考完試啦考完試啦🤭點都要食返餐好嘅😋今日史努比要宣布!!! 呢間絕對絕對入圍本年度史努比嘅top5餐廳🔥唔單止食物有心思好好食 連service都非常周到老闆話系自己舖頭 同幾個兄弟一齊run所以落手落腳自己做 感覺成件事好warm💗🤣👍🏿北海道大元貝 $108/隻元貝好鮮嫩😳軟淋而且帶鮮甜味即使系帶子裙邊都好易咬 仲要系爽彈架!食到炙燒嘅香氣配搭乾蔥牛油汁令佢更香更creamy順滑🤤同埋大量嘅三文魚籽 帶啲鹹香味成隻元貝味道好rich好正😳🔥味道: 8.5/10性價比: 7.5/10👍🏿一笑花甲粉 $98雖然系日式居酒屋 但佢哋嘅花甲粉都系一大招牌🔥果然冇令人失望湯底順滑 微辣帶啲辛香 採用泰式嘅做法 加入花生醬令湯底辣中帶甜口感更creamy值得一讚嘅系佢濃郁而唔油膩!就咁飲都唔會話覺得太heavy粉絲掛湯能力超強🤪Appreciate佢嘅軟硬度適中 唔會煮到淋晒爽彈有咬口之如 吸到湯夠惹味而又唔會太鹹另外仲食到有啲蒜粒 真系好鬼香🔥當然唔少得主角之一 花甲!!有成10隻咁多 佈滿成隻大碗要大大力讚嘅系用料非常靚每隻花甲都好大隻飽滿 食落鮮味十足咬落去仲有汁bit出嚟🤤唔怪之得系招
考完試啦考完試啦🤭點都要食返餐好嘅😋
今日史努比要宣布!!!
呢間絕對絕對入圍本年度史努比嘅top5餐廳🔥
唔單止食物有心思好好食 連service都非常周到
老闆話系自己舖頭 同幾個兄弟一齊run
所以落手落腳自己做 感覺成件事好warm💗🤣
北海道大元貝

👍🏿北海道大元貝 $108/隻
元貝好鮮嫩😳軟淋而且帶鮮甜味
即使系帶子裙邊都好易咬 仲要系爽彈架!
食到炙燒嘅香氣

果然冇令人失望
湯底順滑 微辣帶啲辛香
採用泰式嘅做法 加入花生醬令湯底辣中帶甜
口感更creamy
值得一讚嘅系佢濃郁而唔油膩!
就咁飲都唔會話覺得太heavy
粉絲掛湯能力超強🤪
Appreciate佢嘅軟硬度適中 唔會煮到淋晒
爽彈有咬口之如 吸到湯夠惹味而又唔會太鹹
另外仲食到有啲蒜粒 真系好鬼香🔥
當然唔少得主角之一 花甲!!
有成10隻咁多 佈滿成隻大碗
要大大力讚嘅系用料非常靚
每隻花甲都好大隻飽滿 食落鮮味十足
咬落去仲有汁bit出嚟🤤
唔怪之得系招牌 必食!!
味道: 9/10

👍🏿西班牙紅蝦他他 $238/隻
Omgomg呢個要點名讚!🤣唔系講笑
佢貴得有道理

美中不足嘅系爭咁啲油香
冇咗喺口腔爆發鵝油嘅嗰種味道
不過正因為咁冇咁膩🥰
而且配搭酸酸甜甜嘅sauce同一塊啤梨
令你就算食咁大一塊鵝肝都唔會好漏~
多士應該搽咗牛油烘香
外邊鬆脆 入面鬆軟 仲帶啲煙韌口感
幾樣嘢一齊食好正! 但前提系個口要夠大😂

👍🏿牛油肝醬燒鮑魚 $98/串
鮑魚切開一件件方便進食🤭
以炭燒嘅做法 再配合牛油肝醬同木魚絲
食落軟淋而又夠彈牙~
鮑魚肝醬味道好香 加咗牛油令佢更有層次感😋
連埋木魚絲一齊食出奇地突出到鮑魚嘅鮮味😳
牛油肝醬燒鮑魚

👍🏿清酒燒北寄貝 $98/隻
北寄貝厚肉鮮甜
口感爽彈 仲好juicy添!
用咗清酒去煮 令佢嘅鮮味更加突出
On top加咗泡菜面豉醬同紅蔥絲
帶微辛 同海鮮嘅甜味形成對比
但冇冚過北寄貝嘅鮮甜
刺激下味蕾 好過癮🤪

