雖然位於交通方便的ᴋ11 ᴍᴜsᴇᴀ,但要花點時間找餐廳的確實位置,跟着指示牌ᴍᴜsᴇ ᴇᴅɪᴛɪᴏɴ就找到!餐廳大概劃分出三大用餐區域,分為 席前鐵板燒料理、海景西日料理及最近強勢加盟的隱町串燒🔥⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ> $728/ᴘᴘ❅ 酒漬車厘茄配白酒啫喱|一口和牛他他| 燕麥炸蝦❅ 北海道帶子|日本南瓜❅ 時日餐湯❅ 海膽蟹肉忌廉汁扁意粉❅ 西班牙紅蝦M5澳洲和牛❅ 甜品今次試了他們的海景西日料理,被安排窗邊座位,來慶祝的話值得加分!ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ一共六道菜,前菜三品先清一清味蕾,特別是白酒啫喱挺有驚喜!原粒北海道帶子配上日本南瓜蓉,帶子煎得剛好,隨後再送上是日餐湯忌廉!蟹肉忌廉汁扁意粉比較常見,但放上海膽馬上升級!主菜可以三選一,M5澳洲和牛七成熟,西班牙紅蝦肉質鮮彈🦐

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ> $728/ᴘᴘ

❅ 酒漬車厘茄配白酒啫喱|一口和牛他他| 燕麥炸蝦
❅ 北海道帶子|日本南瓜
❅ 時日餐湯
❅ 海膽蟹肉忌廉汁扁意粉
❅ 西班牙紅蝦M5澳洲和牛
甜品

Hello March❤️ 迎接忙碌的三月嘅同時,要用美景美食獎勵自己繼續加油!🔥✨💪🏻 見到身邊好多朋友都去旅行✈️ 唯有搵一間有日本感覺嘅餐廳當自己都去緊日本🇯🇵🗾咁~望梅止渴一下!🥰呢間高級日式餐廳位於尖沙咀的k11 musea ,網上見到可以睇到海景,單係環境覺得幾吸引。本身想book食鐵板燒,不過見到最近新推出咗一個西日fusion料理嘅tasting menu,人均$700左右,覺得都ok嘅可以試吓!同埋一心主要想享受個view,所以提前reserve窗邊位置~🌙🌊🫧💫餐廳裝潢走高級路線,牆身以武士🥷🏻做主題,配上玻璃波波吊燈,燈光非常柔和舒適,望住K11 Musea瑰麗嘅室外設計,整體環境真係好靚好舒服!💎🪩🕋✨呢個6-Course Tasting Menu有五道菜:💙酒漬車釐茄配白酒啫喱 • 一口和牛他他 • 燕麥炸蝦💙北海道帶子 • 日本南瓜💙是日餐湯 粟米忌廉湯配麵包粒 🥣💙海膽蟹肉忌廉汁扁意粉💙主菜(選一): 青森蘋果烤乳豬• 南高梅 • 自家製山藥煎餅西班牙紅蝦M5澳洲和牛香煎海東星斑 羊肚菌白魚湯💙甜品 焙茶布甸🍮整體嚟講我覺得呢個用餐體驗🍴還可以,尤其是店員服務

呢個6-Course Tasting Menu有五道菜:

青森蘋果烤乳豬• 南高梅 • 自家製山藥煎餅
西班牙紅蝦M5澳洲和牛
香煎海東星斑 羊肚菌白魚湯

💙甜品 焙茶布甸🍮

整體嚟講我覺得呢個用餐體驗🍴還可以,尤其是店員服務很周到,真係會keep住不停斟熱茶🍵,完全唔需要任何示意,待客殷勤友善❣️🥳
比較幾道菜式,我會話海膽意粉🍝比較出色🌟,因為真係食得出上面嘅海膽味道甜美,拌以滿滿嘅蟹肉味道好濃郁,更加充滿滋味!👅 特別一提,海膽意粉係全個menu入面比較飽肚嘅一道菜式,所以我真係幾鍾意嗰意粉!😚 焙茶布甸🍮都好好食,焙茶味道好香濃,質感好滑嫩。唯一要挑剔嘅位就係賣相比較單調,純粹建議餐廳可以喺上面再加一啲水果粒/雜莓🍓🫐點綴下,甜品整體可能會睇落效果豐富啲!🥰🥰🥰

