2011-06-08 19 瀏覽
今晚落左地鐵突然想食糖水,就行過呢間五代同糖試下啦,點知一試之下,發覺真係大失所望,忍唔住上黎彈下佢1) 先講服務,落單o個陣,我講都未講完,個waitress就好似好唔耐煩咁收走哂D menu,包括我手上拎住個份,呢D算係乜野服務態度!?2) 之後要講下衛生情況,舖面望落去都算乾淨,但係我拎起隻鐵spoon竟然係癡手o既,擺明係D糖水未洗得乾淨啦,洗都洗得求其過人!!3) 到主菜喇...首先第一樣到o既係士多啤梨西米露。碗野一拎到黎,望落去顏色已經奇奇怪怪,半透明擺明係椰汁落得唔夠同溝得太多水,一試之下淡而無味!!唔單止椰汁味極淡,仲要甜都唔甜下!!忍唔住叫個哥哥仔埋黎投訴下啦,佢就話幫我換過碗(佢態度都幾好,著便服可能係店長之類)。諗住佢換過碗會好D啦,點知拎到出黎,D色同之前個碗完全冇分別,食落去又係冇椰汁味o既,不過就甜到嚇親,估計佢剩係加番D糖水落去就算數,乜而家椰汁好貴咩?俾28蚊食碗西米露,落多D椰汁唔洗死下話!?做生意做到咁都好無良姐!!呢碗野仲有一樣要彈,就係D士多啤梨,真係酸到打冷震,咁大間糖水舖,入貨既時候冇揀過架咩?買埋哂D次貨...好喇,就算你唔停售都算啦,你

呢碗野仲有一樣要彈,就係D士多啤梨,真係酸到打冷震,咁大間糖水舖,入貨既時候冇揀過架咩?買埋哂D次貨...好喇,就算你唔停售都算啦,你起碼都同客人講聲D士多啤梨好酸,等客人自己選擇要唔要掛?咁做生意都有!!(呢樣我係一間舖頭仔試過,當時想叫有芒果既甜品,但店主話D芒果好酸,所以停售,人地小本經營同呢D集團比較之下真係有良心得多)

之後就係要彈下個黑糖寒天配芒果3.6牛乳。我諗有飲過3.6牛乳o既朋友應該都會覺得奶味濃郁啦,而呢碗野標榜係用3.6牛乳,理應都係好香奶味先岩架?我明白做生意唔可能用百分百純牛奶,點都會稀釋一下,但都唔好離譜到一D奶味都冇掛!?陣味好似用左稀釋過度o既維記高鈣低脂奶一樣,完全係奶味欠奉,如果你係嫌3.6牛乳成本高o既就好心唔好打"3.6牛乳"呢幾隻字落去啦!!

呢間分店真係令我好失望,D食物整出黎毫無誠意,同尖沙咀、旺角分店既水準相距甚遠,真係要永不錄用!!
2011-06-07
2011-06-07 23 瀏覽
口痕痕想食甜品,所以收工帶左一家人落去食甜品.叫左好多甜品:***五代同糖精選***個精選有齊4款甜品,心太軟做得恰到好處,再配埋個雪糕,一冷一熱的,口感非常好,一次過試到咁多款式,好似仲抵食過齋食個心太軟;其實個蘋果批都好食,最鍾意食佢面頭果層脆脆,唯一少少不足係D果肉有少少酸,不太合我口味,中間紅色的果肉,問左店員話原來係溝士多啤利汁,所以就紅紅地色.***疏乎利***好耐好耐以前0係太平館食過,就覺得好好味,今次第一次0係呢度食,都覺得好好味,好鬆軟同好有奶油味,下次會再食.***幻彩千虹***有好多生果0係面,最特別係佢除左有傳統的黑色涼粉,仲有白色的椰汁糕涼粉,好特別.

口痕痕想食甜品,所以收工帶左一家人落去食甜品.

叫左好多甜品:

***五代同糖精選***

***疏乎利***

***幻彩千虹***
2011-06-06
  • 五代同糖精選
2011-06-05 9 瀏覽
友人試過火焰雪山話好味,咁 … 我就中左地雷了。買相靚,中間的雪榚好味。外面呢、、以為自己食緊肥皂泡泡。雪花冰味道唔錯,我們要的是楊支甘露雪花冰,雪花冰送來時跟往時不同,少了金柚絲,細問店員,她只是看幾看然後離開,轉頭回來放下一小杯金柚絲,沒發一言,賴得解釋。
友人試過火焰雪山話好味,咁 … 我就中左地雷了。
買相靚,中間的雪榚好味。
外面呢、、以為自己食緊肥皂泡泡。
2011-05-25
  • 楊支甘露雪花冰
2011-05-24 3 瀏覽
this dessert shop opened in TKO almost a month ago but never had time to try it.Finallly tried it last week, there are many people lining up outside on Friday nite but the wait was not that long, around 15mins.Me and my friend both ordered 心太軟 with icecream. i have to say that this is the best 心太軟 that i have ever tried before. There are a lot of chocolate filling pouring out after cutting open it.and the chocolate filing is not as sweet as i think, and i think the filling is mixed with dark

and the chocolate filing is not as sweet as i think, and i think the filling is mixed with dark chocolate which i liked.
also they used the famous Italian Ice cream brand PPG which i thoguth was very good taste.