👍🏿阿波尾雞蠔 $68/串
史努比第一次聽雞蠔 仲以為系蠔🤣
點知原來佢叫雞蠔 其實系雞肉嚟~
比起普通雞髀肉更加嫩滑juicy!
咬落去真系勁多汁連埋雞油bit出嚟🤤

老闆話佢哋都好鍾意飲酒 所以舖頭好多唔同酒選擇🤭
佢好細心咁按照唔同嘅食物介紹唔同酒
例如邊款啱襯海鮮 邊款適合襯肉💗
爸爸👨🏻雖然鍾意飲酒但都冇咁講究🤣
呢款李白峨嵋山送海鮮一流!
另外佢哋個酒櫃仲有多款唔同類型嘅酒

北海道大元貝
西班牙紅蝦他他
牛油肝醬燒鮑魚
2024-10-31 1068 瀏覽
今日經開啟岸商場,知道最新間爐端燒轉咗手,變得更有氣氛,七點未夠已經好多人~等我哋又試吓先!😄蘇格蘭牛油蟶子王$128見每枱都嗌海鮮我哋當然唔執輸食物質素同賣相都做得好好!🍴蟶子好爽彈,配搭香而不膩嘅牛油醬同芝士碎片,食落有多重口感北海道日本大元貝 $108/一隻北海道大元貝燒至半生熟,口感一流;仲索晒由乾蔥同菇類熬製而成嘅奶油醬汁,加上三文魚籽,Juicy得來,份外鮮味鹹香,推介👍清酒燒北寄貝$98又係令人垂涎欲滴的一道海鮮。北寄背好鮮甜,充滿清酒嘅香氣。份量都好足,啖啖肉好滿足🦪一夜干特大魷魚$138魷魚傳來陣陣嘅炭燒香氣,師傅仲可以燒到有啲焦邊,送酒一流🍶招牌花甲粉$98果然係招牌~用泰日式醬汁煮法,粉絲好索味,超入味。花甲粒粒飽滿,一眼就爆汁好開胃。雖然枱枱例牌必嗌,但見店員都好有心機咁逐碗煮,加分🔥大蔥雞$48雞肉比想像中嫩滑,估唔到條蔥嘅口感同爆汁先係最大驚喜,食完唔夠喉呀,想再叫多串鹽燒西班牙豬梅頭$88 梅頭嘅脆邊同內裏清甜嘅豬肉形成強烈對比。只需少少蜜糖調味,就能吊出豬肉自帶嘅油香🐖葡萄豚肉串$58外層豬肉燒得好香,一口咬爆粒葡萄,酸甜返嚟平衡返豬肉嘅油膩感,係幾好嘅
今日經開啟岸商場,知道最新間爐端燒轉咗手,變得更有氣氛,
七點未夠已經好多人~等我哋又試吓先!😄

