2019-04-03 800 瀏覽
今日早上係銅鑼灣跑完步之後有啲肚餓,所以就幫襯丹麥餅店,不過我今次就試下佢個芝士漢堡包。其實我原本係想試下個豬扒包的,不過見到我前面嗰個人食緊而成個包都係油的情況下令我卻步,選擇左睇落冇咁油的芝士漢堡包。我自己就覺得個包冇上次的魚柳包咁好食,但其實都唔錯的。同魚柳包一樣,漢堡包都係即叫即做,所以熱辣辣,而且漢堡好大件、又厚,係抵食的。個漢堡扒牛肉味非常濃,我有問過店員,佢哋話個漢堡扒係自己手打出來的,所以食落比出面食到的有口感,每啖食落都唔同。
芝士漢堡包
2019-03-30
2019-03-04 567 瀏覽
是日小妹去開大球場,諗左好耐食乜嘢好就係呢個時候見到丹麥餅店,咁啱個肚又唔係好肚餓,就決定去買一個熱辣辣嘅出豬扒包試吓先講下舊豬扒,薄薄一層炸粉包住炸到熱辣辣嘅豬扒,睇落已經好正,咬落去好脆仲有肉汁bi 出黎講到腳豬扒咁正,咁麵包又點呢麵包先系個豬扒包嘅靈魂!絕對唔係連鎖店嗰啲空氣包!新鮮出爐嘅麵包又脆又香,咬落系舊式麵包舖嘅風味加埋沙律醬同埋茄汁,真系好十八蚊一個豬扒包,唔算好平,做到咁嘅質素都公道嘅

是日小妹去開大球場,諗左好耐食乜嘢好

講到腳豬扒咁正,咁麵包又點呢
麵包先系個豬扒包嘅靈魂!
加埋沙律醬同埋茄汁,真系好

十八蚊一個豬扒包,唔算好平,做到咁嘅質素都公道嘅

• 豬扒包
要數銅鑼灣區出名的萏式餅店丹麥餅店當然是一哥。走到門前偶爾發覺自己好像時光倒流到六、七十年代簡單的裝潢白色長型光管、貼牆風扇、透明的西餅櫃和舊式廚具等等每一樣都充滿著歲月痕跡。 .小店賣的是港式小吃如炸雞脾、炸魚柳、炸豬扒、炸薯條 等無人不歡這些炸物的油香就是小學生背着媽媽偷吃的味道。店的另一邊窗可以看到炸雞的過程還有香腸在熱爐上滾動。🔹熱狗是《丹麥餅店》的招牌同樣地主角不是腸也不是包是夾在包子同香腸之間的沙律醬這沙律醬一吃就吃得出不是廠製的卡夫貨色蛋味濃濃入口夠晒香腸仔是煎的同樣是香味十足而且是十足的老香!🔹炸雞髀現在可以吃到以前風味的店舖是少之又少。要炸到外皮香脆又要做到鎖住肉汁的效果丹麥餅店真是數一數二再灑上粒粒的鹽花特別惹味。 雞脾那炸到泛著油光的感覺上就非常的吸引人那雞皮吃起來薄脆而且一口咬下滿嘴都是油膩的肉汁更特別的是那雞肉烘烤的香味直撲而來爆炸性的衝擊之下美味指數高到破表比起中國冰室的炸雞腿丹麥餅店的水準覺得更上層樓。美味指數挺高的呀!!

