餐廳: 一幻拉麵
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
喺尖沙咀返工,以前好鍾意食一幻,但當發現拉麵嘅質素同埋服務態度每況愈下,已經非常少去!是日路過,決定俾多次機會,可惜拉麵依舊一般,但服務繼續非常垃圾!手機落單我要講明要粗麵,最後送來幼面,佢自己幾個同事研究完係佢哋自己搞錯,最後過嚟問我:我哋搞錯咗,不如你要幼麵。我下咗一聲,佢就改口風:你要唔要碗幼麵?你唔要嘅我幫你再做過。阿姐,我可以要嘅我就唔會同你講你錯咗啦😓😓😓 一路食碗限定海鮮麵真係好油好油,材料一般,蝦同廣島蠔算OK,但兩隻青口根本超級嚴重過熟,縮水到只有一隻指甲咁大😫食咗百幾蚊,食物質素唔高都算啦,去到俾錢先真係火都嚟。係嘅,我俾錢嘅時候信用卡出咗啲問題,導致我要再重新set up, 的確係花咗佢一兩分鐘時間,但係收銀阿姐DoubleBo態度極為差劣,又黑面又晦氣,仲要俾說話我聽。好啦~我從此唔會再幫襯一幻。

好啦~我從此唔會再幫襯一幻。

限定海鮮拉麵
2024-07-31
2024-07-27 1164 瀏覽
幾天前帶小朋友到尖沙咀上堂上完堂之後,經過海港城想起這裏有一間蝦湯拉麵比較出名所以決定來試一試我點了一款叉燒蝦湯拉麵吃拉麵之前一定要先飲這個蝦湯這裏的蝦湯真的很好喝未食過嘅,一定要過來試一試哦這裏的拉麵亦都很爽口 叉燒也很入味還有這個糖心蛋都很好吃
幾天前帶小朋友到尖沙咀上堂
上完堂之後,經過海港城
想起這裏有一間蝦湯拉麵比較出名
所以決定來試一試

我點了一款叉燒蝦湯拉麵
吃拉麵之前一定要先飲這個蝦湯
這裏的蝦湯真的很好喝
未食過嘅,一定要過來試一試哦

這裏的拉麵亦都很爽口
叉燒也很入味
還有這個糖心蛋都很好吃
2024-07-26 1064 瀏覽
一幻由於太夜好多舖頭已經閂咗 ,最後竟然係去到傳說中嘅尖沙咀海景拉麵餐廳好肚餓嘅我就梗係淨係想食簡單個麵😂 就冇揀到窗邊位⭐️二人套餐 $288+$30因為其中一個面係期間限定嘅海老蝦湯底,所以要加$30,佢個湯底好濃郁,仲有2隻大蝦。套餐包咗兩個拉麵,一碟餃子,一個沙律,同埋兩杯嘢飲。另一個拉麵就揀咗拌麵,啲肉唔會油淋淋,撈落去幾好食。份明太子沙律有帶子,都幾新鮮👍🏻一幻餃子都正常發揮。最伏嘅位係嘢飲,我揀咗烏龍茶就梗係冇事,朋友揀咗士多啤梨梳打嘢飲,飲落去係藥水味😂 果然是多啤梨味嘅嘢唔可以亂咁揀!
一幻
好肚餓嘅我就梗係淨係想食簡單個麵😂 就冇揀到窗邊位
⭐️二人套餐 $288+$30
另一個拉麵就揀咗拌麵,啲肉唔會油淋淋,撈落去幾好食。
份明太子沙律有帶子,都幾新鮮👍🏻
一幻餃子都正常發揮。