2011-05-20
  • 心太軟
平時食開銅鑼灣,人勁多,所以通常揸車買返屋企食,不過今去將軍澳同事屋企,見對面有開左間新既五代同糖,即刻食完飯搵人落去買。一向都鍾意食佢既“雞蛋布丁”,“芒果腸粉”,“3.6牛乳椰皇燉奶”。今次仲有其他人叫左:“燕窩椰皇燉奶”雞蛋布丁:一向正常水準芒果腸粉:好似手指尾咁細條既~(3條)3.6牛乳椰皇燉奶,燕窩椰皇燉奶:都係同一個椰皇燉奶,只係一個加左燕窩,好乾(好似燉左好耐咁),無乜奶味,不過,我平時o係銅鑼灣分店買返屋企食,起碼隔20﹣30分鐘食,都唔唔會咁乾.......對將軍澳分店真係好失望。

雞蛋布丁:一向正常水準

芒果腸粉:好似手指尾咁細條既~(3條)

對將軍澳分店真係好失望。

2011-05-16
15 分鐘 (外賣自取)
2011-05-04 8 瀏覽
一行7人食左dinner之後去五代同糖食甜品.一去到已經見到滿晒座,所以有人比左張飛我地等位因為有一張飛5個人叫極冇人黎,我叫佢地不如比我地先.個姐姐都好細心咁同我地解釋因為係4人枱,好有禮貌因怕等好耐.所以都要著4人枱隔黎走左之後,個姐姐即刻比多張2人枱我地.天使冰即係牛奶冰.五代同糖ge牛奶甜品都係3.6牛乳好滑,好重奶味正魔鬼冰朱朱力冰食完之後成個口都係朱朱力味連埋d椰果一齊食好正楊枝甘露雪花冰其實成個都好香mango味+上一粒粒好甜ge mango可能係因為當造啦但係美中不足係d碌柚太苦.連埋食就影響左d mango味mango西米露一送到黎就閳到勁重椰汁味上面有d mango因為我dislike椰汁味.所以我覺得一般雪糕紅豆冰冇試過..所以不能評論總括黎講,都係好正

因怕等好耐.所以都要著4人枱
隔黎走左之後,個姐姐即刻比多張2人枱我地.

即係牛奶冰.五代同糖ge牛奶甜品都係3.6牛乳

但係美中不足係d碌柚太苦.連埋食就影響左d mango味

mango西米露
一送到黎就閳到勁重椰汁味
上面有d mango
因為我dislike椰汁味.
所以我覺得一般

冇試過..所以不能評論

總括黎講,都係好正
楊枝甘露
單v__v
2011-05-02
楊枝甘露
2011-04-22 6 瀏覽
考完試同男朋友去搵野食上openrice見到係坑口開左間五代同糖就去試下啦之前去過銅鑼灣果間食味道唔錯今次見左焦糖燉蛋同雞蛋布丁我覺得好好味呀燉蛋同布丁既口感都好好 非常滑total加埋先$50價錢合理下次要食下心太軟哈哈
考完試同男朋友去搵野食

2011-04-18
個外型好搞笑
  • 焦糖燉蛋
2011-04-21 1 瀏覽
今晚與老婆特別光顧這廣告多多的五代同堂。發現這食店服務不佳,食物普通沒什特別。店內音響過大,店員服務態度不友善。我想今次之後沒下次了。而且價錢偏貴。食物份量不及附近甜品舖低食
2011-04-21
$26 (其他)
2011-04-17 6 瀏覽
正當講起坑口,聰嫂麻麻地.有部份的又唔好食.. 還說坑口為何沒有第二間好食的甜品. 正在安寧行去南豐中心之時. 見到間7-11不見了,變左「五代同糖」勁開心..~~~~~ 知道呢間店在尖沙咀很出名. 未食過. 飲完茶冇耐. 就同兩個阿E 去左吃.. 我地三人入. 叫左三樣野, 招牌雞蛋布丁. : 味道重EGG味. 好似食緊燉蛋咁. 唔明白D人做乜讚得咁驚喜. 麻麻地囉. 係個賣相吸引人. 仲係涷涷的蛋, 木瓜冰糖燉雪耳: 呢個好似冇乜特別.在糖水店間間都食到, 但是有做得好/不好的. 不好的就好似飲緊冰糖水咁. 但呢間. 可以講句. 飲了一口. 真材實料,有木瓜的天然甜味,. 南北杏夠多. 一樽都幾多. 木瓜得三片. 底有雪耳. 又夠熱. 招牌心太軟. :我係第一次吃呢個甜品. 從未吃過. 聽朋友講. 心太軟做的成功, 是介開CAKE後.朱古力溶到流出來. 同埋比人感覺過度甜. 我其實好怕吃太過甜的朱古力. 呢度啱我口味.呢. 蛋糕外小脆內軟. 朱古力流出黎. 都好多,朱古力濃度好正. 少少苦. 我個人鍾意!! 食得出係靚的朱古力. 原先想叫埋個招牌炸香蕉. 大家SHARE吃.
正當講起坑口,聰嫂麻麻地.有部份的又唔好食..
還說坑口為何沒有第二間好食的甜品.