店的另一邊窗可以看到炸雞的過程還有香腸在熱爐上滾動。

🔹熱狗是《丹麥餅店》的招牌

🔹炸雞

炸雞髀
下午茶
炸雞髀
2019-02-19 426 瀏覽
今日同同事因工作關係路過加路連山道,在工作完後,我一來有少少肚餓,二來真係想試試這間備受好評的古老小店,三來都人龍唔算長,所以就試一試。我點左一吉列魚柳包,因為這個包好似係最受好評,同埋我鐘意食魚柳多於豬扒。個魚柳係即炸的,所以保證新鮮、熱辣辣。個包雖然唔係即拱,但見到店員都放佢係一個熱的平面上,所以都唔會凍身。全程都係等左2-3分鐘左右。講返個魚柳包味道先,首先個包外皮酥脆的,所以幾有口感,而麵包入面嗰層係相當鬆軟的,配合魚柳炸的表皮,口感層次組合非常搭配。至於魚柳本身唔會太多油,唔腥,外酥內嫩,絕對係一流。而成個包畫龍點睛的係同時配上沙津醬同番茄醬,每一口都有酸甜的滋味,令我食唔停囗。
吉列魚柳包
2019-02-18
吉列魚柳包
2019-02-04 655 瀏覽
豬扒包🐷 $18豬扒🐷即叫即炸,熱辣辣🔥豬扒薄身 唔算juicy 🤨包身有烘過 脆身 🤩再加埋沙律醬同茄汁,超好食 😍又唔dry 好正🤪呢間都非常之受歡迎,都要排一陣隊㗎😎輪椅嘅朋友都好方便去架!都係好似其他人一樣,喺門口排隊買走食就可以,不過就有一級,買嘅時候就要大聲啲同店員講啦!
豬扒包🐷 $18

豬扒🐷即叫即炸,熱辣辣🔥
豬扒薄身 唔算juicy 🤨
包身有烘過 脆身 🤩
再加埋沙律醬同茄汁,超好食 😍
又唔dry 好正🤪

呢間都非常之受歡迎,都要排一陣隊㗎😎

2019-01-21 562 瀏覽
係銅鑼灣經過見到一間非常懷舊既舊式小店 但係開放既廚房同黃底紅字既menu就好吸睛 令人引唔住停下腳步叫d小食🤤試左佢地既炸雞肶 雖然係小店 但係仍然有唔少人排隊買野食架 好彩佢地手腳快 好快雞肶就送到我地手 佢地既炸肶係無用炸粉 感覺上無咁有內疚感 大大隻皮脆肉嫩 咬落仲有肉汁😋 預先醃製過既雞肶加上炸完後加既准鹽令成隻雞脾好入味好夠味 好食👍🏻👍🏻

炸雞脾
炸雞脾
2019-01-15 1638 瀏覽
雖然這間平日售賣港式「漢堡包」、「魚柳包」、「炸雞髀」等等食品的快餐店,名稱居然被稱呼叫做「丹麥餅店」,「丹麥餅店」的過去歷史於我而言,就好像一個未完全摸透底細的人一樣。究竟「丹麥餅店」的前身是否一間麵包店,「丹麥餅店」是否因為為勢所逼,為了食店的將來著想而改賣「漢堡包」跟「魚柳包」,恐怕只有「丹麥餅店」的當事人,以及住在附近的居民才知道了。我唯一知道「丹麥餅店」的事情就是,兩年前我為了光顧「丹麥餅店」旁邊的日本甜品店「Via ToXXo」,所以亦間接認識了「丹麥餅店」,但是我對「丹麥餅店」的好奇,源於對食店的歷史淵源而已。「丹麥餅店」裡面其實沒有任何位置,可以容許食客在店內閒逛逗留,食客只能夠在「丹麥餅店」店外,向當值的「丹麥餅店」店員落柯打購買食品。至於「丹麥餅店」自己本身的餐牌,就更加是耐人尋味了,因為「丹麥餅店」只有一塊塑膠價目表,而且「丹麥餅店」這塊價目表早已經不起歷史洗禮,價目表字體已經變得霉霉爛爛,幾乎看不清楚。「丹麥餅店」裡面的老闆店員,最後看來也唯有力挽狂瀾,保留陳舊破爛的價目表,然後勉強拿着箱頭筆在破爛的價目表上面,標示「丹麥餅店」哪款食品仍然有售,食品價錢已經改了

「丹麥餅店」裡面的老闆店員,最後看來也唯有力挽狂瀾,保留陳舊破爛的價目表,然後勉強拿着箱頭筆在破爛的價目表上面,標示「丹麥餅店」哪款食品仍然有售,食品價錢已經改了做什麼價位。

至於「丹麥餅店」「古早味」價目表背後後面的,就是「丹麥餅店」最近負責製作食品的主要廚房。「丹麥餅店」廚房的店員師傅,就是站在「丹麥餅店」廚房裡面炸食品,售賣食品給光顧的食客。

