2022-09-21 61 瀏覽
好靚既設計好和風既裝修醬燒牛肉煎飯-肉醬汁 $52個煎飯燒得好脆,個飯有啲好似煲仔飯既焦左既飯個肉醬汁係肉醬意粉既醬⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉壽喜燒鍋 $59加$10轉左個烏冬⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️真係好好食,對壽喜燒完全抗拒唔到🤤🤤🤤🤤🤤個湯底好濃味,所以啲配料全部都好入味仲要要粉絲真係10個like和風辛酸軟殼蟹$52個軟殼蟹就咁食已經好好食個醬係辣蟹籽醬⭐️⭐️⭐️⭐️芝麻蝦多士$36⭐️⭐️⭐️⭐️野飲既話跟餐加$10青蘋果綠茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️水蜜桃紅茶⭐️⭐️⭐️⭐️
好靚既設計

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

牛肉壽喜燒鍋 $59
加$10轉左個烏冬
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
真係好好食,對壽喜燒完全抗拒唔到
🤤🤤🤤🤤🤤
個湯底好濃味,所以啲配料全部都好入味
仲要要粉絲真係10個like

野飲既話跟餐加$10
青蘋果綠茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
水蜜桃紅茶⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-09-18 55 瀏覽
早排開始係北角返學先知原來呢區有咁多餐廳,而且價錢都非常親民,Lunch time同學仔帶咗我黎呢間九町屋試試,話性價比超高喎!門口有唔少擺設都幾可愛~日式裝修,望落都舒服企理。填Menu落單,夠哂方便。同朋友都點咗主食+小食+飲品,埋單好似人均都唔洗$100,咁多野食,真係好抵。小食:炸餃子、吉列炸芝士兩款炸物都熱辣辣上枱,色澤金黃,夠哂開胃。餃子炸到外皮香脆,裡面既肉汁都一啲冇流失,juicy。主食:吉列豬扒咖哩飯、黃金大蝦煎飯咖哩味非常香濃,係好傳統既日式甜咖哩,好開胃,薯仔入哂味又軟腍,一流!吉列豬扒比想像中厚身,配上咖哩汁好惹味。煎飯感覺新鮮,椰菜加肉醬汁,酸酸甜甜,有少少食緊Taco rice既感覺,食到好想去旅行🥹。
門口有唔少擺設都幾可愛~

日式裝修,望落都舒服企理。填Menu落單,夠哂方便。

小食:
炸餃子、吉列炸芝士

主食:
吉列豬扒咖哩飯、黃金大蝦煎飯

2022-09-17 48 瀏覽
今日去左一間係炮台山既隱世高CP值日式料理店食飯!餐廳野食完全唔貴 全日免加一 CP值極高🤩仲要環境寬敞 坐得好舒服 啱同朋友慢慢坐低嘆我地就叫左以下既野食😋蒲燒鰻魚便當👍🏻 原條蒲燒鰻魚 份量充足👍🏻 鰻魚口感軟腍 加上表面的燒汁 十分惹味👍🏻 便當配料豐富 有螺肉 小紅薯 日式肉丸等黄金大蝦Burger 煎飯 (配咖喱汁)👍🏻 必試! 賣相好靚 打卡一流 令人食欲打開👍🏻 煎飯帶有啲飯焦既感覺 好有咬口👍🏻 蝦肉好飽滿彈牙👍🏻 咖喱汁做到傳統日式咖喱感覺和風辛味軟殼蟹(配辣蟹籽醬)👍🏻 原隻天婦羅軟殼蟹 炸得外脆內軟👍🏻 蟹籽醬汁味道好特別 送軟殼蟹好惹味👍🏻 攞黎做小食完全fit曬炸辛味雞翼👍🏻 炸得十分酥脆 雞肉好嫩滑👍🏻 有油香得嚟唔油膩👍🏻 仲有配搭沙律菜同胡麻沙律醬水蜜桃紅茶 (凍) & 檸檬梳打 (凍)👍🏻 可以自選甜度 兩杯都嗌少甜 甜度剛好👍🏻 好消食又清新 十分解渴

我地就叫左以下既野食😋

蒲燒鰻魚便當
👍🏻 原條蒲燒鰻魚 份量充足
👍🏻 鰻魚口感軟腍 加上表面的燒汁 十分惹味
👍🏻 便當配料豐富 有螺肉 小紅薯 日式肉丸等

黄金大蝦Burger 煎飯 (配咖喱汁)
👍🏻 必試! 賣相好靚 打卡一流 令人食欲打開
👍🏻 煎飯帶有啲飯焦既感覺 好有咬口
👍🏻 蝦肉好飽滿彈牙
👍🏻 咖喱汁做到傳統日式咖喱感覺