食物方面可能因為我對每一道菜式嘅味道同口感本身抱有好高嘅expectation,個人覺得👌🏻可以接受,但有少少遺憾!🥺餐廳全部選用貴價高質食材🤩,但可惜主菜部分嘅食材質素唔太反映到出黎⋯我本身最期待嘅「澳洲M5和牛」🥩似乎有啲失手,處理得過熟😫,唔太能夠食得出係M5和牛嘅質素,而且塊扒帶有筋,令我未能充分感受到食材所帶出的肉質同鮮味。

整體嚟講呢個西餐體驗嘅味道中上,惟全部食物份量偏小,兩個人唔太夠食,尤其是前菜、湯同埋主菜,我哋食完之後覺得仲可以食多個宵夜。😳

不得不說,有靚靚嘅維港海景加持下,現場氛圍真係唔錯,雖然只係可以望住一部分海景,但已經會有個種好放鬆、chill同埋好嘆嘅感覺~🌊🥰❤️‍🔥❤️‍🔥
今日喺K11行街街,經過呢間《五武士》見到裝修幾靚幾浪漫,就同男朋友入咗去食😋🍲特盛海鮮蓋飯 ($388)呢個飯有超級多海膽、魚籽、蟹肉,好正🤩 飯入面仲有菇,調味鹹香十足,一邊燒住佢仲會有飯焦食添🤪🐚酒醉大蜆 ($228)啲蜆真係好大隻、好飽滿多肉😋 酒味香又唔會太烈,份量都幾多推薦比大家🌟!🐮水瓜柳和牛他他 ($198)和牛他他用料上盛,啖啖和牛肉,好滋味㗎😋🍗瀑布火山唐揚雞炸 ($128)炸雞又香又脆,醬汁味道豐富又惹味😋 男女老幼都咁啱食👍🏻🥬菠菜胡麻沙律 ($98)用一條條菠菜整成一個個圓柱體,好有心機🥰 加埋唔同嘅香料同胡麻醬調味,好香好fresh💓

🍲特盛海鮮蓋飯 ($388)

🐚酒醉大蜆 ($228)

🐮水瓜柳和牛他他 ($198)
和牛他他用料上盛,啖啖和牛肉,好滋味㗎😋

🍗瀑布火山唐揚雞炸 ($128)
炸雞又香又脆,醬汁味道豐富又惹味😋 男女老幼都咁啱食👍🏻

🥬菠菜胡麻沙律 ($98)
2024-03-12 44 瀏覽
今日朋友帶我去K11 Musea食飯,佢話有間西餐廳望到海景都幾舒服,去到之後發現真係景觀開揚座位都闊落✨可以揀食鐵板燒或者西日料理,今次我哋就揀咗試佢嘅西日tasting menu☀️*Tasting Menu$728pp*🍅酒漬車厘茄配白酒啫喱好清新係為咗之後食其他食品清一清口腔。💫一口和牛他他和牛他他下面有一小塊魷魚片,食落有香脆口感。🍤燕麥炸蝦燕麥做脆漿增加咗口感,不過略嫌蝦肉唔夠彈牙。🍀北海道帶子香煎北海道帶子再配上日本南瓜蓉一齊食,可以食得出鮮甜。🌽粟米忌廉湯粟米好甜,忌廉湯偏鹹咗少少但係都有好濃嘅口感。🍝海膽蟹肉忌廉汁扁意粉香濃嘅忌廉汁撈埋蟹肉上面,再加上海膽,三樣嘢一齊食口感好有層次濃郁。🍖青森蘋果烤乳豬乳豬烤得外脆內軟,油分感比較重,似係西班牙烤乳豬嘅方式,配上南高梅醬酸酸哋啱啱中和油膩感。自家製山藥煎餅本身其實冇乜味,但係配上濃味嘅乳豬就啱啱好。

