2018-11-07 920 瀏覽
#炒膳糊 $60 有冇上海菜嘅同好?😍其實SeeFoodGhost都好鍾意食上海菜🤤尤其是膳糊!幾乎每次都要嗌咁濟🤤🤤咁當然今次都要叫膳糊食啦!其實依個係午餐但估唔到份量都幾多 有好多芽菜 好彩我食芽菜 如果唔係可能會見到都唔想食🤣膳當然有唔少 啖啖肉味道唔錯 唔會太鹹但我覺得唔夠濃味😝由於佢係客飯所以會跟兩碗細飯但如果係女仔嘅話一碗就夠哂啦😆評分:7/10#小籠包 $55估唔到$55會有10隻小籠包但可惜嘅係湯汁太少 其實係可以話冇湯汁咁濟☹️而皮又薄又太黏所以好易爛 完全唔好食所以SeeFoodGhost都唔太建議食小籠包🙅🏻評分:0/10
#炒膳糊 $60
有冇上海菜嘅同好?😍
其實SeeFoodGhost都好鍾意食上海菜🤤
尤其是膳糊!
幾乎每次都要嗌咁濟🤤🤤
咁當然今次都要叫膳糊食啦!
其實依個係午餐

評分:0/10
2018-08-29
  • 炒膳糊
2018-09-19 732 瀏覽
睇呢間野個格局, 應該係老字號黎, 都預左價錢唔會平, 粉麵係最平,小菜就貴過出面小店一截。叫左5個小籠包, 拿起以為好多湯, 點知入面一D湯都無....D肉仲要偏咸, 同埋好多肥肉....失望另叫左個上海粗炒, 唔會太咸太油, 都幾大碟, 有肉絲有椰菜, 還好。

2018-03-23 1320 瀏覽
OT到八點,求其食啲野先返屋企啦,行過呢間上海舖,見咁有舊式樣子,入面又坐滿人,諗住都唔會差,點知好失望。啪一聲掉下的茶杯,阿姐好有霸氣,落單態度呼呼喝喝咁,果然好有舊派風味。枱上調味品還算乾淨,有紙巾盒真係幾有驚喜。擔擔麵($40)不好吃…湯底不熱,沒有花生味,亦沒有鹹菜粒或其他配料,只是一碗啡色湯底的上海麵,上面加的辣椒醬酸酸地,味道怪怪的。鍋貼($38/5只)鍋貼也不好吃,上枱時微溫,明顯是煎定很久,而且也十分油膩。皮好厚,餡料是豬肉混娃娃菜,沒有鮮味,應該說是沒有味道,加點枱上的辣椒醬,竟然是不辣的,只有鹹味,搞甚麼呀…食物不好味,服務態度有性格,價錢也不便宜,順路一嚐還可以,專程過來就絕對不值了。
枱上調味品還算乾淨,有紙巾盒真係幾有驚喜。
擔擔麵($40)
鍋貼($38/5只)

2018-03-23
2018-02-15 856 瀏覽
今日諗住隨便食,行行下見到間上海舖有人龍,諗住好食,所以決定排隊。等咗大半個鐘,終於等到啦,佢叫我地入去坐圓檯搭檯。一坐低,見到隔離張卡位D人走,諗住轉檯,點知知個女侍應好無禮貌同大聲咁講:「唔!可!以!後面仲有人等緊!」咁我地唯有坐返低。點知之後入黎坐卡位嘅都係得兩個人。然後過了一陣卡位又有人走,咁我地問可唔可以轉,跟住佢就話我地入黎嘅時候無講唔搭檯所以唔可以!吓!真係一頭霧水!入黎嘅時候你真係無講清楚囉!同埋我覺得係你態度問題,如果你好有禮貌咁同我解釋我會接受,而唔係一句「dut」埋黎!
2017-11-20 1017 瀏覽
荃灣美食處處,呢一晚又黎荃灣搵食喇。行黎行去都諗唔倒食咩,係中餐同西餐兩者最後揀左一品香上海野行到門口前面有事來人排隊,竟然還有這許多人鍾意食小店。排左大概廿分鐘就有位喇。由於係第一次光顧,一掀個餐牌真係眼花撩亂,完全揀唔落手食咩。呢樣又想食個樣又想食最後二人叫左五隻小籠包,回鍋肉,麻婆豆腐同埋一個菜飯,好似家常小菜咁,有時兩個人撐下檯腳又唔一定要去食大餐廳,小店其實更有味道更溫馨小籠包 - 外皮更像呢包子感覺,湯汁有點咸回鍋肉 - 豆乾咸肉很香,加埋椰菜平衡一下麻婆豆腐 - 不錯吃
荃灣美食處處,呢一晚又黎荃灣搵食喇。
行黎行去都諗唔倒食咩,係中餐同西餐兩者最後揀左一品香上海野

