2015-06-23 593 瀏覽
在荃灣的這一間新開的日本餐廳,平日經過的時候,總是坐滿客人,沒想到居然連旁邊的店舖也租了用來擴建。這一天晚上,忍不住要跟男朋友去嘗試一下。店面也算蠻大的,侍應也很有禮貌的因為人不多,所以叫我們坐四人桌比較寬敞。餐牌上的選擇也蠻多的,有晚飯套餐,也有魚生拼盤或是烏冬的。我叫的晚飯套餐有一個沙律,飲品,前菜跟主菜。沙律選了這個胡麻醬豆腐沙律,吃起來比我想像中還要好。冰凍的小粒豆腐配著青菜,作為洗刷口腔之用,再配上淡淡的胡麻醬,吃起來很開胃。因為想吃得比較健康,前菜特別選了關東煮。看到的時候還覺得湯那麼清,不會是用清水浸的吧?幸好不是,還有一點濃湯味,但味道是比較淡的,很入味的芋絲跟豆腐配搭著口感很好的蘿蔔,果然沒有令人失望。飲品是低糖綠茶,用來解油膩最好,而且不會太甜,也沒有很糖漿的假味,感覺不錯。主菜是牛肉烏冬,上的時候略嫌湯汁比較油膩,應該是因為牛肉的關係。牛肉很軟,不會是一般吃起來的平價肥牛,而且還有帶一點鮮味。烏冬也很彈牙,不會吃起來很軟的感覺,相對地質地比較爽,可是因為湯汁真的有點太油,所以我也禁不住要用關東煮的湯來過濾一下。男朋友點的是魚生拼盤搭烏冬,他的烏冬因為沒有肉的關係,
男朋友點的是魚生拼盤搭烏冬,他的烏冬因為沒有肉的關係,所以湯非常清,而且他也很喜歡。不會太咸的湯卻喝起來有一點濃味,配搭著魚生吃的話其實很適合。
魚生拼盤有生蝦﹑海膽﹑小貝枉﹑北寄貝,還有三文魚。款式算蠻多的,生蝦吃起來很新鮮,可是味兒有點像是泰國的生蝦料理,不知道是不是因為加上了檸檬的關係。我覺得托盤可以選擇用蘿蔔絲就好,因為檸檬的配搭有點把魚生的味道帶走,讓所有魚生吃起來都減掉了一點鮮味,可惜。
海膽入口即溶,沒有臭味,一放進口裡鮮味就撲鼻的感覺實在令人太滿足了,配搭著青瓜來吃,青瓜的鮮甜鮮開了海膽的濃味,超級棒!
小貝柱跟北寄貝吃起來也很鮮甜,但還是因為檸檬的關係,讓那種鮮味加上了酸酸的感覺,我本人來說不是太喜歡。

可是三文魚卻讓我很驚喜,因為我真的是三文魚達人,超級愛吃三文魚的說!這裡的三文魚吃起來有夠厚,油脂分佈蠻平均的,三文魚的油味加上那讓人飽肚的厚度,吃起來不會讓人失望喔。
總括而言,以這裡的質素而言,這樣的價錢實在很划算,難怪總是坐無虛席,有時間的話真的應該好好支持一下小店喔。
2015-06-21
2015-03-23 379 瀏覽
中午行到荃灣某個商場見到e間小店,第一樣見到門牌寫著29蚊套餐好吸引,本著一試心態都係廿幾三十蚊,又見D食客坐到出門口,差極有限,待應帶左我去另一間房仔,同個仔一齊叫左2個冬,一個餃子烏冬,一個肥牛烏冬,一試個湯底好好味,肥牛烏冬好好食,D肥牛又多!餃子烏冬又有4隻餃子,再加2杯凍麥茶.埋單58蚊.走前再加一張下次用的5蚊卷.
2015-03-11
2015-02-23 610 瀏覽
好少有嘅真心小店。吉列豬扒炸得啱啱好,炸皮厚度平均,肉汁亦夠,然後半點炸皮都冇甩出黎,真係做得一絲不苟。烏冬用蹈庭,湯底幾清,相當唔錯。質素同心機超過好多大店,而且非常抵食,Lunch一個吉列豬扒飯+麵豉湯只係38蚊! 店員態度亦好好,好有心機嘅小店,有時仲有現金劵送,真係平靚正~!
好少有嘅真心小店。