*Tasting Menu
$728pp*

🍅酒漬車厘茄配白酒啫喱
好清新係為咗之後食其他食品清一清口腔。

💫一口和牛他他
和牛他他下面有一小塊魷魚片,食落有香脆口感。

🍤燕麥炸蝦
燕麥做脆漿增加咗口感,不過略嫌蝦肉唔夠彈牙。

🍀北海道帶子
香煎北海道帶子再配上日本南瓜蓉一齊食,可以食得出鮮甜。

🌽粟米忌廉湯
粟米好甜,忌廉湯偏鹹咗少少但係都有好濃嘅口感。

🍝海膽蟹肉忌廉汁扁意粉

🍖青森蘋果烤乳豬
2024-03-12 26 瀏覽
尖沙咀海景日本菜🏙️酒漬車厘茄配白酒啫喱好開胃 車厘茄嘅鮮甜同白酒啫喱嘅微酸完美配合 每一啖都令人回味無窮🤩跟住係唐揚炸雞 外皮炸得金黃酥脆 雞肉保持多汁嫩滑 呢個日式小食絕對係人氣之選👍🏻一口和牛他他肉質細嫩 配上特製醬汁 簡直係味覺嘅盛宴 每口都充滿驚喜😋燕麥炸蝦都好出色 燕麥嘅香脆加上蝦嘅鮮美 呢個組合新穎獨特 令人難以忘懷😍北海道帶子•日本南瓜 帶子煎得恰到好處,南瓜嘅甜味提升咗整體嘅口感😚海膽蟹肉忌廉汁扁意粉 海膽同蟹肉嘅鮮味 配上綿滑嘅忌廉汁 每一啖都係奢華嘅享受🥳當然唔少得青森蘋果烤乳豬 乳豬外皮烤得鬆脆 肉質鮮嫩多汁 配上青森蘋果嘅清新 呢個組合真係無懈可擊🥰總括嚟講 餐廳嘅菜式創意十足 食材新鮮 每一道菜都值得細味😆
尖沙咀海景日本菜🏙️

2024-03-11 594 瀏覽
晚市一人前套餐酒漬車厘茄配白酒啫喱、一口和牛他他、燕麥炸蝦賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧三款前菜特別設計成一口份量,造型擺盤用心美觀,十分賞心悅目。酒漬車厘茄清新爽甜,配搭白酒滋味出眾的啫喱,別具一番風味。一口和牛他他牛味濃香,嫩滑的和牛他他與底層脆卜卜的梳打餅乾形成鮮明對比,口感極佳。燕麥炸蝦少見地採用燕麥作炸粉,散發著獨有的麥香,炸得外酥內嫩,十分不俗。北海道帶子、日本南瓜賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧北海道帶子焦得外層微微熟透,內裡肉質鮮嫩中帶一點煙韌🥴 食落口感頗為特別。帶子底部附上南瓜蓉,食落甜美軟滑,十分可口。時日餐湯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧餐湯濃郁稠密,奶油滋味馥郁,配上多士粒一塊享用,更添口感。海膽蟹肉忌廉汁意粉賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧意粉煮得軟硬合適,每一條都沾滿著忌廉醬汁,加上海水味濃的海膽和蟹肉絲,食落滋味鮮美又甘香。西班牙紅蝦M5 澳洲和牛賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧和牛食落軟嫩又富嚼感,牛味出眾,與紅蝦一齊食用,配搭新鮮又合拍,不妨一試🥴🐧❣️套餐最後會奉送是日甜品一客🥴 環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以經典酒吧設計裝橫作基底,再融入日式文化元素作點綴,例如鳥居、武士
晚市一人前套餐

