食碗拉麵之餘🍜,重有得玩扭蛋機😍Rating: 4/5 ⭐ @ichirohk_official黑郎君(特製黑蒜拉麵即係)($98)呢款特製黑蒜拉麵係用粗麵條做底。重口味嘅人嘅要留意啦,🤤🥹黑蒜味好香濃,好惹味。另外配菜方面都算豐富,有紫菜、筍、木耳絲,重有半熟糖心蛋😍,唔錯嘅選擇。但如果你初次約會唔建議食呢款😂建議你揀下面嗰個保持口氣清新💝柴郎君(鰹魚醬油拉麵) ($88)鰹魚醬油拉麵喺用幼麵做底,好似一蘭咁☺️個湯底意外哋頗濃,好有風味唔會太清淡。配菜方面同黑郎君都係一樣,但額外加咗兩條小鰹魚,口感硬咗啲🍻 我自己個人就比較鍾意幼麵同呢個湯多啲🫶🏼溫泉蛋冷豆腐($38)呢度嘅小食都幾特別,一筆落去上面嘅溫泉蛋,即刻蛋漿湧流,配埋醬油一齊食都ok唐揚炸雞($38)新鮮炸出嚟好脆口,熱辣辣,最鍾意就係配埋蛋黃醬一齊食😋靜岡蜜瓜梳打🥤($26)Sapporo 玻璃樽啤酒🍻 ($28)鍾意飲甜嘢嘅你就可以叫杯靜岡蜜瓜梳打,不過食日本嘢總係覺得要飲杯啤酒先有feel🤭最後佢會比一個硬幣你,玩佢個扭蛋機,個體驗都幾特別 ,趣事抽倒不同嘅優惠🪺 。。一郎 (尖沙咀)尖沙咀漢口道19-21號漢宜大
[尖沙咀 Tsim Sha Tsui] 食碗拉麵之餘🍜,重有得玩扭蛋機😍

黑郎君(特製黑蒜拉麵即係)($98)

柴郎君(鰹魚醬油拉麵) ($88)

溫泉蛋冷豆腐($38)

唐揚炸雞($38)
新鮮炸出嚟好脆口,熱辣辣,最鍾意就係配埋蛋黃醬一齊食😋

靜岡蜜瓜梳打🥤($26)
Sapporo 玻璃樽啤酒🍻 ($28)

一郎 (尖沙咀)
尖沙咀漢口道19-21號漢宜大廈地下L號舖
Ichiro (Tsim Sha Tsui)
Shop L, G/F, Hanyee Building, 19-21 Hankow Road, Tsim Sha Tsui

#一郎 #ichiro #拉麵 #Ramen #日本過江龍 #尖沙咀 #九州傳統拉麵 #鰹魚醬油拉麵 #特製黑蒜拉麵 #激辛地獄拉麵 #限定拉麵  #hkfoodie #foodblogger #fooddiary #foodie #foodstagram #foodporn #foodlover #hongkongfood #香港 #hongkong #food #bestfoodhk #bestfoodfeed #eat #eatrealfood #yummy #fotdhk #ilovefood #尖沙咀美食
用餐優惠
試食活動
尖沙咀美食最多,尤其日本料理,今次黎左間以BE@RBRICK公仔做店面裝飾,店內放滿大量BE@RBRICK,非常吸睛。凡在店内消費滿$100就可以扭蛋抽獎。 - 拉麵 -⦁白郎君 - 九州傳統拉麵 $88 ⦁限定君 - 鰹魚白湯拉麵 $138 兩款拉麵都用上幼麵,口感硬度自己調教。配料都有超脆的紫菜、粉嫩唔肥的日式叉燒、仲有蘆筍、溏心蛋🥚!傳統拉麵🍜用左豬骨濃湯,味道濃郁。而鰹魚白湯🍜果湯底主廚用左大量既魚🐟去熬製出黎,奶白色之餘,仲好濃魚味!另外仲放左兩塊刺身等級既鯛魚🐟係上面,超級有驚喜‼️ - 小食 -⦁羽根餃子 $32一碟4隻🥟,味道不錯,外皮煎得好香脆! ⦁紫芋薯餅 $22雖然得一塊,但都好大塊,對半切開,兩個人食岩岩好。入面仲有少量板栗粒🌰,口感滿滿。 - 飲品 -⦁靜崗抹茶可樂 $26⦁Sapporo 玻璃樽啤酒 $28可樂既抹茶味🍵唔算濃,但飲落味道唔太甜。而啤酒麥味唔算多,都幾易入口。 ✨最後抽中左「下次送一罐碳酸飲品」。好奇咁問左店員,今日都有成3-4個抽中BE@RBRICK公仔。希望你地都抽中啦!