因為很漂亮的海景一炮而紅的拉麵店當天在一幻吃的是他們的下午茶套餐 ($68)在尖沙嘴這種人流高的地方能吃到這樣價錢的套餐也算是挺不錯的但食物質素真的不怎麼好…😵‍💫𓍯招牌蝦味拉麵我選了鹽味 lina媽選了味噌 拉麵最重要的就是湯頭 但這間的湯頭真的一言難盡兩碗都好鹹 蝦味很濃 雖然沒有腥味 但一整碗吃下來真的很膩麵條選擇了粗麵 沒有什麼嚼勁😅𓍯 煎餃餃子皮沒有那種焦脆的口感但餡料很足 豬肉味偏重 但能微微吃到薑的香味
因為很漂亮的海景一炮而紅的拉麵店
當天在一幻吃的是他們的下午茶套餐 ($68)
在尖沙嘴這種人流高的地方

𓍯 煎餃
餃子皮沒有那種焦脆的口感
但餡料很足 豬肉味偏重 但能微微吃到薑的香味
2024-06-16 938 瀏覽
這店在海港城海運大廈地下,不難找,午飯時段,店內不算多人。點了:辛辣味噌蝦湯拉麵 ($88) 麵條選粗麵,小食選了溏心蛋 (另加$10)拉麵不算很彈牙,湯底蝦味不濃,味噌味道較特出,流心蛋不錯。服務ok,價格合理,整體不過不失。This shop is on the G/F of Ocean Terminal in Harbor City.Easy to find. It's not too crowded during lunch time.I ordered Spicy Miso Ebisoba ($88) thick noodle was selectedFor snack, soft-boiled egg was selected (additional $10)The ramen was not very chewy.The shrimp flavor of the soup base was not strong, but the miso flavor was significant.The soft-boiled egg was good.Service was ok
這店在海港城海運大廈地下,不難找,
午飯時段,店內不算多人。

點了:
辛辣味噌蝦湯拉麵 ($88)
麵條選粗麵,
小食選了溏心蛋 (另加$10)

拉麵不算很彈牙,
湯底蝦味不濃,味噌味道較特出,
流心蛋不錯。

服務ok,價格合理,
整體不過不失。

The ramen was not very chewy.
The soft-boiled egg was good.

Service was ok with reasonable price.
Overall, not bad.

2024-04-10 1105 瀏覽
去到海港城行街買BB用品突然覺得好肚餓估唔到拉麵店都會有BB凳仲有空間放到BB車喺旁邊呢間拉麵店好出名,一直好想食上枱已經熱辣辣個湯好香好濃味👍🏻自己都幾鍾意食呢個湯我哋叫咗二人餐仲有沙律同餃子不過最好食都係拉麵
去到海港城行街買BB用品
突然覺得好肚餓
估唔到拉麵店都會有BB凳
仲有空間放到BB車喺旁邊

呢間拉麵店好出名,一直好想食
上枱已經熱辣辣
個湯好香好濃味👍🏻
自己都幾鍾意食呢個湯

我哋叫咗二人餐仲有沙律同餃子
不過最好食都係拉麵
2024-03-26 1138 瀏覽
以為咁出名好多人,點知好少人食,好後悔真係超難食,啲麵好油,啲湯冇乜蝦味,應該係味精多。個蛋真係好鹹似食緊鹹蛋,啲叉燒薄到好似紙咁,成碗嘢好似食緊油咁,可以唔洗再嚟。
以為咁出名好多人,點知好少人食,好後悔

2024-03-03 1097 瀏覽
相當出名既蝦湯拉麵🦐🦐港九新界都有唔同既分店今次就試左海港城既分店海港城既食肆太貴 一幻拉麵已經相對地價格貼地👍🏻非常闊落 始終非一般舖位 坐得舒服啲 咁既地段 一般拉麵店既服套務 收費算合理🙂叫左招牌既蝦湯拉麵🦐麵條:💫💫💫湯底:💫💫💫✨配料:💫💫💫配料(蛋):💫💫💫蝦湯底中等濃度 唔好過咸 算係岩港人口味 😋麵條掛到汁 合格 欠啲彈牙口感配料足 份量夠 蛋既熟度 流心都唔錯!正常發揮 不過不失😬
相當出名既蝦湯拉麵🦐🦐