味道:🐧🐧🐧🐧

酒漬車厘茄清新爽甜,配搭白酒滋味出眾的啫喱,別具一番風味。

味道:🐧🐧🐧🐧

餐湯濃郁稠密,奶油滋味馥郁,配上多士粒一塊享用,更添口感。

🐧❣️套餐最後會奉送是日甜品一客🥴

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以經典酒吧設計裝橫作基底,再融入日式文化元素作點綴,例如鳥居、武士等,型格又不失典雅。

餐廳窗外直面維港海岸,景色開揚又壯麗,可觀性極高。

🐧❤️結語:餐廳景觀環境十分高質,打卡必訪佳地👍
甜品
📍#五武士 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea MUSE Edition 1樓125號舖♡人均消費: $728 @ 1▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次去到係位於K11 MUSEA 主打食西日fusion菜嘅餐廳,我哋order咗一人前套餐~ ✨#酒漬車厘茄配白酒啫喱作為前菜酒漬車厘茄幾freash,白酒啫喱白酒味記得出,味道OK。✨#一口和牛他他和牛他他下面卻有小梳打餅乾,雙重口感。✨#燕麥炸蝦炸蝦炸粉有點兒厚,上枱時炸蝦溫度係暖暖地,味道正常。✨#北海道帶子•日本南瓜北海道帶子上枱嘅時候同樣都係暖暖哋,帶子有輕微煎過~ 南瓜蓉口感頗軟滑,溫度偏凍。✨#龍蝦湯龍蝦湯未算好濃稠,但係龍蝦味夠,味道ok✨#海膽蟹肉忌廉汁扁意粉海膽口感係幾Creamy嗰一種,味道唔錯,而成個忌廉汁比較重嘅係牛油味,意粉軟硬度適中。✨#西班牙紅蝦M5澳洲和牛紅蝦口感頗彈牙,但有少許雪藏味,M5澳洲和牛口感好軟腍,外層煎得幾香。✨#甜品甜品係奶茶奶凍,奶凍口感軟滑,上面亦有士多啤梨同藍莓水果。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#五武士 (尖沙咀)

♡人均消費: $728 @ 1

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#酒漬車厘茄配白酒啫喱

✨#一口和牛他他
和牛他他下面卻有小梳打餅乾,雙重口感。

✨#燕麥炸蝦
炸蝦炸粉有點兒厚,上枱時炸蝦溫度係暖暖地,味道正常。

✨#北海道帶子•日本南瓜

✨#龍蝦湯
龍蝦湯未算好濃稠,但係龍蝦味夠,味道ok

✨#海膽蟹肉忌廉汁扁意粉

✨#西班牙紅蝦M5澳洲和牛

✨#甜品
甜品係奶茶奶凍,奶凍口感軟滑,上面亦有士多啤梨同藍莓水果。

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
這間日本餐廳位於尖沙咀的K11 Musea內MUSE Edition,主打鐵板燒、西日Fusion及串燒三大領域,有席前鐵板燒,又有能欣賞維港景色的西日料理,其中串燒只限星期一至六供應,由人氣串燒店隱町加盟。全新海景西日料理及鐵板燒套餐全日可享七五折優惠。Tasting Menu - $728/位酒漬車厘茄配白酒啫喱香甜的車厘茄帶迷人酒香,連晶瑩剔透的啫喱也有淡雅的白酒香。一口和牛他他爽脆的烤鱈魚片放滿了肥美肉香的免治生和牛粒粒,肉質鮮嫩,入口軟綿綿,有油花香。燕麥炸蝦金黃酥脆的炸蝦爽滑彈牙。北海道帶子南瓜金湯雪白肉厚的刺身級帶子特別鮮甜美味,濃稠的南瓜凍湯好清甜。是日餐湯是日為龍蝦湯,以大量龍蝦殼長時間熬製而成,質感幼滑細膩,有著濃厚的龍蝦鮮味。海膽蟹肉忌廉汁扁意粉每瓣也肥美飽滿的北海道海膽奶滑甘甜又濃郁,入口即化,煙韌彈牙的扁意粉掛滿幼滑的忌廉汁,更有絲絲香甜的蟹肉。青森蘋果烤乳豬南高梅自家製山藥煎餅外皮酥脆的烤乳豬,肉質卻柔軟細嫩,散發出濃郁的豬肉香味;青森蘋果及南高梅汁酸酸甜甜正好解膩;外香酥內鬆軟的山藥煎餅好軟糯。奶茶奶凍順滑豐潤的自家製奶凍細膩軟滑,有著濃厚的奶茶香氣,再鋪

