餐廳: 丸作食茶 (禮頓道)
資訊:

2021-12-19 1437 瀏覽
近年少有的仍然好吃的珍珠——總覺得近年大部分奶茶舖的珍珠變得沒有以前好吃,所以漸漸不再買珍珠奶茶了。丸作的飲品幾年前喝過一次以後一直念念不忘,這次碰巧經過就買了一杯丸三檸檬冬瓜,一吃之下驚為天人,沒想到仍然能找到像當年一樣好吃的珍珠。可惜家附近都沒有丸作的分店,要不然我能每個禮拜都買一杯雖然店鋪位置有點偏僻,但是感覺還是值得去的。加上OpenRice 的外賣自取優惠就更抵食!如果有機會下次再來試其他飲品
近年少有的仍然好吃的珍珠——

2021-12-19
2021-11-25 1078 瀏覽
💥好多珍珠簡📍 丸作食茶|銅鑼灣📍埋單 $ 2 2#CL銅鑼灣 #CL四圍食⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️💟仙人掌珍珠綠拿鐵加芋泥🌵出面無仙人掌珍珠,就試下啦😂珍珠現場製作,非常公開透明,粉紅色既珍珠食落去有啲植物味(?)好彩選咗無糖因為另加既芋泥好甜🙉整體唔錯芋泥夠粉珍珠都比好多🥰🤟🏻不負責任點評✌🏻好味道🌕🌕🌕🌕🌑性價比🌕🌕🌕🌗🌑回頭率🌕🌕🌕🌗🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥好多珍珠簡

回頭率🌕🌕🌕🌗🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-10-26 1097 瀏覽
近幾年台式飲品店既熱潮 一直都未有大既倒退 質素數量仍然保持著 而咁多間既飲品店 你地又特別鍾意邊幾間呢🤔?💁🏻‍♂️我個人就比較鍾意飲『丸作食茶』,最主要係深深比佢啲珍珠吸引,因為可以選擇唔同口味既珍珠款式,而且口感煙煙韌韌,好QQ既感覺真係對比咁多間黎講,呢間真係好好味!🥤殿堂級黑糖珍珠鮮奶 $33黑糖珍珠搭配鮮奶真係完美既配搭,所有既甜味都主集中係QQ嫩口既珍珠,奶茶唔需要太過落甜,所以叫微糖已經好足夠,而且佢地既珍珠份量又特別多,鍾意珍珠口感真係要飲呢間❤️推薦程度 🍀🍀🍀☘️🍁

殿堂級黑糖珍珠奶茶

🥤殿堂級黑糖珍珠鮮奶 $33

推薦程度 🍀🍀🍀☘️🍁
2021-10-24
5 分鐘 (堂食)
$33 (其他)
殿堂級黑糖珍珠奶茶
  • 黑糖珍珠黑糖奶茶
2021-09-07 990 瀏覽
又係一個炎熱既下午,特登去到可以自攜杯嘅良心小店買野飲,見到有款鳳梨新品叫做金禧鳳梨酥好吸引,細問之下先知原來係鳳梨奶昔嚟,所以就叫嚟試下,之前喺ig見到佢地話新出咗鳳梨珍珠,所以順便加埋錢要埋鳳梨珍珠食下。杯鳳梨酥出都黎面頭佈滿鳳梨酥d餅碎😂幾新穎,我先飲左一啖個底,係甜度剛好嘅鳳梨奶昔,底層嘅鳳梨珍珠喺佢哋一貫嘅煙韌口感,每咬一下都嚐到鳳梨嘅味道。最後我決定將d餅碎同底下嘅奶昔撈勻嚟飲,感覺好似d加oreo餅碎嘅飲品咁,會令飲品增添咗d麵粉與油香。由於係鳳梨產品,我諗住會幾甜,所以叫咗微甜,加上d甜甜哋嘅餅碎,最後出黎我覺得啱啱好。所以係推介呢杯飲品等埋鳳梨珍珠!

2021-05-28 897 瀏覽
星期六出左銅鑼灣,果日又特別曬特別熱,所以走左去希雲街搵食,食完野之後好想飲杯野,所以走左去丸作望下。諗咗接近10分鐘之後決定買(好似係)新產品芋泥oreo奶,加兩蚊芝麻黑珍珠。杯野好墜手,感覺超級足料,我喺覺得飲極都仲有咁,明明買中杯😂可能係自帶杯所以落重手左?飲落好重oreo味,食到嘅珍珠真係超級芝麻😍好正,可惜呢兩個味道完全遮蓋咗芋泥既味,由於自帶杯唔喺透明睇唔到入面,我真係覺得有機會冇落芋泥😂😂😂不過見佢咁好飲就算啦。

