2017-03-13 412 瀏覽
本心一諗見門口有間日式料理鋪,價錢中等,就入黎試下,點知都唔係話太旺,落單已經要係到等,等成3,4分鐘先有黎落單,跟住叫既野食壽司等左十幾分鐘先黎,壽司味道一般不是突出,但最離譜竟然係叫既串燒成40幾分鐘先黎,跟住個炒飯足足等成個鐘,問個時就話做緊,其實係甩單,食物就一般般,但一定不會在來光顧,因為員工做野散慢,想貼錢買難受就黎食啦,整體黎講係暫時食過咁多間日式料理中最差既一間店鋪,感到失望,完全係一個伏。
2017-03-13
2017-03-09 301 瀏覽
問心講話呢間野好食既咁多位樓上食客其實你地收左錢定係唔識食咁難食都會讚好?三文魚唔去血瀨尿蝦刺身 啤水 得水喉水味海膽手卷 反無味又濕甜蝦壽司 反同樣無味又濕點解咁難食既呢
問心講話呢間野好食既咁多位樓上食客
其實你地收左錢定係唔識食
咁難食都會讚好?

三文魚唔去血
瀨尿蝦刺身 啤水 得水喉水味
海膽手卷 反無味又濕
甜蝦壽司 反同樣無味又濕

點解咁難食既呢
2017-01-04 631 瀏覽
是咁的~呢間紅磡小店 我真係由細幫襯到大 咁多年黎真係有食過廿次 呢間小店咁多年黎 質素就真係冇咩提升到 價錢就有升喇今次除夕夜 就想帶女朋友黎呢間有d感情嘅小店食飯喇以前有10蚊雞嘅燒三文魚骨、水撥餐 不過今次黎佢又加價喇 已經冇曬呢d 10蚊餐 變成25蚊 有燒三文魚骨、兩件青芥辣吞拿魚、一碗湯、同一個竹筒飯 講真 份三文魚骨黎到嘅時候真係覺得佢縮水縮得幾多份量細到呢 不過講真 佢真係燒得好好味 好有功架 乾身 脆口 又有魚油嘅香味三文魚刺身 呢個都加左價 但係水準冇變 依然係咁鮮甜 咁香 唯一美中不足係其中有一塊好冰 可能喺雪櫃拎出黎冇耐 不過真係好香 切得好厚金菇牛肉卷 呢個就好似冇加到價喇 金菇牛肉卷真係好味 佢係先將一片片牛肉燒香燒熟左先 先包埋d金菇 然後就上碟 唔係用生嘅牛肉包住生嘅金菇一齊燒 不過食金菇牛肉卷就有可能痴牙喇 不過呢個係個人問題 唔係佢碟野有問題嘅壽司黎到喇 我女朋友就唔鐘意佢d壽司飯握得太實 太大舊 而且我都同意佢嘅壽司飯唔夠醋味 至於大大舊 如果想飽肚 其實係好抵 不過咁壽司除左要飽肚 都應該要好味嘅 咁一本嘅壽司其實都唔會令人太失望 佢嘅價錢同味道

今次除夕夜 就想帶女朋友黎呢間有d感情嘅小店食飯喇
不過咁壽司除左要飽肚 都應該要好味嘅 咁一本嘅壽司其實都唔會令人太失望 佢嘅價錢同味道唔係好成比例嫁 平得黎 但係佢d壽司係好味嘅
最右下角就係頭先個餐入面嘅青芥辣吞拿魚壽司 佢唔同其他壽司店咁會一pat野 你細心睇 係真係會睇到魚肉一梳梳 仲有d質感 幾好味嫁
旁邊白色嘅係馬刀貝 貝類壽司我好鐘意 因為真係有種獨特嘅鮮甜味同好爽口 貝類嘅鮮甜同魚嘅鮮甜係唔同 貝類果種係好清 好舒服 一D都唔會膩 呢樣就同三文魚果d唔同喇 另一隻我都好鐘意洗就係北奇貝喇 一本嘅北奇貝不嬲都好肥美好鮮甜 肉質厚身 彈牙 想知彈牙同爽口嘅差別 就一定要叫馬刀貝同北奇貝黎對比下喇