和風辛味軟殼蟹(配辣蟹籽醬)
👍🏻 原隻天婦羅軟殼蟹 炸得外脆內軟
👍🏻 蟹籽醬汁味道好特別 送軟殼蟹好惹味
👍🏻 攞黎做小食完全fit曬

炸辛味雞翼
👍🏻 炸得十分酥脆 雞肉好嫩滑
👍🏻 有油香得嚟唔油膩
👍🏻 仲有配搭沙律菜同胡麻沙律醬

水蜜桃紅茶 (凍) & 檸檬梳打 (凍)
👍🏻 可以自選甜度 兩杯都嗌少甜 甜度剛好
👍🏻 好消食又清新 十分解渴
2022-09-11 46 瀏覽
今晚同朋友搵到呢間位於炮台山,抵食又高質嘅九町屋。餐廳以深色原木枱櫈配上綠色植物,感覺舒適,餐具、擺盤都很講究,盡顯店主心思。鹽燒三文魚腩 $39肥美三文魚腩燒得十分香口,入口油香四溢。和風辛味軟殼蟹$49軟殼蟹外殼奇脆無比 ,灑上辣味味粉,十分惹味。牛肉壽喜燒鍋配白飯$52經典牛肉壽喜燒,牛肉腍滑味美,加隻雞蛋味道香濃,用嚟送飯一流。薄鹽豚肉煎飯 肉醬汁$46煎飯有點似煎飯糰,焦香可口,豚肉帶點鹹香,配上肉醬很有特色。

鹽燒三文魚腩 $39
肥美三文魚腩燒得十分香口,入口油香四溢。

和風辛味軟殼蟹$49
軟殼蟹外殼奇脆無比 ,灑上辣味味粉,十分惹味。

牛肉壽喜燒鍋配白飯$52

薄鹽豚肉煎飯 肉醬汁$46

2022-09-08 60 瀏覽
9月6號湊咗孫女放學,同女兒孫女行咗一陣街,約六點鐘,去到呢間冇負評嘅小店度食飯,孫女鍾意呢間鋪頭嘅公仔,都有少少期待,入到去只得一枱客人,叫咗牛肉壽喜燒,豚肉烏冬,炸雞,串燒蕃薯仔,青蘋果茶,蜜桃茶。(抱歉沒有影相)上菜後,發覺壽喜燒同烏冬嗰個湯都好鹹,牛肉同豚肉都好鞋,炸雞唔脆,兩杯水果茶冇水果味,只係燒蕃薯仔係正常,我覺得係完全唔合格,唔知點解會有咁多好評,沒有針對,只係講出自己嘅感覺。
2022-09-06
2022-08-06 114 瀏覽
有陣子因朋友關係常留連在北角炮台山, 所以知道附近有很多好味小店,此後就不時在周末過來覓食再去逛街。今日就跟友人找到來過家日式小店。餐廳佈置很有日本居酒屋的格調。坐位也算舒適不會太迫。菜牌非常簡潔,分主食、小吃、和飲品,很適合我這樣有選擇困難症的人。見他們有煎飯好像很有特色,我又喜歡吃香口的,所以點了辛味軟殼蟹煎飯。朋友就要了牛肉壽喜燒鍋配飯。小吃當然是點了最愛的燒辛味雞翼及炸餃子。飲品就是九町屋咖啡和玄米茶。點左至愛的軟殼蟹煎飯就一直在想他會是怎樣擺盤上桌, 果然不負所望,原隻軟殼蟹霸氣上桌,非常吸晴。軟殼蟹炸得香脆,灑了七味粉更加惹味, 托底的煎飯真心好味,有點似吃煲仔飯,焦焦香香的。怕乾還附上了醬汁,我選了肉燥汁,另有咖哩汁可選。朋友的牛肉壽喜燒鍋也是配料滿滿的,牛肉、豆腐、菇、蔬菜都有,絕不欺場。兩款小吃也是水準之作,又新鮮上場,很用心。