至於古舊破爛的「丹麥餅店」價目表內容,某程度上亦都反映了「丹麥餅店」的歲數,因為「丹麥餅店」價目表裡面,部分食品早已經因為技術問題,早已經無能為力,無法再售賣給食客了。

例如「丹麥餅店」價目表裡面,本來就有一款名稱叫做「雞(食卷)」的食品,「丹麥餅店」「雞(食卷)」這一款食品早已經,因為個別原因而宣佈停售,實際停售的原因我就不太清楚。

或許是因為「雞(食卷)」製作技術上的問題吧,我估計所謂的「雞(食卷)」,極有可能是我之前,曾經在深水埗裡面光顧過試食過的「雞卷」,現在已經結業的小食店「有一腿」。

「有一腿」裡面都有售賣,製作過程十分複雜,難以模仿的「炸雞卷」。可惜「丹麥餅店」現在都已經停售了「雞(食卷)」,我跟「丹麥餅店」的「雞(食卷)」有緣無分了。

既然「有一腿」現在都已經結業關門,即是某程度上都已經反映了,「炸雞卷」這食品不單止準備製作的過程十分繁複,甚至連售賣也是諸多制肘,令到「丹麥餅店」也被迫忍痛放棄「炸雞卷」。

至於「丹麥餅店」價目表裡面其他的食品,勉強都仍然有被保留下來,食客仍然有機會購買試食。於我我就立刻自掏腰包,向「丹麥餅店」店員購買了一個,即場製造的「魚柳包」。

「丹麥餅店」裡面不單止設備有古早味,甚至「丹麥餅店」連開給食客的收據也沒有,勉強只能夠以一張平庸的紙張,勉強寫得銀碼加個日期了事。

至於「丹麥餅店」的招牌食物之一,「魚柳包」則在「丹麥餅店」廚房店員製作完成之後,就立刻被放進「丹麥餅店」的雞皮紙袋裡面,直接交到我的手上。

「丹麥餅店」的「魚柳包」,從外觀上看好像跟一般快餐店製作的「魚柳包」沒有太大的分別,但是在我試食過第一口「丹麥餅店」「魚柳包」之後,就發現原來是另一回事。

因為原來「丹麥餅店」的「魚柳包」,「魚柳包」裡面的魚柳,是名副其實的即場炸起魚肉。我咬下第一口「魚柳包」,發現裡面的魚柳,竟然是一塊活生生,真真正正被粉漿包裹後,就拋進油鍋裡面炸的真魚柳。
魚柳包

「丹麥餅店」裡面的「魚柳包」,炸魚柳以近乎原整的姿態,直接被「丹麥餅店」的廚房油鍋炸起,然後加上食店為「魚柳包」而預先準備的漢堡麵包,以及調味醬汁,「魚柳包」就此製作完成。

「丹麥餅店」的「魚柳包」,跟坊間大部分食店售賣的「魚柳包」食品,最大的分別就是「丹麥餅店」製作的「魚柳包」,其實不是使用沙律醬做醬料的。

「丹麥餅店」廚房製作的「魚柳包」,「魚柳包」的醬料,原來只是一般快餐店,會為「牛肉漢堡包」而準備的蕃茄醬而已,「魚柳包」配蕃茄醬這食法,可是我人生第一次嘗試而已。

而且「丹麥餅店」的「蕃茄醬魚柳包」,除了蕃茄醬之外就沒有其他配料可以提供,而我個人食到的「魚柳包」味道,主要都是來自魚柳本身的鮮甜味,沙律醬甜味,還有蕃茄醬本身的酸甜味而已。

「丹麥餅店」的「魚柳包」可是我人生第一次嚐試到,沒有任何片裝芝士,只有蕃茄跟沙律醬做配料調味,而且即場製作兼享用的「魚柳包」食品而已。

雖然「丹麥餅店」「魚柳包」中間夾着的炸魚柳,魚柳裡面的魚肉雖然不是很飽滿,但是我咬了第一口「魚柳包」後,魚肉實際狀態居然扁塌了下去,露出一片很大的炸漿粉皮。

而且「魚柳包」裡面的魚肉,居然還露出了一絲絲的魚肉梳理出來,可想而知「丹麥餅店」廚房裡面的人,真的沒有敷衍了事,沒有求其拿雜魚做材料的雪藏魚扒,就當魚柳包材料賣給食客了事。