蘇格蘭牛油蟶子王$128

見每枱都嗌海鮮我哋當然唔執輸食物質素同賣相都做得好好!🍴
蟶子好爽彈,配搭香而不膩嘅牛油醬同芝士碎片,食落有多重口感

北海道日本大元貝 $108/一隻

加上三文魚籽,Juicy得來,份外鮮味鹹香,推介👍

清酒燒北寄貝$98

又係令人垂涎欲滴的一道海鮮。北寄背好鮮甜,充滿清酒嘅香氣。
份量都好足,啖啖肉好滿足🦪

一夜干特大魷魚$138

魷魚傳來陣陣嘅炭燒香氣,師傅仲可以燒到有啲焦邊,送酒一流🍶

招牌花甲粉$98

大蔥雞$48

鹽燒西班牙豬梅頭$88

梅頭嘅脆邊同內裏清甜嘅豬肉形成強烈對比。
只需少少蜜糖調味,就能吊出豬肉自帶嘅油香🐖

葡萄豚肉串$58

外層豬肉燒得好香,一口咬爆粒葡萄,酸甜返嚟平衡返豬肉嘅油膩感,係幾好嘅配搭🍇

鹽燒牛舌芯 $78/一串

幾欣賞佢個調味,剛剛好帶出牛舌嘅鮮香。師傅掌握火候唔錯,
做到焦而不燶嘅效果,亦令牛舌食落保存到口感😋

好新鮮,串燒質素好,好滿足又有氣氛嘅一餐🎉
2024-10-29
$576.5 (晚餐)
之前朋友推介去一笑一直沒成行; 直至最近搬到紅磡, 朋友立即拉著去試試; 入門以為是一般爐端燒食店, 有點不明所以朋友為何極力推薦; 但食物出現就明白了餐廳只在黑板寫上當日食物, 但原來有不少隱藏餐單, 幸好店員友善主動問有沒有興趣試試, 才不致錯過; 食物都花不少心思設計, 跟黑白大廚好相似, 以為簡單, 但經店員細述材料與烹調程序, 才知都經過考量與改善, 不同日子食物也用不同烹調方式, 不是單一的味道或一樣的烹調, 而是層層疊疊的不同味道. 吃過後才知CP值甚高炭燒一夜干魷魚, 魷魚味鮮明不失煙韌, 口感一流, 加上微微的焦香非常好吃; 牛油肝醬炭燒鮑魚以牛油燒灼看似普通, 但技巧要有一定功夫才令鮑魚肉質保持軟滑; 除了鰹魚片與紫菜絲, 師傅還在鮑魚上掃上鮑魚肝醬, 濃香的鮑魚味道齒頰留香北海道日本大元貝以自家調配昆布汁加上三文魚籽配搭, 元貝厚身鮮甜, 昆布汁濃郁, 忍不住伴著元貝一起吃下, 好滿足吃了幾樣海鮮滿口濃濃鮮味, 來幾樣蔬菜平衡一下剛好; 剛上桌的燒日本粟米, 一口咬下去是凍的; 沒錯, 就是凍食才更吃到它的清甜; 輕輕的灼熱帶著微香, 很喜歡不一樣的做法爆汁翠玉瓜
牛油肝醬炭燒鮑魚
北海道日本大元貝
爆汁翠玉瓜與燒車厘茄, 名副其實, 沒想過如此爆汁, 香口之餘不失蔬菜的甜美 ;
燒秋葵有驚喜, 因為很多地方的燒秋葵裡面都偏乾, 今晚的燒秋葵仍保持香軟, 很不錯
蘇格蘭牛油蟶子王
上面舖上芥末製作的泡沫, 再加上蛋白脆脆, 單是賣相已令整道菜提昇至份子料理的層次, 蟶子牛油味香, 配合泡沫又出現了芥末的若隱若現, 味蕾出現多層次; 蟶子肉質結實, 吃來口感十分滿足, 單一道菜, 將客人在色香味三個層面都帶來有豐富感受, 精彩
清酒燒北寄貝
看戲一樣有高低起伏, 吃過濃郁的蟶子, 就來個簡單的清酒燒北寄貝, 不過雖說簡單, 但相信煮得不簡單, 北寄貝上還放上藏紅花絲, 鮮甜爽口之餘, 清酒混和了北寄貝的鮮, 結果清酒汁也一滴不留
招牌泰式花甲粉
食材都空運來到, 海鮮新鮮之餘, 因為店選用包子貝, 比花甲更鮮甜肥美, 可以享受大大隻的口感, 泰式酸辣湯汁辣味不算重, 在微辣與酸甜間更突出包子貝的鮮; 加上粉絲配上芫荽, 香味直逼味蕾, 果然是招牌菜
吃得十分豐富, 就以燒菠蘿作飯後甜品, 師傅將菠蘿燒香之餘, 還燒至外層帶著焦糖, 那種略帶濃膩的香甜, 跟菠蘿肉的香甜又有不同, 吃來兩重滋味, 喜歡到不得了.
  • 牛油肝醬炭燒鮑魚
  • 燒菠蘿
  • 招牌泰式花甲粉
2024-08-14 1637 瀏覽
呢間爐端燒一向在長沙灣人氣高企, 最近搬左黎土瓜灣, 作為fans點都要過黎試下爆膏瀨尿蝦超巨型新鮮瀨尿蝦, 而且蝦膏呈橙黃色, 真係好甘蝦~再配上自家製芝士醬, 味道更加新鮮!另外, 老闆講明如果瀨尿蝦無膏的話, 絕對可以退貨, 並且不收費泰式花甲粉 (少辣)本店招牌菜, 每隻蜆都好新鮮, 完全唔會有任何沙石粒每條粉絲都掛上辣汁, 刺激味蕾, 尤其惹味!燒雞翼雞皮燒得好香脆, 平時少食雞皮既我, 今日都忍唔住要食多D, 非常邪惡師傅調味十足, 唔洗再加額外調味料已經好滿足~~燒蘆筍豚肉豚肉油脂適中, 食返爽脆的蘆筍, 可以中和一下口腔的飽膩感燒日本粟米冰凍口感, 非常清甜, 好少可食粟米會食到咁爽甜~燒大蔥雞 雞脾肉燒得好嫩滑, 大蔥亦很爽口, 味道更入味燒櫻花蝦飯團 飯團外層呈金黃色狀態, 內裡充滿粒粒櫻花蝦, 香味十足再包上紫菜一齊食, 層次感更加豐富燒牛肉日本蔥卷牛肉肥瘦適中, 將大量的日本蔥包埋一齊食, 口感剛好, 不會太油膩燒豬腩肉提子卷今日無荔枝供應, 只有提子豬腩肉非常juicy, 配上清甜的提子, 原來都可以好match~醬燒白茄子白茄子水份充足, 前面食多左肉類可以