烏冬用蹈庭,湯底幾清,相當唔錯。

• 咖哩吉列豬扒飯
2014-09-02 517 瀏覽
同事飯局預訂左"享丼丼"食飯,估唔到小店都可以咁有驚喜,讚!初去到見到係一間小店jeh,點坐得落十幾人呀?原來別有洞天架,舖後面仲有一間VIP房! 此店以丼物為主打,不過因為同事相熟,所以同店長預訂左佢地拿手菜色。我地一坐低就有野食,正呀!需要預訂的赤貝。以前係其他地方食過,感覺唔好,之後一直沒再食。呢次見到是新鮮訂來的就試試,食左之後完全改觀了! ''新鮮''就是這麼一回事~一般小店食的質素好參差,時常吃到腥的苦的。呢間完全沒有這問題,無論係呢款還是板裝海膽,都一樣合格。好大件的赤蝦刺身,鮮味之餘感覺好抵食,因為好少見到有咁大隻,約7-8吋長喎雜錦刺身對我黎講又係一個挑戰,因為我係好怕腥的人,一般只吃三文魚、北寄貝等,甚少食其他款色。呢次食到既都真係幾唔錯,質素比一般放題都好。又係限定預訂款色。呢個真係唔講得少,我至愛之一既鵝肝! 大大件又香又juicy,超級滿足! 不過如果襯底既係小多士會好D。試左幾款炸物,有芝士三寶、薯絲炸蝦同薯片沙律。芝士三寶有炸春卷、炸芝士粒同芝士年糕,呢三款和一般的分別不大。不過薯絲炸蝦同薯片沙律就幾有新意,出面好少試到喎! 我特別鍾意薯絲炸蝦,脆口香口!

赤貝刺身
照燒牛柳,肉質唔韌,不過可能放鹽多左少少,咸左DD,不過整體上合格

食到尾,個餐本來仲有烏冬、照燒小丸子同燒魷魚鬚,不過真係好豐富,食到牛柳之後就見飽,唯有睇人地食,所以我就唔comment喇~

總之呢餐真係意料之外,無諗過舖仔細細可以有咁既水準,一定會番尋味~

2014-09-01
赤貝刺身
2014-08-07 345 瀏覽
三個人一齊去食最平既餐,有4件加州卷,3隻餃子,一碗拉麵。加州卷唔太夠凍,但係都幾足料,餃子比較油,但係炸得幾脆,熱辣辣幾好食。碗拉麵D湯幾咸,得4分1條小堂菜好少,D拉麵反而幾多下,食完都幾飽,不過就偏num,冇乜咬口。杯凍綠茶話就話低糖但係都好甜,不過就中和左D麵湯既咸味,幾細杯。
前日(29-6-2014 Sun)同女友人WK聊o左成個晏晝,冇理由到夜晚唔理佢,唔同佢食飯,於是同埋男友,三個一齊搵o野食.諗唔到去邊o度食,男友話我o地食過,o係荃豐o個邊o個間日本o野.啊,呢間.WK又冇異議,就呢間啦.我o地o黎到o岩o岩爆滿,男友問老闆要等幾耐?佢答10分鐘左右.我提男友問有冇飛?佢就去問,然後留低電話俾老闆娘,有位call我o地.OK,我o地行吓,返轉頭時見多人等位,冇耐,老闆娘拎起手機打電話,應該係打俾我男友喇.男友手機響喇,冇錯,係有位.我o地坐低後,老闆同我o地講呢晚冇壽司.啊.男友要$38.00o既G餐,有加州卷(半條),和風炸餃子同稻庭湯烏冬.我要$45.00o既J餐,同樣有加州卷(半條)同稻庭湯烏冬,但和風炸餃子變o左薯絲蝦沙律.WK被男友推介,要o左$58.00o既蒲燒鰻魚丼.所有餐都送熱玄米茶或凍低糖綠茶,我o地三個都要晒凍低糖綠茶.Order完就研究小食,決定要埋$18.00o既七味雞件,$15.00o既鱆魚小丸子(3粒)同$22.00o既芝士春卷(5條).冇耐,三杯凍低糖綠茶到o黎,同上次一樣,都係用透明膠杯裝住,味道一樣咁好飲. 之後