只是知道魚柳包裡面的魚柳,可以被粉漿完全包裹着再放進油鍋裡面炸的話,出來的魚柳包實際口感,或許可能會變得更豐盛更飽滿。現在「丹麥餅店」的「魚柳包」都算有真魚肉口,但是仍然要扣分。

至於「丹麥餅店」選擇以沙律醬為「魚柳包」的上層醬料,蕃茄醬作為「魚柳包」下層醬料,炸魚柳夾在兩種醬料之間,我覺得這種做法勉強還可以接受,因為蕃茄醬也有它的酸甜味道,開胃程度也不遜色於沙律醬。

現在「丹麥餅店」的「魚柳包」,就選擇以兩款都是甜酸味道的醬料,上下夾攻「魚柳包」裡面的核心位置,結果「魚柳包」實際的味道變成有兩種酸味,跟兩種甜味,合共四種味道兼備,是偏好重口味的人理想之選。

不過「丹麥餅店」「魚柳包」唯一美中不足的地方,始終都是欠缺了傳統「魚柳包」,按道理都應該有的配料「片裝芝士」,所以「丹麥餅店」「魚柳包」的味道,偏偏就欠缺了一層牛奶香味。

但是現在光顧「丹麥餅店」,只需要付出港幣十八元,就可以食到一個有真正魚柳感覺的魚柳製作而成,有懷舊色彩感覺的港式魚柳包,這種體驗已經算是正面,賺回成本有餘了。

但是「丹麥餅店」還有一款我未嚐試的食品,它就是感覺極有可能,跟港式「生炸雞髀」相似的炸類小食「炸雞髀」,或者可能要留到下次再來銅鑼灣的話,才有機會一試了。
2018-10-22
12 分鐘 (外賣自取)
魚柳包
2019-01-03 722 瀏覽
有無人同我一樣經開銅鑼灣的話必定去丹麥餅店買個包當下午茶呢個就係_______肥妹育成方法😂·無論室外定室內的風格全都是歷史痕跡的見證舊式玻璃櫃擺放著麵包廚房牆上炸爐鋪滿油蹟黃色紅字的大大塊餐牌及和藹可親既落單婆婆完全給我一種歸屬感😊·<熱狗> $12每次必點既其中一款超級喜歡他們的熱狗麵包炕得外脆內軟~夾著一條煎香雞肉腸搽上酸酸甜甜沙律醬超級超級超級好味🤤我自己可以鯨吞兩個·<豬排包> $18呢度既豬排包有別於澳門的豬排係薄切且炸得香脆不油特別係豬排啖啖肉無肥油膏呢個價錢黎講真係又便又高質鍾意食豬排包既一定要試下!·<總結>炸雞脾同薯條都好好食但係經常一早就會賣曬想食就要襯早就買啦~·傳統舊式餅店少之又少希望可以一直保存落去如果經開就唔好錯過啦😋
有無人同我一樣
完全給我一種歸屬感😊

<熱狗> $12
每次必點既其中一款
超級喜歡他們的熱狗
麵包炕得外脆內軟~
夾著一條煎香雞肉腸

呢度既豬排包有別於澳門的
豬排係薄切且炸得香脆不油
特別係豬排啖啖肉無肥油膏
呢個價錢黎講真係又便又高質
鍾意食豬排包既一定要試下!
豬排包

<總結>
炸雞脾同薯條都好好食
但係經常一早就會賣曬
想食就要襯早就買啦~
傳統舊式餅店少之又少
希望可以一直保存落去
如果經開就唔好錯過啦😋
豬排包
2018-12-30 414 瀏覽
一說起銅鑼灣炸雞脾,就會想起丹麥餅店。丹麥餅店保持了懷舊的門面,門口掛著很有味道的餐牌,餐牌上的選擇不多,賣的大都是炸物。在店前已經聞到香口的炸物味,實在叫人食指大動!🤤這裡出名炸雞脾,當然要來一份試試看啦!🍗買食物要先到店的左邊付款,然後到右面排除取食物,店員都很親切有禮☺️。排隊等待取食物的時間還可以看到食物烹煮的過程,也挺有趣的。😁炸雞脾終於到手了,份量是頗大的,一咬下去是啖啖肉,令人滿足。炸脾皮薄香脆,吃下去還有鹽香味。不過可能期望太高,炸脾是不錯的,但還未到驚艷,吃的是老店的味道吧!未試過的也推介來試試看這老店的味道~
一說起銅鑼灣炸雞脾,就會想起丹麥餅店。