2022-07-30
午餐
  • 辛味軟殼蟹煎飯
2022-08-03 165 瀏覽
最近,跟好友走到天后與炮台山之間的水星街 <九町屋> 食日本菜,慶祝相識1周年! 由他帶路!原來他之前在炮台山的好朋友舅父間公司工作,所以他比我熟悉這一帶!店內播放動聽的台灣國語歌,比較聽不明的日文歌更有 feel!設有2人、4人枱,另設有高背卡位!餐牌看見價位出奇地抵食!街坊價又無加一服務費!檸檬梳打 $18 (主食+$10)入口味道好似雪碧! 清爽有汽透心涼!水蜜桃紅茶 $18 (主食+$10)酸甜味道不錯喝! 小食:芝麻蝦多士配威士忌汁 $35芝麻蝦多士沾滿黑白芝麻,十分香脆可口!多士加入蝦滑好彈牙, 威士忌忌廉汁似千島醬汁顏色!以威士忌 40%酒精一定濃味,卻是酒味不突出,我們也不太覺得有酒味! 燒烤/ 串燒:鹽燒三文魚腩 $39簡單以鹽調味提升鮮味,魚皮被燒至香脆,魚脂豐腴甘香, 魚肉與脂肪相間,香滑無比!完全外脆內軟雙重口感!醬汁本身酸咪咪,不是豉油又不是味醂,被油脂包圍的魚腩不太掛汁,咬開再蘸更開胃解膩!伴碟的沙律菜及檸檬汁,有助消滯解膩! 主食:人氣煎飯:醬燒牛肉飯配肉醬汁 $49牛肉份量豐足,肉質柔軟,甜美多汁; 自家製肉醬汁,是茄汁加入不少肉碎及少許
 由他帶路!

設有2人、4人枱,另設有高背卡位!
餐牌
看見價位出奇地抵食!
街坊價又無加一服務費!
檸檬梳打 $18 (主食+$10)
入口味道好似雪碧!
 清爽有汽透心涼!

水蜜桃紅茶 $18 (主食+$10)
酸甜味道不錯喝!
檸檬梳打 & 水蜜桃紅茶
小食:
芝麻蝦多士配威士忌汁 $35
芝麻蝦多士沾滿黑白芝麻,十分香脆可口!

多士加入蝦滑好彈牙,
芝麻蝦多士配威士忌汁
燒烤/ 串燒:
鹽燒三文魚腩 $39
簡單以鹽調味提升鮮味,魚皮被燒至香脆,魚脂豐腴甘香,
 魚肉與脂肪相間,香滑無比!完全外脆內軟雙重口感!

伴碟的沙律菜及檸檬汁,有助消滯解膩!
鹽燒三文魚腩
 主食:
人氣煎飯:醬燒牛肉飯配肉醬汁 $49
牛肉份量豐足,肉質柔軟,甜美多汁;
 自家製肉醬汁,是茄汁加入不少肉碎及少許肥豬肉!店方醬汁好出色!有畫龍點睛的效果!

煎飯香脆,跟煲仔飯的飯焦不同口感層次!
人氣煎飯:醬燒牛肉飯配肉醬汁
豚肉豬骨湯烏冬 $49
選用讚其烏冬,口感煙韌討好!
 湯底雖然清,勝在夠味!豚肉是薄身豬肉片!
豚肉豬骨湯烏冬
店方醬汁好出色,
好像是菜色的靈魂!有畫龍點睛的效果!
 也不要忽略這配角啊!
2022-07-27
用餐優惠
試食活動
芝麻蝦多士配威士忌汁
鹽燒三文魚腩
人氣煎飯:醬燒牛肉飯配肉醬汁
豚肉豬骨湯烏冬
2022-07-31 79 瀏覽
每個item都係幾十蚊主食類最貴都只係50幾蚊 真係好抵食好佛心咁抵食又加上happy Friday 就同朋友嗌多咗幾款嚟share見OpenRice好多人介紹佢呢個煎飯咁就跟風嗌返個啦牛肉壽喜燒鍋 $55轉烏冬 +$10第一個反應就係好抵食絕對係其他地方賣成舊水嘅質素壽喜燒湯底好濃郁 甜甜哋 幾好飲烏冬另上 keep到口感 唔會浸到淋晒薄燒豚肉煎飯(肉醬汁) $46幾特別有啲似食緊飯焦咁肉醬汁酸酸哋 幾開胃和風辛味軟殼蟹 (配辣蟹籽醬) $49好大隻嘅蟹仔 🦀 炸得好酥脆 而重點係辣蟹籽醬辣辣哋 好惹味 用嚟配薯條/任何炸物都好正吉列炸芝士 (配威士忌汁) $34炸得好脆芝士好濃郁 一咬落去啲就湧出嚟2款唔同味道嘅芝士 其中1款嘅味道 唔知點解有啲似南瓜🎃再配2杯檸檬梳打爽啊~
每個item都係幾十蚊