2021-03-21 1326 瀏覽
今次點左醇奶茶,加左3款珍珠,所以就揀左焦糖味、紫薯味同黑芝麻味,可以試下唔同味嘅珍珠。奶茶好香好滑,飲落唔會太甜,黑芝麻味珍珠好好味,味道非常濃,鍾意黑芝麻味嘅人會好鍾意。
外賣自取
曾幾何時,丸作成為我最經常飲嘅台式飲料,全因佢嘅手作珍珠口味特別,感覺較傳統嘅黑糖珍珠冇咁甜同肥🤣可惜時間耐左,發現佢嘅品質有所下降,而且其後都有唔少嘅台式飲品店興起,所以好長時間冇再飲啦🤔🕑🕒🕓再次嚟到,發現佢嘅Menu唔算改變太多,當然都有追上潮流加咗啲新元素,例如Oreo同芋泥等配料🍠今次就點左以前最喜歡叫嘅《宇治抹茶白玉》!個人喜好將《白玉》改成《芝麻珍珠》,口感Q彈得黎內裏會有好多芝麻渣,芝麻味強🤤😋另外因爲加左配料芋泥,所以飲品本身可以走甜,咁樣mix後嘅甜度最恰當👍🏻芋泥有驚喜,又綿滑又多芋頭粒,真材實料😍除咗芝麻珍珠之外,飲過佢嘅仙人掌珍珠同樣特別,仲有好多出面冇嘅口味例如蕎麥珍珠、荔枝珍珠等,可以配搭最岩自己口味嘅珍珠奶茶啦!

• 宇治抹茶白玉
2020-09-14 1307 瀏覽
今日食完個晏,就諗住買杯野飲下,就見到銅鑼灣多左呢間野,所以就試下叫左杯輕輕同芋泥奶昔加Oreo,杯輕輕我就覺得太甜,已經叫左少甜,佢係荔枝加丸子,反而杯芋泥奶昔走左甜反而不錯,值得一試
2020-09-03 1135 瀏覽
丸作食茶🌸🍑OneZo Tapioca✔️台灣飲品 (水果茶/奶茶/黑糖/乳茶/菊花)🍎🌻🍋✔️現場即時製作珍珠,口感彈牙,顏色天然,新鮮美味🌈🍀✔️係世界各地都有分店,可見佢受歡迎嘅程度相當高🌏💓😻💜𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝘽𝙊𝘽𝘼, 𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙖𝙡 𝘼𝙍𝙊𝙈𝘼. 𝙎𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙢𝙖𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙪𝙣𝙞𝙦𝙪𝙚 𝙗𝙤𝙗𝙖 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙖𝙡 𝙞𝙣𝙜𝙧𝙚𝙙𝙞𝙚𝙣𝙩𝙨, 𝙊𝙣𝙚𝙕𝙤 𝙏𝙖𝙥𝙞𝙤𝙘𝙖 𝙞𝙨 𝙖 𝙬𝙚𝙡𝙡-𝙠𝙣𝙤𝙬𝙣 𝙗𝙪𝙗𝙗𝙡𝙚 𝙩𝙚𝙖 𝙗𝙧𝙖𝙣𝙙 𝙤𝙧𝙞𝙜𝙞𝙣𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙏𝙖𝙞𝙬𝙖𝙣, 𝙗𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙥𝙤𝙥𝙪𝙡𝙖𝙧𝙞𝙩𝙮 𝙝𝙖𝙨 𝙜𝙧𝙤𝙬𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝙚𝙭𝙥𝙖𝙣𝙙𝙚𝙙 𝙧𝙖𝙥𝙞𝙙𝙡𝙮 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙣𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙢𝙖𝙧𝙠𝙚𝙩. 𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙚𝙞𝙧 𝙤𝙬𝙣 𝙩𝙖𝙥𝙞𝙤𝙘𝙖 𝙗𝙖𝙡𝙡𝙨 𝙢𝙖𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞𝙣𝙚 𝙥𝙡𝙖𝙘𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙨𝙩𝙤𝙧𝙚, 𝙮𝙤𝙪 𝙢𝙖𝙮 𝙬𝙞𝙩𝙣𝙚𝙨𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙤𝙗𝙖 𝙢𝙖𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙥𝙧𝙤𝙘𝙚𝙨𝙨 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙚𝙫𝙚𝙣𝙩𝙪𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙜𝙤𝙚𝙨 𝙩𝙤 𝙮𝙤𝙪𝙧 𝙘𝙪𝙥.💓❤️1️⃣宇治抹茶白玉 HKD$3
丸作食茶🌸🍑
OneZo Tapioca

✔️台灣飲品 (水果茶/奶茶/黑糖/乳茶/菊花)🍎🌻🍋
✔️現場即時製作珍珠,口感彈牙,顏色天然,新鮮美味🌈🍀
✔️係世界各地都有分店,可見佢受歡迎嘅程度相當高🌏💓

1️⃣宇治抹茶白玉 HKD$33
Matcha bubble tea🍵 (clear boba)