北奇貝右邊係魚 或者叫鯛魚 我個人好種意食呢種魚 因為佢甜得黎唔會濁唔會膩 唔會好似三文魚油甘魚咁食幾件就會濟會膩 一本嘅魚都好新鮮嫁
不過肉身就比較薄喇
另外鰻魚壽司好味但鰻魚汁唔夠多 我都講過 鰻魚同佢個汁嘅關係真係千絲萬縷 兩者缺一不可 (少d汁都會扣分)
腐皮壽司有驚好 又平又抵食 食到腐皮嘅香 又同時有陣好似醋咁嘅酸酸地 開胃

最後最左下角嘅蝦壽司都好新鮮同鮮甜 正
除左個餐嘅飯 我地另外叫多左竹筒飯 以前一個8蚊炸 而家要12蚊 竹筒飯真係好抵食 雖然佢唔係由生米就放落竹筒到蒸 不過
都好香好味 飯身都好乾 抵食呀
鐵板魷魚鬚 呢個真係好好味 雖然等緊時間有d耐 但真係好味 佢唔會燒到好乾好dry 仲有d汁 仲有d蔥花同蒜片一齊燒 好正 以前記得有段時間佢係用炸蒜粒 果d就真係麻麻 又硬 又炒唔出個蒜香 用番蒜片咪好囉
呢碟真係必食 而且同出面比 其實係平野

overall黎講 差係差左d 但感情分同性價比絕對值得我間唔中番黎食嫁 支持下小店呀嘛
2016-12-31
叫咗個天婦羅拉麵,拉麵嘅口感同日本都相差無幾,湯底雖然偏淡,但依然有豬骨湯嘅香味,天婦羅口感都外脆內軟,跟住叫咗幾件手卷同壽司食,飯粒嘅口感都層次分明,比一般連鎖店好食好多,入到去店員都即刻用日文打招呼,叫野食時店員都好快應機,而且都好有禮貌
2016-11-05
10 分鐘 (堂食)
  • 天婦羅拉麵
2016-07-19 794 瀏覽
我連埋今次幫襯過三次,今次再失望,六點入座點菜,成七點零五分先到齊,只叫了兩個套餐。鐵板廚師掛住同客吹水,拖慢進度之餘另食物質素更差,煎三文魚骨變成乾到食唔到,真係要多謝個鐵板吹水廚師。鐵板牛柳好食,但要等一個鐘。以往唔係甘囉。自問食唔少餐廳,預過几谷氣餐廳我都無出post,但今次唔出都對唔住自己。
2015-08-02 1470 瀏覽
2014-10-24 1996 瀏覽
吃日本菜, 在紅磡可以找到一間既平價食物質素還可以的, 就是一本。位置比較隔涉, 在蕪湖街街口, 但間中也會心絲絲的過來吃。餐廳裡的周圍也貼上不同的套餐, 要細心睇, 因為每一個組合都近似, 又不一樣。三文魚粥, 很清新, 很多三文魚肉, 清新之選。沙爹牛肉竹筒飯, 牛肉串, 牛肉很乾, 好像牛肉乾, 不好吃。其中一個套餐是跟 4 串串燒, 所以都是廚師發板。除了獅子狗, 其餘3串都比較乾。錫紙焗什菌, 太多水在裡面, 這個有點敗筆。牛肉薄燒, 永遠都是水準之作, 但今次好像比之前細份了一點。雜菜薯餅, 吃不出雜菜在哪裡, 也算不錯。七味炸雞球, 不會乾身, 肉質嫩滑。這個 $10 之選, My All time Favourite!!!雖然都是用一些三文魚切下來, 用不著的部份, 但由師傅鐵板燒過煎香, 再加七味粉, 雖然 $10 , 但絕不欺場!繼續支持!
位置比較隔涉, 在蕪湖街街口, 但間中也會心絲絲的過來吃。