- 拉麵 -
⦁白郎君 - 九州傳統拉麵 $88
⦁限定君 - 鰹魚白湯拉麵 $138

- 小食 -
⦁羽根餃子 $32
一碟4隻🥟,味道不錯,外皮煎得好香脆!

⦁紫芋薯餅 $22

- 飲品 -
⦁靜崗抹茶可樂 $26
⦁Sapporo 玻璃樽啤酒 $28

2023-02-12
30 分鐘 (堂食)
2023-02-12 25 瀏覽
🐟鯛魚白湯拉麵 $138期間限定⚠️⚠️小編好推薦✨鯛魚湯超濃😍奶白色~因為太好飲我都差唔多飲晒,但飲完唔會好口渴,真心認證唔係味精湯🫶鯛魚係來自和歌山真鯛💁‍♀️好滑身,但小心有魚骨⚠️溏心蛋好正😋🌶激辛地獄拉麵 $98我見𝐎𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞推呢款,唔係甘食得辣既小編挑戰,可以話比您地聽~真係辣得好過癮😋😋辣度唔算好辣,我覺得有啲似潮洲辣椒醬既感覺😆豚肉🆗拉麵揀左偏硬,我中意呢個口感多過鯛魚普通軟度既口感。2款拉麵湯底各有特色👏🥟餃子 $32味道唔錯,入面仲好足料!😋🐔唐揚炸雞 $38炸粉一啲都唔厚,肉質唔算最嫩滑 但都有肉汁唔錯😋不過我都影相唔係好耐,但炸雞好快就唔脆了🤔🤔🍈靜岡蜜瓜梳打 $26元祖波子氣水 $24好耐無飲過波子氣水,呢款係日本版💁‍♀️蜜瓜梳打都唔錯,蜜瓜味好出✨
🐟鯛魚白湯拉麵 $138

🌶激辛地獄拉麵 $98

🥟餃子 $32
味道唔錯,入面仲好足料!😋
🐔唐揚炸雞 $38

🍈靜岡蜜瓜梳打 $26
元祖波子氣水 $24
  • 鯛魚白湯拉麵
  • 限定君
尖沙咀出名多美食, 特別係日式野都非常出色, 今次黎到一間特色拉麵小店, 除左佢有好正宗既拉麵之外, 仲有好多BE@RERICK既公仔 , 店內仲有大量公仔裝飾, 同埋可以扭蛋抽獎! 非常值得推薦!柴郎君$88(鰹魚醬油拉麵)湯底非常係非常濃郁既鰹魚湯, 清甜得黎又好香, 麵質可以自由選擇, 我就個人鍾意食偏硬身. 配上兩塊豚肉片, 非常鬆軟, 入口即熔, 配上流心蛋, 紫菜, 甘筍, 露筍等!口感非常豐富!赤郎君$98(激辛地獄拉麵)鍾意食辣既朋友仔千祈唔好錯過呢款地獄湯底, 佢既湯底唔係死辣, 而係充滿油脂香, 同埋豬骨香味, 擺左一陣面頭已經浮左一層薄薄既油層, 係新鮮熬出黎先會有呢個效果. 同樣地有流心蛋, 紫菜, 甘筍, 露筍, 非常豐富同滿足. 而且滿量都唔細.男仔食完都差唔多飽!唐揚炸雞(四件)$38必食推介, 炸得非常香脆, 而且入邊係勁多汁噴出黎, 雞肉嫩滑多汁, 加埋少少檸檬同埋沙律醬,又係非常滿足!紫芋薯餅(一塊) $22紫芋薯餅炸得非常鬆脆, 而且入邊仲有一粒粒既粟子, 口感非常特別, 作為小食非常好, 而且價錢都唔貴. 一人半舊岩岩好!元祖波子汽水$24汽水$

