是日去完k11 musea Doraemon展, 早前已預約於此cafe食tea,順便見貓店長烏咀心靈慰藉一下,之前幫襯過兩次有一段時間無黎啦,掛住呢間cafe,順便帶朋友來店長在貓窩內訓覺,上次見佢差唔多兩歲,原來而家已經3歲啦佢唔怕醜好中意望鏡頭影相而且又好痴人,好得意我同朋友都叫左houjicha latte,兩杯嘅拉花同上兩次一樣都係好有心思,好可愛的貓、羊圖案我地食得好開心,環境舒服,坐4人的鞦韆位,非常有特色同職員講起之前黎過睇烏咀,果陣佢細隻好多,share佢當時已經好中意當客人的背囊🎒當貓抓板玩,相當可愛😍朋友點的牛肉意粉好入味,高質我本身想點班尼迪蛋的brunch,不過賣晒,所以揀左明太子忌廉帶子意粉,唔會好oily,一口接一口,唔會食得好飽濟
有一段時間無黎啦,掛住呢間cafe,順便帶朋友來
店長在貓窩內訓覺,上次見佢差唔多兩歲,原來而家已經3歲啦

佢唔怕醜好中意望鏡頭影相
而且又好痴人,好得意
Houjicha  latte

我地食得好開心,環境舒服,坐4人的鞦韆位,非常有特色

朋友點的牛肉意粉好入味,高質

和風的明太子帶子意粉
2024-08-03
Houjicha  latte
和風的明太子帶子意粉
Bookmarked 左呢間cafe幾個月今日終於有機會嚟幫襯!睇完早場電影雖然已經11:30,但仍然好多西餐廳/cafe未開,呢度開得早,食物份量/價錢豐儉由人,除咗典型咖啡,都有唔少特飲,仲有貓店長坐鎮,啱哂想chill嘅我哋~牛油果煙三文魚沙律夏日熱辣辣最啱食沙律沙律菜算新鮮,煙三文魚份量剛好店家嘅黑醋汁酸甜+咸香,很開胃!溫泉蛋封門牛柳蘆筍蒜蓉炒意粉Cafe $100內一碟pasta 唔使加一呢碟絕對對得住個價錢封門牛柳鋪滿碟,熟成程度剛好,老闆娘炒緊意粉時已經聞到好惹味食落果然冇令人失望!Fairy: 抹茶+柚子梳打很清新嘅配搭,抹茶濃度&柚子蜜甜度剛好Black Coffee + 提子蜜tonic同樣係清新嘅咖啡類特飲,冇伏!兩杯特飲都好啱夏天,解渴!開心果mousse cake見到之前有食客放上嚟open rice 趁住開心果熱潮緊係要試吓開心果味雖然未算濃,但mousse好細滑!賣相100分,$40一件本人覺得ok!店家係《男兒當入樽》super fans 店內有籃球架!貓亦係呢度嘅主題之一!烏咀作為店長都好親人好乖!店主們都好有禮貌,會想知食客對食物嘅評價,係用心經營
Bookmarked 左呢間cafe幾個月
今日終於有機會嚟幫襯!

睇完早場電影雖然已經11:30,
但仍然好多西餐廳/cafe未開,
呢度開得早,食物份量/價錢豐儉由人,
除咗典型咖啡,都有唔少特飲,仲有貓店長坐鎮,
啱哂想chill嘅我哋~

牛油果煙三文魚沙律
夏日熱辣辣最啱食沙律
沙律菜算新鮮,煙三文魚份量剛好
店家嘅黑醋汁酸甜+咸香,很開胃!
煙三文魚牛油果沙律

溫泉蛋封門牛柳蘆筍蒜蓉炒意粉
Cafe $100內一碟pasta 唔使加一
呢碟絕對對得住個價錢
封門牛柳鋪滿碟,熟成程度剛好,
老闆娘炒緊意粉時已經聞到好惹味

食落果然冇令人失望!

Fairy: 抹茶+柚子梳打
很清新嘅配搭,抹茶濃度&柚子蜜甜度剛好
Black Coffee + 提子蜜tonic
同樣係清新嘅咖啡類特飲,冇伏!
兩杯特飲都好啱夏天,解渴!

