2025-07-16
亞參雞飯 (又一城) 夏日炎炎,最好就係行商場,支持香港經濟呀嘛,呢一晚係星期日,又一城又比我想像中多人喎!行街行到餓,求其篤入一間平平地嘅連鎖星馬菜,明碼實價唔使收加一,就決定係你啦!🫵🏻🐷 亞參豬手飯($76)豬手煮得好腍,柔軟易咬,而且好入味👍🏻豬皮冇毛,油脂甘香👍🏻份量多,白飯粒粒分明,輕鬆送得曬成兜飯🍵 新加坡肉骨茶配白飯($83)一上枱就聞到濃烈嘅胡椒味,似胡椒豬肚湯多啲,我本來諗係會有當歸味,完全冇,但味道其實係好味,食完覺得手腳都暖和咗配料方面有幾舊一字骨,同埋幾嚿豆卜,此外就乜都冇喇🥬 馬拉盞通菜($28)平平地叫個菜食,冇乜馬拉盞味普普通通,唔難食,亦都唔係十分好味🍞 小食雙拼,馬來斑蘭咖央多士+特色秘製炸魚餅($39)馬來斑蘭咖央多士係mvp🥇烘到底面都香脆嘅多士,隔住牛油同埋咖央醬,一啖咬落去真係不得了,又香濃又有豐富嘅口感,脆脆嘅麵包同埋軟滑嘅牛油配合得相當出色,咖央醬亦都起到畫龍點睛嘅作用,食到人有一種幸福嘅感覺🤤💞至於魚餅香茅味濃,唔會炸到油淋淋,合格嘅水準☕ 斑蘭咖啡($10)所有飲品除咗椰青跟餐都係加十蚊,試咗班蘭咖啡,一熱一凍熱飲香甜,凍飲咖啡味嘅苦
亞參豬手飯
🐷 亞參豬手飯($76)
豬手煮得好腍,柔軟易咬,而且好入味👍🏻
豬皮冇毛,油脂甘香👍🏻
份量多,白飯粒粒分明,輕鬆送得曬成兜飯
新加坡肉骨茶配白飯
🍵 新加坡肉骨茶配白飯($83)
配料方面有幾舊一字骨,同埋幾嚿豆卜,此外就乜都冇喇
馬拉盞通菜
🥬 馬拉盞通菜($28)
平平地叫個菜食,冇乜馬拉盞味
普普通通,唔難食,亦都唔係十分好味
馬來班蘭咖央多士
🍞 小食雙拼,馬來斑蘭咖央多士+特色秘製炸魚餅($39)
馬來斑蘭咖央多士係mvp🥇
至於魚餅香茅味濃,唔會炸到油淋淋,合格嘅水準
班蘭咖啡
☕ 斑蘭咖啡($10)
所有飲品除咗椰青跟餐都係加十蚊,試咗班蘭咖啡,一熱一凍
熱飲香甜,凍飲咖啡味嘅苦澀味比較突出,同時班蘭嘅味道都比熱飲突出,我自己就鍾意凍飲喇
樓面姐姐服務不錯,餐廳係要掃qr code落單,唔知點解兩部手機都掃唔到,樓面姐姐都好樂意幫我哋手動落單