小籠包 - 外皮更像呢包子感覺,湯汁有點咸
回鍋肉 - 豆乾咸肉很香,加埋椰菜平衡一下

麻婆豆腐 - 不錯吃
2017-11-19
20 分鐘 (堂食)
2017-09-10 817 瀏覽
看到懷舊上海菜館,真想試一試。點了淨雲吞及薰魚。薰魚乾得像柴魚,幸好味道尚可,之後雲吞的湯是咸到入不了囗,我叫待應加了半碗水,再嚐一口也只有咸味,是一碗鼓油水。D雲吞就咸到吃不下。10隻只吃了2隻,我就支持不住了。去埋單,$102。之前看食評都唔信咁差,現在用$102買了個教訓。

2017-06-11 716 瀏覽
服務-差(職員沒有禮貌)價錢-無意見(唔清晰顯示價錢)食物口味-偏差環境-勁差(食物上的食物沒有蓋上)每個入門口的人都會經過,十分不衛生!我感覺中過一次招,不會再有下次!
服務-差(職員沒有禮貌)
價錢-無意見(唔清晰顯示價錢)
食物口味-偏差

我感覺中過一次招,不會再有下次!

2017-04-08 1431 瀏覽
工作中去到荃灣,接近兩點泊好車,呢頭好多餐廳,可以唔使捱茶餐廳,一行5人去食上海菜,呢條街除了車房就係食店,呢間店面好傳統嘅白底紅字招牌中菜館,入內先來一個蒸房,入內好窄,細磚地粉黃卡位,裝修已經殘舊,午市只有幾款客飯,連餐牌都無比我哋睇,揀好客飯後問店員小籠包一籠幾多隻!佢先介紹比我!有5/10隻一籠,叫5隻小籠包一人一隻剛剛好!例湯:蔬菜湯夠熱,雖然加咗味精,仲飲到蔬菜原味!上海粗炒($40)幾失望,啲上海粗麵嘅醬已經糊咗,啲醬酒又唔香,椰菜大塊淋身,豬肉好嚡,小白菜已經乾柴柴咁,加上唔熱,好明顯係炒定嘅,失望!同事遲啲落單,出品賣相即刻唔同晒,分佢一束食,啲麵見到閃亮嘅醬油,熱辣辣架,成碟粗炒好味好多!要睇彩數係唔係即炒!🙄小籠包($36/5隻)其實其始至終無單據,所以呢個價係我哋用總數減出來!即叫即蒸,仲見蒸房姨姨努力包緊小籠包,但個賣相唔靚,隻隻唔同樣,不規則,夾起無穿,因為啲皮真係幾厚下,我咬開見有一半湯(同事嗰粒只有1/3湯)落啲黑醋入包,一啖食落口,啲湯係鮮甜,加咁醋開胃,豬肉餡幾滑,但個皮真係厚得滯!所以一般!回鍋肉菜飯($40)同事食,如果跟菜飯就只可一碗,白飯就可
例湯:蔬菜湯夠熱,雖然加咗味精,仲飲到蔬菜原味!
回鍋肉菜飯($40)同事食,如果跟菜飯就只可一碗,白飯就可以兩碗!

女店員比較cool,叫到問到即做,爽手唔廢話!

環境同食物都一般,但同事話呢間晚市要排隊,唔通午市同晚市嘅廚師係唔同人?
2017-04-06
2017-04-06 644 瀏覽
行行下街有少少肚餓諗住食少少野醫下肚,咁岩見到荃灣廣場附近有間外表睇落比較懷舊既上海餐廳,諗住平平地食個下午茶。入到去望一望個menu打左個突,原來一啲都唔平,唔好俾佢鋪面既外表呃左!5個小龍包 $36 價錢唔算平,諗住可能老字號應該會好食,點知平平無其,咬落去冇湯汁,提供既醋亦都比較淡,都幾失望。呢碟海蜇 $60 冇咩特別,同我買即開即食一包包個啲差不多😂😂😂價錢唔合理。同埋服務態度都幾差下,其它兩枱遲過我黎,佢地嗌既小龍包竟然快過我上,仲要我問一問佢地先話整緊,等左差唔多半個鐘。咁既價錢同質素我寧願簡間坐得舒服啲既餐廳好過!
5個小龍包 $36

