2020-07-06 552 瀏覽
行過食街又忍唔住買碗豆腐花亞玉豆腐花 好香滑,好香的黃豆味,加了少少糖漿,黃糖分開上,所以可以調到自己的甜度,又平又好食,抵!糯米糍皮好薄和煙韌,入面有芝麻、花生,雖然偏甜但好好食,同真係好多餡料超足料!配杯茶食就very gd
行過食街又忍唔住買碗豆腐花

亞玉豆腐花

糯米糍
2019-11-07 787 瀏覽
食過幾次,覺得食物係okay,但呀姐經常性有意無意找數錢,頭一兩次都算 ,但後尾發覺佢係有心同佢講番佢就會即刻比番你,所以建議大家幫襯時要小心留意!雖然十蚊廿蚊唔係大數目但咁樣嘅經營模式同呃錢冇乜分別。
食過幾次,覺得食物係okay,
但呀姐經常性有意無意找數錢,
頭一兩次都算 ,但後尾發覺佢係有心
同佢講番佢就會即刻比番你,
所以建議大家幫襯時要小心留意!

雖然十蚊廿蚊唔係大數目
但咁樣嘅經營模式同呃錢冇乜分別。
2019-11-07
外賣自取
2019-09-27 505 瀏覽
It is really worth a try of the less sweet black soy bean milk! I know sweet tofu pudding is more famous here but black soy bean milk is so thick and complex in flavour!The soy flavour is enriched and flavourful. You may choose no sugar, less sugar or normal sweetness. The most impressive point is the amount of soy bean it used, it is very thick!

2019-09-27 622 瀏覽
放工同男朋友到元朗食飯 未夠鐘但又口痕食碗豆腐花就啱晒喇以為差不多食飯時間會無乜人啦 但原來都好多人同筆者一樣haha雖然主打豆腐花 但都有好多其他甜點✨芝麻糊豆腐花 $12筆者好鍾意食芝麻糊 加埋落豆腐花到一流豆腐花無額外加糖 所以就算溝埋芝麻糊都唔會好甜芝麻糊好香 但就嫌有少少稀豆腐花都滑嘅 但就食唔到有無豆味 因為有都比芝麻味遮晒嚕😛✨有豆砵仔糕 $3砵仔糕係筆者細個最鍾意食嘅小食到而家人大咗 好想搵返細個食到嘅味道所以見親砵仔糕都會買嚟試下$12蚊有5個都幾抵 豆都幾多 唔會太甜不過有啲削 亦都唔係筆者追求嗰個砵仔味🙈✨客家糍粑 $15/3粒呢個真係推介大家試下 真係名符其實嘅皮薄餡靚呢個係今日最甜嘅一樣野 但都唔會話好甜✨黑豆豆漿 $12佢可以揀少甜同無糖 但無糖太好買已經無晒嚕但其實少甜都真係都ok 飲到淡淡嘅黑豆香氣傳統嘅豆腐花店已經買少見少 好值得大家支持下呢😉
放工同男朋友到元朗食飯 未夠鐘但又口痕

但其實少甜都真係都ok 飲到淡淡嘅黑豆香氣

傳統嘅豆腐花店已經買少見少 好值得大家支持下呢😉
黑豆豆漿
2019-09-26 287 瀏覽
元朗食肆多,食完晚飯行左去恆香餅家果頭,發現到間豆腐花店,於是叫左碗熱的豆腐花($9),糖水糖粉可以自己自由加,豆腐花都有冷有熱,冷熱同價,豆腐係滑的,沒有任何渣滓係豆腐花入面,有豆腐花的香,加埋糖粉,少少SWEET,係一個不太令人太飽肚的飯後甜品,企係度食左一陣,見其他客人都係主要叫豆腐花食,而且係熟客仔。佢仲有其他小食,例如砵仔糕,糍粑,涼粉,豆漿等,價錢都不貴,可以企係度食或者外賣拎走,如果不是食左晚飯好飽,都會試下其他食物。
元朗食肆多,食完晚飯行左去恆香餅家果頭,
發現到間豆腐花店,
於是叫左碗熱的豆腐花($9),
糖水糖粉可以自己自由加,
豆腐花都有冷有熱,冷熱同價,
豆腐係滑的,沒有任何渣滓係豆腐花入面,
有豆腐花的香,加埋糖粉,少少SWEET,
係一個不太令人太飽肚的飯後甜品,
企係度食左一陣,
見其他客人都係主要叫豆腐花食,
而且係熟客仔。
佢仲有其他小食,
例如砵仔糕,糍粑,涼粉,豆漿等,
價錢都不貴,
可以企係度食或者外賣拎走,
如果不是食左晚飯好飽,
都會試下其他食物。
2019-09-22
2019-09-22 198 瀏覽
今日天氣好熱,行過又新街呢條小食街直頭熱到我出油。見咁耐冇食過豆腐花,於是行埋去本返碗先。阿姐姐同我講話熱豆花滑好多,但我同佢講天氣太熱啦,我要凍豆腐花,冬天先嚟食熱嘅。😂講返個豆腐花先,因為雪過,所以會硬身小小,不過都係滑嘅,最重要係食完真係透心涼,暑氣全消。加埋佢個薑汁,真為好正,因為佢個薑汁唔會好辣。另外我見佢砵仔糕岩岩出爐,所以要左個紅豆,自從中學畢業後就冇再食過砵仔糕啦,童年回憶嚟。熱辣辣,軟得嚟黏黏地,唔太甜,正。臨走再嗌埋杯椰汁紅豆西米露涼粉冰,雙重消暑。