全新海景西日料理及鐵板燒套餐全日可享七五折優惠。

Tasting Menu - $728/位
酒漬車厘茄配白酒啫喱 & 一口和牛他他 & 燕麥炸蝦
酒漬車厘茄配白酒啫喱 & 一口和牛他他 & 燕麥炸蝦

酒漬車厘茄配白酒啫喱
香甜的車厘茄帶迷人酒香,連晶瑩剔透的啫喱也有淡雅的白酒香。
一口和牛他他

燕麥炸蝦

金黃酥脆的炸蝦爽滑彈牙。
北海道帶子南瓜金湯

北海道帶子南瓜金湯
雪白肉厚的刺身級帶子特別鮮甜美味,濃稠的南瓜凍湯好清甜。
是日餐湯

是日餐湯
海膽蟹肉忌廉汁扁意粉

海膽蟹肉忌廉汁扁意粉

奶茶奶凍

奶茶奶凍
順滑豐潤的自家製奶凍細膩軟滑,有著濃厚的奶茶香氣,再鋪上藍莓及士多啤梨等新鮮生果,還有涼爽的薄荷葉。
2024-03-03
2024-03-02 64 瀏覽
這間日本菜座望維港靚景,超有feel.餐廳有鐵板燒也有omakase,今次叫了Five Samurai $728/人.💠酒漬車厘茄配白酒啫喱這個用白酒啫喱做底,有清新的口感。車厘茄帶有微酸的味道,帶有酒的味道.💠一口和牛他他用上M6和牛生牛肉,口感鮮嫩多汁和濃郁的牛肉味.💠燕麥炸蝦炸蝦蝦肉爽口,外殼酥脆💠北海道帶子南瓜金湯用上北海道帆立貝,帶子超大粒,加上法國魚子醬,加日本南瓜蓉,帶子很白甜.💠羅宋湯湯的口感滑順,帶有少少微辣.💠海膽蟹肉忌廉汁扁意粉海膽很鮮美,忌廉汁很滑順,彈牙的意粉.💠西班牙紅蝦M5澳洲和牛用上高級食材,紅蝦人很鮮甜,和牛鮮嫩,5成熟,切開看到紅色的肉,完全不嚡.💠伯爵茶奶凍有很濃伯爵茶香,易入口.

💠酒漬車厘茄配白酒啫喱

💠一口和牛他他
用上M6和牛生牛肉,口感鮮嫩多汁和濃郁的牛肉味.

💠燕麥炸蝦
炸蝦蝦肉爽口,外殼酥脆

💠北海道帶子南瓜金湯

💠羅宋湯
湯的口感滑順,帶有少少微辣.

💠海膽蟹肉忌廉汁扁意粉
海膽很鮮美,忌廉汁很滑順,彈牙的意粉.

