2012-08-07 103 瀏覽
如果你唔想受氣,就唔好去呢間。食物一般,但服務態度超級差,特別是那位帶眼鏡收銀的女人,入去首先要急急令叫食物,不然不耐煩,食物最好十分鐘完成離場,更把食客安排座位,迫到透唔過氣。不準轉位,為什麼比錢還要受氣?惡劣!要去就去油麻地那間三洋,雖然迫,但服務就好得多。
如果你唔想受氣,就唔好去呢間。
要去就去油麻地那間三洋,雖然迫,但服務就好得多。
2012-08-06
2011-11-01 79 瀏覽
由於此店在我們屋企樓下, 由她裝修至完成,全程只用了兩~三個星期,就知道這裡是那種快手快腳食完送你出門口嘅食肆, 當然也明白香港地做平民食肆的哪個不是這樣?! 見開了一年多,自己亦幫襯過兩次, 不過沒有寫食評因為那兩次只是食下午茶同另一次食咗羊腩煲,無乜好寫,呢次因為食咗佢嘅主打-魚,所以就打番一篇, 這晚亦是諗住食魚才來的,當晚嘅魚係: 鼓汁蒸魽魚,成條魚開邊蒸,豆鼓醬嘅份量相當多下, 內裏嘅果皮味亦很重, 可能因為河魚係要咁果皮先去到腥味啩,事實當晚食這條魚時唔覺得”腥”喎, 魚肉蒸至緊緊熟所以食進口裡似是滑進去似的, $68價錢中間不平亦不太貴, 另一個小菜係宮廷醬烤骨, 呢個其實係酸梅醬炒大肉排, 個汁都OK但舊肉排比較大所以只有四件, 如果切六件會大方得體一點嘅, 肉醃得入味亦比較淋身, 但就唔太香口嗰隻, 這裡跟餐嘅飯好大碗,可能因為此區從事體力勞動嘅人較多, 米飯可以補充體力嘛, P.S. – 唔知點解那晚吃完個餐, 返家後很口渴, 直至瞓上床前飲咗四杯水,唔知道係食咗嘅鼓醬咸定係個例湯裏”師傅”過重嘞, 下次再叫其他魚食就知道啦
2011-10-24
2011-04-30 131 瀏覽
一進門口,就能看見飯店大大的「湯飯皇」招牌。乍看一下,原來這家飯店的招牌菜是湯飯。湯飯材料的種類很多,每碗湯飯均有兩種材料和一種菜供選擇。我們叫了一碗鮮雞+鮑片+白菜仔湯飯及一碗肥牛+紫菜+白菜仔湯米線。賣相挺不錯,魚湯非常有鮮味,真的如他所說,一點兒也沒有味精!我建議還是不要點飲品,因為實在是太貴了(~$7)。
一進門口,就能看見飯店大大的「湯飯皇」招牌。
湯飯皇餐牌
鮮雞+鮑片+白菜仔湯飯
肥牛+紫菜+白菜仔湯米線

我建議還是不要點飲品,因為實在是太貴了(~$7)。
2011-04-30
鮮雞+鮑片+白菜仔湯飯
肥牛+紫菜+白菜仔湯米線
  • 湯飯
2011-02-09 37 瀏覽
之前幫襯開大角咀o個邊,呢邊新開張時就問佢送唔送外賣,佢地話唐樓要落樓下自己攞,驚d亞姐一個危險wor!(其實呢頭大部份都係唐樓,得佢一間話唔送上樓!)我話有時要睇住小朋友落唔到街先叫外賣,佢地就話講聲都可以幫我送上樓!之後叫左好多次外賣講聲都肯幫我送上黎!但近排唔知點解質素有d下降,試過落去鋪頭叫份羊腩煲竟然係微暖!所以少左幫襯佢地!今日我好似之前咁話要麻煩佢地送上樓,我仲怕小朋友嘈聽唔到拍門打多次留電話,聽電話既話ok,但感覺上冇乜禮貌,一講完個號碼就cut線!等左成45分鐘,電話響以為外賣到,同亞姐話出黎開門,點知個亞姐竟然叫我落樓?!我:講底左要睇細路落唔到黎架,麻煩你送上黎呀!亞姐:不嬲都唔送上樓架,你自己落黎攞啦!我:我要睇住小朋友真係落唔到黎wor!亞姐:咁我地不嬲都唔送上樓嘛(繼續堅持)我:咁你拎返去問吓囉!亞姐:你住邊度架,門口係咪有閘架?(冇野呀?!你盲架,企o係樓下都睇唔到?!)我:你唔知就拎返去啦!唔駛送上黎啦!我好嬲咁即刻打去鋪頭,話要睇小朋友落唔到去要送上樓話ok,家陣亞姐又要我落樓,電話個人淨係答:係呀!我話唔想做我生意咪講囉!就cut我線!之後再打過去就
之前幫襯開大角咀o個邊,呢邊新開張時就問佢送唔送外賣,
佢地話唐樓要落樓下自己攞,驚d亞姐一個危險wor!
(其實呢頭大部份都係唐樓,得佢一間話唔送上樓!)
我話有時要睇住小朋友落唔到街先叫外賣,
佢地就話講聲都可以幫我送上樓!
之後叫左好多次外賣講聲都肯幫我送上黎!
但近排唔知點解質素有d下降,
試過落去鋪頭叫份羊腩煲竟然係微暖!
所以少左幫襯佢地!
今日我好似之前咁話要麻煩佢地送上樓,
我仲怕小朋友嘈聽唔到拍門打多次留電話,
聽電話既話ok,但感覺上冇乜禮貌,一講完個號碼就cut線!
等左成45分鐘,電話響以為外賣到,同亞姐話出黎開門,
點知個亞姐竟然叫我落樓
?!

