拉麵店位於牛頭角德寶商場,容易搵👍餐牌同大部份拉麵店一樣,都係用畫拉麵紙嘅方法,唔同款式嘅拉麵任你揀👍主打湯底香濃誘人,廚房開放式設計,如果坐Bar枱,讓你可以見到大廚煮拉麵嘅過程,真材實料👏🏻雖然店唔大,但坐位舒適😄環境優雅,啱哂中意拉麵嘅達人。推介要試「一生懸麵」嘅魚介豚骨沾麵,湯底混合咗豬骨湯頭同鮮甜魚介風味,滋味鮮美😆麵條彈牙有咬勁,配上鮮嫩豬肉片同精緻調味蛋,口感豐富。加上少許香蔥同細心調配嘅醬油,令味道更加突出。另外推薦試下{期間限定}嘅檸檬柚子拉麵,清新柚子香為主調,搭配柚子絲同新鮮檸檬片,帶出爽口酸甜滋味。細緻的柚子絲提升口感,加上特製柚子調味醬,味道清爽獨特,絕對值得一試。👍🌟”SAGE有氣茶 - 蜜桃紅茶“有氣泡賦予清新口感,融合蜜桃香氣,甜而不膩。紅茶淡淡苦味中帶有果香,清爽怡人。適合炎炎夏日飲用,解渴又能享受到茶香和蜜桃的美好組合。「一生懸麵」以平民價錢提供豐富多元嘅拉麵選擇,每款麵食都融合獨特風味,質素不容忽視👏🏻從簡約清新嘅店面到精心調配嘅湯底,無論係日常食飯定特別節日,都值得親身前去感受其美味和溫馨氛圍😄

拉麵店位於牛頭角德寶商場,容易搵👍

雖然店唔大,但坐位舒適😄環境優雅,啱哂中意拉麵嘅達人。

適合炎炎夏日飲用,解渴又能享受到茶香和蜜桃的美好組合。

2024-05-05 38 瀏覽
雖然呢間日式拉麵店係香港人開但質素絕對唔會比日本拉麵店差呀!不久之前喺旺角分店食過佢哋嘅拉麵今次再嚟九龍灣嘅分店試吓佢哋嘅沾麵-🍜特濃豚骨沾麵($82)麵條可揀熱/冷同埋硬度Tt我揀咗標準硬度嘅麵條咬落彈牙有嚼勁好有咬口喔😋麵條掛上特濃豚骨沾汁濃郁而不死咸呀👍🏻而豚肉經過炙燒焦香肥美入口充滿肉香同油脂香喔❤️‍🔥配料仲有半隻半熟蛋蛋香味十足,正!🍜魚介豚骨沾麵($82)配料同樣有豚肉及半熟蛋魚介沾汁味道鮮甜香濃令人超滿足呀😋🐙章魚燒($29)熱辣辣新鮮即製面頭鋪滿木魚絲同紫菜絲入口外面微脆內裏章魚爽口唔錯呀!🥟煎餃子($29)餃子皮薄身煎得金黃香脆而內裏滿滿肉餡口感幾彈牙水準非常出色呀!🍹SAGE冷泡茶桂花烏龍($20)味道清香清爽入口有陣陣桂花香🍹SAGE有氣茶蘋果桂花($20)濃縮果汁配搭桂花茶比一般汽水無咗甜但同時又有微炭酸帶嚟嘅清爽刺激口感喔!
雖然呢間日式拉麵店係香港人開
但質素絕對唔會比日本拉麵店差呀!
不久之前喺旺角分店食過佢哋嘅拉麵
今次再嚟九龍灣嘅分店試吓佢哋嘅沾麵

🍜特濃豚骨沾麵($82)
麵條可揀熱/冷同埋硬度
而豚肉經過炙燒
焦香肥美
入口充滿肉香同油脂香喔❤️‍🔥
配料仲有半隻半熟蛋
蛋香味十足,正!