柴郎君

柴郎君$88(鰹魚醬油拉麵)
赤郎君

赤郎君$98(激辛地獄拉麵)
唐揚炸雞(四件)

唐揚炸雞(四件)$38
紫芋薯餅(一塊)

紫芋薯餅(一塊) $22

元祖波子汽水$24
汽水$12
2023-02-08
10 分鐘 (堂食)
柴郎君
赤郎君
唐揚炸雞(四件)
紫芋薯餅(一塊)
2023-02-10 49 瀏覽
作為拉麵控,一見到未試過既拉麵店通常都會試下,今次行行下街又發現到新事物,亳無懸念就入左去一餐廳唔太大,放左唔少bearbrick做裝飾,睇黎老細都係一個潮人黎除左基本拉麵,仲有期間限定,可以問下職員當日限定係咩羽根餃子4隻($32)、唐揚炸雞4件($38)食拉麵最襯就係餃子,炸雞炸漿唔厚,都算幾大件雞,即叫即炸靜岡蜜瓜梳打($26)、元祖波子汽水($24)呢度有幾款日本飲品,令我有少少去左日本既感覺限定君 - 鯛魚白湯拉麵($138)湯底係濃濃魚湯,鯛魚經過炙燒,跟上一塊叉燒,糖心蛋橙紅色蛋黃好吸引,麵可以揀硬度,迎合不同人口味白郎君 - 豚骨拉麵($88)叉燒係慢煮所以會呈粉紅色,唔好以為係唔熟,呢個湯底同樣出色,唔會太杰身而令到人好口渴食完就記住出去扭蛋玩抽獎,每枱有一次機會,大獎有100% bearbrick,都幾吸引架

除左基本拉麵,仲有期間限定,可以問下職員當日限定係咩

羽根餃子4隻($32)、唐揚炸雞4件($38)
食拉麵最襯就係餃子,炸雞炸漿唔厚,都算幾大件雞,即叫即炸

靜岡蜜瓜梳打($26)、元祖波子汽水($24)
呢度有幾款日本飲品,令我有少少去左日本既感覺

限定君 - 鯛魚白湯拉麵($138)

白郎君 - 豚骨拉麵($88)

2023-02-07
1K
喺IG見到呢間舖頭好多得意擺設,有唔同主題嘅bearbrick一齊坐👶🏿 一個人食麵都唔會孤單了🥸 消費滿指定金額可以參加扭蛋活動,充滿玩味嘅拉麵店😛✨🍜限定鯛魚湯拉麵 $138 👍🏻配料有驚喜,經灸燒過既鯛魚片香口味濃,口感軟嫩😋 湯底呈奶白色,入口已經食到鯛魚味,走淡雅路線,唔會有膩感,不過一定要趁熱食!🍜豚骨拉麵 $88奶白色既湯底,同樣走清新路線,慢煮西班牙黑豚肉完全冇豬羶味,算係唔錯嘅拉麵叉燒。呢兩款口味未必適合重口味人士🥸 我平時好怕油膩同太濃味既湯,會食到好滯同辛苦🥹 所以呢兩個口味對於我嚟講就非常友好~🍜溫泉蛋冷豆腐好健康嘅小食,豆腐唔算特別香滑,但加埋溫泉蛋有滿滿蛋香。餃子都係熱辣辣即叫即煎,味道就正常。有得食有得玩~