爆膏瀨尿蝦
超巨型新鮮瀨尿蝦, 而且蝦膏呈橙黃色, 真係好甘蝦~
再配上自家製芝士醬, 味道更加新鮮!

泰式花甲粉 (少辣)
本店招牌菜, 每隻蜆都好新鮮, 完全唔會有任何沙石粒
每條粉絲都掛上辣汁, 刺激味蕾, 尤其惹味!

燒雞翼
師傅調味十足, 唔洗再加額外調味料已經好滿足~~

燒蘆筍豚肉
豚肉油脂適中, 食返爽脆的蘆筍, 可以中和一下口腔的飽膩感

燒日本粟米
冰凍口感, 非常清甜, 好少可食粟米會食到咁爽甜~

燒大蔥雞
雞脾肉燒得好嫩滑, 大蔥亦很爽口, 味道更入味

燒櫻花蝦飯團
飯團外層呈金黃色狀態, 內裡充滿粒粒櫻花蝦, 香味十足
再包上紫菜一齊食, 層次感更加豐富

燒牛肉日本蔥卷

燒豬腩肉提子卷
今日無荔枝供應, 只有提子

醬燒白茄子
白茄子水份充足, 前面食多左肉類
可以食返D蔬菜, 中和一下口腔的飽膩感~

燒翠肉瓜
燒得好爽脆, 外層脆口, 內裡淋甜~

芝士年糕
外層呈金黃色, 內裡的芝士有拉絲效果,
基本上食1-2粒, 都已經夠飽肚了~

提子梳打
梳打水和提子混合一齊的風味, 更顯清新的口感
在這個炎炎夏日, 喝一口尤其解渴!
2024-08-11
和大家分享這間由長沙灣細舖搬大舖來到土瓜灣的高質居酒屋!「一笑爐端燒」主打每日新鮮到貨的海鮮爐端燒,雖然餐點定價不低,但確實真材實料,一吃便覺得是值得的🔥.是晚MVP一定是瀨尿蝦,餐廳嚴選來自泰國的爆膏瀨尿蝦,味道鮮甜、肉質細嫩,令人一試難忘!蟶子及帶子亦非常出色,來自蘇格蘭蟶子王真的超巨型,配上的日本香蔥牛油汁亦見誠意!而帶子配上乾蔥牛油汁及三文魚籽,鮮味突出✨ 除了爐端燒,花甲粉亦是這裏的招牌🍜 餐廳自家調味的花甲粉帶日泰風味,面頭鋪滿厚肉飽滿的花甲,非常開胃!

2025-01-22 61 瀏覽
一定要食燒海鮮💦💦💦 • 一 笑 爐 端 燒 •🐿-紅磡啟岸內一間日式爐端燒居酒屋🏮每日直送新鮮海鮮💦燒海鮮超好食‼️🤤餐點擺盤精緻 被譽為有𝙵𝚒𝚗𝚎 𝙳𝚒𝚗𝚒𝚗𝚐質素✨超推薦爆膏流心瀨尿蝦 好食又打卡📸-🦐 爆膏流心瀨尿蝦 💰$488原條泰國直送瀨尿蝦 大隻到有手臂咁長配上蒜香牛油醬 大約燒至8成熟半生熟口感有少少似醬油蟹 好新鮮!!第一啖試原味 第二啖點埋柚子牛油醬😋-🎌 燒北海道大元貝 💰$108味道鮮甜無渣 無論元貝肉定裙邊位都好食!配上乾蔥牛油汁 多咗一番日式嘅味道-🍶 清酒燒北寄貝 💰$98口感爽口 清酒味道都幾出 調味唔錯~試咗3款海鮮都覺得幾新鮮💦必點海鮮!! -🌶️ 一笑花甲粉 💰$98店家招牌菜🇹🇭用咗泰式調味方法更惹味有辣椒、蒜蓉等重口味配料加落粉絲呢個組合一定係好食😹而且唔會辣得太刺激花甲份量都幾多 而且食得出食新鮮花甲‼️-🪿鵝肝多士 💰$108烤香脆多士用咗酸種麵包 入面有芝士粒粒而鵝肝就唔算油脂感超勁嘅個款~-🐥 鮮雞腎💰$38口感爽脆 好適合配酒🍻-🐷 鹽燒五花腩伴泡菜 💰$58韓式串燒 食嘅時候可以將泡菜放上五花腩軟腍嘅肉質配上爽脆嘅泡菜-🐟 鹽燒白鱔 💰$
一定要食燒海鮮💦💦💦
超推薦爆膏流心瀨尿蝦 好食又打卡📸
🦐 爆膏流心瀨尿蝦 💰$488