💠西班牙紅蝦M5澳洲和牛

💠伯爵茶奶凍
有很濃伯爵茶香,易入口.
2024-03-01 66 瀏覽
夜晚去左K11 MUSE食一間望著維港精緻既晚餐,海景真係冇得輸!五武士原本出名鐵板燒,最近多左串燒Set同埋西日料理,望著維港個海加上昏暗黃光環境都非常舒服!品嚐5道菜一人前Dinner Set $728 ,每道菜式都非常精緻。 #酒漬車厘茄配白酒啫喱 、 #一口和牛他他 #燕麥炸蝦 、 #北海道帶子 日本南瓜 、#蘑菇湯 、#海膽蟹肉忌廉汁意粉 、 #西班牙紅蝦M5澳洲和牛 、 #菠蘿甜品 。每一道擺菜用碟都非常用心,印象最深刻澳洲和牛真係肉嫩有口感,其他都正常發揮。

#酒漬車厘茄配白酒啫喱 、

#一口和牛他他 #燕麥炸蝦 、

#北海道帶子 日本南瓜 、

#蘑菇湯 、

#海膽蟹肉忌廉汁意粉 、

#西班牙紅蝦M5澳洲和牛 、

#菠蘿甜品

2024-02-17 100 瀏覽
開心慶祝情人節💘想有靚景又有美食,黎左K11 musea試下鐵板燒餐廳😌座位唔算多,望到維港海景,因為遲左book所以坐唔到window side 情人節定左要食套餐,有7道菜。青提子配意大利火腿蟹籽配帶子他他 加左芥辣醬好好味栗子羊肚菌湯好似蘑菇湯,比較清淡磯燒鮑魚西班牙紅蝦配澳洲M5和牛肉眼扒最好食,可惜唔算好熱海膽卡邦尼意粉海膽好甜,意粉肥身入味又唔硬,煮得剛剛好北海道牛乳甜品我諗可能牛乳甜品賣哂,不過呢粒玉子都好清甜Overall都叫唔錯,擺盤靚又有靚景🎉
情人節定左要食套餐,有7道菜。

青提子配意大利火腿

蟹籽配帶子他他
加左芥辣醬好好味

栗子羊肚菌湯
好似蘑菇湯,比較清淡

磯燒鮑魚

西班牙紅蝦配澳洲M5和牛肉眼扒
最好食,可惜唔算好熱

海膽卡邦尼意粉
海膽好甜,意粉肥身入味又唔硬,煮得剛剛好

北海道牛乳甜品
我諗可能牛乳甜品賣哂,不過呢粒玉子都好清甜

Overall都叫唔錯,擺盤靚又有靚景🎉

2024-02-14
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
餐廳:五武士 (尖沙咀) 地址: 尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea MUSE Edition 1樓125號舖 尖沙咀呢間五武士唔經唔覺開咗兩年有多,佢哋主打鐵板燒、串燒同和食,加上各式美酒嘅配搭🍷,希望以日式fusion嘅手法,炮製出一道道有睇頭又嶄新嘅菜式 雖然餐牌上食物價錢比較貴,不過位於K11 Musea有無敵維港海景🏙,加上星期一至日午市鐵板燒套餐做緊75折,而晚市鐵板燒套餐仲有50% Off嘅限時優惠,變相等於做緊買一送一,咁樣計返條數又好似真喺抵食好多,想食好西又想趁住仲有優惠就千祈唔好錯過‼️ 今次叫咗佢哋嘅晚市鐵板燒三款海鮮套餐($1880),兩個人除返開接近一千蚊位,有沙律🥗、Seasonal前菜、料理長一品、廚師長發辦海鮮三款、和牛二選一、湯、主食同甜品8道菜,但其實食嘅嘢絕對唔止得8樣,擺碟嘅精緻同大廚嘅健談仲令到我今餐飯食得開心好多先嚟嘅喺凱撒沙律同前菜,呢個價錢嘅鐵板燒值得有更好嘅沙律🥗,不過勝在啲菜都真喺幾新鮮,每啖咬落都「索索」聲爽口清脆;前菜有意大利黃瓜同三文魚籽甜蝦貝柱配青瓜🦐,都喺屬於一啲季節性開胃菜 ✝️料理長一品 呢個天婦羅拼盤有海