🍜魚介豚骨沾麵($82)
配料同樣有豚肉及半熟蛋
魚介沾汁味道鮮甜香濃
令人超滿足呀😋

🐙章魚燒($29)
熱辣辣新鮮即製
面頭鋪滿木魚絲同紫菜絲
入口外面微脆
內裏章魚爽口
唔錯呀!

🥟煎餃子($29)
餃子皮薄身
煎得金黃香脆
而內裏滿滿肉餡
口感幾彈牙
水準非常出色呀!

🍹SAGE冷泡茶桂花烏龍($20)
味道清香清爽
入口有陣陣桂花香

🍹SAGE有氣茶蘋果桂花($20)
濃縮果汁配搭桂花茶
比一般汽水無咗甜
但同時又有微炭酸帶嚟嘅清爽刺激口感喔!
之前大火的拉麵店 名字也很特別發現其實香港只有3間 牛頭角店在下午時段人不多 只有零星放左學的中學生來吃點了季節限定 - 清新柚子白湯拉麵 ➕ 日本筍原本期待會像圖片中一樣有一個倒置的柚子雪糕,大概是冬天的緣故,雪糕並沒有出現湯底有濃濃的柚子味,比起其他拉麵店,一蘭etc 湯底是很清淡的,有保留到各種新鮮食材的味道很喜歡因為素食的原因沒有品嘗到叉燒,但是麵選了中度恰恰好不會太硬口也不會太軟爛溏心蛋是剛剛好會流心又沒有腥味的日本筍有點過於老派的味道,適合重口味的客人飲品選擇了波子汽水 肥宅快樂水 如果像我一樣喜歡清淡口味的人 這間拉麵會適合你,畢竟現在添加劑少的餐廳不多了季節限定也常常有不同的新品出現,滿足到新鮮感最重要是廚師會在你面前煮麵與料理 是讓人放心的店呢
之前大火的拉麵店 名字也很特別
點了季節限定 - 清新柚子白湯拉麵 ➕ 日本筍
很喜歡
溏心蛋是剛剛好會流心又沒有腥味的
日本筍有點過於老派的味道,適合重口味的客人
飲品選擇了波子汽水 肥宅快樂水
季節限定也常常有不同的新品出現,滿足到新鮮感
最重要是廚師會在你面前煮麵與料理 是讓人放心的店呢
2024-02-02
10 分鐘 (堂食)
2024-04-05 448 瀏覽
呢間拉麵店我成日都食,因為係屋企附近今年夏季推出咗新口味-檸檬柚子の拉麵🍜呢個係九龍灣店限定,一於試試佢!🔸檸檬柚子の拉麵 $75這個拉麵只有九龍灣店限定,現在是夏天味道要清新一點,所以點來試一試,裏面有幾塊檸檬,令湯底有酸酸地,好開胃!另外有少少柚子醬,甜甜地令拉麵更清新~有兩塊慢煮雞肉、兩片慢煮豚叉燒、半隻流心蛋,相當豐富!無論雞肉還是叉燒都做得十分出色,雞肉是嫩滑的,叉燒是薄薄一大片,但也是容易入口的,因為太好食的關係所以另外加了$20三片慢煮豚叉燒!🔸雞白湯拉麵 $95可以見到湯底是白色濃濃的雞白湯湯底,質地濃到是杰的,食拉麵前先喝一口湯,好味😋有兩塊慢煮雞肉、一隻流心蛋和蘆筍,麵質不智太淋,有點硬身及煙韌,是我喜歡的拉麵🥰🔸章魚燒 $29共有五粒,章魚燒即叫即整,所以好熱🥵皮有點軟,但裡面都食到章魚粒,配上沙律醬、燒烤醬及紫菜,十分惹味!🔸燒餃子 $29燒餃子幾好食,因為它是外脆裡多餡,每粒都好足料,配上餃子醋好開胃🤤🔸Sage 白桃烏龍 $15幾抵飲,因為是成個茶泡去冷泡,好香好濃的烏龍味,不會太淡或者苦👍🏻健康之選!
呢間拉麵店我成日都食,因為係屋企附近
今年夏季推出咗新口味-檸檬柚子の拉麵🍜
呢個係九龍灣店限定,一於試試佢!