原條泰國直送瀨尿蝦 大隻到有手臂咁長
配上蒜香牛油醬 大約燒至8成熟
半生熟口感有少少似醬油蟹 好新鮮!!

第一啖試原味 第二啖點埋柚子牛油醬😋
🎌 燒北海道大元貝 💰$108

味道鮮甜無渣 無論元貝肉定裙邊位都好食!
配上乾蔥牛油汁 多咗一番日式嘅味道
🍶 清酒燒北寄貝 💰$98

口感爽口 清酒味道都幾出 調味唔錯~
試咗3款海鮮都覺得幾新鮮💦必點海鮮!!
🌶️ 一笑花甲粉 💰$98

店家招牌菜🇹🇭用咗泰式調味方法更惹味
有辣椒、蒜蓉等重口味配料加落粉絲
呢個組合一定係好食😹而且唔會辣得太刺激
花甲份量都幾多 而且食得出食新鮮花甲‼️
🪿鵝肝多士 💰$108

烤香脆多士用咗酸種麵包 入面有芝士粒粒
而鵝肝就唔算油脂感超勁嘅個款~
🐥 鮮雞腎💰$38

口感爽脆 好適合配酒🍻
🐷 鹽燒五花腩伴泡菜 💰$58

韓式串燒 食嘅時候可以將泡菜放上五花腩
軟腍嘅肉質配上爽脆嘅泡菜
🐟 鹽燒白鱔 💰$78

白鱔夠大件厚肉 食嘅時候真係啖啖肉
魚皮輕微脆身 而魚肉又夠爽嫩
比較近期食過嘅居酒屋 呢間嘅白鱔幾出色!!
🐮 厚燒牛舌芯 💰$98

牛舌芯口感軟腍 中間部份仲帶少許粉嫩
燒得剛剛好!! 係好食嘅燒牛舌芯
🍻 𝚂𝚊𝚙𝚙𝚘𝚛𝚘生啤 💰$68

有白啤亦有黑啤揀 襯翻燒海鮮、串燒
食後感‼️每份餐點都幾好食 一啲都唔伏✨
但可能地理位置唔算太方便 所以無咩人知!!
希望大家都可以試到呢間寶藏餐廳 ✨🎏
📍 紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓1號舖

2025-01-20 60 瀏覽
呢間位於土瓜灣 主打海鮮嘅爐端燒餐廳 老闆堅持每日攞貨 重質不重量 確保食材新鮮所以啲海鮮賣哂就冇架喇🥹餐廳招牌係手臂咁長嘅爆膏瀨尿蝦 當晚幾乎每枱都有點 海鮮控千祈唔好錯過😋🦐西班牙紅蝦他他$248師傅落足心機燒嘅紅蝦頭 一上枱已經香到不得了 老闆仲親自教路將蝦頭膏唧落去裝滿蝦肉他他嘅panipuri度 一啖食哂超級滿足 唧完蝦頭隻手仲香足成晚😂🐚蘇格蘭蟶子王$128蟶子大隻厚肉 配上自家調製嘅日本青蔥黑松露醬 鮮味滿滿😚北海道大元貝 $108元貝燒得剛剛好 中間仲有少少半透 再配上鹹香三文魚籽牛油汁 好味到連個汁都飲埋😙一笑花甲粉$98招牌花甲粉同平時食開嘅差好遠 冬陰功湯底少少辣 個酸味有層次 花甲亦好足料 果然係必點嘅招牌菜式當晚仲食咗幾款串燒同限量料理 每款都令人回味最瘋狂係佢地連個佐酒前菜都好好味 尤其係個蒜頭🪿鵝肝多士 $108🐟鹽燒白鱔$78🐥燒雞尾$38🐥燒阿波尾雞蠔$68🐥燒阿波尾雞肝$48🐮自家製和牛挽肉配蘭王蛋$88呢間咁有質素 服務同食物都誠意十足嘅餐廳絕對係土瓜灣嘅Hidden Gem💎
呢間位於土瓜灣 主打海鮮嘅爐端燒餐廳