🍜限定鯛魚湯拉麵 $138 👍🏻

🍜豚骨拉麵 $88

🍜溫泉蛋冷豆腐

有得食有得玩~
2023-02-09 40 瀏覽
一郎🍜📍尖沙咀宜昌街漢宜大廈地下L號舖日本人氣東京過江龍拉麵店 @ichirohk_official 在尖沙咀有分店了!他們的名菜是熬煮10小時的九州豚骨湯底。除了固定的四款招牌拉麵外 更提供期間限定款拉麵🍜每次去也有新鮮感座位上還有「陪食員」老夫子和《足球小將》BE@RBRICK到店陪大家一齊食拉麵是店內必影的打卡位📸黑郎君:特濃黑蒜拉麵🤩黑蒜油很香,令整個拉麵很有層次叉燒不會太簿,口感嫩滑。而且還配上小編最愛的半熟蛋🥚🍗唐揚炸雞鹹酥香脆的外皮配上肉汁豐富的雞肉,有驚喜!🥟羽根餃子冰花煎餃底部酥脆,餡料亦豐富,配上香醋,完美配搭🤤🤤🍈靜岡蜜瓜梳打拉麵配汽水,是最完美的組合!味道不會太甜🤤最後,消費每滿$100可以扭蛋一次 $200就扭蛋兩次🤪
一郎🍜
📍尖沙咀宜昌街漢宜大廈地下L號舖

黑郎君:特濃黑蒜拉麵🤩
黑蒜油很香,令整個拉麵很有層次
叉燒不會太簿,口感嫩滑。而且還配上小編最愛的半熟蛋🥚

🍗唐揚炸雞
鹹酥香脆的外皮配上肉汁豐富的雞肉,有驚喜!

🥟羽根餃子
冰花煎餃底部酥脆,餡料亦豐富,配上香醋,完美配搭🤤🤤

🍈靜岡蜜瓜梳打
拉麵配汽水,是最完美的組合!味道不會太甜🤤

最後,消費每滿$100可以扭蛋一次 $200就扭蛋兩次🤪
  • 羽根餃子
2023-02-08 49 瀏覽
呢間日本過江龍拉麵店 主打九州豚骨拉麵一打開門就見到好搶眼嘅招財貓Be@rBrick相信都係店主嘅珍藏🤭仲有幾隻放左係櫈比客人影相牆上既壁畫都係精心設計過 一郎君帶住拉麵黎到尖沙咀✎黑郎君 - 特製黑蒜拉麵 $98好香濃既黑蒜油湯底 仲有幾片炸蒜拉麵底係比較彈牙既黃色幼麵叉燒由西班牙慢煮黑豚製成肉質粉嫩 食落好腍 溏心蛋等配料都好食限定君 - 鯛魚白湯拉麵 $128湯底呈奶白色 忍唔住即刻試左啖 真係好鮮呢個拉麵就配左再幼身掛湯既白麵 估唔到竟然真係有鯛魚塊 用上和歌山真鯛半熟既魚肉 炙燒過更香口滑嫩 無骨啖啖肉紫芋薯餅 $22 綿滑既紫薯蓉 入面仲有栗子粒 有多重口感唐揚炸雞 $38炸物都好好食 炸漿唔會太厚 夠哂香口抹茶可樂/靜岡蜜瓜梳打 $26兩款都係日本既汽水 抹茶可樂幾特別飲到有茶味之餘又有小小酸既可樂味消費滿 $𝟷𝟶𝟶 仲可以扭蛋拎優惠券😚
呢間日本過江龍拉麵店 主打九州豚骨拉麵

兩款都係日本既汽水 抹茶可樂幾特別
飲到有茶味之餘又有小小酸既可樂味

消費滿 $𝟷𝟶𝟶 仲可以扭蛋拎優惠券😚
2023-02-08 386 瀏覽
經過尖沙咀想食拉麵,就見到呢間入邊好多BE@RBRICK擺設嘅拉麵店✨一郎Ichiro✨,就吸引咗入去食!店入邊好多BE@RBRICK😍,幸運地安排了坐在4人枱係有「足球小將」BE@RBRICK陪我哋坐,好正~店內亦有好多其他公仔裝飾和靚靚壁畫,未食都大飽眼福一餐先!.黑郎君✨特製黑蒜拉麵黑蒜味超濃郁,食食吓仲會見到湯入邊有好多一片片嘅蒜片😙配上兩塊入口即溶嘅叉燒、其他配料都唔錯👍🏻.期間限定✨鯛魚湯拉麵湯底非常之濃郁嘅鯛魚湯😍超級好飲!棉質更加可以自選▶️ 淋身、普通、硬身鯛魚非常之滑🤤 我自己魚怪好喜歡💕.溫泉流心玉子冷豆腐冷豆腐入邊包住溫泉流心蛋🤭 非常開胃小食.唐揚炸雞10分推介要叫,外皮炸得乾身,入面雞肉仍然保持嫩滑多汁😋😋😋 .叫了 靜岡蜜瓜梳打、Sapporo玻璃樽啤酒梳打嘅味道我就一般,反而啤酒就非常之正😝.食完拉麵仲可以扭蛋添❤️ 我就抽到優惠券下次惠顧平啲😂