三文魚粥, 很清新, 很多三文魚肉, 清新之選。
三文魚粥
其中一個套餐是跟 4 串串燒, 所以都是廚師發板。
除了獅子狗, 其餘3串都比較乾。
錫紙焗什菌, 太多水在裡面, 這個有點敗筆。
雜菜薯餅, 吃不出雜菜在哪裡, 也算不錯。
七味炸雞球, 不會乾身, 肉質嫩滑。
繼續支持!
2014-10-23
三文魚粥
2014-09-08 1159 瀏覽
番完Uni整完野,一個人,食D野先回家。$88一板,有紫菜,飯團很抵,而家很新鮮,一點也不腥。而且有其抵食三文魚骨及水撥以及粥.只是$10. 一個人一百幾蚊真的不錯的選擇。而且個店都不斷有人走有人坐,抵食同味道不錯。下次番完uni可以考慮再來。
加拿大海膽
番完Uni整完野,一個人,食D野先回家。

$88一板,有紫菜,飯團很抵,而家很新鮮,一點也不腥。

而且有其抵食三文魚骨及水撥以及粥.只是$10.

一個人一百幾蚊真的不錯的選擇。

而且個店都不斷有人走有人坐,抵食同味道不錯。

下次番完uni可以考慮再來。
2014-07-25
2 分鐘 (堂食)
加拿大海膽
2013-09-17 981 瀏覽
一間裝修普通,但好抵食的日本餐, 留意牆上有很多推介,$10有交易,食入口OK, 不會是差。$28一個海膽手卷,不會有腥味,少少許醬油已不錯。$36有半份三文魚頭加鮫位,好野味,香口。七味炸雞粒,有雞肉粒,食下有點KFC的味道,自己再加多點七味粉,更香辣。$8兩件蟹子塊司,$40花之戀,即叫即整,當然三文魚質數一般,不會是腩油位,都OK餐的串燒,一般LA,一定係交貨來,D醬料怪怪。$230 三人食飽晒,重送三粒雪榚糯米磁。

$28一個海膽手卷,不會有腥味,少少許醬油已不錯。

$36有半份三文魚頭加鮫位,好野味,香口。

餐的串燒,一般LA,一定係交貨來,D醬料怪怪。

$230 三人食飽晒,重送三粒雪榚糯米磁。

2013-09-15
  • 燒三文魚頭
2013-06-27 745 瀏覽
我係食午餐時叫左呢個日式燒汁雞扒飯侍應一拎出黎, 係有一個便當盒裝住,好有便當Feel, 好有特色, 好似係日本坐火車d 便當咁一打開便當個蓋, 出晒煙, 超熱ge, 好香ge 燒汁及雞扒味, 賣相極佳!雞扒有2大塊, 食落口層皮薄薄ge, 有少少脆, d 雞肉好大塊, 啖啖肉,配埋超濃超入味ge 日式燒汁, d 燒汁完全足夠, 又有d 黑椒, d 飯係用珍珠米, 名副其實係日式燒汁雞扒飯, 超正兼抵食! Service 算ok, Environment 又係好有日本feel, 特別係用個d 木, 一入間restaurant 就好似去左日本ge 1間restaurant 食lunch 咁, 但呢間restaurant 等候食物時間最少起碼15 mins, 各位要耐心等候!
日式燒汁雞扒飯
我係食午餐時叫左呢個日式燒汁雞扒飯

侍應一拎出黎, 係有一個便當盒裝住,

好有便當Feel, 好有特色, 好似係日本坐火車d 便當咁

雞扒有2大塊, 食落口層皮薄薄ge, 有少少脆,

d 雞肉好大塊, 啖啖肉,

配埋超濃超入味ge 日式燒汁, d 燒汁完全足夠,

又有d 黑椒, d 飯係用珍珠米,

名副其實係日式燒汁雞扒飯, 超正兼抵食!