味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐

➡️Mixed together with matcha (from Shizuoka) and fresh milk, it gives a smooth mouth feel and creamy texture, along with a rich matcha aroma💚🥛. Half sugar is recommended for ordering the drinks👌

➡️💛🧡The clear boba is incredibly chewy and soft. It absorbs the milky matcha tea to give some subtle sweetness, and the texture does not get hardened after a long period of time. ❤️💜

✅丸作食茶 (銅鑼灣, causeway bay)
銅鑼灣禮頓道138號希雲大廈地舖
2020-08-21 870 瀏覽
丸作食茶 Onezo+台式飲品🏠環境:+ 正常手搖飲品店格局 冇乜位企 所以主要外賣‼️ 宇治抹茶白玉 $33 好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 香濃回甘嘅抹茶味 有少少似平時食抹茶甜品嘅味✅用鮮奶溝 唔係奶精 感覺健康D✅ 每日新鮮用機整珍珠 同普通台式飲品店比 白玉質感QQ 食多幾粒都會太飽✅半糖 微冰 感覺啱啱好📍銅鑼灣禮頓道138號希雲大廈地舖G/F, Haven Court, 138 Leighton Road, Causeway Bay⏰星期一至六12:00 - 21:00星期日12:00 - 19:00☎️ 電話號碼 37052504📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
丸作食茶

12:00 - 21:00

星期日
12:00 - 19:00

☎️ 電話號碼 37052504

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-08-12 832 瀏覽
疫情之下,有好多珍珠奶茶店因為滯銷,珍珠擺到硬晒都照用嚟沖俾客人飲,搞到我原本有珍珠奶茶癮都冇晒。今日搵Lunch食,見到這間丸作做緊優惠,兩個禮拜冇飲珍珠奶茶嘅癮即起,用app試試外賣兩杯返office飲。我攞完個奶茶差唔多半個鐘頭先返到office,但飲時珍珠依然口感好,難得。上網睇吓,原來珍珠係現場做,唔知香港呢間係咪都係,所以咁有水準。同埋同事已決定過兩日買Lunch再叫,到時再試吓其他唔同味珍珠,睇吓係咪都咁好味。
2020-08-12
20 分鐘 (外賣自取)
  • 宇治抹茶白玉
2020-05-20 1234 瀏覽
#Merry豬覓食在銅鑼灣  #Merry豬珍奶日記今日早收工,和朋友去了Sogo逛thankful week,行到攰攰地同埋又好熱,在openrice app上見到這間有外賣自取半價優惠,一杯珍珠奶茶都只是$13!~白玉珍珠醇烏龍奶茶真係幾唔錯,茶同奶比例幾好,烏龍茶味甘香濃厚,奶味鮮甜,搭配完美,有茶味回甘。白瓦玉珍珠是白色,口感軟中帶Q,味道好好!~有段小插曲想說,本來訂6:30pm的外賣,但5:30去到仍然肯給我們珍奶,服務超級好!~
#Merry豬覓食在銅鑼灣  #Merry豬珍奶日記

2020-05-19 611 瀏覽
經過銅鑼灣行街想飲杯飲品,見到這間台式飲料店做緊優惠,特選飲品有半價,就用OpenRice外賣自取落單。叫咗兩杯白玉珍珠醇奶茶,奶茶可以揀茶底,我地兩杯都揀咗烏龍茶。店員服務態度超好,好快手就整好俾我哋。我個杯叫咗不另外加糖同少冰。甜度對我來講剛剛好,唔會太甜。白玉珍珠亦冇黑糖珍珠咁甜,但都好煙韌。整體味道口感都唔錯,下次再試吓其他飲料。
2020-05-06 618 瀏覽
Finally had a chance to try out the purple potato series; the staff suggested to go with less sweet which was perfectly adequate and didn't cover the taste of the purple potato; the bubbles are fresh and chewy as usual (they are handmade freshly everyday) which is why this one of my favorite bubble tea joints in town.
2020-04-30
5 分鐘 (外賣自取)
其他
2020-03-24 835 瀏覽
成日食完飯之後就好想入返杯台式飲品,但係其實都幾貴而家啲台式飲品閑閑哋都成$30一杯,加埋個午餐可能食完之後就過百蚊,打工仔食完飯之後想買杯好嘢飲,但係又唔想太貴可以點答案就係用OpenRice個app訂野飲喇話說今日食完飯打開OpenRice睇下有啲咩好飲嘅時候,見到有個外賣自取優惠一杯蜂蜜青茶先十零蚊,真係抵到爛<蜂蜜青茶$13>蜂蜜味好純正好天然,飲完之後喉嚨會好潤,有屋企平時媽媽沖嘅愛心蜂蜜味,加埋純正嘅茶底,無頂
成日食完飯之後就好想入返杯台式飲品,但係其實都幾貴

答案就係用OpenRice個app訂野飲喇

<蜂蜜青茶$13>