2024-12-18
為咗呢個世一燒賣拼盤而嚟,平時去飲茶食點心都一定會叫燒賣,鍾意食燒賣嘅非常推薦你來😉仲可以參加世一挑戰賽遊戲,指定時間答啱拼盤內六款燒賣名就可以半價食到。小店地方唔算大,但座位幾舒服,服務的姐姐都好熱情有效率,落單後上菜又唔會等好耐,點心都是熱辣辣👍🏻🔶世一燒賣拼盤作為「燒賣控」的我超鍾意呢個拼盤,一次過可以食到12 款不同口味,由傳統口味至多款創新口味,甚至有辣味嘅,真係每一款都好有特色。我自己最鍾意係「鮑魚燒賣」同埋「梅菜扣肉燒賣」,燒賣好足料又彈牙。🔶鳳爪排骨飯呢款蒸飯真係特別有風味,排骨、鳳爪調味醃料都幾好味,加埋豉油撈飯好香。🔶黑金流沙包 流沙包一搣開啲饀已經流出嚟,個包好軟熟,餡料亦好香滑。🔶春風得意腸 腸粉包住油炸鬼同蝦肉,上面仲鋪滿蟹籽,好有層次,蝦肉亦很爽彈,口感豐富又鮮味。🔶千島醬脆炸蘿蔔糕 呢個幾得意,蘿蔔糕用炸粉包住炸脆後,再加上千島醬同木魚,食落幾香。🔶秘製牛柏葉 我好鍾意食牛柏葉,去飲茶見到點心有都會叫,調味幾香又入味,不過呢個份量比我想像中少,如果可以多啲就好。
🔶世一燒賣拼盤
🔶鳳爪排骨飯
🔶黑金流沙包
流沙包一搣開啲饀已經流出嚟,個包好軟熟,餡料亦好香滑。
🔶春風得意腸
🔶千島醬脆炸蘿蔔糕