咁既價錢同質素我寧願簡間坐得舒服啲既餐廳好過!
2017-01-02 861 瀏覽
大概兩年前,喺附近睇獸醫而發現呢間外觀懷舊嘅上海菜食店。感覺上應該係呢度䇄立左好一段時間。自從食過第一次,就覺得好有兒時屋企樓下食上海野嘅感覺,非常樸實,味道美味,調味又恰到好處!其實都食過好多次!食到連收銀嘅事頭婆(應該係)都認得我同我老公終於趁今次2016年最後呢一日再去幫趁,寫食評去讚揚佢地!我就係愛上海野嘅濃厚味道!食完之後仲要冇口渴(因為本人如果食到有太多味精的話,隔一陣就會勁口渴)**始終係家族經營,難免有時不夠人手,或點左嘅餸等好耐都未黎,其實客氣提聲佢地,佢地都好有禮貌去回應。有時見到佢地做到踢哂腳,都凳佢地辛苦~

終於趁今次2016年最後呢一日再去幫趁,寫食評去讚揚佢地!

冷盤雙拼
紅油抄手
回鍋肉粗炒
豆沙鍋餅
2016-11-21 1241 瀏覽
童年的味道對我來說代表幸福,但想找尋真的難矣!!慶幸車媽媽其中一份童年味道到今天還能吃嚐得到!💗這間我由細吃到大,店中美麗的三姊姐跟我也各自看著大家長大,而且擁有外籍面孔的老闆娘煮得一手不錯的上海食品呢!內裡陳設充滿兒時回憶,須不是冠冕堂皇的館子,吃著的卻是滿滿的人情味。點了一客鱔糊客飯會跟例湯一碗,家常味道的青紅蘿蔔湯,喝下清甜不假十分舒服。 鱔糊客飯$56原來跟兩個白飯 ,濃油赤醬本色味道濃甜不苦澀,芽菜爽口,而黃鱔則新鮮彈牙,可惜欠了韮黃否則便完美了。因為不知客飯跟兩個飯,我們還點多客上海粗炒$52,但我真係吃不下了,最終打包回外家做下午茶,不過這粗炒味道不算香濃,都係較家常的味道。
2016-11-13
午餐
2016-02-14 1665 瀏覽
猴年初四,仍有不少食肆未開爐,營業的多為集團經營,故對機乎跟連鎖食店絕交的筆者,甚苦惱找地方吃晚飯......靈機一觸卻半帶希望的走向之前好幾次欲試的上海店子,見到有開兼有位,已感開心!打開菜譜,已看得食指動,皆因很多菜式都未在外的上海店子見過......點了家常豆腐、蘭花豆干和黑芝麻鍋餅,其中豆干不賣花巧,簡單好味。最為一絕的是黑芝麻鍋餅,即製故然需時,至為欣賞的是餡和餅皮全為自家手製,一咬,黑芝麻醬爆出來,完全吃得出是家的味道!!!席上客多數是街坊,除了10多年前曾居住荃灣的筆者和另外2位外籍遊客,他們對店子的食物感新鮮和好奇,店子女兒有心機的介紹,更讓他們試食,可不能在其他食肆有如此好客的招待!百份百吃到的美味看得到的街坊店情

蘭花豆干
黑芝麻鍋缾
百份百吃到的美味
看得到的街坊店情

題外話/補充資料: 另外,其他侍應經常為食客添茶和收拾吃畢的每枱的員工相當有效率和默契,也得一讚。
2016-02-11
蘭花豆干
黑芝麻鍋缾
  • 黑芝麻鍋餅
2014-01-21 1856 瀏覽
星期六一行三人在荃灣逛街大家努力找家餐廳好吃之餘又能避開人潮想了一輪後友人想起這家舊式上海菜館因不想搭枱於是等了十五分鐘卡座店內裝修雖然陳舊卻非常有味道言語間聽到應該由店主三代同堂打理菜式味道亦非常住家鱔糊炒年糕份量不少,醬汁味濃適中麻婆豆腐味道無甚特別,普通住家菜一樣,但拌飯一流酸辣湯一大窩大約能分十碗左右,用料十足有豬紅、竹筍、豬肉、木耳、青豆、豆腐、豬肚等等酸辣味剛好,非常開胃小籠包一籠十隻未算皮薄餡靚,湯汁亦較少但咬開後有濃濃的肉味都算不錯雖然食品未見出色但店舖內濃濃的人情味令人印象深刻這些家庭老舖在香港寸金尺土之地已經買少見少
星期六一行三人在荃灣逛街
大家努力找家餐廳好吃之餘又能避開人潮
想了一輪後友人想起這家舊式上海菜館
因不想搭枱於是等了十五分鐘卡座