爽啊~
2022-07-22
午餐
2022-07-28 62 瀏覽
唐揚,炸雞塊也,好鐘意食新鮮炸好的新鮮雞塊,平時食炸雞塊,好多時炸漿太多,雞塊帶皮,仲有陣雪藏味。今日又食唐揚,終於食倒一次滿意的。新鮮熱辣炸起,薄脆漿,雞肉鮮嫩,味道較得剛剛好,下次想食好味唐揚就知地方了。
今日又食唐揚,終於食倒一次滿意的。
《九町屋》港島區扺食之選⭐️Cp值極高🤩食得用老闆同廚師都好用心🥰46蚊一個飯 平靚正煎飯⭐️🥰---🍤芝士皇帝蟹棒煎飯 配肉醬($46)煎飯煎到好香口 好似飯焦咁🤩配埋佢個肉醬餸飯一流!個飯搽左薄薄一層燒汁 甜甜地皇帝蟹棒似普通蟹柳🤣芝士味吾重,個夾埋飯食 又幾好食喎😂 🦀辛味軟殼蟹煎飯 配咖喱汁 ($55)要讚佢個軟殼蟹🥹❤️系我食過最好食嘅軟殼蟹⭐️炸好到脆好大隻‼️好厚身,一啲都吾乾!入面仲有蟹肉同蟹膏!仲系嫩!咖哩汁就普通日式咖哩嘅味道🤣但好濃 🍲牛肉壽喜燒鍋($55) 壽喜燒個湯甜甜地好濃郁。個鍋入面有: 牛肉,豆腐,娃娃菜,粉絲,生雞蛋,雜茹!份量都吾少 仲會配白飯!抵食!🐟鹽燒三文魚腩($39)推介⭐️三文魚腩切到一條條 無骨方便食,煎到好香 好脆魚皮,入口爆魚油!好香 好食🤩---(5🧸為滿分)賣相:🧸🧸🧸🧸味道:🧸🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸🧸價錢:🧸🧸🧸🧸🧸服務:🧸🧸🧸🧸---九町屋地址: 北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖電話: 28937668
《九町屋》
---
🍤芝士皇帝蟹棒煎飯 配肉醬($46)
皇帝蟹棒似普通蟹柳🤣芝士味吾重,個夾埋飯食 又幾好食喎😂

🦀辛味軟殼蟹煎飯 配咖喱汁 ($55)
咖哩汁就普通日式咖哩嘅味道🤣但好濃

🍲牛肉壽喜燒鍋($55)
壽喜燒個湯甜甜地好濃郁。

🐟鹽燒三文魚腩($39)
(5🧸為滿分)
2022-07-26
  • 鹽燒三文魚腩
  • 辛味軟殼蟹煎飯
2022-07-23 56 瀏覽
今日食牛🐮肉生薑燒飯,炎熱的天氣,吃些薑有助發汗降溫。份量超大的牛肉生薑燒飯送到,雪白的珍珠米飯,大量洋蔥炒香肥牛肉片,燒汁香甜不油膩,坐在涼陣陣的冷氣間,享受了一碗又平又好食的大碗飯。
2022-07-19 1308 瀏覽
相信大家對飯堡唔陌生 但係平日唔多地方有得食 多數連鎖快餐店今日食呢間日本野竟然有多款煎飯😍▶️ 芝士皇帝蟹棒煎飯 配肉醬汁 ($46)賣相超靚仔 打卡一流📸Size比想像中大份 煎飯大過一個手板🖐🏼上面兩條蟹柳更加係巨型煎飯面好似飯焦咁 燒到微燶 食落少少硬咁 好在唔太乾🍚口感好得意不過就唔係好脆口 可能因為有一定厚度 比Mos burger嗰啲厚身煎飯面搽咗層燒汁 所以帶少少甜味芝士皇帝蟹棒係 jumbo size 仲要有兩條🦀入面係有芝士架🧀不過唔流心 質感似食緊芝士丸 同煎飯又幾夾味喎😆🥗面仲有生菜絲 感覺健康 清新 咬落仲好清脆 味道清清地 中和返其他濃味嘅嘢另外落咗沙律醬 好好地份量啱啱好 唔過多👍🏻肉醬汁係一般肉醬意粉嗰啲 佢會自己分開上 咁就可以自己調節味道個人覺得佢整得好係多蕃茄蓉同肉碎 又唔會偏水 但係鹹咗啲🤏🏻所以落一半落飯食已經好夠味🤤加咗更加惹味 有少少港式茶餐廳肉醬焗飯嘅味道-食物款式雖然唔多 主要煎飯 烏冬/拉麵 撈麵 don飯但係每個都有多種配料餸你揀 梗有啱你 另外仲有唔少小食非常推介大家試吓呢個煎飯🥰超有創意服務都好好 通常後生仔( 同自己差唔多大🙈)
今日食呢間日本野竟然有多款煎飯😍

