2024-06-04 300 瀏覽
今日有人買外賣比我食,原來呢間茶餐廳我有一段時間都成日過嚟食早餐,今日竟然有人同我講話發現有一間餐廳啲食物唔錯,原來就係講緊呢度🤣🤣🤣🤣🤣——————我記得嗰陣時多數都係食早餐,真係未食過其他嘢,原來係有咁多嘢食🤣🤣———————-🐷豬手米線🍜:豬手夠腍、米線口感剛剛好☺️🐟魚腩粥🥣:魚腩夠新鮮,粥又夠綿😋🐠蜆介鯪魚球:好味彈牙😋🦐炸雲吞:係呢個有D梘水味,呢個麻麻地😅🌱腐乳通菜:充足的腐乳,好味道😋———————-食物中規中矩,中環區都算平靚正其實開心簡單就在你身邊❤️⋯⋯😋食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶—————
——————

———————-
🐷豬手米線🍜:
豬手夠腍、米線口感剛剛好☺️

🐟魚腩粥🥣:
魚腩夠新鮮,粥又夠綿😋

🐠蜆介鯪魚球:
好味彈牙😋
🦐炸雲吞:
係呢個有D梘水味,呢個麻麻地😅

🌱腐乳通菜:
充足的腐乳,好味道😋

———————-
食物中規中矩,中環區都算平靚正
其實開心簡單就在你身邊❤️⋯⋯😋
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶
—————
外賣自取
2024-04-16 379 瀏覽
中上環早餐系列~今日呢就帶大家位於租庇利街嘅至尊粥麵 五龍粥麵茶餐廳,聽講佢原本喺灣仔搬過嚟。而且亦有好多款美食,不過我哋都係講返早餐啦。一入舖頭樓面光猛位置都算多,亦有電視機我新聞台,伙記醒目一叫即有反應,美好的開始。今日我叫咗佢個五香肉丁麵跟炒蛋多士配熱奶茶,就$42。今時今日中上環嚟講,算係公道價錢正常定位。炒蛋發開煎起一餅過,五香肉丁味道濃小辣吊味就啱啱好,公仔麵都係嗰啲啦,多士已經幫你搽埋牛油~都係脆嘅合格。熱奶茶茶味較濃買嘅份量比較少,但入口仍算香滑,我個人就喜歡多奶一點。整體不過不失,其實一般早餐都冇乜特別好講,大家都係睇相吧啦,拜拜
中上環早餐系列~

這是我第二次光顧了,本來隨意吃一個簡單午餐,都沒啥好寫的。就是因為上回到這兒進餐,同事點了雞翼辣麵+奶茶,大冷天,吃罷麵後,奶茶很快就涼了。她喝了兩口,就請店中大叔幫忙加點熱水。誰知大叔竟主動提議用微波爐為她加熱,這貼心服務哪一間茶餐廳會提供?其實我對這一碗粥十分滿意,滾燙的吃到尾,皮蛋、咸瘦肉絲都相當標準,粥底綿密,吃到尾都不會生水,份外稱心。只是汲取上回的經驗,吃得太多會撐,我早就準備了餐盒,先留起半隻粽子才用餐。不會吃撐之餘,又不會浪費食物。粽子也是無可挑剔,綠豆、肥肉、咸蛋黃,一應俱全,糯米軟硬適中,咸香咸香的,要投訴的,就是上桌的那碗醬油真箇太多,只用了一點點,我覺得會造成浪費。今次半途來了一個獨個兒遊香港的四川小女孩搭檯,她聽不懂廣東話,正有點懵,欲來了另一位會普通話的大叔跟她落單。相信店中大叔都有默契,互補虛位。眼見店面雖然忙,但大叔們都會給你一個眼神或回應一下人客,待會才給你抹檯,稍等再為你落單之類。感覺你不會被忽視,得手自會有人來為你服務。至於坐位方面,以茶餐廳來說,縱使是搭檯,尚算坐得舒服,因為是比較寬的長方檯,沒中環其他茶記的逼夾,亦有足夠空間放食物。
皮蛋瘦肉粥+咸肉粽餐
題外話/補充資料: 我見到牆上餐牌有單餸麵加飲品餐,只是$42,改天或會試一試冬菰麵,看看品質如何。 我是玻璃肚,吃過兩次,都沒不良反應,證明這店是可以繼續光顧的。
2024-01-29
皮蛋瘦肉粥+咸肉粽餐
  • 皮蛋瘦肉粥、咸肉粽
見佢係本地嘅小店,時不時都會去支持一下,點知服務越來就越差!今次仲可以差成咁,真係大開眼界!叫咗碟頭飯,有個女侍應見到話啲餸咁多,竟然攞隻碗仔出嚟分走啲,跟住講咗句"喂我哋食唔好嘥"。另一個男侍應上菜嘅時候我當面問佢,碟嘢得飯咁濟,佢竟然話啲餸側埋一邊姐我哋叫咗兩碟,拼埋一齊真係不能再明顯囉!嬲到極速食完冇影相,真係冇下次!!!!成日話香港餐廳無生意,呢種咁嘅服務,真係好難幫襯得落。唔怪之得啲人返晒上深圳啦,平又平過你,又唔會當啲客係7頭!