🔸檸檬柚子の拉麵 $75

🔸雞白湯拉麵 $95

🔸章魚燒 $29
共有五粒,章魚燒即叫即整,所以好熱🥵

🔸燒餃子 $29

🔸Sage 白桃烏龍 $15
一生懸麵都算係人氣沾麵店,除左招牌沾麵之外,獨有嘅雪糕拉麵仲曾經掀起風潮😻唔少分店都要排隊,今次嚟到牛頭角店,人流相對少啲。不過因為店面都比較細,假日或者晚餐時段都有機會要等👅╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ 店鋪裝修日系,設有一列bar枱,可以睇列師傅嘅製麵過程,好有日本拉麵店嘅vibe🇯🇵今次就試下佢嘅沾麵🥢▶ ∗︎*゚ 魚介豚骨沾麵一定要叫店舖嘅招麵沾麵!仲可以按喜好選擇凍麵熱麵,或者係想要嘅軟硬度,好貼心🫶🏻食沾麵最重要係湯要夠熱,先食到沾麵湯嘅精髓🔥一上枱見到碗湯熱辣辣出晒煙,質地唔會太水或者太厚重,過關😋湯入面仲見到有蔥同洋蔥碎,令成碗都有唔同層次。麵條粗身彈牙,沾落湯都掛汁夠味,又唔會因為太掛湯而死咸或油膩👍🏻另外要讚嘅係叉燒!每碗都有兩大嚿,係厚身嘅五花肉叉燒😻可以食得出炙燒嘅香味,肥瘦適中,唔會太膩,讚!▶ ∗︎*゚ 辛辣沾麵呢個湯麵同樣夠熱,質地適中。雖然叫辛辣湯,但都唔會太辣,反而係香辣嘅感覺😋食得耐會有少少膩,都係鍾意原味多啲。╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ 拉麵沾麵舖有好多,但喺香港要搵到好食嘅都唔

今次就試下佢嘅沾麵🥢

▶ ∗︎*゚ 魚介豚骨沾麵

▶ ∗︎*゚ 辛辣沾麵

拉麵沾麵舖有好多,但喺香港要搵到好食嘅都唔容易🥺呢間沾麵嘅湯同麵都恰到好處,味道非常不錯,係好有水準嘅沾麵!而且價錢相宜,平時想食沾麵都周不時會嚟❤️
2024-03-31 71 瀏覽
想試左好耐嘅拉麵店,今日得一個人,一點鐘黎到有吧枱,終於可以試到了!叫左魚介豚肉沾麵,直接交單俾廚房,等一等就有得食。滿滿的一個小碗的麵,麵上面有一點點像蕎麥的粿粒,麵上平放著的並不是叉燒,而是兩塊炙燒過的五花腩片,半隻半熟蛋,幾片筍,還有一小瓣青檸。麵本身已經有味道,像是醬油煮過,有淡淡鹹香味。(變左語體文,好似有味道啲😝!)(變返口語先)沾麵湯比平時食開嘅無咁杰,似係好濃嘅日式豚肉菜湯,即係日本早餐食飯糰跟嘅果碗豚肉湯,湯好香濃,見到有大葱同洋蔥,仲有兩舊煮到好𣺉嘅五花腩!面頭有魚介醬。就咁飲都好好味😋,不過未係好食到魚味。再同麵一齊食,食到魚味喇!因為湯唔杰身,其實似湯麵,因為濃,所以都掛到上麵度,麵質適中,唔硬唔𣺉,有少少彈牙,加埋啲湯,滑捋捋,口感一流!試下個炙燒五花腩,因為燒過,中間嘅肥膏有少少溶,充滿油香!唔敢食肥野嘅就走寶!雖然唔係好知粒青檸點用,點都唧少少落麵同五花腩上試下。落左之後腩肉無咁油,清新左啲,麵就有啲酸,但沾啲湯食,魚味又濃啲喎!係另一種味道。最得我飲晒啲湯,雖然真係有啲鹹😅,但成碗麵每一啖都好好味,好享受,好滿足的一餐!😋
叫左魚介豚肉沾麵,直接交單俾廚房,等一等就有得食。
魚介豚肉沾麵
2024-03-27
魚介豚肉沾麵
  • 魚介豚骨沾麵
一生懸麵出名多花款次次嘅期間限定都好有gimmick繼上次嘅雪糕拉麵後今次推出左檸檬柚子拉麵睇下今次又有乜野chemistry!檸檬柚子拉麵試一試湯頭OMG係我最愛嘅山椒柚子味!但佢就用左洋蔥去增加個煙燻辛口感好特別好好味!飲一啖湯又呷一口檸檬酸味同辛香喺口腔激烈碰撞I love it ❤️❤️❤️立即榮登香港我最愛拉麵No.1拉麵用左幼麵所以成個感覺都好清爽唔累贅好適合夏天☀️男朋友就食辛辣拉麵辣度合適惹味香口今次就配粗麵更掛湯滿滿嘅滿足感一生懸麵嘅小食都好有誠意全部新鮮熱辣即製煎餃子其實食落似炸餃子多啲外皮超香脆一啖咬落去仲有啲爆汁👍章魚燒特別特別香外脆內軟飲品有得揀冷泡茶好特別呢~檸檬柚子拉麵實在相逢恨晚唔知會唔會轉做常設拉麵呢🥹
一生懸麵出名多花款
次次嘅期間限定都好有gimmick
繼上次嘅雪糕拉麵後
今次推出左檸檬柚子拉麵
睇下今次又有乜野chemistry!