我:講底左要睇細路落唔到黎架,麻煩你送上黎呀!
亞姐:不嬲都唔送上樓架,你自己落黎攞啦!
我:我要睇住小朋友真係落唔到黎wor!
亞姐:咁我地不嬲都唔送上樓嘛(繼續堅持)
:咁你拎返去問吓囉!
我:你唔知就拎返去啦!唔駛送上黎啦!

之後再打過去就第二個人聽,佢話幫我打俾個亞姐叫佢送上黎,
轉頭仲打俾我問送左上黎未!

我叫左3份下午茶餐
芝士白汁雞皇意粉---d汁好多但杰,槳糊一樣,連我個仔都話:咁多芝士?!多就好食既咩?!
避風塘炒米---又話會有d辣,但係我個仔都食到囉!冇啦啦有幾粒豆豉,但係成盒炒米好似茶樓炒米咁,只不過多左兩隻蝦...
蝦醬雞肉炒飯---得呢盒最正常,味道一般!
2011-02-08
50 分鐘 (外賣送餐)
2011-01-03 24 瀏覽
義工過後,首要醫肚。今日阿媽介紹呢間野嘅魚湯泡飯。由太子行到深水埗,好攰。十二點三度,人不多。除咗湯飯之類,仲有午餐同豬仔包。午餐款式都幾多,阿媽選了午餐,有湯有飲品。餐湯益我,因為我係湯后。是日靚湯係合掌瓜湯。夠熱,又夠味,好清甜。阿媽嘅午餐係焗黑椒豬扒飯,所以要等耐d。不過味道又好正喎,黑椒夠味,飯炒底,飯粒分明;豬扒大大件,好有肉。我就揀健康d嘅湯米線,自選2餸 + 1個菜。要了豬腰潤,菜有好多選擇:木耳、芫茜、西洋菜、節瓜、勝瓜、tomato、生菜等。我就揀蕃茄,鍾意佢酸酸地。新鮮即泡,非常燙口;不過湯底味道較淡,要加幾粒鹽至得。腰潤新鮮爽口無異味;蕃茄份量多又。米線就較淋身,份量都夠架,飲晒d湯都飽晒!
義工過後,首要醫肚。
今日阿媽介紹呢間野嘅魚湯泡飯。由太子行到深水埗,好攰。
十二點三度,人不多。
除咗湯飯之類,仲有午餐同豬仔包。
午餐款式都幾多,阿媽選了午餐,有湯有飲品。
阿媽嘅午餐係焗黑椒豬扒飯,所以要等耐d。
我就揀健康d嘅湯米線,自選2餸 + 1個菜。
我就揀蕃茄,鍾意佢酸酸地。
新鮮即泡,非常燙口;不過湯底味道較淡,要加幾粒鹽至得。
腰潤新鮮爽口無異味;蕃茄份量多又。
米線就較淋身,份量都夠架,飲晒d湯都飽晒!
2010-08-19 29 瀏覽
午飯時間到來, 坐無虛席, 等左一陣就入得去。睇得出間野係新開~ 不過都唔算大~因為坐响門口位, 見到收銀既女負責人一直同入嚟既街坊打招呼, 而啲街坊都讚佢地啲野好食先再嚟, 咁當然好期待我個焗茄汁豬扒飯。先上左個好足料既中湯, 唔重味精味, 應該係真係自己煲既~ 同事們叫左咖哩牛, 雖然啲咖哩不太突出, 但唔似出面啲餐廳咁水, 真係有咖哩味。仲有蒸魚飯, 成個魚頭咁上, 同事一見到都讚~ 啲蒸魚鼓油仲要好香, 美味!我既加$8既雜果涼粉冰真係... 超多冰... 但都好足料, OK啦。焗茄汁豬扒飯對女仔嚟講真係好大碟, 不過成個飯都好好味~可惜我唔係成日過嚟, 唔係我都會好似啲街坊咁成日過嚟食!