2013-03-15
日式燒汁雞扒飯
2013-03-02 604 瀏覽
一定三口叫左一個一人餐+單點幾款散叫評:沒有什麼青瓜絲,口感不太好。3/10散叫評:即燒,好香口,重點係平,$30幾元一個,起抵。8/10評:評:即燒,好香口,不過沒有三文頭的油香,不過都好ARM送飯。散叫評:三文魚腩9/10,好油口,好滑,$105磅都算抵AR,三人好快口清左佢,不過佢地D WASHABI 係好差,一PAT甘,所以我只點豉油。WASHABI有待改善。總評:7/10評:即燒魷魚SO, 好香蒜片味,由於我得同老豆食,一次食好多,好易飽。7/10評:MOSO SOUP好甜,一D都唔似平時普通D味 2/10評:三文魚粥,好足味,不過應該係好多木魚味素。6/10評:正牛肉加蒜片,一定要熱食,一凍左好UN。7/10散叫評:銀雪魚扒,$50幾$60,不過煮得好好味。因為煎都好易散。8/10散叫評:無驚起,不過勝在熱騰騰,鹽味稍重了一點。7.5/10散叫評:炒飯$70幾,不大碟,算貴,炒得有D濕,所以一般一般。總評:水準同以前差不多,服務OK,大家都可以一試,都算抵食LA。
一定三口叫左一個一人餐+單點幾款
評:沒有什麼青瓜絲,口感不太好。3/10
評:即燒,好香口,重點係平,$30幾元一個,起抵。8/10
評:三文魚粥,好足味,不過應該係好多木魚味素。6/10
評:正牛肉加蒜片,一定要熱食,一凍左好UN。7/10
評:無驚起,不過勝在熱騰騰,鹽味稍重了一點。7.5/10
散叫
評:炒飯$70幾,不大碟,算貴,炒得有D濕,所以一般一般。

2013-02-17
5 分鐘 (堂食)
2013-02-21 514 瀏覽
今次要介紹的是一間老店,我估在紅磡都應該開左廿年以上,就係蕪湖街嘅一本鐵板燒個名係咪好熟呢?我估去過紅磡既朋友都有留意過呢間日式居酒屋﹗其實細細個去紅磡已見到呢間野,初次吃反而是大學的年代,事隔十多年,近一兩個月再去,記憶中佢既食物竟然無咩加價﹗食物全部都是薄利多銷,即製壽司七蚊兩件,食物碟碟都係三四十蚊有交易。今次介紹是街尾既新店,上次在老店吃時店員話做埋呢個月業主便要收鋪了,要吃就要去新鋪﹗三文魚腩刺身,油脂甘香軟滑,$60有半磅,如一次過order一磅才$100﹗北寄貝刺身一客六片,好像才$30﹗真係咁平邊到搵?識我既朋友都知,食店酒水對我最重要,可幸這兒除食物便宜外,酒水更加平到得人驚﹗大老青島只係$14支,呢個價錢大排檔都平唔過佢﹗當然係勁飲啦﹗如要喝清酒的話,最平既1.8公升既千賀壽只係$98,痴線Citysuper同酒鋪都仲要賣得貴過佢﹗不過明天要開工,今晚唔敢同食家暢飲,清酒易入口又快醉,都係放假先來片過﹗這兒也有存酒服務,飲唔哂留個電話下次來就俾番你,唔好以為咁鬼平就無好服務﹗炒雜菜﹗來這兒除了吃便宜的刺身壽司外,亦要一試佢既即叫即做鐵板燒﹗鐵板魷魚鬚香口美味﹗友人最

一本鐵板燒

北寄貝刺身一客六片,好像才$30﹗真係咁平邊到搵?