黑郎君✨特製黑蒜拉麵
黑蒜味超濃郁,食食吓仲會見到
湯入邊有好多一片片嘅蒜片😙
配上兩塊入口即溶嘅叉燒、其他配料都唔錯👍🏻

期間限定✨鯛魚湯拉麵
湯底非常之濃郁嘅鯛魚湯😍超級好飲!
棉質更加可以自選▶️ 淋身、普通、硬身
鯛魚非常之滑🤤 我自己魚怪好喜歡💕

溫泉流心玉子冷豆腐
冷豆腐入邊包住溫泉流心蛋🤭 非常開胃小食

唐揚炸雞

叫了 靜岡蜜瓜梳打、Sapporo玻璃樽啤酒
梳打嘅味道我就一般,反而啤酒就非常之正😝

食完拉麵仲可以扭蛋添❤️
我就抽到優惠券下次惠顧平啲😂
2023-01-31
  • 唐揚炸雞
  • 特製黑蒜拉麵
又到咗唔知幾耐先可以食一次既拉麵時間😆唔知點解🧸同拉麵好大仇口 不宜經常進食🫣所以每次拎到批准去食 都要好好珍惜呢個機會🤣今次揀咗呢間黎自日本東京澀谷既過江龍拉麵店🍜店舖細細 就好似日本地道既拉麵店一樣 都唔會好大間內裡就有好多老闆大大小小既收藏品😍幾吸睛嫁🤩➷🪐 白郎君 - 九州傳統拉麵🪐 柴郎君 - 鰹魚醬油拉麵拉麵款式唔多 比較專注去做 湯底以豚骨湯為主🐖經過熬煮10小時 煮成奶白色濃厚既豚骨湯再配搭唔同既醬油去製成唔同味道既湯底👍🏼我地呢兩款都係用上幼身既拉麵 比較容易掛到湯汁💧麵條既軟硬度都係可以選擇 一般我地都會選擇正常叉燒係用上西班牙黑毛豬再經過10小時既慢煮⏲️除咗可以保留到肉質個種柔軟 同時亦可以保留肉汁叉燒份量唔夠都可以再加購 食到滿足為止😆白郎君既湯底會較為濃厚 會再杰身一啲 但並唔會太咸柴朗君就比較清香😶‍🌫️醬油味都無蓋過底層既豚骨湯👍🏼食完都唔會有口渴口乾既情況出現😋§🪐 羽根餃子🪐 唐揚炸雞除咗拉麵 同時都會有幾款日式小食提供🍗種類都係拉麵店會食到既款式 一碗麵一份小食剛剛好🤪以炸物為主 份量唔會太多 味道中規中矩👍🏼➷食店會有汽水飲品供應 想飲啲野都可以🧃要
又到咗唔知幾耐先可以食一次既拉麵時間😆