▶️ 芝士皇帝蟹棒煎飯 配肉醬汁 ($46)
賣相超靚仔 打卡一流📸

食物款式雖然唔多 主要煎飯 烏冬/拉麵 撈麵 don飯
但係每個都有多種配料餸你揀 梗有啱你 另外仲有唔少小食
非常推介大家試吓呢個煎飯🥰超有創意

服務都好好 通常後生仔( 同自己差唔多大🙈) 幾有禮貌
上菜又快 5分鐘到已經食得!
環境舒服 我地揀卡位坐 好有私人空間 裝修到有啲日本feel 入面又安靜

門口有可愛嘅狸貓🦝

可惜嘅係佢冇乜客 唔知係我哋遲去定係未有人發現呢間隱世高質小店🤫
連價錢都超級抵食 $46一個大份量嘅主食 冇加一 仲有邊度搵到❤️
省錢嘅你搵緊又抵又夠飽又新奇嘅野食 可以食呢個!
芝士皇帝蟹棒煎飯
2022-07-16 58 瀏覽
每次夜晚經過這裡,都是好多人,今晚經過竟然有位,終於可以一試。看到餐牌好多野食,我們揀了豚肉拉面和豚肉飯漢堡。拉面好好食,帶皮的豚肉爽脆鮮味,半只糖心蛋,湯裡還有甜粟米,份量剛剛好,最好當然是拉面,夠筋道,湯熱面香,食得好滿足。朋友仔食豚肉漢堡,又叫煎飯,整得個樣好精致,煎香的米飯,砌成漢堡樣,上面有豚肉和菜,配肉醬汁,非常特別的做法,下次我都要試下。特別要讚下👍這裡的店員,熱情周到,耐心解釋各樣菜式,難怪這麼好生意。
2022-06-21 79 瀏覽
同朋友經過炮台山覺得肚餓,諗住食個lunch,見到呢間日式餐廳幾抵食,就嚟試吓~牛肉豬骨湯拉麵$48一大碗拉麵🍜配埋溏心蛋,有流心嘅效果,幾正~仲有牛肉片,食落覺得幾爽口,湯底幾正香煎帶子撈麵$46好高質嘅帶子,配埋佢嘅特製醬汁,撈埋個麵一齊食,我哋食得好滋味~同樣配埋流心嘅溏心蛋鹽燒鯖魚$39一大條燒鯖魚,食落幾香幾入味,而且唔會有腥味,好正芝士燒大蝦$58一大件燒蝦,面頭仲有好多芝士醬,食落有好濃郁嘅芝士味,蝦肉幾新鮮,成個配搭好夾檸檬梳打$18天氣熱辣辣好適合飲一杯檸檬梳打解暑~凍凍地,淡淡嘅檸檬味🍋梳打水幾香甜,幾好飲

牛肉豬骨湯拉麵$48

香煎帶子撈麵$46

鹽燒鯖魚$39
一大條燒鯖魚,食落幾香幾入味,而且唔會有腥味,好正

芝士燒大蝦$58

檸檬梳打$18
2022-06-18
2022-06-21 78 瀏覽
嚟到港島都有平平哋嘅日本嘢食,質素仲唔錯添🥰辛味軟殼蟹burger 配咖喱汁 $55Burger用咗飯嚟做,煎得香香地,軟殼蟹炸得好脆👍🏻 牛肉壽喜燒鍋 $52呢個價錢仲有飯送!牛肉,菇等等嘅配料都落足,勝價比勁高🥰芝麻蝦多士 $35上面啲芝麻增加咗蝦多士嘅香味,係唔錯嘅小食選擇~荔枝煙肉卷 $39呢度都有串燒食,荔枝嘅清甜中和咗煙肉嘅油脂,係唔錯嘅配搭👍🏻成餐飯加埋飲品都先至啱啱$200,估唔到可以咁抵食🥰 餐廳環境都唔錯,入面卡位都幾有私隱度,唯一係上菜少亂但店員有禮貌🥰
嚟到港島都有平平哋嘅日本嘢食,質素仲唔錯添🥰

辛味軟殼蟹burger 配咖喱汁 $55
Burger用咗飯嚟做,煎得香香地,軟殼蟹炸得好脆👍🏻

牛肉壽喜燒鍋 $52
呢個價錢仲有飯送!牛肉,菇等等嘅配料都落足,勝價比勁高🥰

芝麻蝦多士 $35
上面啲芝麻增加咗蝦多士嘅香味,係唔錯嘅小食選擇~

荔枝煙肉卷 $39