🐥燒雞尾$38
🐥燒阿波尾雞蠔$68
🐥燒阿波尾雞肝$48

🐮自家製和牛挽肉配蘭王蛋$88

小店開到黎紅磡 舖位大左非常有空間感 師傅好熱情同客人傾啲菜式 全部都係手工野 誠意之作 重質不重量 每晚唔做太多客 專心做好每道菜🤤🤤🍜一笑花甲粉($98)招牌菜 必點個湯好惹味 辣辣地花甲大大隻厚肉又入味😙🦐🦞🦀超新鮮海鮮蘇格蘭蟶子王($128)北海道大元貝 ($108)西班牙紅蝦他他($248)鹽燒白鱔($78)平時比較少食蟶子呢度蟶子超大隻 可能係我見過頭三名大 搭埋青蔥黑松露汁 鮮味出曬黎大元貝搭配咗牛油汁同三文魚籽 睇賣相同食材都知冇得輸 牛油香味諗番都仲好回味😆另外紅蝦他他都係必試嘅海鮮紅蝦大隻彈牙 蝦頭好多蝦膏他他有鮮味 加埋蝦膏汁喺面食好夾仲有視覺享受🤩🥩🥩食肉獸燒雞尾($38)燒阿波尾雞蠔($68)燒阿波尾雞肝($48)自家製和牛挽肉配蘭王蛋($88)忠實讀者應該知道我最鍾意食雞囉柚 依度燒雞味燒得啱啱好超特別部位 雞蠔 雞肝 雞尾 其中我最鍾意雞蠔 勁厚肉 肉汁多又嫩😄🥪其他鵝肝多士 ($108)鵝肝多士好大塊中間夾住咗塊蘋果中和咗油膩感 係幾細心既配搭🤭多士入面仲有芝士粒粒 極致享受👻明太子燒飯團($48)燒日本長芋配明太子($38)呢度嘅明太子都唔係明太子醬h

🍜一笑花甲粉($98)

招牌菜 必點
個湯好惹味 辣辣地
花甲大大隻厚肉又入味😙

🦐🦞🦀超新鮮海鮮
蘇格蘭蟶子王($128)
北海道大元貝 ($108)
西班牙紅蝦他他($248)
鹽燒白鱔($78)

平時比較少食蟶子

大元貝搭配咗牛油汁同三文魚籽 睇賣相同食材
都知冇得輸 牛油香味諗番都仲好回味😆

另外紅蝦他他都係必試嘅海鮮

紅蝦大隻彈牙 蝦頭好多蝦膏
他他有鮮味 加埋蝦膏汁喺面食好夾仲有視覺享受🤩

🥩🥩食肉獸
燒雞尾($38)
燒阿波尾雞蠔($68)
燒阿波尾雞肝($48)
自家製和牛挽肉配蘭王蛋($88)

忠實讀者應該知道我最鍾意食雞囉柚 依度燒雞味燒得啱啱好

🥪其他
鵝肝多士 ($108)
鵝肝多士好大塊

中間夾住咗塊蘋果

明太子燒飯團($48)
燒日本長芋配明太子($38)

呢度嘅明太子都唔係明太子醬hea你 都係有真材實料明太子製成 所以唔會係平時食嘅人造味 而且仲燒過 香濃又帶辣味 非常有誠意🤓
2024-12-22 176 瀏覽
以前去過長沙灣食烤海鮮,不過依加長沙灣搬咗去土瓜灣嘅一笑爐端燒!餐廳裝修比長沙灣更大同坐得更舒服~主打無變都係佢哋嘅紅招牌花甲粉同烤海鮮!花甲粉隻隻花甲大隻而飽滿,鮮味十足!湯底就泰式味~粉絲吸曬啲湯汁味道酸辣烤海鮮就揀爆膏瀨尿蝦!入面啲膏爆曬出嚟,蝦肉好嫩滑值得一試鵝肝多士~香脆內嫩~炭燒雞翼有微微炭香,雞肉非常嫩滑!葡萄豚肉卷外層油膩香,內裏提子爽口,口感幾特別!鹽燒五花腩伴泡菜五花腩油脂香,泡菜嘅酸辣中和油膩感

餐廳裝修比長沙灣更大同坐得更舒服~

烤海鮮就揀爆膏瀨尿蝦!入面啲膏爆曬出嚟,蝦肉好嫩滑

葡萄豚肉卷外層油膩香,內裏提子爽口,口感幾特別!