配料(蛋):💫💫💫

蝦湯底中等濃度 唔好過咸 算係岩港人口味 😋
麵條掛到汁 合格 欠啲彈牙口感
配料足 份量夠
蛋既熟度 流心都唔錯!
正常發揮 不過不失😬

2024-03-02 776 瀏覽
一到店門口就已經好濃郁嘅蝦湯味傳出黎好多時都推出優惠生日優惠食平好多就試下覺得湯底偏鹹左少少不過真係好濃味好香面嘅份量都適中,而且軟硬都ok幼身嘅拉麵🍜都唔錯~都有好多蔥食落幾香口!有埋半隻溏心蛋都唔錯
一到店門口就已經好濃郁嘅蝦湯味傳出黎
好多時都推出優惠
生日優惠食平好多就試下
覺得湯底偏鹹左少少
不過真係好濃味好香
面嘅份量都適中,而且軟硬都ok
幼身嘅拉麵🍜都唔錯~
都有好多蔥食落幾香口!
有埋半隻溏心蛋都唔錯
2024-02-12 766 瀏覽
今日2月12日 下午6:00左右,我同家人光顧你地尖沙咀分店,當時裏面大量吉位,前邊排着隊有兩家人,我屋企人以為純粹睇餐牌唔係幫襯,所以我家人上前同職員講兩位,你哋嘅職員碌大隻眼凶神惡煞話排隊啦唔好打尖,其實當時我已經喺後邊排緊隊,同埋冇職員招呼前邊嗰兩家人,所以先行前搵職員,你哋呢間分店我經常嚟幫襯,但係冇諗過今日態度咁差囉,入咗之後發現到職員態度極差,要求攞碗但係好大力放低,服務差到咁點叫人幫襯。
  • 蝦湯拉麵
2024-02-10 747 瀏覽
套餐➡️海老牛乳蝦湯拉麵(選了粗麵)$138湯底幾濃海蝦味,幾好飲,粗麵掛湯,麵質口感唔錯!有一大隻燒過嘅蝦,南瓜蓉幾甜。龍蝦沙律配紫菜幾清新,好味😋整體來講,個人覺得碗拉麵加咗幾多額外嘢!其實傳統簡單一個濃湯底,大蝦和小小配菜(例如葱和竹筍)就可以,價錢略貴,試一次就夠。
套餐➡️海老牛乳蝦湯拉麵(選了粗麵)$138

龍蝦沙律配紫菜
幾清新,好味😋
2024-01-12
午餐
2024-01-12 746 瀏覽
12月1日, 星期五, 和暖食過江龍拉麵, 三個人, 食左~~~鹽味拉麵 湯好夠熱, 味道突出, 蛋做到溏心. 要左粗麵, 爽口, 但有D鹼水味 特濃蝦汁叉燒拌麵 叉燒, 麵酥去拌麵, 無乜鹼水味, 好正, 蝦汁有好大功勞叉燒飯唔一定食拉麵, 原來叉燒飯都好正, 叉燒麵酥撈日本米無得輸 蝦味飯糰  唔會實的的, 仲有蝦味, 幾好日式餃子 香脆, 味道好, 一啖一粒地方幾大. 維港景觀. 食物幾好, 唔淨止拉麵.

12月1日, 星期五, 和暖

食過江龍拉麵, 三個人, 食左~~~
鹽味拉麵
 特濃蝦汁叉燒拌麵
 叉燒, 麵酥去拌麵, 無乜鹼水味, 好正, 蝦汁有好大功勞
叉燒飯
唔一定食拉麵, 原來叉燒飯都好正, 叉燒麵酥撈日本米無得輸
 蝦味飯糰
 唔會實的的, 仲有蝦味, 幾好
日式餃子
 香脆, 味道好, 一啖一粒
地方幾大.
 維港景觀.
 食物幾好, 唔淨止拉麵.