冇耐,三杯凍低糖綠茶到o黎,
凍低糖綠茶
同上次一樣,都係用透明膠杯裝住,味道一樣咁好飲.

之後男友o既加州卷(半條)到o黎,
沙律醬係唧o係上面,內裡有青瓜,蟹柳同蛋,青瓜清甜,成個味道都正常.

6分鐘後,和風炸餃子到o黎,
男友先食,熱騰騰脆卜卜,店方已經加o左少少豉油吊味.餃子餡都係正常o個啲o野,味道都一樣正常.
3分鐘後,兩碗稻庭湯烏冬,
兩碗稻庭湯烏冬
唔係細碗,湯係醬油湯,烏冬滑,味道又o岩o岩好.

之後WK o既,蒲燒鰻魚丼到o黎,
對比起我同男友第一次o黎食(o個個食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2360267&tc=sr2&con=rvwer),好似冇o左蛋絲,味付八爪魚變o左味付螺肉,我冇問WK覺得點,不過佢冇bad comment.

然後我o既薯絲蝦沙律到o黎,
賣相精緻,估唔到將涉律放o係薯片上面, 薯絲蝦炸得幾靚,食落,蝦係全隻o既,炸粉唔太多,
口感唔錯.而薯片沙律呢,我食o個塊已經開始受潮腍,呢個配搭都幾OK o既.

最後,我o個半條加州卷終於到o黎,
另外o個半條加州卷
幾驚佢o地漏o左,但其實佢o地一開始可以整晒兩碟出o黎,唔明點解要分兩次. =.=”

上完所有套餐o既食物後,小食就開始到o黎,先o黎3粒鱆魚小丸子,
同樣炸得唔過火,配少少千島醬同食.呢個同樣個粉唔厚,但我食唔到鱆魚,唔通我錯過o左?內裡菜粒就多.
11分鐘後, 5條芝士春卷到o黎,
5條芝士春卷
一樣炸得好靚同埋係o岩o岩炸起,食o既時候要特別小心.內裡o既半熔芝士夠味同軟,
但真係熱騰騰,小心燙傷.芝士係充滿o左成條,一啲都冇少到.

5分鐘後,最後o既七味雞件到o黎,
顏色比之前o個啲炸物深,油唔算多,食落外脆內滑,
不過一啲都唔辣, 七味粉落得唔夠?我唯有自己加少少七味粉.

呢o度o野食都係中規中矩,服務依然係因經驗唔夠,俾o左加州卷都重未俾筷子我o地.

環境:
舖位細一定迫夾,o黎食就一定要有心理準備.而冷氣略嫌唔多夠.

其他:
老闆向每個坐低o既客交帶聲冇壽司食,我o地隔離枱一個女顧客,趁佢男伴行開o左,一聽到就講晒粗口話o黎日式餐廳冇壽司,咁食X o野?o黎三次三次都冇….又問老闆可唔可以將壽司飯同餸分開上?你係啲飯未整起啫.老闆好有禮貌解釋唔可以o架,要等飯涼o左至撈得醋,咁會出事.

梗係啦,客人食到肚痛咪死?我o地覺得呢個女顧客無理,呢間冇佢大可以唔食,即刻起身走人,又或者食刺身丼,貪平靚正(其實我冇留意壽司類o既價錢)就係咁o架啦.