食過甘多乾炒牛河,這間店的出品刷新我的認知下限,很隨意的火候、很隨意的炒、很一般的牛肉同河粉、很一般的味道。仲要68。見到源源不斷的客流,真系唔明白。希望可以認真D。
2022-12-15 1209 瀏覽
香港其實幾難搵到一間好食嘅粥店,成日食到一係就唔夠棉,一係就唔夠。難得搵到一間兩樣嘢都符合到我要求,所以想食粥我都會去食。一般我都會點響螺片滑雞粥,貪佢個響螺片爽口,雞味滲咗落去又棉又滑嘅粥之後好好味。不過間唔中,都會有機會失手,例如試過響螺片比較腥,或者雞塊唔夠入味,不過都係間唔中會發生嘅事,所以呢間茶餐廳仍然係我食雞粥嘅首選。我之前都有試過呢間嘅麵,基本上都彈牙同埋味道唔錯,不過因為雞粥係我嘅至愛,所以基本上我都係食雞粥為主。至於服務態度,茶餐廳就冇要求啦,澳牛都係咁食啦🤣🤣

至於服務態度,茶餐廳就冇要求啦,澳牛都係咁食啦🤣🤣

2020-07-03 3108 瀏覽
今日請了一天假期出外走走,路經中上環,就先搵個地方食個早餐。原來這家餐廳和大廚都很有名。粥麵茶餐廳最好既地方就係,有粥品做早餐,又有西式早餐。點了免治牛肉粥加鮮蝦腸$42。西煎雙蛋加火腿通粉配凍奶茶$39。新鮮出爐靚蝦腸熱辣辣,可惜蝦就有點細,不過腸粉都夠滑,配甜醬油很好吃。免治牛肉粥就夠大碗,入口夠棉,牛肉跟一般碎牛粥的有點不一樣,不過都很好吃。西煎雙蛋就做得很好雙蛋夠飽滿。火腿跟通粉就麻麻地。

粥麵茶餐廳最好既地方就係,有粥品做早餐,又有西式早餐。

西煎雙蛋就做得很好雙蛋夠飽滿。火腿跟通粉就麻麻地。

2020-07-03
$41 (早餐)
2020-03-25 1718 瀏覽
夜晚7點到,只有樓面收銀有罩,突然洗碗姐冇罩出來走暈全場放餐具,更住看電視。和樓面講….她又愛理不理,”多舊魚”亦寫再臉上。後來我親自同佢講至有效。食飯半路兩個廚房佬走出來冇罩看cc tvb 又互噴口水。原來睇無線嘅防疫意識都係咁上下。永別了。
永別了。
2020-03-24
  • 口水雞疫
2020-01-18 1316 瀏覽
每個週末都會在上環這一帶吃早餐,連鎖的X華和Y興,吃了多遍,Honey説不如今天試下另一間,就到了五龍。早餐有茶餐廳式和粥品式,我們各選其一。煎蛋沙爹牛肉麵+奶茶=$36可能是粥粉麵鋪的關係?即食麵湯底有蝦味?奶茶,茶和奶都不濃,淡淡稀稀的,不好喝。艇仔粥+叉燒腸粉=$42艇仔粥材料多,但吃了1/4,粥底就開始「岀水」;整碗粥都算大碗,所以食完「一肚水」。腸粉正常,也滑的。吃畢,Honey的結語是:下次還是去X華和Y興吃早餐吧。

