CAFÉ店,等我從各方面話俾大家知,這間店有幾唔掂。店鋪環境:首先大廈是沒有電LIFT直達此店的樓層,必須在14樓行一層樓梯上去,店內的座位是沒大問題,但我們晚上在預訂時間晚上7時抵達,店內只有2檯客人,共三人(晚飯時段只有2檯客已經覺得有啲中伏)。而外面的溫度高達34度,我們坐下良久仍感受不了冷氣的舒適感,才發現可能因為客人少,店家為慳成本,只開了一台三匹天花冷氣,三催四請店內的職員開啟另一台冷氣,店員還表示要請示老闆(哇!熱到焗桑拿咁都唔係以客為先,仲要去問老闆開唔開得,我真係服了)。好啦!終於被「大方」的老闆示意可以開了,我們便開始點菜。食物質素和性價比:店家晚上只主打一個兩人套餐$498,價錢不算昂貴但當然份量也不多,所以當晚我們叫了兩個套餐加炸物,但我要講的是,套餐內的食物如帶子這麼基本的食材都話無,佢話用生蠔替代,好啦,我們接受!再叫牛舌和雞軟骨,落單約10分鐘後才告知我們話沒有牛舌,如是者再過了5分鐘,我們問店員還有雞軟骨未到,經店員查證後才發現他們漏落單,吓!當時就
除非你想減肥,否則別去這間店。

好啦!終於被「大方」的老闆示意可以開了,我們便開始點菜。

再叫牛舌和雞軟骨,落單約10分鐘後才告知我們話沒有牛舌,如是者再過了5分鐘,我們問店員還有雞軟骨未到,經店員查證後才發現他們漏落單,吓!當時就只有我們和另一檯客人,咁都可以漏,我真係又服了。

店員工作態度:如香港一般食肆的店員招待模式,套用新加坡給香港侍應的形容詞—「長期憤怒」。我要重申我們用餐時,店內只有我們一檯客和另一台1男1女的客人,除了廚房外,樓面共有2位侍應,人手應該是十分足夠,但侍應不請係不會來加茶的。來加茶時,明明4隻杯都無茶,佢就只加3杯,唔知佢係心不在焉,定係唔識計數囉!

總結各方面因素,我係唔會再來光顧,亦強烈不推薦大家去。
2024-07-02
2024-06-15 680 瀏覽
很久以前已經很喜歡這間食 環境恬靜座位寬敞舒適有親和感 疫情過後再次到訪 晚市人流慘得可憐 感到擔憂 希望大家多多支持晚市食物質素優良,價錢公道,服務質素高真心推介,本人不是廣告,只是一名吃貨美女l點內有貨品出售這個小鼠鼠公仔特別可愛點了牛肉湯窩 雞肉沙律 燒茄子和炸墨魚咀分量充實 材料種類蠻多的呢。

