2025-02-13
響觀塘區要品嘗好味嘅廣東小菜,「三小漁✨」絕對會有驚喜,每一道菜都食得出師傅嘅用心同功夫,絕對係值得推介嘅好地方!😋首先,一定要試吓佢哋嘅「竹嵗黑磚豆腐」🍢。外皮炸得香脆,入面嘅豆腐滑到不得了,仲有啲竹嵗嘅清香,食落去真係好有層次感,完全唔會覺得油膩!再嚟就係「蒜香牛油雞翼」🍗,呢個真係無得輸!雞翼外皮帶點金黃香脆,蒜香味同牛油味完美融合,食落去啖啖肉,真係停唔到口!😍「豬油渣野菜粉絲煲」🥘都係必點之一!豬油渣嘅香氣完全滲入粉絲同野菜入面,粉絲吸晒啲精華,食落去好滑好入味,野菜又夠爽脆,真係好有家嘅味道!「話梅骨」🍖都係好特別嘅一道菜,話梅嘅酸甜味完全滲入排骨入面,食落去酸酸甜甜,好開胃,排骨又煮得夠腍,真係好適合夏天食!仲有「啫啫爽肉白翠花」🥬真係好有鑊氣!白翠花炒得爽脆,肉片又夠嫩滑,啫啫聲咁上枱,熱辣辣咁食真好味。🔥最後甜品「宮廷棗皇糕」🍮,棗香味濃郁,糕身軟糯,食落去唔會太甜,作為飯後甜品真係一流!總括嚟講,「三小漁✨」嘅每一道菜都食得出師傅嘅心思同功夫,價錢又合理,絕對係觀塘區食廣東小菜嘅好選擇!👍😊