雖然餐牌上食物價錢比較貴,

前菜有意大利黃瓜同三文魚籽甜蝦貝柱配青瓜🦐,
都喺屬於一啲季節性開胃菜

✝️料理長一品
呢個天婦羅拼盤有海鰻同幾款野菜,海鰻天婦羅都喺第一次試,
多餘油份被隔油紙吸收,咬落外層薄脆而海鰻鹹香鮮美,口感嫩滑,配埋咖喱粉一齊食又幾夾,有獨特風味又有新鮮感

✝️廚師長發辦海鮮三款
是日靚海鮮有南非活鮑魚、
日本赤甘鯛同加拿大象拔蚌,
未燒之前鮑魚仲喺好生猛,簡單用昆布焗住加清酒燒香🍶,
配以日本高野豆腐同蜆肉清湯,鮑魚咬落爽彈鮮味倍增;
日本赤甘鯛用咗立鱗燒方法炮製,加上溝咗蒜粒嘅海膽忌廉汁,
香脆魚鱗、鮮嫩魚肉、creamy帶有海膽同蒜香嘅醬汁,口感層次triple up⬆️;
加拿大象拔蚌切成條狀,就咁一條條放入口已經爽甜滋味,
蘸埋帶有顆粒感嘅白菌磨菇汁鮮味就更出,或者蘸裝飾畫碟用嘅鮮蔬菜汁仲多一層清新味道🥕

✝️和牛二選一
喺<熊本A5和王>和牛厚燒同<熊本A5和王>牛柳三文治兩者之間揀咗前者🐃,
雖然唔算真喺好厚肉同埋比嘅份量都唔多,
但用嘅和牛肉眼邊部位確實牛羶香味濃郁而且軟腍多汁,
切成6細粒,提供咗3款配搭,分別可以蘸岩鹽🧂、香草番茄汁🍅,或者配上紫蘇葉苗一齊食🌱,一次過試勻三種風味同享受,唔知你又鍾意邊款呢?

✝️湯
用龍蝦殼去熬煮嘅龍蝦清湯🦞,先就咁飲鹹鮮味濃,之後加埋青檸汁大大減輕咗多餘嘅鹹膩感,清新提鮮,估唔到一碗湯加少少青檸會有咁大變化同驚喜🎊

✝️主食
一滴油都無落去炒嘅高菜燒飯,用咗九州嘅高菜、白飯魚、洋蔥🧅、黑椒同薑蔥浸嘅豉油去炒,
有別於一般出面食開嘅鐵板炒飯多數都喺得炒蛋同雜菜做配料人大卜土卜蔬菜,飯質食落煙靭微脆有啲似飯焦口感,我個人幾鍾意,人火煙靭不過如果呢個價錢嘅套餐可以加埋啲和牛粒就一流😆嗎弓戈水火竹

✝️甜品
最後有日式傳統甜品——日水信玄餅,
配埋沖繩黑糖同黃豆粉,飲多啖熱茶🍵,為人今餐甜蜜蜜咁竹一作女口結
2024-01-09
10 分鐘 (堂食)
好精緻既九格下午茶餐,一大個木盒,上菜時已經好吸睛😍😍而且仲可以一邊望住海景🌊🌊同靚靚聖誕樹,一邊歎住日式美食,九の春$488/2人,包括:🥢和牛腿肉🥢白蝦他他🥢炸蕃薯卷😍😍好甜👍🏻👍🏻🥢冷烏冬🥢涼拌茄子🥢水信玄餅
🥢白玉丸子🥢雲尼拿雪糕🥢涼拌菠菜套餐包2杯cocktail或者其他飲品,cocktail都好高質🤤🤤同埋好靚🌸🌸推介: 🍸 SAKURA MARTINI🍸 SAKURANBO🍸 KYURI✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ 5個為大🈵️分好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤靚環境:😍😍😍😍😍Chill 指數:🌿🌿🌿🌿🌿推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔖 五武士 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea MUSE Edition 1樓125號舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#lifeis日本菜#尖沙咀#日本菜#尖沙咀好去處 #尖沙咀美食地圖 #尖沙咀美食#香港