焗茄汁豬扒飯對女仔嚟講真係好大碟, 不過成個飯都好好味~

可惜我唔係成日過嚟, 唔係我都會好似啲街坊咁成日過嚟食!
雜果涼粉冰
2010-08-13
5 分鐘 (堂食)
  • 焗茄汁豬扒飯
2010-06-21 30 瀏覽
同事繼上次推介我們去「新澳門餐廳」後(詳情請參閱食評---「此澳門不同彼澳門」)今期又說有新的推介云云。其實經上次「新澳門餐廳」的螢光葡汁飯一役後,大家對於嚐新都有一定的陰影,不過既然同事興致勃勃相邀,也不便推卻,只能祈禱今次不要再遭遇一次滑鐵盧好了。同事帶我們步行過去,約十分鐘左右就到了,原來就在上次「新澳門餐廳」不遠處,新的食肆名叫「三洋餐廳」。我們到達餐廳門外時,已有少量食客在等位,侍應亦相當殷勤招待,不一會就安排了卡位給我們。這裡除了一般的A、B、C、D、E、F餐外,也有不少較為有特色的食品,例如湯飯,特餐等選擇。而A、B、C、D、E、F餐也不馬虎,包括了抄飯、咖哩、扒飯、蒸魚、焗飯及齋菜應有盡有。最後我點了一碟羅漢齋飯,同事則叫了古法蒸鯇魚而另一位同事則叫了一份特餐。同事的古法蒸魚先來,賣相不錯,份量亦多,同事吃著亦覺得不錯。另一位同事的特餐隨後亦到,賣相很有看頭,有蒜蓉包,有一塊大大的奄列,另加一碗通粉,份量甚多。例湯例湯是中湯,至於是甚麼名堂,我也沒深究,反正我不會喝(因為很怕那些味精中湯,因此已習慣性的將茶餐廳的中湯拒之門外)但我仍會吃些湯料。同事喝過後,也沒表示有味精

例湯

例湯是中湯,至於是甚麼名堂,我也沒深究,反正我不會喝(因為很怕那些味精中湯,因此已習慣性的將茶餐廳的中湯拒之門外)但我仍會吃些湯料。同事喝過後,也沒表示有味精,相信這裡的中湯還是可以一喝的。

羅漢齋飯

我的羅漢齋飯終於來了,賣相相對普通,不過還算豐富,餸料包括豆腐、菜心、粟米仔、雪耳、雲耳,荀片等。食味不錯,不同餸料有不同的食味質感,有外脆內軟的豆腐、清新的菜心、香甜的粟米仔,爽口的雪耳,加上茨汁濃稠度還算適中,整體食味清淡豐富,以「碟頭飯」來說,會是比較健康的選擇了。

熱奶茶

熱奶茶用上傳統圓渾的瓷杯,不過相對薄身,可以裝得較多奶茶,令人有一個不錯的第一印象(比用那些不銹鋼的隔熱杯要好太多了)奶茶亦如我要求的多放點淡奶,喝起來茶味芳香,入口質感幼滑,沒帶一點苦澀,相當好喝,唯一要挑剔的是茶溫略嫌不夠,再滾燙一點會更好。不過以一般茶餐廳來說,這杯奶茶的水準令我甚有驚喜。

「三洋」畢竟是新開業,裝修環境比較舒適,而且亦有卡位,只是坐位帶點擠迫,但整來說還算叫人滿意。不知是否新開業還是附近競爭激烈,侍應服務態度相當熱情週到,以茶餐廳來說,實在是當中的奇葩。食物水準同樣令人欣喜,我就相當滿意自己的羅漢齋飯,同事們對其自己的午餐亦相當滿意,加上價錢合理,相信不難成為我們其中一個的吃飯熱點。

Berlin
三洋餐廳