2024-01-08 640 瀏覽
坐落於海港城,有少量吧台位置對住維港個view食物質素都ok原味拉麵全蝦湯-味噌幼麵,價錢$88:成碗好濃郁,食到後尾有d偏咸了,但整體都ok。推薦指數:💛💛💛💛南瓜沙律有配紫菜同美乃滋,價錢$18 南瓜都幾甜,相對來講都唔會滯推薦指數:💛💛💛
坐落於海港城,有少量吧台位置對住維港個view
食物質素都ok
推薦指數:💛💛💛💛

推薦指數:💛💛💛

• 蝦湯拉麵
係北海道大紅嘅一幻拉麵主打獨創嘅蝦湯拉麵,據說湯底每日新鮮熬製,每次都會用到𝟲𝟬𝗸𝗴北海道甜蝦、蝦油、豬油、蒜蓉同薑蓉精心炮製,好多人為咗一試而大排長龍。一幻過咗嚟香港都有一段時間,聽就聽得多,今日路過尖沙咀分店見唔洗等位就入去試一試喇!我哋叫咗$𝟭𝟮𝟴嘅一人套餐,包括有拉麵、沙律、餃子同埋嘢飲各一。🍜 招牌蝦湯拉麵個碗一放低已經聞到好香嘅鮮蝦味,湯底濃郁又足料。我哋今次簡嘅係幼麵,麵身完整地吸滿湯汁嘅精華,令到咬落去嘅時候滿口都係蝦嘅鮮味。叉燒肉嫩,脂肪同肉嘅比例適中,不過偏薄身小小。🥟 餃子餃子皮薄餡足,外皮啖啖脆口,內餡鮮美多汁。火候控制得好準,煎到底部金黃酥脆,頂部同時保持住柔軟,質感上嘅對比好鮮明。🍤 小蝦沙律小蝦沙律相對平時食開嘅沙律係幾特別。入面嘅蝦仔炸得脆脆甜甜,再加上雞胸肉條,令到沙律不單止清新,仲好有層次。係食完較重口味嘅拉麵後再嘗試呢個配搭會更加調適到味蕾。香港嘅一幻拉麵係環境設計都重現到日本總店嘅氛圍同原木色裝潢,空間闊落。不過佢哋推出嘅款式多數以蝦為主,獨特制勝,唔會刻意迎合大眾口味,所以鍾唔鍾意食好睇個人喜好,未必人人都啱,日師兄就覺得係中間偏上~

🍜 招牌蝦湯拉麵

🥟 餃子

🍤 小蝦沙律

2023-12-28 313 瀏覽
平時呢間排哂長龍,揀左 d下午時間去,好快就有位。咁難得對住個大海景揀左 bar枱坐,望住個海好爽。❃ 適量豚骨蝦湯拉麵呢個湯底好濃香,係我中意的味道,麵質都爽口,年叉燒普通,整體還可以。❃牛乳海老蝦湯拉麵呢個係限量款!勁中意~湯底好 creamy, 配搭埋蝦的鮮味,勁鮮甜,可能自己好中意牛奶,所以呢個我比好高分!但係 d配料都係麻麻地。❃ 辛辣餃子 / 原味餃子餃子皮薄餡靚,煎到幾脆口,好食~整體我覺得湯好飲,麵唔錯,但配料就麻麻地
平時呢間排哂長龍,揀左 d下午時間去,好快就有位。
咁難得對住個大海景揀左 bar枱坐,望住個海好爽。

❃ 適量豚骨蝦湯拉麵

❃牛乳海老蝦湯拉麵

❃ 辛辣餃子 / 原味餃子
餃子皮薄餡靚,煎到幾脆口,好食~

整體我覺得湯好飲,麵唔錯,但配料就麻麻地