檸檬柚子拉麵
試一試湯頭
OMG係我最愛嘅山椒柚子味!
但佢就用左洋蔥去增加個煙燻辛口感

檸檬柚子拉麵實在相逢恨晚
唔知會唔會轉做常設拉麵呢🥹
2024-03-25
2024-03-29 33 瀏覽
去九龍灣附近行街,食來食去都係集團餐廳行遠小小比我係得寶商場發現間拉麵小店🔹️雞白湯拉麵是我最愛的口味,因為豬骨湯太重油膩感,而白雞湯相對溫和且不失鮮味,配上慢煮叉燒軟冧又唔痴牙,食完成碗都好舒服唔會濟住個胃。🔹️海老沾麵另一半鍾情沾麵,所以選擇海老湯汁沾麵,湯頭舖上大量櫻花蝦每口麵條都沾上濃湯加櫻花蝦😋而冷麵熱麵揀邊隻呢?視乎個人鍾意係咬到麵芯還是剛剛好熟曬彈牙咁。🔹️雞軟骨棒、章魚燒必食餃子點可以無,誰不知真係無...1點幾已經賣晒=_=唯有試下其他小食
去九龍灣附近行街,食來食去都係集團餐廳
行遠小小比我係得寶商場發現間拉麵小店

🔹️雞白湯拉麵
配上慢煮叉燒軟冧又唔痴牙,食完成碗都好舒服唔會濟住個胃。

🔹️海老沾麵

🔹️雞軟骨棒、章魚燒

2024-03-25 51 瀏覽
九龍灣拉麵店首選,餐牌主要有拉麵同沾麵🍜仲有好多期間限定嘅口味,最近就見到有好清新嘅柚子檸檬拉麵🍋🎈雞白湯拉麵+流心蛋拉麵湯底濃郁creamy又夠熱,食到香濃嘅雞湯味🍲幼身嘅拉麵可以自選軟硬度,質感煙韌👍🏽配上軟嫩慢煮叉燒、慢煮雞肉同流心蛋,成個配搭好豐富🫶🏼🎈魚介豚骨沾麵+流心蛋魚介沾麵汁質感較輕身,食落唔會膩,裡面有豚角添,有小驚喜🤗叉燒肉質鮮嫩,灸燒過多咗一份焦香本身有半隻半熟蛋,額外追加一隻,變咗3眼仔🤭拉麵可以揀凍/熱,我就揀咗凍嘅,口感彈牙,仲可以加青檸汁同醋,令口味更清爽,天氣熱熱哋食呢個真心正🎈章魚燒章魚燒加上燒汁、蛋黃醬同木魚絲,質感偏軟身,同醬汁完美融合🤤🎈SAGE冷泡茶有白桃烏龍及桂花烏龍2款口味,茶味清香,配拉麵唔錯