鹽燒五花腩伴泡菜五花腩油脂香,泡菜嘅酸辣中和油膩感

講到烤海鮮不得不提由長沙灣搬到土瓜灣嘅一笑爐端燒!餐廳比以前大咗好多,坐得更舒服!主打烤海鮮,當然要叫佢哋紅招牌花甲粉同爆膏瀨尿蝦!絕對必食!!花甲粉真係碗碗勁足料,花甲超過大隻飽滿,食落juicy鮮甜!粉絲吸曬啲湯汁,酸酸辣辣咁!爆膏瀨尿蝦真係第一次食咁大隻咁多膏,勁推薦!燒到剛好蝦質鮮嫩,啲膏真係爆出嚟咁!鵝肝多士打卡感十足!整得非常精緻!鵝肝炸到金黃色,外層酥脆而內層軟嫩~串燒就試咗幾款,炭燒雞翼外脆內嫩,葡萄豚肉卷平時就試荔枝豚肉,但葡萄係第一次,個口感更豐富!鹽燒五花腩伴泡菜,五花腩油膩非常香,泡菜中和咗啲油膩!
講到烤海鮮不得不提由長沙灣搬到土瓜灣嘅一笑爐端燒!

餐廳比以前大咗好多,坐得更舒服!

2024-12-09 115 瀏覽
呢次喺土瓜灣新開爐端燒居酒屋食飯,真係有唔少驚喜。成頓餐最出色嘅菜色之一,就係一夜干特大魷魚。魷魚非常新鮮,再加上燒得香噴噴,每一口都可以感受到海洋既味道,口感彈牙,非常滿足。另一款令人印象深刻嘅菜式就係特式生蠔。生蠔大隻又鮮甜,加上啲黑色籽點綴,不單止視覺效果突出,更令到味蕾得到極致享受。一咬下去汁液四溢,口感即化,好滋味。至於招牌花甲粉,用冬陰功湯底煮成,每條粉絲都掛滿辣汁,而蜆大粒又彈牙,完全冇沙石粒。有少辣嘅湯底非常刺激舌尖,是一道激發食慾的好選擇。另外值得推薦的仲有雞肝,在外面餐廳較少見,但呢度的雞肝燒得剛剛好,不過熟卻嫩滑多汁,再配合少少鹽,真是意想不到的美味料理。菠蘿同樣也是不得不提的一道甜品,非常天然既甜,由日本直接運到香港,再經過焦糖表面處理後變得脆卜卜、酸酸甜甜熱食,好正!和牛日本蔥卷亦是一絕,用厚切和牛包住大量新鮮日葱,一齊入口時牛油脂分布適中,日本蔥帶來清爽,又增加了香氣層次,是一道必試之選。而鹽燒牛舌芯更是肉質鬆化濃郁,美妙無比每嚼一下都充滿幸福感!最後當然要提西班牙鹽燒膏蟹啦,大量橙黃色膏膏爆出來,多肉超鮮!再加埋自家製既醬,人間美夢啊!整頓餐埋單約 $12

整頓餐埋單約 $1200,以這個價錢能夠享受到如此高質素而豐富多樣性的串燒佳餚實在非常值得專程嚟試!
2024-10-26
2024-12-02 93 瀏覽
今日喺紅磡啟岸呢一邊嘅新商場嗰度行吓,發現到呢間一笑路端燒,所以決定同朋友一齊嚟試吓,餐廳主打唔同嘅海鮮爐端燒,而且仲有每日唔同嘅Menu特色花甲粉呢度菜係必點,用咗東南亞風味,令到成個花甲粉鮮上加鮮,特色花甲粉口感滑順,花甲的鮮味與粉條的彈性完美融合,湯底濃郁蘇格蘭大蟶子外焦內嫩,肉質鮮甜,搭配簡單的調味,完美保留了海鮮的原汁原味鮑魚鮑魚經過精心燒烤,肉質滑嫩,最特別係有鮑魚肝醬,所以鮮味十足北海道帶子燒烤後的香氣撲鼻而來,口感滑嫩,上面有三文魚子,不錯花魚一夜干風味獨特,經過風乾後的魚肉香脆可口,而且醬汁係佢哋自家調製,非常特別蕃茄豬肉串肉質鮮嫩,蕃茄的酸甜與豬肉的香味相互融合雞肝燒烤雞肝外脆內嫩,口感豐富