炒雜菜﹗
來這兒除了吃便宜的刺身壽司外,亦要一試佢既即叫即做鐵板燒﹗
鐵板魷魚鬚香口美味﹗
友人最愛係佢地既鐵板粟米$18,粟米甜牛油香,好吃﹗
我唔食魚,鹽燒三文魚頭$28 當然沒有我的份兒,不過食家同友人都話魚夠嫩燒得好味﹗
牛肉煮大根,蘿蔔同牛腩炆得夠腍又入味,痴線價一大碗只係$8﹗

友人是三文魚痴,又點多半磅三文魚腩﹗
前面是象拔蚌刺身,這個就麻麻地,不推薦﹗
我來這兒必一個人吃三碟以上的薄燒牛肉﹗
薄薄的肥牛片在鐵板上輕烤數秒,再卷上大量蒜片及香蔥,在半生熟的狀態下上碟,這就是名物薄燒牛肉﹗

半生熟牛肉香嫩,蒜片加蔥極香口,牛肉味濃郁,嗜牛嗜蒜者必吃﹗
錫紙焗海鮮菇$25,菇甜牛油香﹗
七味粉炸雞球,這個就嫌炸粉太厚了。
鐵板雞翼尖$18,是佐酒良物﹗

總體來說食物均不錯,當真是價廉物美,三五知己來大吃大喝也不過是二百蚊有找﹗

但當然,一分錢一分貨,刺身壽司不是會吃到呱呱聲的那種﹔燒物製作亦沒有出面的講究及變化,鐵板燒主要是用上蒜片、香蔥、牛油、海鹽及黑椒來調味,當然不能與坊間的正宗居酒屋相比,但來飲兩杯,搵食物佐佐酒傾下計,是大眾化的廉價選擇。

最後埋單成十支青島,兩支清酒,再加不知幾多樣食物,飲飽食醉每人才$180,故最近差不多隔個星期都與食家來吃,就昨晚所見,七點左右已全場爆滿,連吧枱都坐滿人就知這老店有不少捧場客,能在變遷中的紅磡生存廿年有多,總有原因吧﹗

我已將一本列為我的心水餐廳了﹗

更多一本相片,請到我Blog或facebook參考﹗

題外話/補充資料: 一分錢一分貨,刺身壽司不是會吃到呱呱聲的那種﹔燒物製作亦沒有出面的講究及變化,鐵板燒主要是用上蒜片、香蔥、牛油、海鹽及黑椒來調味,當然不能與坊間的正宗居酒屋相比,但來飲兩杯,搵食物佐佐酒傾下計,是大眾化的廉價選擇。
慶祝紀念
紀念日
  • 薄燒牛肉,各式刺身,清酒
2013-01-18 333 瀏覽
以前讀poly, 所以間中都幫襯此店~轉眼間都已經5年冇幫襯~所以決定今晚再黎試試~價錢上的轉變不大~個人鐵板餐都係$138~~有d款冇海鮮仲會平d~~我地兩個人怕食唔曬兩個餐~~所以點了~1) 一個晚餐2) 薄燒牛肉3) 炒叉燒拉麵呢個餐大部份的野食都ok~~除左魷魚鬚+沙律隻蝦煎得剛剛好~而且好甜~食半隻真係有d唔夠喉~~三文魚炒飯都ok~有粟米粒+三文魚粒~整體個飯甜甜地~幾好味~炒雜菜就不過不失啦~呢隻蠔都好鮮味~~唔腥~~不過個人都係覺得蠔要係食生蠔先最正~呢個炒麵好好味~~因為佢真係用拉麵去炒~配上個甜甜地的醬油+叉燒去炒~真係好好味~~我地兩個搶食~薄燒牛肉係必食ge~~雖然係薄薄的牛~但師傅煎得剛剛好~!!加上一d香蒜粒~就非常香口~呢個冇乜味...而且好難哎, 太韌了個樣...有d求其...雖然唔係難食~最後送的雪米滋係我的至愛
以前讀poly, 所以間中都幫襯此店~
轉眼間都已經5年冇幫襯~所以決定今晚再黎試試~

