2024-10-27 612 瀏覽
一班人聚會飲茶,有人說荃灣五龍薈食物不錯,心思思想去剛好住荃灣友人約食飯,便相約於五龍薈🫖☕️首先是,位置較偏,遠離市中心不好找,幸好朋友早到,開了茶位,並叫了幾樣食物,我到了再多叫幾樣点心其次,看店門面頗有氣勢,但現場環境嘈雜,侍者多帶有鄉音,服務態度一般,與想象完全兩回事正價較貴,下午茶有七折下午茶時段,特多人排隊等位點心選擇頗多頗清新的一道菜,鮮准山爽口但帶点酸,百合鲜甜惜太少。乳鴿皮炸得不夠均勻,有些地方焦黑,有些沒炸到,不皮脆肉嫩,不juicy上桌夠熱,味道正常腸粉粒蝦好大隻,但無乜味吃不到薑汁味,味道還可以薄餅上桌不夠熱,口感像超市售的薄餅。裏面很小的一塊不知是否魚肚?雞肉大件但不太新鮮。完全吃不出有蛋味,像吃普通布甸總結:這裡地方偏遠,環境一般,可能因為人多,點心上桌不是全部都是熱的,個人對食物基本要求是,價格與食物質素必須相等,個人認為這酒樓CP值不高。
一班人聚會飲茶,有人說荃灣五龍薈食物不錯,心思思想去
剛好住荃灣友人約食飯,便相約於五龍薈🫖☕️

正價較貴,下午茶有七折

下午茶時段,特多人排隊等位

點心選擇頗多
鮮准山貓耳朵炒百合(小碟)

頗清新的一道菜,鮮准山爽口但帶点酸,百合鲜甜惜太少。

燒乳鴿(隻)

鮮蝦菜苗餃(大)

上桌夠熱,味道正常

原隻鮮蝦腸粉(特)

腸粉粒蝦好大隻,但無乜味
薑汁雞包仔(中)

吃不到薑汁味,味道還可以
家鄉煎薄餅(大)

薄餅上桌不夠熱,口感像超市售的薄餅。
腐皮四寶滑雞扎(特)

裏面很小的一塊不知是否魚肚?雞肉大件但不太新鮮。
法式焦糖蛋(小)

完全吃不出有蛋味,像吃普通布甸

2024-10-27
2024-10-23 499 瀏覽
鄰住買購買特價片皮鴨,第一次在此酒樓吃晚餐,先看評論,多數負面,彈多過讚,心裏覺得不安,因為已經購買片皮鴨套餐,所以硬著頭皮去酒樓,去到酒樓門口,門口帶位服務员朱小姐態度慇懃,酒樓環境不錯,坐位幾舒服片皮鴨大件夾抵食,食物一般,招待評價不過不失,例如:在眼前看到鄰近幾枱,客人一舉手,帶位服務员看到即時回應等等
片皮鴨大件夾抵食,食物一般,
招待評價不過不失,
例如:
在眼前看到鄰近幾枱,
客人一舉手,帶位服務员看到即時回應等等
2024-10-15 481 瀏覽
酒樓唔算大,目測都唔缺人,但係唔知點解啲服務員永遠睇唔到你舉手,同埋都成日落錯單,我哋正價時段去,今日仲要平日,唔算太多人,但係見到我哋同隔籬枱都有落錯單嘅情況。
星期二朝早同媽媽去飲茶,10:50am 落單,總共點咗4 碟點心,其中3 碟11:10am到咗,10分鐘唔洗就食完。另外仲有一碟腐皮卷等到11:53am 先到,足足等左1hr03mins, 如果趕時間,又或者好肚餓就唔好叫啦,真係有排等!我喺10:43am期間都有叫個男職員幫我跟一跟,我話等咗成個鐘了!但係佢回覆嘅係,都未夠一個鐘!唔通要等一個鐘係正常嘅?
2024-06-18
15 分鐘 (堂食)
$70 (早餐)
  • 腸粉,咸水角,煎堆
2024-04-21 1215 瀏覽
第一次去食,遇上被不禮貌對待,和早幾個食評一樣,有幾位阿姐態度極之惡劣,對客人的要求亦十問九唔應,其實酒樓唔算缺人,真係唔知點解啲阿姐服務態度咁差,貼錢買難受,幫襯前請三思!