特色花甲粉

蘇格蘭大蟶子

鮑魚

北海道帶子
燒烤後的香氣撲鼻而來,口感滑嫩,上面有三文魚子,不錯

花魚一夜干

蕃茄豬肉串

肉質鮮嫩,蕃茄的酸甜與豬肉的香味相互融合

雞肝
燒烤雞肝外脆內嫩,口感豐富
2024-11-11 225 瀏覽
今日我去咗紅磡食好西,呢間新開就試試佢。環境非常日式風,室內裝潢典雅,淡淡木香、柔和燈光令人感到十分放鬆,好似置身於日本咁。呢間餐廳的餐牌每日都會根據時令變更,為顧客提供新鮮的食材和創意的菜式呢到主打爐端燒,食材通常係木炭上烤製,保留食物原汁原味,仲會帶有獨特的煙燻香氣。黑松露香蔥蟶子皇,蟶子鮮味配上黑松露的香氣,面頭仲有啲香蔥汁打成泡,真係令人回味無窮。乾蔥牛油三文魚子元貝,聞落好香牛油味,元貝亦煎得岩岩好中間勁彈牙一啲都唔硬,配上三文魚子啲鮮味更加一流。一開頭就食呢兩道菜真好覺得好高汁,本身想食日式野估唔到食到有fine dinning既質素!一夜干乾黃花魚,前一日用wasabi抹過再晾乾,要整呢度菜功夫一啲都唔簡單!食落魚肉鮮嫩,有啖啖咸香,配埋個汁食好正!A5和牛串同牛舌好濃肉香,燒到好多汁,咬落勁爽口牛挽肉亦好值得一試,好似和牛漢堡扒咁,不過食落仲feel到啲細細肉粒,煎過之後啲香味出晒黎呢到既招牌花甲粉,估唔到仲有擺盤,好似成朵花咁見到食慾都大增,花甲勁大粒,湯底係少少泰式香辣酸酸甜甜咁,出色!

A5和牛串同牛舌好濃肉香,燒到好多汁,咬落勁爽口

2024-10-28 133 瀏覽
呢間店主打日泰菜,老闆話收booking客為主。聽聞呢間店既主廚大有來頭,食落果然名不虛傳。見到呢間店既擺盤就覺得好似去左omasake咁,每隻碟都好精緻,同道菜好夾。而燒物既煮法樣樣都唔同,好有新意。牛油燒蟶子洗到好乾淨,冇沙石,汁有泰式既風味。特大魷魚一夜干真係對得住佢個名,老闆話前一晚用清酒浸過魷魚再吹乾佢,所以食到清酒既味道。牛油燒鮑魚串有2粒,岩2人share,有木魚花乾,好香好好食。昆布汁燒特大元員既煮法特別,仲有粒粒魚子,配搭幾好。北寄貝好彈耳,mix埋汁食,一流。花甲粉可選想幾spicy,花甲好大粒,個汁就a bit spicy,會食上癮,果然係招牌。西班牙鹽燒膏蟹勁多膏,同埋未食過西班牙蟹,好有新鮮感,好新鮮好meaty.ig打卡所以老闆送左一串翠玉瓜比我地,我自己就叫左白粟米,清甜無渣。老闆會為我地介紹每道菜,服務真心唔錯。

老闆會為我地介紹每道菜,服務真心唔錯。
2024-10-27
依度建議先食海鮮再食野菜,最後食肉,上每樣食物時候都會簡單介紹一下,食物整體都好高質,用餐體驗唔錯~招牌花甲粉嘅湯底用咗海鮮去熬製,所以食落唔會只係死辣,而係帶有海鮮味,粉絲索晒惹味嘅湯汁真係食唔停口,包子貝隻隻飽滿多汁,難怪係招牌菜👍蘇格蘭牛油蟶子皇燒得啱啱好,肉質非常柔軟而且鮮味,食材本身嘅質素好好,而上面嘅明太子薄脆同埋用日本蔥整嘅醬汁提升層次感🆙一夜干特大魷魚係自家用清酒醃完再風乾,魷魚彈牙份量多,非常好食😋白粟米味道清甜🌽雞肉係阿波美雞,調味亦唔會過重,燒得啱啱好,內臟唔會燒到全熟,保留返個口感同埋肉汁,雞腎燒得好爽口,絕對唔會乾柴,雞肝、雞心嘅生熟度都拿捏得好好!牛舌芯、和牛挽肉燒菠蘿嘅表面做咗焦糖化效果,食起嚟又甜又脆🍍

白粟米味道清甜🌽

牛舌芯、和牛挽肉

燒菠蘿嘅表面做咗焦糖化效果,食起嚟又甜又脆🍍