我地兩個人怕食唔曬兩個餐~~所以點了~
1) 一個晚餐
2) 薄燒牛肉
3) 炒叉燒拉麵
呢個餐大部份的野食都ok~~除左魷魚鬚+沙律
隻蝦煎得剛剛好~而且好甜~食半隻真係有d唔夠喉~~
炒雜菜就不過不失啦~
呢個炒麵好好味~~因為佢真係用拉麵去炒~
配上個甜甜地的醬油+叉燒去炒~真係好好味~~我地兩個搶食~
加上一d香蒜粒~就非常香口~
呢個冇乜味...而且好難哎, 太韌了
個樣...有d求其...雖然唔係難食~
最後送的雪米滋係我的至愛
題外話/補充資料: 如果大家黎食, 可以揀坐bar台或卡位~ 我地會鍾意坐卡位~咁就冇咁大油煙味~ 以前住宿舍近近地~就唔怕坐bar台~睇住師傅的真功夫~ 之後就返hall 洗白白~ 另外, 見好多人都話魚生麻麻地~ 記得第一次食佢地的魚生、壽司的確唔係太好味~ 所以大家可以專心食鐵板燒~~可能可以留下好印象!
2012-12-22
慶祝紀念
聖誕節
2012-09-12 254 瀏覽
去完大酒店,諗住搭車返屋企,行過呢間野就決定醫埋肚先返屋企,點知入左黑店!!三文魚壽司: 三文魚可以完全冇味鰻魚壽司:衰過爭鮮盬燒沙甸魚:得個咸字,好唔新鮮,我唔係order咸魚喎叉燒炒烏冬:竟然係酸嘅牛舌: 唯一ok 既一心都只係為左醫肚,點知食到一肚火,等野食又耐,不知所謂,完全唔尊重食客嘅餐廳!

三文魚壽司: 三文魚可以完全冇味
鰻魚壽司:衰過爭鮮
盬燒沙甸魚:得個咸字,好唔新鮮,我唔係order咸魚喎
叉燒炒烏冬:竟然係酸嘅
牛舌: 唯一ok 既

2011-11-21 188 瀏覽
記得6-7年前同朋友食過一次, 當時入店住好似都要等一陣先有位, 同都坐滿上開飯睇下食評, 發現最新的食評已經係成年前....近日成日經過, 見好耐冇食過, 所以想試下今晚做完野同兩位朋友同女朋友去食,已經冇當時食咁好食,同埋唔使等就有位, 係好多位.....各款壽司 ~~ 十分的一般, 其實有D可以叫差, 不過的而且確佢係好平 $6-$8/2件三紋魚腩刺身 ~~ 沒有想像中及其他食評中照片的份量 ~ 味道不算太差燒牛仔骨 ~~ 這個不錯, $18 算是抵食燒秋刀魚 ~~ 不過不失, 我個人不太喜歡吃~串燒 叫左帶子同鴨胸 ~~ 可以接受~蟹粥 ~~ 普普通通~~ ~.~........鐵板水潑 ~~ 係咁多野食中LEE個算係唔錯~ 幾香竹桶飯 ~~ 如果你想食飽...可以食=_+....入到口.....$5 ....不過$5 ..仲可以點./ 口 \....總括整晚的食物, 燒野係算係較好,但壽司,竹桶飯就可免則免~另外附送計多左錢, 有D野冇嚟到就計左~好彩見到~完了~
記得6-7年前同朋友食過一次,
當時入店住好似都要等一陣先有位,
同都坐滿

上開飯睇下食評, 發現最新的食評已經係成年前....
近日成日經過, 見好耐冇食過, 所以想試下
今晚做完野同兩位朋友同女朋友去食,
已經冇當時食咁好食,

同埋唔使等就有位, 係好多位.....

燒牛仔骨 ~~ 這個不錯, $18 算是抵食

燒秋刀魚 ~~ 不過不失, 我個人不太喜歡吃~
串燒 叫左帶子同鴨胸 ~~ 可以接受~
蟹粥 ~~ 普普通通~~ ~.~........
鐵板水潑 ~~ 係咁多野食中LEE個算係唔錯~ 幾香

總括整晚的食物,
燒野係算係較好,
壽司,竹桶飯就可免則免~

另外附送計多左錢, 有D野冇嚟到就計左~
好彩見到~
完了~
2011-11-20
$67.5 (晚餐)