🎈雞白湯拉麵+流心蛋
配上軟嫩慢煮叉燒、慢煮雞肉同流心蛋,成個配搭好豐富🫶🏼

🎈魚介豚骨沾麵+流心蛋
魚介沾麵汁質感較輕身,食落唔會膩,裡面有豚角添,有小驚喜🤗

叉燒肉質鮮嫩,灸燒過多咗一份焦香
本身有半隻半熟蛋,額外追加一隻,變咗3眼仔🤭

🎈章魚燒

🎈SAGE冷泡茶
有白桃烏龍及桂花烏龍2款口味,茶味清香,配拉麵唔錯
✨魚介豚骨沾麵🧜🏻✨辛辣沾麵 🌶️沾麵可以揀熱麵或者凍麵,我地揀咗凍麵,比起熱麵質地更加Q彈,煙煙韌韌,好香小麵味🍜配料有叉燒、荀、半熟蛋🥚炙燒過嘅厚切叉燒肥瘦相間,油脂香十足,入口即化加上火炙過嘅香氣,十分出色!魚介豚骨湯頭濃厚香醇,十分掛湯;而辛辣湯惹味又開胃🤤✨章魚燒🐙✨煎餃子🥟✨雞軟骨棒章魚燒同煎餃子都係有五粒,餃子大大隻,皮薄餡靚,餡料鮮味多汁,沾醋食十分開胃;章魚燒內有章魚粒,上層鋪滿海苔、木魚片、大阪燒汁同沙律醬沙律醬,增加口感,如果面層燒得更加香脆會更好🤤雞軟骨棒一份兩串,雞肉棒中有雞軟骨脆脆嘅口感,加上沙律醬,好過癮!✨白桃烏龍冷泡茶🍑無糖茶零負擔,好清爽解膩!
✨魚介豚骨沾麵🧜🏻
✨辛辣沾麵 🌶️

✨章魚燒🐙
✨煎餃子🥟
✨雞軟骨棒

✨白桃烏龍冷泡茶🍑
無糖茶零負擔,好清爽解膩!

今次嚟到九龍灣食拉麵,餐廳好像日本拉麵店,長長嘅橫吧枱,可以看到廚房的情景,增添食慾 煎餃子 煎餃子有五粒,外脆內軟,餡料多 juicy章魚燒 章魚燒都有五粒,木魚碎和紫菜都好多,燒得好香脆脹卜卜,每粒都包有一粒章魚,配埋燒汁和沙律醬一齊食好嘢味雞軟骨棒雞軟骨棒有兩條,一樣配有燒汁和沙律醬,他應該是雞肉碎加雞軟骨造成,雞肉軟熟,雞軟骨脆口,增添好多口感白湯豚骨拉麵 (外加慢煮豚叉燒)豚叉燒薄身軟熟,唔肥膩,湯底濃鬱,濃濃的豬骨味,拉麵柔軟度我們選了正宗,口感剛好煙煙靭靭,還有配料半隻流心蛋,好滿足雞白湯拉麵 (外加慢煮豚叉燒)朋友選了雞白湯拉麵,白肉雞係雞胸很軟滑, 湯底雞白湯清甜,唔會好漏,好正宗,配料有一粒流心蛋和配菜,好美味
增添食慾

煎餃子
煎餃子有五粒,外脆內軟,餡料多 juicy

章魚燒

雞軟骨棒

白湯豚骨拉麵 (外加慢煮豚叉燒)

雞白湯拉麵 (外加慢煮豚叉燒)