開心果mousse cake
見到之前有食客放上嚟open rice
趁住開心果熱潮緊係要試吓
開心果味雖然未算濃,但mousse好細滑!
賣相100分,$40一件本人覺得ok!

店家係《男兒當入樽》super fans
店內有籃球架!

貓亦係呢度嘅主題之一!
烏咀作為店長都好親人好乖!

店主們都好有禮貌,會想知食客對食物嘅評價,
係用心經營嘅表現!
即使有枱新客入嚟而我哋又就嚟食完,
佢哋都冇明示/暗示要我地快啲走!
宜家飲食業咁艱難佢哋都冇追求翻桌率,
實在好難得!
之後會再來探烏咀!
2024-07-14
煙三文魚牛油果沙律
二分一啡故事收費比一般Cafe 平($70-$80有交易),店內嘅食品高質,主要以輕食、意粉為主,亦都有唔同嘅咖啡(聽聞不錯,但小編嗰日要去飲抹茶所以就冇試到咖啡),而佢哋最特別係店內黑色嘅裝修,仲有一隻黑貓店長🐈‍⬛✨:-1️⃣「YOU DESERVE A BREAK 全日早餐🥐($98)
(雞扒、炒蛋、煙肉、腸、啡菇、沙律、牛角包)」超豐富,有照燒雞扒真係好加分,嫩滑健康,而個腸仔都有心思,牛角包烘得特別酥脆,正🩵👍🏻-2️⃣「韓式西班牙黑豚腩意粉🍝($78)」呢款味道幾創新,有泡菜嘅酸甜,亦都有豬腩肉嘅香味,將意粉嘅味道昇華,幾開胃~Korean style Spanish pork belly pasta👍🏻-3️⃣「Daily cake - Pistachio cake💚 ($40)」朋友就係為咗呢個開心果蛋糕上去嘅,好彩當日係有賣🙈🤞🏻,中間係開心果mousse,好香滑,外層係開心果脆皮~
(雞扒、炒蛋、煙肉、腸、啡菇、沙律、牛角包)」
超豐富,有照燒雞扒真係好加分,嫩滑健康,
而個腸仔都有心思,牛角包烘得特別酥脆,正🩵👍🏻
2️⃣「韓式西班牙黑豚腩意粉🍝($78)」
2024-03-21 772 瀏覽
呢間係已經bookmark左一段好長時間,一直都未黎嘅cafe,因為好鐘意暗黑水泥風,牆上面嘅「堅持」兩個字、門口的黑色韆鞦、店內的假楓樹甚具特色,加上貓店長烏咀好熱情咁主動埋黎打招呼,成個用餐體驗都好開心。而且食物方面質素比預期好,封門柳意粉份量都幾多,而且封門柳夠入味,極強蒜香味,$99黎講真係好抵食!開心果mousse cake係我同老公都覺得驚喜,蛋糕上舖滿開心果碎而且味道唔會太甜,質感軟滑口感夠豐富,一個人絕對可以K.O. 兼唔會膩!不過略嫌Hojicha latte茶味較薄弱,相信鐘意奶味濃嘅人會幾鐘意嘅!- Slow cooked封門柳蒜香意粉- 燒汁雞翼- 開心果mousse cake- Espresso Tonic- Hojicha latte

- Slow cooked封門柳蒜香意粉

- 燒汁雞翼

- 開心果mousse cake

- Espresso Tonic

- Hojicha latte

2023-09-05 998 瀏覽
其實間唔中會去下,但今次之後我未必再去 (即使朋友係熟客)我明香港好多主打「精品咖啡」既店,係全走糖,我係理解但係咪有需要因為我有糖份既需要而"起槓"呢~身為一間🟡店,竟然叫我出去幫襯星巴克 唔知係咪想標明高低之分,唔識飲啡 或者落糖 就去貶低人最後我都有叫到一杯非咖啡飲品,$50幾蚊杯菠蘿檸菠蘿味有但淡,佢有提過落糖精,但杯嘢總結來說係偏酸如果唔係想坐低傾偈,性價比真係一般btw~對上幾次我都覺得還好 (有貓貓做公關)但今次之後應該同朋友揀返其他店坐下,起碼感覺良好啲~
其實間唔中會去下,但今次之後我未必再去 (即使朋友係熟客)
我明香港好多主打「精品咖啡」既店,係全走糖,我係理解
但係咪有需要因為我有糖份既需要而"起槓"呢~
身為一間🟡店,竟然叫我出去幫襯星巴克
唔知係咪想標明高低之分,唔識飲啡 或者落糖 就去貶低人