勁開心..~~~~~

知道呢間店在尖沙咀很出名. 未食過.
飲完茶冇耐. 就同兩個阿E 去左吃..
我地三人入. 叫左三樣野,

招牌雞蛋布丁. :
味道重EGG味. 好似食緊燉蛋咁.
唔明白D人做乜讚得咁驚喜.
麻麻地囉. 係個賣相吸引人.
仲係涷涷的蛋,

木瓜冰糖燉雪耳:

招牌心太軟. :
我其實好怕吃太過甜的朱古力. 呢度啱我口味.呢.

原先想叫埋個招牌炸香蕉. 大家SHARE吃. 可惜佢那天沒有..

整体來說.
價格每個要40蚊. 其實都幾貴架. 有時一個人三心兩意. 想食兩樣. 都差不多百元了.
仲貴過吃飯..

都會再去的...

可能開張冇耐.. 個女店員唔知係未新黎的呢.
問佢甜品的資料. 冇都唔知. 下下要個收銀員及老闆來答我地.

每天經過見到人流. 由下午開始. 己經勁過聰嫂,
真西利. !
2011-04-09
  • 招牌心太軟
2011-04-12 12 瀏覽
OREO一筒係我的至愛,所以就點了OREO木糠布甸.十分有奶香味,再加上濃濃的OREO,一層一層,十分有口感.至於雞蛋布丁,我地點了六個裝,單論外表已經值得一讚!用真的雞蛋殼注入布丁,意念真的很創新.講返味道,蛋香味很重,我地3個人原本都驚食唔曬,點知幾啖幾啖咁唔經唔覺就KO曬六隻,真驚人.下次目標係朱古力心太軟!!
OREO一筒係我的至愛,所以就點了OREO木糠布甸.
十分有奶香味,再加上濃濃的OREO,一層一層,十分有口感.
下次目標係朱古力心太軟!!

• 木糠布甸
(非會員)
2011-04-10 10 瀏覽
好野~!而家唔洗山長水遠出去食心太軟咖!~將軍澳開左間五代同糖~仲要比我發現佢o既心太軟好好味呀!!仲有冰花呀~有我最鐘意o既椰子味tim~~~死啦~自從佢開左之後我差不多日日又收工都去食..雖然有時weekend要等一等位~(5-10mins)好快o者~都直o既~.因為佢o既款式實在太多,而且款款都好好味....唔係間間都食到!~佢開到一點am,以後我收工都有好野食lu~
  • 心太軟~原隻雞蛋布丁~3.6牛乳奶凍....太多想推介喇..
2011-04-09 11 瀏覽
聽聞這裡出名布丁吃飯後自然和甜品痴的朋友過來試試來時只有幾個人在內點了雞蛋布丁+ 心太軟布丁不算貴. 但心太軟拼雪榚要$48. 超過左部份中高餐廳既價錢$48自然要看有甚麼特別先來雞蛋布丁試了兩口, 感覺不夠滑溜內裡很多氣泡. 味道口感都平平. 沒有想像般好吃. 我朋友的評語也一樣味道比不上超市的森永布丁, 但二十多元還算正常 到$48的心太軟來了外層的蛋榚部分份量不多, 感覺較硬, 一切開, 非常多醬流出. 像薄蛋榚包著很多的朱古力醬味道方面. 蛋榚部分可能太薄. 沒有足夠的軟度味道平平朱古力醬的確是多得像是在吃芝麻糊. 卻沒有太重朱古力的味道. 反而有很重的椰子味. 味道很奇怪而且非常甜. 我甜品痴的朋友試了兩口就劣評. 就整個推了給我會流心是優點. 但食物就是要看味道. 雪榚就是正常街賣的. 沒甚麼可評論整體質素不值$48. 只好當買個教訓而環境像開了很久一樣. 不像是新店的裝潢服務正常, 沒笑容也沒有態度不好. 店員就是一種頹廢的感覺整體上劣多於優. 不會再來就是
聽聞這裡出名布丁
吃飯後自然和甜品痴的朋友過來試試

來時只有幾個人在內
點了雞蛋布丁+ 心太軟
布丁不算貴.
但心太軟拼雪榚要$48. 超過左部份中高餐廳既價錢

$48自然要看有甚麼特別

先來雞蛋布丁
試了兩口, 感覺不夠滑溜
內裡很多氣泡. 味道口感都平平.
沒有想像般好吃. 我朋友的評語也一樣
味道比不上超市的森永布丁, 但二十多元還算正常

到$48的心太軟來了
外層的蛋榚部分份量不多, 感覺較硬,
一切開, 非常多醬流出.

