2024-09-25
細個三叔帶我喺深水埗揾食,就食過呢一間做上海菜嘅萬家村。當然時隔咁多年,仍然可以屹立喺深水埗相信有一定實力,感覺裝修靚咗,燈火猛咗,至於手勢有無好咗今日要食下先知!見到佢其實除咗散叫之外,套餐都好著數,不過今次想試下食多啲上海特色嘅小食,所以就散叫。適逢踏入蟹季,所以都嗌咗一個蟹粉豆腐羹、兩籠鮮肉小籠包、一碟鍋貼同一碗豬扒拉麵。平時去酒樓飲都會有湯羹,一大兜分通常只會食到一兩碗,諗住138呢個價錢都唔會俾得多。點知一拎上來時,嘩,份量真係多唔係講笑。本身呢日開OT有少少餓,揀咗呢個羹真係啱哂。每一羹都有豆腐豐富口感,又滑又嫰,再加埋蟹黃蛋黃,間唔中又食到一兩條蟹絲,無得彈!最重要食完兩碗都唔覺得滯,真係好啱用來開胃,而且仲有剩!可以食完成餐之後再飲,好有住家飯餐前餐後一碗湯嘅感覺。喺店家推介排行榜名列第一嘅小籠包嗌咗兩籠,同友人一人五隻。小籠包呢樣嘢唔單止上海菜,好多其他地方都有得食,但整得好唔好又係另一回事了。食落去有肉汁係基本常識,然之後個皮就當然越薄越好。不過有啲舖頭一味追求皮薄,用筷子一夾個包就穿窿漏哂啲汁,咁都係Fail嘅。不過喺呢度就唔使擔心,夾上手無穿,食落去肉汁爆出來,
喺店家推介排行榜名列第一嘅小籠包嗌咗兩籠,同友人一人五隻。小籠包呢樣嘢唔單止上海菜,好多其他地方都有得食,但整得好唔好又係另一回事了。食落去有肉汁係基本常識,然之後個皮就當然越薄越好。不過有啲舖頭一味追求皮薄,用筷子一夾個包就穿窿漏哂啲汁,咁都係Fail嘅。不過喺呢度就唔使擔心,夾上手無穿,食落去肉汁爆出來,而且都唔會話太熱淥親條脷。食到最後一個時,距離上菜都已經十五至二十分鐘,凍咗係必然嘅,但啲汁都無話因為咁而乾咗,啫係話由頭到尾每一個包都可以做到食落去有肉汁,一個字,好!食小籠包嘅時候仲可以攞一啲豆腐羹嘅蟹肉上去,食落去好有蟹嘅味道,更上一層樓。
鍋貼又係上海菜另一款基本菜式,喺呢度排行榜佔第四名嘅位置,一樣係五隻,每一隻個底都煎到金黃色,外脆內軟,咬落去啖啖肉!麵食揀咗豬扒拉麵,清淡返啲,佢有唔同嘅湯底選擇不過我就揀咗清湯,飲落去唔覺有味精嘅味道,炸豬扒同鍋貼一樣炸到外脆內軟,炸粉薄薄哋一層唔厚,咬落去唔會話食炸粉多過食豬扒,炸得好!
本身無嗌到飲品,不過呢度每個客人都會送杯凍豆漿或者汽水,解渴之餘亦都保持口腔清新,俾條脷休息一下再開始過,而且豆漿嘅豆味都好濃,值得我叫多杯飲。
最後嗌高力豆沙做甜品收尾,即叫即做,所以上臺嘅時候熱辣辣,食嘅時候一定要小心啲,咬落去都好鬆軟而且紅豆餡亦都足夠,紅豆嘅味道唔會話太甜,做飯後甜品一流。
食上海菜其實仲有好多嘢想試,例如酸辣湯、擔擔麵、生煎包,連小籠包都有幾款,包括最吸引嘅蟹粉小籠包……而且呢度都有少少撈過界嘅川菜,基本上排行榜單上的十位全部睇落去都好值得去試,所以去一次係唔夠喉嘅,因為仲有好多菜式未食過,再次畀理由我之後再食過。