最後我都有叫到一杯非咖啡飲品,$50幾蚊杯菠蘿檸
菠蘿味有但淡,佢有提過落糖精,但杯嘢總結來說係偏酸
如果唔係想坐低傾偈,性價比真係一般
btw~對上幾次我都覺得還好 (有貓貓做公關)
但今次之後應該同朋友揀返其他店坐下,起碼感覺良好啲~
題外話/補充資料: 在我角度,人格比較重要 好既咖啡師我見過,即使對於我呢種咖啡低手都會好好說明 或者介紹比我嘗試,慢慢等人接受下 (有咖啡師真係為我沖過一杯無糖但好好飲既咖啡我試) 而唔係一句就撻埋嚟,即使你係老細都咁話 諗下你個初心喺邊先好嘛?
2023-09-03
10 分鐘 (堂食)
2023-07-18 846 瀏覽
今天一早出門,遠道而來,到牙科診所看急診。完成後,第一件事是找地方吃早餐,然後吃藥。茶餐廳、粥店的東西不適合我;米芝蓮中式食肆未到營業時間;我又不大想去牡丹樓。在「開飯」找到這店,就來了。早上要有咖啡,我點了莫卡。早餐吃沙拉西柚封門柳。牛肉是慢煮,上菜前,略煎加熱。沙拉🥗口味清新,除了菜還有玉米粒。這個組合適合我的需要。這菜式啟發我,回家試做模仿。店裡有隻貓,好有性格。據說是店長!以後有需要,可以再來吃喝玩樂。
在「開飯」找到這店,就來了。
這菜式啟發我,回家試做模仿。
店裡有隻貓,好有性格。據說是店長!
以後有需要,可以再來吃喝玩樂。
2023-07-18
$100 (早餐)
2023-06-26 553 瀏覽
今日話說要去佐敦做嘢,因為條街真係真係太熱二。所以嗱嗱臨搵咗一間附近嘅咖啡店飲杯嘢消暑先,就係咁樣我就搵咗呢一間有貓店長坐鎮嘅Cafe🤣🤣 店長烏嘴超好,任摸唔嬲☺️☺️真係對愛貓但係喺屋企養唔到貓既朋友仔可以過下擼貓癮☺️之後我係度點左杯pineapple lemonade,味道唔錯 ,上面係冰菠蘿,真係好體貼,岩岩係條街熱到爆,一入黎飲杯凍冰冰嘅嘢飲真係好爽😆😆 環境唔錯,值得行開佐敦既朋友一試,推薦👍🏻👍🏻

環境唔錯,值得行開佐敦既朋友一試,推薦👍🏻👍🏻
2023-05-16 649 瀏覽
有一日喺佐敦經過呢間Cafe,首先係俾佢門外嘅韆鞦位吸引,再嚟係天氣實在太熱所以就決定入去坐下~店內裝修以型格暗黑風為主,好鍾意佢哋喺牆上面堅持二字🖤 仲有好乖嘅貓貓,勁得意🐱我就試咗Daily Cake ($42),當日係開心果Mousse Cake,賣相都幾靚!蛋糕上佈滿朱古力同開心果碎,開心果味濃郁,Mousse都creamy,食落有多重口感,細細件又唔會太甜😋 另外Hojicha Latte ($42) 有貓貓拉花好得意,不過略嫌奶味太重,有啲蓋過焙茶味~