好精緻既九格下午茶餐,一大個木盒,上菜時已經好吸睛😍😍

🥢和牛腿肉

好味指數:🤤🤤🤤🤤🤤
靚環境:😍😍😍😍😍
Chill 指數:🌿🌿🌿🌿🌿
推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🔖 五武士 (尖沙咀)

#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#尖沙咀日本菜
#fivesamurai#五武士#hightea#下午茶
#k11musea #tsimshatsui
  • 九の春
  • SAKURA MARTINI
2023-12-29 994 瀏覽
Had a great time here celebrating Christmas with some friends along with a really nice teppanyaki dinner. Love their harbour view here that could also overlook the signature Dior Christmas tree. What we had for the night was all up to expectations and the plating was also beautiful with Christmas ideas involved. Their sommelier here is also professional and recommended us two bottles of wine that both went well with our meal.🥂Salad, Cucumber in Mayonnaise sauce and Ebi TartareSome refreshing app

Some refreshing appetizers to start off the meal.

🥂Fresh Kobako Crab
As a crab lover, this seasonal kobako crab brings a unique and delicate sweet flavour.

🥂Pacific Geoduck
With a lovely Christmas tree design on the plate, the geoduck is sweet and briny with a very special shrimp cracker in rose flavour to pair with it.

🥂Scotland Razor Clam
It was cooked just right and ketchup paired surprisingly nice with it.

🥂South African Abalone with white radish
The abalone was really tender and already sliced to dices. Liked the soup here that’s very clear and could instantly warm our stomach.

🥂Foie Gras with Italian Balsamic Vinegar
I’ve never had a palm-size foie gras before and it was really creamy in texture and not overly greasy.

🥂Lobster in Lobster Paste Creamy Sauce
The lobster itself was huge and after adding lobster paste, it’s really flavourful and buttery.

🥂Thick Cut Kumamoto Wagyu Top Blade Steak
Could tell it’s a really good steak from its marbling and turned out it’s really tender and flavourful. We asked for medium and it was cooked just right. I’d say it’s the best of the night.

🥂Japanese Pickles Fried Rice
With a runny texture fried egg on top, it’s a perfect fried rice to wrap up this satisfying teppanyaki dinner.

🥂Raindrop Cake
As always, a dessert to finish up the meal.

Really enjoyed our night here with nice food, wine and unbeatable harbour view. Their latest promotion is also at a really good value. Go check it out!
門口位置裝修簡直係個騙局!門面似高質日本餐廳,但一轉灣入丁去就變左一間開了燈既太子殘舊酒吧!夠晒伏!龍蝦係世界級既超級雪藏級別!帶子,7x9同級,仲要係未溶晒雪+無味!前菜,好似雪左好多日既無味食物沙律,是但搵d沙律汁撈埋菜就係鵝肝,好似叫最正常吧,但都唔係好食炒飯,食左兩啖就想立刻埋單!所謂和牛燒!食完會肚痛😩😩😩😩😩索價成$1000一個午餐,比d咁既野人食!?真係沒有最過份,只有超級過份!!!

龍蝦係世界級既超級雪藏級別!
帶子,7x9同級,仲要係未溶晒雪+無味!
前菜,好似雪左好多日既無味食物
沙律,是但搵d沙律汁撈埋菜就係
鵝肝,好似叫最正常吧,但都唔係好食
炒飯,食左兩啖就想立刻埋單!
所謂和牛燒!食完會肚痛😩😩😩😩😩
2023-12-26