店內裝修雖然陳舊卻非常有味道
言語間聽到應該由店主三代同堂打理
菜式味道亦非常住家

鱔糊炒年糕
份量不少,醬汁味濃適中

麻婆豆腐
味道無甚特別,普通住家菜一樣,但拌飯一流

酸辣湯
一大窩大約能分十碗左右,用料十足
有豬紅、竹筍、豬肉、木耳、青豆、豆腐、豬肚等等
酸辣味剛好,非常開胃

小籠包一籠十隻
未算皮薄餡靚,湯汁亦較少
但咬開後有濃濃的肉味都算不錯

雖然食品未見出色
但店舖內濃濃的人情味令人印象深刻
這些家庭老舖在香港寸金尺土之地已經買少見少
2014-01-18
15 分鐘 (堂食)
2014-01-04 1898 瀏覽
由於晚上一直跑來跑去, 什麼東西也沒有下肚, 已是十點多了!從荃灣廣場出來, 找找地方吃點東西, 經過此店門口 ....印象中路經多次, 不是人多就是覺得價錢較貴 ... 所以沒有決心進去 說實話,今日心情極差 .... 再沒有心情找地方的情況下, 而且錢也不太重要了 ....坐下食點東西就回家好了, 看餐牌也想了很久, 價錢真的不便宜最後還是叫了我最愛的薰魚, 基本上係上海食市我必叫的食物 , 但很多新派上海館已沒有這個, 即使有也不是以前的味度了。由於沒有心情食飯, 最後叫了冷麵作吧 !另外由於太單調, 在再三思索下, 叫了一個不知什麼來的三鮮鍋餅 在那個時候人已不太多, 不過廚房真是超慢 .... 我想應該等了廿十分鐘, 那個麵才來 冷麵及薰魚理應不用煮 .... 是一早整好的吧 ?! 為何要等呢?再等廿十多分鐘, 三鮮鍋餅才出來 !講番味道, 薰魚是我想要的薰魚, 味重偏甜 ... 兩大塊很好 !冷麵因為麵是上海麵, 雪後變硬, 咬落去好似好粉 ..... 還好有點花生醬三鮮鍋餅從未吃過, 但很特別, 味道也不錯, 入面有火煺, 蝦等 ... 好足料, 而且很熱不太油, OK

說實話,今日心情極差 ....

再沒有心情找地方的情況下, 而且錢也不太重要了 ....

再等廿十多分鐘, 三鮮鍋餅才出來 !

三鮮鍋餅從未吃過, 但很特別, 味道也不錯, 入面有火煺, 蝦等 ... 好足料, 而且很熱不太油, OK !

整體來說, 如果不介意貴, 又想回味昔日的味道是絕對可以的 !

埋單$100 / 我一個人
薰魚冷麵
三鲜鍋餅
2013-12-31
薰魚冷麵
三鲜鍋餅
2013-07-13 664 瀏覽
行行下街朋友話要食上海菜,不過今天是星期五很多餐廳都排晒隊!因此就被我發現這間老式上海菜館。佢外表平平,內裡裝潢都是四五六十年代,餐桌都也不多,只有6-7張,而餐廳內的食客多是一家大小居多。服務員都是女生,上衣都是白色為主。餐具方面都是老式白色的小碗和象牙筷子。 我們一行2人今次試了它的小籠包及金銀炒鱔糊(套餐)。上海菜中小籠包是比較出名的菜餚,而金銀炒鱔糊也是上海菜較普通的菜餚,一嘗便知師父手藝如何。小籠包的大小適中,完全可以成粒放入口中。小籠包的皮較厚,但肉質均衡而且皮內保存到肉汁,一食便知是上海老式小籠包的造法。金銀炒鱔糊(套餐)是包括一碟金銀炒鱔糊、二碗白飯、及一碗例湯。金銀炒鱔糊不是很多,但對女子來說已經足夠2人份量。金銀炒鱔糊的比例,金銀炒比較多,煱氣不足但醬汁十足,所以味道平平但適合送飯。而白飯沒有任何特別,例湯唔鹹,尚算清。 價格方面:小籠包 大:$40 (十粒) 小:$28(五粒)金銀炒鱔糊(套餐) $48餐廳要計茶錢不過都是$1一位,而食材方面用的都不是上品,但味道及份量來看,用經濟飽肚黎形容,真是無容置疑。
我們一行2人今次試了它的小籠包及金銀炒鱔糊(套餐)。
小籠包及金銀炒鱔糊(套餐)
價格方面:小籠包 大:$40 (十粒) 小:$28(五粒)
金銀炒鱔糊(套餐) $48
2013-07-12