2023-05-04 577 瀏覽
一入門口就比貓店長吸引住,完全唔怕人,任摸唔嬲😍環境舒適,店員超親切👍🏻仲會問我地食物好唔好食😋朋友都話要再去試埋其他食物❣️海鮮意粉(個名好似係😂意粉整得好食🤤🤤好creamy又唔會膩👍🏻👍🏻❣️You Deserve A Breakall day breakfast,價錢唔過百,成碟好大份好抵食😋大啡菇超juicy,連唔食菇嘅我都覺得好食😋牛角包同炒滑蛋都超香❣️hot latte and iced cappuccino 咖啡好飲,朋友話帶少少酸拉花好靚😍推薦👍🏻👍🏻👍🏻會再去食

❣️海鮮意粉(個名好似係😂
意粉整得好食🤤🤤好creamy又唔會膩👍🏻👍🏻

❣️You Deserve A Break

咖啡好飲,朋友話帶少少酸
拉花好靚😍

推薦👍🏻👍🏻👍🏻會再去食
2023-04-29
2023-04-12 419 瀏覽
呢日下午同朋友響附近做gym,經過時留意到呢間café,裝修頗有格調,朋友話好想試下,於是就嚟試試。Cafe以黑白色為主調,門口有個大韆鞦,入面有個corner位放咗一棵假楓樹,另一邊有個類似閱讀區的area,裝修都好有特色。而我地有幸被安排坐響最入一間房,可以靜靜地傾下計。一坐低仲有貓貓主動走埋嚟同我地打招呼添。望下個餐牌,佢地都有好多特色飲品同食品。今次我地分別叫咗兩款沙律:1.      慢煮封門柳西柚橙沙律 $79有大約6-7塊封門柳,份量都幾多,夠入味,不過稍為唔夠淋。西柚橙甜甜地好醒胃。2.      牛油果煙三文魚沙律 $69牛油果熟成,好香,煙三文魚有好多片,成碟份量都好多飲品方面,叫咗Hojicha同熱朱古力,一上枱好有驚喜,因為兩杯個拉花都好靚,一杯係貓貓,另一杯係貓頭鷹,靚到唔捨得破壞佢地。當中Hojicha好香好濃焙茶,好好飲!呢度無論食物同飲品價錢都唔貴,環境舒服,食物質素唔錯,仲有貓貓相伴,值得繼續支持的一間用心小店!

1.      慢煮封門柳西柚橙沙律 $79
2.      牛油果煙三文魚沙律 $69
牛油果熟成,好香,煙三文魚有好多片,成碟份量都好多
2023-04-08
下午茶
2023-02-08 448 瀏覽
🥲 小編依日好早去機場送機之後,時間尚早,搭巴士出佐敦,去咗之前bookmark過嘅cafe食個早餐,然後再去買嘢。[ 亂闖試飲試食 ]🍽 You Deserve A Break 😋😋😋😋依個係all day breakfast,不過有啲食材特別啲,除咗煙肉,有好得意嘅有骨腸仔 😆 雞扒有啲照燒味,食落好軟腍,但依然係一梳梳肉 😲 炒滑蛋同牛角包非常有牛油香味,而大啡菇同沙律好juicy同清爽,重點係成碟好大份!😳☕ Cappuccino 😋😋😋😋泡沫咖啡嘅奶泡打得好細滑,同咖啡嘅比例掌握得啱啱好!☺️早餐 💵💵💵 約港幣$130/人💁🏻‍♀️ Cafe位於油麻地同佐敦交界,喺遠東酒店行過少少就到!小店有好大隻「堅持」寫喺黑色牆壁上面,希望大家能力範圍內都盡量堅持幫襯小店啦!💪🏻🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 You Deserve A Break 😋😋😋😋