希望大家多多支持晚市
食物質素優良,價錢公道,服務質素高

真心推介,本人不是廣告,只是一名吃貨美女
l

點內有貨品出售這個小鼠鼠公仔特別可愛

點了牛肉湯窩 雞肉沙律 燒茄子和炸墨魚咀
分量充實 材料種類蠻多的呢。
2024-06-06
  • 雞肉沙律
上星期揾到呢間係觀塘嘅cafe, 未食過所以就試下😊佢係一間工業大廈入面,假期比較靜啲,但係可以唔洗等位😛入面係日式裝修,仲有一排靠窗嘅位可以望下風景,門口仲有啲日本嘅裝飾品買,價錢都唔算好貴😉🔻和風全日朝食 $118呢個係日式嘅all day breakfast😆超級豐富呀🙀有玉子/温泉蛋、燒鯖魚、野菜薯餅、明太子照燒汁飯團、唐揚味噌豆腐、蕃茄同野菜沙律😜每一樣都整得好好味,最中意係果塊野菜薯餅,好脆同埋配搭個醬汁好食,成份食完都飽,同埋感覺都好健康😆🔻Roasted hazelnut latte $45/hot因為見到佢啲拉花好靚,所以點左杯咖啡😄佢嘅招牌拉花係隻蒼鼠,超可愛🐹杯咖啡仲有啲一粒粒嘅hazelnut,飲落甜度適中👍🏼
🔻
和風全日朝食 $118
🔻
2024-03-30
下午茶
2024-03-02 1657 瀏覽
又係觀塘工廠大廈樓上餐廳,但【わずみの王冠 喫茶店】似乎走較精緻路線。雖然門口招牌係大大個英文字,但就刻意附綴一個日文名;門面裝修亦較大部份工廠大廈樓上餐廳來得有心思⋯⋯不過,就同兩旁的簡陋廠廈室內環境很不協調。週一至週五有兩款餐牌(一、三、五同二、四),週六及週日就有另外一個餐牌。但其實都係午餐,價錢亦差不多,唔明白為什麼刻意搞個 weekend brunch 餐牌?而且亦並非真係 brunch,似乎只係想搞一點小花臣。進入室內首先見到一個售賣日本雜貨的小區,有工藝品、擺設、日本藥妝、甚至茶葉,相信老闆相當鍾情日本文化。不過,貨品款式選擇太少,坊間其他店舖亦有售賣類似貨品,而且款式更多、更吸引;這個精品小區對餐廳的生意額應該沒有大幫助。用餐區環境休閒,尤其欣賞獨立座位的梳化椅,夠寬敞,坐得舒服。自家製宮崎唐揚南蠻雞定食($108) 賣相似西式炸雞柳多於日式炸雞,味道也有一樣情況,缺少了日式炸雞的鹽麴味醂醃料味道及酒香;口感方面太過香脆及乾身,唔夠多肉汁。同預期的日式炸雞有落差。自家製王冠咖喱吉列豬扒定食($98)同唐揚南蠻雞定食的情況一樣,似西式炸豬扒多於日式吉列豬扒。表面沒有一層鬆
自家製宮崎唐揚南蠻雞定食
自家製王冠咖喱吉列豬扒定食($98)同唐揚南蠻雞定食的情況一樣,似西式炸豬扒多於日式吉列豬扒。表面沒有一層鬆脆的麵包糠,亦炸得太過乾身。豬扒本身質素又唔夠好,唔夠鬆軟、缺少半肥瘦脂肪、肉汁偏少。咖喱汁亦並非日式咖喱口味,但又不是港式咖喱;既沒有蔬菜清甜,但又缺少香辣濃郁 ⋯⋯ 味道唔差,但就缺乏特色。
自家製王冠咖喱吉列豬扒定食
洋風全日朝食($118)有點似份量極之豐富的英式早餐,食材款式之多實在驚人,有煙肉片、炒蛋、蕃茄、茄汁焗豆、野菌、野菜沙律、麵包及炸薯餅,還可以三選一一款肉食,揀了煙三文魚。不過,每款食材的味道都只是一般。
洋風全日朝食
2023-12-16
2024-03-02 692 瀏覽
今日同幾個同事一早已經預約咗呢間餐廳,但係嚟到都係未有枱,要等多一陣先有得坐,侍應已經先幫我哋落單。坐低咗之後傾咗好耐計都未有嘢食,等到距離午餐時間完只係得返半個鐘,終於上齊野食,但係仲要落錯單,同事叫嘅牛肉鍋變咗豬扒飯🥴 但由於時間關係都叫佢放低照食啦,我哋發現上菜好慢之後 已經叫定嘢飲,但係上咗一杯檸茶之後另外四杯都冇影,最後只可以叫佢轉外賣拎住走,但係都依然係好慢,去到我哋埋緊單企喺門口,仲要等多一陣先至有得拎嘢飲🙈 食物質素係唔錯,只係對於趕時間嘅人嚟講就唔太適合。

食物質素係唔錯,只係對於趕時間嘅人嚟講就唔太適合。

2024-01-23 831 瀏覽
實在差得離譜呀 垃圾 不會再上當 第一次食堂食 都是不錯的 想著外賣也不會太差吧 又有優惠 便試了一下 結果實在太令人失望了 我們總共叫了四個飯 每盒只有三分一的份量 尤其是哪個泡菜炒飯 一條泡菜也看不到 牛肉飯只得三、四片 那個將貨就價實在太離譜了 這樣的半價優惠不要也吧
實在差得離譜呀 垃圾 不會再上當
外賣自取
2024-01-11 951 瀏覽
見到openrice介紹嘅食物同環境相片好靚,就決定放工同屋企人去試吓所以即刻訂座,用openrice訂座有折扣去到餐廳見到環境真係好有日本feel,有啲座位設計好似日本人咁有跪墊,當然都有普通嘅木製桌椅供客人選擇餐單中最吸引嘅就係杯富士山外型嘅飲品,而且有粒變色嘅冰塊,令杯飲品更加吸引,適合喜歡拍照打卡另外食物方面,有一人小火鍋,串燒,沙律及麵類,各有特色食物份量方面大少算適中,味道亦很不錯最後附上當日嘅食物照片分享
見到openrice介紹嘅食物同環境相片好靚,
就決定放工同屋企人去試吓

所以即刻訂座,用openrice訂座有折扣

去到餐廳見到環境真係好有日本feel,
有啲座位設計好似日本人咁有跪墊,
當然都有普通嘅木製桌椅供客人選擇

餐單中最吸引嘅就係杯富士山外型嘅飲品,
而且有粒變色嘅冰塊,令杯飲品更加吸引,
適合喜歡拍照打卡

另外食物方面,有一人小火鍋
串燒,沙律及麵類,各有特色

食物份量方面大少算適中,
味道亦很不錯

最後附上當日嘅食物照片分享