像薄蛋榚包著很多的朱古力醬
味道方面. 蛋榚部分可能太薄. 沒有足夠的軟度味道平平

味道很奇怪而且非常甜.

甜品痴的朋友試了兩口就劣評. 就整個推了給我
會流心是優點. 但食物就是要看味道.
雪榚就是正常街賣的. 沒甚麼可評論
整體質素不值$48. 只好當買個教訓

而環境像開了很久一樣. 不像是新店的裝潢

服務正常, 沒笑容也沒有態度不好. 店員就是一種頹廢的感覺

整體上劣多於優. 不會再來就是
2011-04-09 40 瀏覽
之前去食五代同糖都要去到銅鑼灣,真係唔係幾方便..直到前幾日有朋友同我講坑口開左間`開心死.係屋企附近車錢都慳左啦.每次去都好中意食佢地ge北海道奶凍.今次都唔例外wa.叫左個北海道奶凍.朋友就叫左個朱朱力奶凍.我好中意食用奶整ge甜品呢個奶凍有好重ge奶味`iloveit不過可能如果唔太中意奶味ge人就覺得奶味太重.但我就覺得好正.朋友ge朱朱力奶凍.一樣,好重朱朱力味,食過啖有d似食緊d朱朱力粉咁maybe因為我唔中意咁重朱朱力味`朋友食完之後同我講野都聞到朱朱力味都好好味的唯一有不好ge就係個服務員都係個d叫一叫先郁一郁我食個時全場得2台客.一入到去坐低,冇人拎餐牌比我地.叫左好幾次先有人黎問我地咩事.叫野食個時又係冇人黎-.-"可以改改

之前去食五代同糖都要去到銅鑼灣,真係唔係幾方便..
直到前幾日有朋友同我講坑口開左間`開心死.係屋企附近
車錢都慳左啦.
每次去都好中意食佢地ge北海道奶凍.
北海道奶凍
我好中意食用奶整ge甜品
呢個奶凍有好重ge奶味`iloveit

不過可能如果唔太中意奶味ge人就覺得奶味太重.
但我就覺得好正.
朱朱力奶凍
朋友ge朱朱力奶凍.
一樣,好重朱朱力味,食過啖
有d似食緊d朱朱力粉咁

maybe因為我唔中意咁重朱朱力味`
朋友食完之後同我講野都聞到朱朱力味
都好好味的
50大元:D
唯一有不好ge就係個服務員都係個d叫一叫先郁一郁

我食個時全場得2台客.
叫野食個時又係冇人黎-.-"
可以改改
2011-04-09
北海道奶凍
朱朱力奶凍
50大元:D
2011-04-08 9 瀏覽
真係好啦,將軍澳又多間甜品舖,又多一個宵夜好去處,同埋食嫂x都有D厭,又多一個choice. 不過今日清明前夕,所以超級多人,唯有買外賣.買左6個裝的雞蛋布丁,佢係用真既雞蛋殼黎裝住,個樣好靚呀,6個裝六十幾蚊都算合理,因為開蛋殼都應該幾考功夫,整爛左就浪費左一個。講返個味道,好重蛋味,好香,好滑嘟嘟,我自己一個就攪掂左3隻,連老媽子都話好味喎. 下次要再試下堂食先得.

食到最後一隻先記得影相.....
2011-04-04
外賣自取
$63 (宵夜)
食到最後一隻先記得影相.....
  • 雞蛋布丁
Wow another popular dessert place has opened in TKO!Interestingly this place has been translated to Five guy's but the Chinese means “Five generations present together”, but anyway, most of the people working here are guys anyway.Since my last visit at its first branch in Causeway Bay, there so are so many branches now. They are all over Hong Kong! Tsuen Wan, Hung Hom, Central etc!!Last time I had the egg pudding, which was too sweet, this time I had it again, but didn’t mix it with the syrup at

Last time I had the egg pudding, which was too sweet, this time I had it again, but didn’t mix it with the syrup at the bottom.

This dessert house has its own signature purple theme, with purple walls and sofas.

Anyway, Chung’s has a competitor now, purple vs green! The types of desserts served are actually different.
Chung’s are more chinesey, whilst Five Guys are western desserts.