☕ Cappuccino 😋😋😋😋
泡沫咖啡嘅奶泡打得好細滑,同咖啡嘅比例掌握得啱啱好!☺️

早餐 💵💵💵 約港幣$130/人

2023-01-28
10 分鐘 (堂食)
$130 (早餐)
2023-02-04 355 瀏覽
有個貓奴嘅韓國朋友嚟香港,所以特登揀咗呢間有貓店長喺佐敦嘅Cafe食早餐。餐廳以黑色裝修為主。我哋揀咗corner 位有棵紅葉樹下個張枱-最佳打卡位置😇。杯flat white 唔錯👍🏻。另外仲嗌咗個 You Deserve a Break,其實即係All Day Breakfast,不過唔記得咗影相😆。個份量都幾大,有雞扒、炒蛋、煙肉、腸、菇、沙律同牛角包🥐。細食嘅朋友其實兩個人share一個ADB再加杯咖啡都夠。貓店長好friendly,成日施施然咁行過嚟我哋張枱撩我哋玩🐈‍⬛。Overall個環境好chill,有冇限你交枱時間,靜靜地可以坐喺度睇下書傾吓計。
2023-01-07 359 瀏覽
香港以黑白主題的cafe少之又少 難得係佐敦都搵到一間😍 就抽空去一試。 店舖唔算大 門口有一張黑白千秋打卡位。 一開門 就被寫有「堅持」的塗鴉吸引 被職員安排於秋葉樹下就坐 料不到位置唔大 打卡位都幾多 除左門口黑白千秋 仲有楓樹樹、 學校風格座位等,岩哂中意打卡既朋友。 今次order 左 cappuccino ($41) 同daily cake ($42) 。 當日是raspberry cheese cake. 食物同飲品都好快到。Raspberry cheese cake 賣相鮮艷,食落去酸酸地幾開胃 唔會好膩,中間既raspberry醬更加點綴化解左cheese 既飽肚感 店內有隻黑色貓貓坐鎮 貓貓超親人也不會害怕 底任摸唔嬲😍

Daily  Cake
Cappuccino

店內有隻黑色貓貓坐鎮 貓貓超親人也不會害怕 底任摸唔嬲😍
午餐
Daily  Cake
  • Raspberry  cheese  cake
2022-10-05 455 瀏覽
♨️二分一啡。故事佐敦西貢街11號地舖@onehalfstorycafe 💜一入門口已經比呢隻可愛嘅貓店長熱情款待,好痴人又爛玩但又唔貪食,仲喺我膠袋上面玩到瞓覺,令呢一餐生色不少🐱水泥牆工業風,店員好Nice有問必答,食物有水準而且性價比高,環境幾舒服可以在encore👍🏻🔷All day breakfast 今時今日仲有唔過$100嘅all day算係咁,唔錯係好食嘅🔷Slow cooked 封門柳意粉呢份又係唔洗$100而且牛肉算多,意粉都整得好食👍🏻🔷Latte🔷Flat white雖然拉花冇拉可愛嘅貓貓花但都係好飲嘅👍🏻食物:8.5/10抵食:8.5/10環境:8/10。。。#食在佐敦 #佐敦美食 #香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkcafe #封門柳 #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkf
♨️二分一啡。故事

雖然拉花冇拉可愛嘅貓貓花但都係好飲嘅👍🏻

食物:8.5/10
抵食:8.5/10
環境:8/10

#食在佐敦 #佐敦美食 #香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkcafe #封門柳 #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #alldaybreakfast #alldaybreakfast關注組 #coffeeholic #coffeetime #貓店長
2022-08-28 416 瀏覽
放工成日經過呢間Cafe,望到入面裝修係幾classy嘅工業風,一直都好想試但係次次都已經閂咗門,上星期日放假特登過嚟呢頭try try佢。鵝肝炒蛋Croffle $72本身好鍾意食croffle,呢碟croffle完全冇令我失望。炒蛋生熟度啱啱好,鮮嫩香滑,而且份量足夠覆蓋成件croffle。鵝肝相比之下口感稍為遜色,係室温嘅,而且冇煎過嘅香脆感,但係入口依然油香四溢。雖然張相見唔到件croffle,但係佢絕對係呢道菜嘅主角,上枱熱辣辣,香脆可口富油香,層次分明,令成道菜口感豐富。Flat white $40咖啡飲落偏nutty,冇酸味,入口順滑。拉花有别於一般嘅心形拉花,係天馬造型,激發我嘅少女心。Cafe仲有一隻好可愛嘅貓店駐守,門口又有拉卡位,絶對係一間內外兼備嘅cafe。

鵝肝炒蛋Croffle $72
鵝肝炒蛋Croffle