早餐有茶餐廳式和粥品式,我們各選其一。

煎蛋沙爹牛肉麵+奶茶=$36
可能是粥粉麵鋪的關係?即食麵湯底有蝦味?
奶茶,茶和奶都不濃,淡淡稀稀的,不好喝。

艇仔粥+叉燒腸粉=$42
腸粉正常,也滑的。

吃畢,Honey的結語是:
下次還是去X華和Y興吃早餐吧。
2020-01-18
$78 (早餐)
2019-09-04 1237 瀏覽
係中環撞正食飯時間,以為間間餐廳都要排大隊,就隨便入一間,估吾到咁岩有空位,真係好好彩。餐牌選擇超多,飯都有20幾種,仲有湯麵,價錢吾太貴適中,叫左一碟西式炒飯,餐廳忙得來都上餐上得幾快,碟飯好有鑊氣,好夠熱,西炒飯既特色係茄汁,但呢間既茄汁吾會太重味,仲有新鮮蕃茄,配腸仔粒同火腿粒,仲有蝦仔添,吾錯,其他都值得試下!
2019-09-03
2019-08-27 829 瀏覽
見佢鋪面好似講到係粥品專家,今日就打算試下佢既粥品早餐。佢早餐既粥品選擇唔算多,我見佢散叫就多好多特色既款。要左個牛肉粥同魚片腸粉。對個魚片腸粉有啲期待。不過魚片腸既腸粉皮勁厚,入面包住塊好薄既鯇魚片,絕對唔係皮薄餡靚。我明42蚊中環黎講唔貴,不過個腸粉我會寧願細份啲,但係做得高質啲。粥都無太大驚喜,不過不失。牛肉份量算足料,不過我略嫌個粥唔夠綿身,少少飯水分離。整體黎講,只係好正常既茶餐廳一間。
見佢鋪面好似講到係粥品專家,今日就打算試下佢既粥品早餐。

佢早餐既粥品選擇唔算多,我見佢散叫就多好多特色既款。
要左個牛肉粥同魚片腸粉。對個魚片腸粉有啲期待。

魚片腸

粥都無太大驚喜,不過不失。
牛肉份量算足料,不過我略嫌個粥唔夠綿身,少少飯水分離。
牛肉粥

整體黎講,只係好正常既茶餐廳一間。
2019-08-26
5 分鐘 (外賣自取)
$42 (早餐)
五龍粥麵茶餐廳之前久唔久都會幫襯,佢地的炒粉麵夠鑊氣,常餐夠大份。今日同太太食lunch貪得意試個酸辣水餃米線,一上檯我地見到有兩片檸檬即刻笑左,仲忍唔住要share比 friend。碗酸辣水餃米線d水餃幾大粒,幾好味,但係個湯又唔酸又唔辣,d咸菜都係好淡,清清地想試新野都可以一試既,想食好味野都係叫返炒粉麵好d!

酸辣水餃米線
2019-02-14
  • 炒粉麵
2019-02-10 700 瀏覽
如果去離島行⛰️之前,都會食個早餐先,每次都會去翠華茶餐廳,原來對面街有間五龍餐廳,眼大睇過龍,今日先見到有呢間餐廳😂😂甘就更係入去試下,地方寛闊,坐得幾舒服😌☺️☺️早餐—-五香肉丁箭蛋公仔麵➕凍奶茶早餐—-五香肉丁餐肉米粉➕熱🍋茶五香肉丁係正常罐頭既肉丁——無問題😂煎蛋————————————-半生熟👌餐肉係正常罐頭午餐肉😂-——煎得都👌食物又夠熱👍————————————————————-凍奶茶——-朋友話奶茶麻麻地😅熱🍋茶——-茶有苦澀,又或者係🍋吳靚😨————————————————————食物整體都👌服務都無問題👌
甘就更係入去試下,地方寛闊,坐得幾舒服😌☺️☺️
早餐—-五香肉丁箭蛋公仔麵➕凍奶茶
早餐—-五香肉丁餐肉米粉➕熱🍋茶
五香肉丁係正常罐頭既肉丁——無問題😂
煎蛋————————————-半生熟👌
餐肉係正常罐頭午餐肉😂-——煎得都👌
食物又夠熱👍
————————————————————-
凍奶茶——-朋友話奶茶麻麻地😅
熱🍋茶——-茶有苦澀,又或者係🍋吳靚😨
————————————————————
食物整體都👌
服務都無問題👌
2019-02-02 465 瀏覽
食物其實冇咩好講,無咩期望,純粹就腳去醫肚。在星期六早上9點幾,因為在就近做野,冇所謂啦,落單上餐都是茶餐廳風格。收錢態度極差,找錢時掟個兩蚊銀,唔講多謝,我覺得冇所謂,但找錢駛唔駛好似求你甘?
食物其實冇咩好講,無咩期望,純粹就腳去醫肚。
2019-02-02
2018-04-17 1477 瀏覽
貪方便係恆生總行隔離,平日晚上放工六點幾都冇乜人,快食呢間舊式茶記。伙計態度就梗係懶懶散散咁啦!預左既~ 紫菜斑片湯飯:有佟瓜粒,斑片夠多,唔滑,甚至「鞋」,幸好冇咩骨,份量都正常紫菜豬瞤 noodles 豬瞤看似「起沙」,剛剛熟,沒有血水,都有六塊。 有幾條極幼、極細條既菜心,紫菜沒有任何味Noodle 沒有梘水味,份量夠唔係因為個位置好,都唔會來五龍,係中環呢個價錢,行上d 仲有好多選擇,對食物冇要求既朋友就可以食下既~

伙計態度就梗係懶懶散散咁啦!預左既~

紫菜豬瞤 noodles

,紫菜沒有任何味

Noodle 沒有梘水味,份量夠

2018-04-16