要講吓特別既一樣野 堂食滿100蚊就可以獲得扭蛋coins
食飽記得扭埋先走 分分鐘會中大獎嫁🥳

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2023-01-30
5 分鐘 (堂食)
2023-02-05 26 瀏覽
之前見到啲post介紹過依間拉麵店🍜 入面有好多be@rbrick擺設 所以比佢吸引左🫣 今次專程同朋友黎到食lunch🤭 消費完仲可以扭蛋添🤩🍀限定拉麵 (鯛魚湯拉麵)見到係期間限定即刻好想試下🤣 今期嘅限定係鯛魚白湯拉麵 黎款魚湯底非常濃郁 就咁當湯飲都好正😍 配料係採用和歌山鯛魚 魚味香濃軟嫩🐟 鐘意魚嘅朋友一定要試下🥰🍀激辛拉麵(赤郎君)辣味都幾突出🌶️ 如果吾食得辣嘅朋友囝都係簡其他啦🤫 賣相好靚 食材放得好分明😛 豚肉有嚼勁 而且好大塊☺️🍀羽根餃子一份有4隻餃子🥟 味道吾錯幾開胃 可以過下口癮😗🍀溫泉蛋冷豆腐一切開豆腐 即刻見到溫泉蛋係入面🤣 好完整好吸引 再整開溫泉蛋♨️ 蛋黃流埋出黎 好有層次感👍🏽🍀靜岡蜜瓜梳打相對較甜 蜜瓜味夠突出 岩晒我口味😚

🍀限定拉麵 (鯛魚湯拉麵)
限定拉麵 (鯛魚湯拉麵)

🍀激辛拉麵(赤郎君)
激辛拉麵(赤郎君)

🍀羽根餃子
一份有4隻餃子🥟 味道吾錯幾開胃 可以過下口癮😗

🍀溫泉蛋冷豆腐

🍀靜岡蜜瓜梳打
相對較甜 蜜瓜味夠突出 岩晒我口味😚
靜岡蜜瓜梳打
限定拉麵 (鯛魚湯拉麵)
激辛拉麵(赤郎君)
靜岡蜜瓜梳打
【拉麵一郎 🆁🅰🅼🅴🅽 🅸🅲🅷🅸🆁🅾, 尖沙咀漢口道19號, 𝙃𝙆】aka #らーめん一郎 is originally from Tokyo @ichirohk_official . I ordered their Katsuo Soy Sauce ramen 鰹魚醬油拉麵 HKD $88, the soy based soup is quite sophisticated, and also carries a balanced likeable #煮干し Niboshi dried fish impact beneath the Bonito soy sauce. Both the Egg and the slow-cooked Spanish 西班牙黑毛豬 x 2片 Chasyu pork also carried their nice respective tastes, which can't be taken for granted in HK. The メンマ bamboo shoots were also very high quality! 👍🏻👍🏻🌟Overall,

Overall, was surprised how much I enjoyed their shoyu ramen bowl, in fact its better than quite a few very famous shops I used to eat in Tokyo. Interesting! 而且香港嚟講價錢算很實惠, CP 價值高. Also found out the Owner of Ramen Ichiro HK, also owns some other Sushi Omakase shops in TST and CWB... 應該都係日本迷老細一個

__
1K
這晚趕著去看《絕地迫降》傳媒優先場,入場前就先到位於尖沙咀的一郎速食拉麵醫飽肚。店面面積不大,但裝潢有別於傳統日式拉麵店,放了不少BE@RBRICK公仔收藏品,別有一番趣意玩味。可愛趣緻的漫畫風壁畫展示出一郎君為了修行出究極拉麵の奧,到處拜師學藝的辛酸史。座位上還有「陪食員」老夫子和《足球小將》BE@RBRICK到店陪大家一齊食拉麵,亦是店內必影的打卡位。餐牌選擇不多,以4款招牌拉麵為主打,加上1款期間限定的「限定君」,會因應湯底而配上不同粗幼度的麵條。今次就和《足球小將》大空翼BE@RBRICK一同進餐。鯛魚白湯拉麵 $138「限定君」每日限量發售,約3個月更換一次口味,奶白色湯頭選用日本和歌山真鯛熬煮而成,味道清鮮不濃俗,偏向淡麗系口味。鯛魚被輕輕炙燒後溢出甘香魚油,肉質細滑爽彈,富有白身魚的清爽鮮甜。採用幼身直麵,質地純樸滑口,盡吸鮮香魚湯精華,不會煮得過軟,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡。特製黑蒜拉麵 $98「黑郎君」將黑蒜油加入豚骨湯底,口感濃厚豐腴,配上香口炸蒜,味蕾即時被蒜香衝擊。叉燒選用經長時間慢煮的西班牙黑毛豬,脂肪不多,肉質軟嫩不死實。附上半邊流心蛋,軟嫩蛋白包裹著半熟
今次就和《足球小將》大空翼BE@RBRICK一同進餐。
限定君
鯛魚白湯拉麵 $138