臨走再嗌埋杯椰汁紅豆西米露涼粉冰,雙重消暑。
2019-09-22
2019-09-11 145 瀏覽
今次經過亞玉終於都唔洗排隊啦😂-客家軟糍粑 ($15/3)次次去亞玉都要食既糍粑☺️個皮薄到呢!!入面真係好多餡 好好食! 貴為mochi之王 覺得呢度既糍粑真係算一算二 店員會好堅持分開袋袋 唔可以壓到佢 🤤-芝麻糊豆腐花 ($13)芝麻糊好香芝麻味🤤唔會太甜,係用真芝麻磨出來!就算怕肥都可以食呀😚 不過豆腐花好似都應該配返黃糖 而芝麻糊都應該就咁食或者配湯圓😂 一碗芝麻糊都係$16咋,大家快d去試下啦😍
今次經過亞玉終於都唔洗排隊啦😂
客家軟糍粑 ($15/3)
芝麻糊豆腐花 ($13)

一碗芝麻糊都係$16咋,大家快d去試下啦😍
2019-09-10 154 瀏覽
細個剛開業時,成日幫襯,仲可以堂食,後期出左名成日要排隊,我又要返工,就小左幫襯。今日同爸爸出街,一人食左一碗,買左三粒砵仔糕,企係度食完,自己分類放返碗同匙羹落桶仔,十分之方便,大家都好自律咁做,十分有趣。亞玉豆花非常之滑又香,其實想加芝麻糊,不過一陣仲要食飯就無叫。食完去左交通廣場樓下間寶達行,新開既分店,之前有特登去屯門買,或上網訂過,sales非常之熟悉每一樣食材,仲教你點整,不過我最後無買野,因為要去元朗廣場行街。

2019-09-09 104 瀏覽
依條食街好多野食 今日天氣好熱又焗 肚餓都唔想食野 見到豆腐花 就試下完 叫左個意米白果豆腐花 我無落糖水或黃糖 清清地 又有野咬下 意米白果整得好淋 有d 似意米白果羹再加凍豆腐花$12 性價比好高的一個小食~
依條食街好多野食
今日天氣好熱又焗 肚餓都唔想食野
見到豆腐花 就試下完

叫左個意米白果豆腐花
我無落糖水或黃糖
清清地 又有野咬下
意米白果整得好淋 有d 似意米白果羹再加凍豆腐花

$12 性價比好高的一個小食~

2019-09-09
  • 豆腐花
2019-09-09 104 瀏覽
阿玉豆腐花,位於又新街,落車行過就想食返碗豆腐花估唔到平日都有幾個人排係我前邊🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️唔使5分鐘就可以到我叫嘢食🙆🏼‍♀️🙋🏻‍♀️所以就叫咗碗🎈芝麻糊拼豆腐花( $12)白滑豆腐花,可以揀黑豆或者黃豆豆腐花,配芝麻味好香,細滑口感嘅芝麻糊,太極鴛鴦黑白配😋見到有🎈砵仔糕都想食 (+$2) 有兩種,一種有豆一種無豆於是就買咗每樣兩個返去同屋企人食🎈客家糍耙($15/3粒)三種口味夾埋嘅餡料!外層有咬口!芝麻,花生,黃豆粉😋豆漿有得揀無糖($12)於是買咗一支🎈黑豆漿😋香濃黑豆味真係無糖夏天消暑一流😊👍🏻
阿玉豆腐花,位於又新街,落車行過就想食返碗豆腐花