2024-03-19 31 瀏覽
欣賞麵可選咩質感,我選較軟身,但還是很彈牙,最正是那個豬骨湯底,濃香,平時不飲湯的,但食的時候,呷了一啖後,感到在口腔滿滿的香濃美味,然後接着不斷的把湯往口裏送,食後大滿足,試過這拉麵後,還想試其他的款式呢~
2024-03-19
2 分鐘 (堂食)
  • 白湯豚骨拉麵
•ᴗ• 海老沾麵🦐沾麵可以選麵嘅硬度、凍麵定熱麵,配合到唔同人嘅口味🤫個人鍾意比較煙靭嘅麵,揀咗凍麵,既彈牙又有嚼勁👅海老湯頭蓋上滿滿的櫻花蝦🦐非常濃郁,淡淡鮮甜,淳而不膩👀配料亦同樣突出,尤其係火炙叉燒,肥瘦適中,肥肉入口即融,炙燒過後更加香~另外仲加左慢熟豚叉燒,一份有三片,雖比起於炙燒叉燒薄,但肉味香濃,肉質嫩滑,慢煮火候啱啱好•ᴗ• 煎餃子餃子煎到皮脆金黃,餡料飽滿🥟•ᴗ• 雞軟骨棒🐓雞肉棒口感鬆軟,加入雞軟骨,食落卡卡酥脆嘅感覺,好爽口~•ᴗ• 冷泡茶 桂花烏龍🌼淡淡桂花香味,無糖烏龍茶清爽解膩!
•ᴗ• 海老沾麵🦐

•ᴗ• 煎餃子
餃子煎到皮脆金黃,餡料飽滿🥟

•ᴗ• 雞軟骨棒🐓
雞肉棒口感鬆軟,加入雞軟骨,食落卡卡酥脆嘅感覺,好爽口~

•ᴗ• 冷泡茶 桂花烏龍🌼
淡淡桂花香味,無糖烏龍茶清爽解膩!

2024-03-12 54 瀏覽
途經九龍灣,諗住求其搵間餐廳食個快既,醒起前排好出名既雪糕拉麵,就嚟到一生懸麵諗住試下,嚟到先知已經冇賣😂但都想支持下本地小店,所以坐低叫左碗沾麵同一份餃子。整體不過不失,但勝在價格親民,快脆食一餐黎講算唔錯👍❣️魚介豚骨沾麵雖然湯偏重味,但我自己本身鍾意食濃味,再加埋啲青檸汁中和返,整體味道平衡得唔錯,不過魚介味唔係太出,豚骨味就好香濃。如果個湯冇咁多油會更好。麵底軟硬適中,掛湯唔錯,叉燒都燒得幾香口,但偏薄身。❣️煎餃子煎餃子雖然好平,但真係唔推。好普通嗰種急凍餃子feel,個皮煎有啲硬。

❣️魚介豚骨沾麵
麵底軟硬適中,掛湯唔錯,叉燒都燒得幾香口,但偏薄身。

❣️煎餃子
2024-03-11
慶祝紀念
聖誕節
啱啱同朋友打完波就去附近既商場睇下有咩食,跟著就見到一生懸麵有限定既柚子麵於是就入左去試第一次黎九龍灣呢間分店,原來仲有吧檯位置好特別🤩1) 檸檬柚子拉麵一黎到就有滿滿既柚子味,柚子麵既味道好清新,而且配料都好充足,有叉燒、雞胸同糖心蛋🥚,亦有三片檸檬去做襯托,拉麵既湯底好清新而唔油膩👍🏻,食完唔會有罪惡感🤣如果有機會去九龍灣分店既朋友仔們不妨可以去試一試,而且只係$75❗️性價比勁高又夠飽肚😋,係一個唔錯既選擇原來呢碗拉麵係限定每日只賣30碗,好好彩仲有機會試到😆2)櫻花蝦沾麵呢款沾麵既味道都好濃厚,而且沾麵湯鋪滿了滿滿既櫻花蝦,好足料😍而且湯汁唔會太鹹,味道啱啱好👍🏻而配料既部分有滿滿既五花腩,啖啖肉,好好食🤤

第一次黎九龍灣呢間分店,原來仲有吧檯位置好特別🤩

1) 檸檬柚子拉麵

性價比勁高又夠飽肚😋,係一個唔錯既選擇

原來呢碗拉麵係限定每日只賣30碗,好好彩仲有機會試到😆

2)櫻花蝦沾麵