味道係3.4分, 抵食係2.58分
2014-06-29
10 分鐘 (堂食)
$65.33 (晚餐)
兩碗稻庭湯烏冬
5條芝士春卷
2014-05-26 488 瀏覽
食自己,最喜歡就是走訪小店,這次幫襯日本丼,主要是貪近,放工一落車,跳入商場就是。大概時間尚早,小小的店子仍沒太多客,仲可以揀位坐。其實,是好彩,行慢兩步的話,搭檯都無位。就在套餐之中選擇,點指兵兵,點中了三文魚蟹籽丼。三文魚頗為薄身,感覺未算十分新鮮,味道不過不失,還好蟹籽份量是很多,用來撈飯,足夠有餘。若然米飯可以採用更圓潤的,會更合心。跟餐可配凍綠茶或熱玄米茶,但都不是我心水,寧願飲罐可樂了事。

2014-04-26 908 瀏覽
今日26-4-2014(Sat)等男友收工後買電視機,咁食個晏先,原本想去冬蔭公公食埋個印花儲到o既半價海南雞飯,點知綠楊坊o既改革,令呢間冬蔭公公都冇o左.咁搵第二間啦,男友記得呢o度有間食壽司,我答我都記得,但好似係立食.我o地行o黎睇睇喇.唔係,係坐o係o度食o既,不過full晒,剩返張一人枱o係最出,男友話等吓,我睇睇,全部都係o岩o岩坐低,未有o野食,點等?老闆就即刻加多張凳,將o個張枱變成二人枱.坐低後,我o地睇套餐,男友要$58.00o既蒲燒鰻魚飯,我要同樣係$58.00o既雜錦刺身丼,兩個都配低糖綠茶,再加$28.00o既三文魚刺身四片同$38.00o既帶子刺身四片.Order完後,老闆問我o地綠茶要凍定熱,我o地答一凍一熱,但最後兩杯都係凍@.@”,飲吓先,咦?!好好味喎,既有綠茶o既甘但又微甜,較得唔錯.等o左4分鐘,男友o既蒲燒鰻魚飯到o黎,見到燒汁幾濃吓,飯o既份量唔多,食落,燒汁味道濃,鰻魚好腍,飯夠粘.同蒲燒鰻魚飯到o黎o既時間相差8分鐘,三文魚刺身同帶子刺身到o黎,前者算厚切,後者就唔大件,但中間夾o左薄青瓜,食落,兩樣o野都鮮,夾o左青瓜o既帶子味道複雜

凍低糖綠茶
飲吓先,咦?!好好味喎,既有綠茶o既甘但又微甜,較得唔錯.

等o左4分鐘,男友o既蒲燒鰻魚飯到o黎,

前者算厚切,後者就唔大件,但中間夾o左薄青瓜,食落,兩樣o野都鮮,夾o左青瓜o既帶子味道複雜o左同清啲.

食完晒o野後,等好耐,雜錦刺身丼都重未到,咁我追追啦,個後生仔答整o緊,終於同刺身相差7分鐘就送上.
雜錦刺身丼
雜錦刺身有10種,同樣,飯o既份量唔多,有鱆紅魚,三文魚,甜蝦,八爪魚各兩件,蟹柳,甜蛋,赤貝,帶子,海老同有靈魚各一件.所有刺身都大問題,夾開啲刺身,原來飯上加o左豬肉鬆同加飯素,
老闆同我o地講佢o地係特登加落去,話唔想啲客食晒刺身後要食冇味飯或要加豉油食.

哈哈,咁又真係幾好食,果然聰明.

服務:
唔知係咪新,經驗唔多夠,坐低後唔記我俾menu我o地,不過老闆主動俾碗仔我o地.

PS: 呢o度o既wasabi唔係唧出o黎o個啲,係好哽.

味道係4.5分
2014-04-26
2 分鐘 (堂食)
$91.00 (午餐)
雜錦刺身丼