2024-03-16 1240 瀏覽
去飲下午茶 張紙上面淨係寫住點心特價價錢 唔知點心以外有咩係特價 咁去問侍應 個個講嘅嘢都唔同 一個求其答完行開咗仲一副唔想答你嘅嘴臉 一個啲答案唔知/唔肯定 問左三個三個答案有啲唔同 態度極差冇下次
咁去問侍應 個個講嘅嘢都唔同 一個求其答完行開咗
態度極差冇下次

2024-01-21 1747 瀏覽
星期六與家人去這間酒樓飲茶,叫了一個點心一直未到,因為其他食物都已經吃完了,怕是酒樓漏了落單,所以問一位穿黑色西裝的女部長,想了解一下是否漏單,點知女部長看也不看枱號及單據,甚至頭也無抬,也眼也不看下個客,掂行掂過,背對着張枱D客,敷衍說了兩個字:就到。如此服務態度,不要再說為什麼香港人不留港消費,香港飲食業就係比這些敗類搞死的了。但是看見有不少客人對這間酒樓的評價都是服務態度好差,對比上述這個部長的情況,只是敷衍,本人遭遇相對也是較幸運的了。
2024-01-20
2023-11-12 2006 瀏覽
我婆婆成日話五龍薈點心好好食, 不過有位著件卹衫, 唔知佢係咪部長, 成日大聲叫好似大排檔, 成日都會畀佢嚇親, 上一次已經投訴過, 不過冇人理會, 都唔明五龍薈啲高層同老闆仲要請啲咁嘅員工
2023-11-11 1992 瀏覽
揾地方聚餐,睇下平台,見食平真係彈多過贊,不過荃灣主要酒樓都試過幾次,昨晚就約在這間試試。來到唔洗等位,除包廳房外,散客只有四分一,都有點驚會中伏。叫了全包十二位三千多試試,第一道焼乳豬,有點驚喜,皮脆肉嫩,味道非常好,正!其他出品都很好,份量足夠,大廚有點料到,可惜冇拍相。服務也算到位。所以今早原班人早茶,星期六10點前有早市優惠。點心水準在中上,環境舒服,枱也唔會太迫。人均消費95元,性價比算好,又多一個聚腳點。
2023-11-11
$95 (早餐)
2023-09-24 1594 瀏覽
一家人來食飯預定了一隻烤鴨片皮鴨點知超肥份量極少求其切幾片就算跟服務員反映服務員態度非常差完全無禮貌埋單亦計錯數最後搞咗好耐先肯退番多收的錢總括來說畀錢買難受一定唔會再來
一家人來食飯

總括來說
畀錢買難受
一定唔會再來

2023-09-23 1170 瀏覽
一家人去食飯,坐兩圍枱,禮貌叫職員幫忙影多張相,有個戴眼鏡著白色恤衫男職員態度極差講岩岩咪影左?又影?之後藐嘴藐視望住我地。咁既服務態度真係搵鬼去食。 食餐飯開開心心影張相都要受氣
食餐飯開開心心影張相都要受氣
2023-08-10 1403 瀏覽
小朋友去完室內遊樂場玩耍,之後總共十多人一起吃晚飯,有大有小朋友,打算酒樓坐得舒適點。第一次食呢間酒樓,食物質素差,海參似未處理好,蝦冇蝦味,鴨好厚肥膏,沒有下次。
2023-07-27
黎左飲第幾次茶,啲點心係ok嘅,星期六黎講,唔算特別貴,可以接受。環境都幾好,張枱夠大,可以放好多點心。服務嘅嘢,香港地唔好要求咁多。不過,佢上菜嘅速度就真係嚇死人… 每次飲餐茶都要兩個鐘,第一個點心你預大約坐低40-45 分鐘就會見到,我通常一坐低就落單。如果點炸物,麻煩一個鐘起跳。漏單嘅嘢,當然唔會認啦,連部長都只會答你,炸嘢係耐啲…. 最終我碟煎堆等左個半鐘有時間黎hea下係幾好嘅,冇時間可能搵第二間好啲….

有時間黎hea下係幾好嘅,冇時間可能搵第二間好啲….
腸粉
煎堆
腸粉
2023-02-18 2555 瀏覽
酒樓地方環境非常好,都算寧靜,可以一班朋友傾談下,食物都算可以。但是,食到中場,我們想在叫食物就出來。有位部長幫我下單,我就叫左食物問部長是什麼,部長回答好多會叫但食左未死,之後部長又講你都叫左,等出來看。出來大家食都覺得沒有問題,部長又來講你食左都未死。我都覺得部長態度欠缺非常。
2023-02-04 1984 瀏覽
一大班朋友好耐冇見,約咗嚟呢間酒樓飲茶,我哋book咗張大枱可以坐到14個人,都唔算非常迫,真係犀利!點咗好多點心,由於太肚餓掛住食,只係影到蘿蔔糕係完整的,其他好快俾人夾晒😂😂😂上菜都算快!不過環境比較嘈,傾偈要大聲啲先聽到😂
上菜都算快!
不過環境比較嘈,傾偈要大聲啲先聽到😂