2018-11-07 583 瀏覽
呢間麵包店雖然喺路口側邊人來人往但好似唔係咁起眼好耐之前試過一次不過已經唔記得左當時嘅味道決定再試一次今次叫左雙腸熱狗飽好簡單嘅材料腸仔加沙律醬再加上烘過嘅麵包外面脆裡面軟已經足以令人回味
呢間麵包店雖然喺路口側邊

好簡單嘅材料腸仔加沙律醬
再加上烘過嘅麵包外面脆裡面軟
已經足以令人回味

2018-10-27 526 瀏覽
Stumbled upon this bakery having working around the area. Firstly went to get bread. Went around 11 and got got the pineapple bun and it was ok. The crust was not the best and buns were fairly cold. But at $5 can’t complain too much! Went again for the hot dog and fish burger. The hot dog was fairly small and having tried a different hot dog store in central, I have to say this wasn’t as good.The fish burger was quite delicious and would be something I recommend!

Hot  dog
Fish  fillet  burger
Fish  fillet  burger
2018-10-22 456 瀏覽
舊豬扒勁薄勁dry, 炸粉一咬就同塊肉分離,唔知放咗幾耐🤢個包烘到過哂火乾哂,連埋幾pat求其到嘔嘅茄汁同沙律醬,直頭係劣食之最🤷🏻‍♂️早餐食個咁嘅嘢直頭影響全日心情食評話豬扒包好食果啲人一定係打手嚟,咁嘅質素都仲要收我$18蚊,一定冇下次
舊豬扒勁薄勁dry, 炸粉一咬就同塊肉分離,唔知放咗幾耐🤢

2018-10-22
外賣自取
$18 (早餐)
2018-10-13 560 瀏覽
在銅鑼灣區,一家很懷舊的小店,看上來和周邊的商店,商廈有點格格不入,但憑著出色的食物,一直吸引人一再光顧。大概這是地道的港式情懷吧!一進店內,店員殷勤的打招呼,詢問點什麼食物,店員在細小的鋪內各自默默耕耘。這次我點了炸雞髀及熱奶茶外賣,炸髀炸至金黃色後撒上一點樣口鹽。雖然我是外賣外半小時以上才進食,但雞髀的皮依然香脆可口,雞肉內肉汁豐富。至於奶茶,店員已一早調好味道,這是現煲的茶,奶茶味帶微甜,奶味香濃,茶帶微澀,味道非常出色。這讓我感受到食物只要用心製作,即時日子多久也不會被淘汰,這絕對是一家值得推薦的港式小店。
2018-10-08
  • 炸雞脾
2018-09-04 792 瀏覽
行街路過見到一間門口好多人排隊既食店,當然過去八下有乜好食啦。點知係賣魚柳包,薯條,熱狗既小食。唔係講笑,本來無乜興趣 但係見到旁邊人買完拎係手 好似好正同好香。所以就嗌左個炸雞脾試下啦。食店充滿左懷舊既味道炸雞脾 $18見到個賣相已經屈左機,超級大件同埋個香味係幾條街都聞到!唔會話炸過龍同埋好大油漬味。大大淡咬落去,好嫩滑好有雞味!好滿足好邪惡呢個真係,本人真係好少食炸物。但係呢個如果經過 我一定要再買黎食

食店充滿左懷舊既味道

炸雞

2018-08-01
7 分鐘 (外賣自取)
  • 炸雞脾
2018-08-25 507 瀏覽
行過銅鑼灣,心思思,想食豬扒包!於是乎就去咗丹麥餅店買,一如以往,冇令我失望,大家記住豬扒包一定要叫多沙律醬咁先好食,如果唔叫多醬的話,個人覺得冇咁好食,食完一個滿足晒!
行過銅鑼灣,心思思,想食豬扒包!
如果唔叫多醬的話,個人覺得冇咁好食,食完一個滿足晒!