特製黑蒜拉麵 $98

特製黑蒜拉麵
附上半邊流心蛋,軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的流心蛋黃,滿溢香濃蛋味。
特製黑蒜拉麵
配合中粗曲麵,質地爽彈帶咬口,掛湯力更強,尤其適合掛起濃郁厚稠的湯底。
羽根餃子 $32
羽根就是翅膀的意思,將餃子附上有如展翅的薄膜,入口特別脆卜卜。
羽根餃子
餃子外皮不會過厚,煎得金黃酥脆,內餡扎實多汁。
唐揚炸雞 $38

一上枱仍是熱辣辣,外皮炸得乾身不油膩,炸漿不會過厚。
唐揚炸雞
香脆的外皮和嫩滑多汁的雞肉互相結合的絕妙口感,一口咬下肉汁滿溢。
唐揚炸雞
飲品則點了靜岡抹茶可樂 $26 和靜岡密瓜梳打 $26。
靜岡蜜瓜梳打
有得食之餘仲有得玩,堂食消費每滿指定金額即可獲得一次扭蛋機會。
「食一食、扭一扭」,今次我就中了現金券 $10。
題外話/補充資料: 堂食消費每滿指定金額即可獲得一次扭蛋機會,豐富獎品包括即場送免費拉麵、日本 100% BE@RBRICK 盲盒,以及各款免費小食同飲品等。
2023-01-30
2023-01-31 225 瀏覽
早前有事到尖沙咀處理,完事後就在附近尋食,看到這間拉麵店好像不錯,又一於試吓;店內有幾隻模型公仔「陪坐」,小朋友一定會特別開心,可惜因太多人客,唔方便影相。看過餐牌,叫了鯛魚湯拉麵、鰹魚醬油拉麵 及 羽根餃子;原來每惠顧拉麵一碗,可有一次抽獎機會,我中了五元現金卷下次用,老婆則中了一隻啤酒杯,下次去取。鰹魚醬油拉麵加底,濃濃的鰹魚湯底,麵質爽口彈牙,雖然叉燒比較煙韌,但整體都算好食!因當晚太肚餓,加麵係明智選擇。鯛魚湯拉麵,魚肉過熟,湯底腥味偏重,麵質則比較幼滑,老婆就覺得麻麻。羽根餃子底加上薄薄的粉醬,香煎過後,酥脆可口,肉質嫩滑,還保留一定肉汁,可加少許醬汁同吃,增添滋味。#鯛魚湯拉麵 $138#鰹魚醬油拉麵 $88#加麵 $16#羽根餃子(4隻) $32#一郎地址: 尖沙咀漢口道19-21號漢宜大廈地下L號舖電話: 21171745

#鯛魚湯拉麵 $138

2022-12-19
  • 羽根餃子
  • 鰹魚醬油拉麵
2023-01-30 24 瀏覽
主廚係鹿兒島拜師學得真傳之後,舊年新開呢一間主打九州日式拉麵。同場有好多BearBrick擺設,歡迎影相同陪食。主要賣四款唔同嘅拉麵,分別係白郎君、黑郎君、赤郎君、柴郎君。呢一期仲有期間限定嘅限定君。今期限定君係鯛白湯拉麵。拉麵用上和歌山真鯛,魚湯味濃再配上半熟鯛魚片、慢煮西班牙黑豚叉燒、半隻溏心蛋。而且用上吸湯嘅白身幼麵。另外仲試咗黑郎君:特製黑蒜拉麵,以招牌豚骨湯基底,加上黑蒜油、香口炸蒜。蒜香味十足。麵條用上黃身較彈牙嘅麵,減低油膩感,亦都有慢煮叉燒同半隻蛋,又係另一個好選擇。仲有佢地嘅紫薯餅、唐揚雞、日本汽水一樣出色,記得要試埋呀。

仲有佢地嘅紫薯餅、唐揚雞、日本汽水一樣出色,記得要試埋呀。
2023-01-29
午餐