唔使5分鐘就可以到我叫嘢食🙆🏼‍♀️🙋🏻‍♀️

所以就叫咗碗🎈芝麻糊拼豆腐花( $12)

見到有🎈砵仔糕都想食 (+$2)
有兩種,一種有豆一種無豆
於是就買咗每樣兩個返去同屋企人食

🎈客家糍耙($15/3粒)
三種口味夾埋嘅餡料!外層有咬口!
芝麻,花生,黃豆粉😋

豆漿有得揀無糖($12)
於是買咗一支🎈黑豆漿😋香濃黑豆味真係無糖
夏天消暑一流😊👍🏻

2019-09-07 126 瀏覽
今日熱到一個點,同朋友行過亞玉,飲左杯新野,椰汁西米涼粉冰,呢杯好足料,涼粉都切到細細粒,一吸有哂咁多配料,冰涼透心,飲得多其他台式飲品,間唔中飲番傳統嘅飲品,正!砵仔糕煙韌,多豆,唔錯,凍豆腐花都好滑,而且又底,真係好味又底食!
2019-09-07
下午茶
2019-09-04 84 瀏覽
元朗又新街有一檔專係食豆腐花💐主要即場食(要企)🥺或是外賣今日走過去幫襯環保啲,所以企喺度食🤣🤣🤣其實除咗豆腐花仲有砵仔糕、豆漿、糯米糍買👍🏻都係手作仔,小店食品推介!其實本來都想食黑豆豆腐花,勁健康!不過最後都係叫咗芝麻糊豆腐花🤣因為要企喺度食初頭都好擔心會唔會食好耐!🤣出乎意料,豆腐花熱度啱啱好!唔凍唔熱!即刻可以食落口👍🏻不過最值得讚係芝麻糊好似冇加糖所以甜度適中豆腐花亦都好滑!不妨一試👌
元朗又新街
有一檔專係食豆腐花💐
主要即場食(要企)🥺
或是外賣

今日走過去幫襯
環保啲,所以企喺度食🤣🤣🤣
其實除咗豆腐花
仲有砵仔糕、豆漿、糯米糍買👍🏻
都係手作仔,小店食品推介!

其實本來都想食黑豆豆腐花,勁健康!
不過最後都係叫咗芝麻糊豆腐花🤣
因為要企喺度食
初頭都好擔心會唔會食好耐!🤣
出乎意料,豆腐花熱度啱啱好!
唔凍唔熱!即刻可以食落口👍🏻
不過最值得讚係芝麻糊好似冇加糖
所以甜度適中
豆腐花亦都好滑!
不妨一試👌
  • 芝麻糊豆腐花
2019-08-13 60 瀏覽
元朗不嬲出名多野食,不可不提係豆品,唔過10蚊已經有,買外賣既人都不斷排隊。豆漿仲有分黑豆,白豆,豆花仲有唔同配搭。豆花建議大家食熱既,真係會滑好多,但黑豆漿同白豆漿既味好似差不多。最令人驚喜既係涼粉西米紅豆飲,15蚊大大杯,仲要好足料,飲完係勁飽,同埋勁好飲的,比起幾十蚊一杯既街頭飲品,呢個都係物超所值。同埋不可不提既係客家糍粑,圍返5蚊一粒,但係超大粒同超多料,已經好似好耐都無見過,所以真係好令人回味😭個皮又滑真係好好味
豆漿仲有分黑豆,白豆,豆花仲有唔同配搭。

2019-08-04 59 瀏覽
Forgot to take photo for Bean Curd Custard, which is just HKD$9🤩! Ordered a bowl of cool bean curd custard while waiting for my drink in Share Tea. Tofu is very soft tofu with a clear sweet syrup infused. You may also add 'yellow sugar' on your own, depending on how sweet you want to have. It is really a satisfying dessert to end your day😉!Though many people lining up, the staff did her job so efficiently from accepting order to preparing food and doing payment.👍🏻👍🏻

2019-08-03
外賣自取
  • 豆腐花
2019-08-04 67 瀏覽
呢間豆腐花店經常見到大排長龍,特別係假期日子仲聽過有人特登過黎試。以前食過豆腐花,有豆香而且又滑,值得一試👍🏻豆腐花試過,今次見到佢新出椰汁西米紅豆冰,就試一試佢。點知椰汁。超。甜。加埋紅豆本身都已經好甜,所以成杯野飲得一個字,甜。完全飲品到唔到椰汁香,中伏!

豆腐花試過,今次見到佢新出椰汁西米紅豆冰,就試一試佢。
椰汁西米紅豆冰

2019-08-04
5 分鐘 (堂食)