🍱一分錢 一分貨 高質定食🍙冇過嚟呢邊一排 原來開咗間 #高級日本料理店 睇吓個menu🤔 Lunch 試吓水溫先~定食配有 #前菜 #季節沙律 #味噌湯#特選豐洲季節海鮮丼 $188有六款刺身 刺身好新鮮 有四款指定 另外兩款就廚師發板 視季季節而定#北海道三重奏海鮮丼 $198有 #帆立貝 #吞拿魚 #甜蝦 每款有兩件新鮮 鮮甜 真係 #一分錢一分貨 👍🏽 佢地嘅味噌湯都好用心 唔係平時落完味噌 加幾粒豆腐佢個湯仲有海帶 腐皮 而且有熬制過 好飲好多前菜係 #青瓜螺肉 😋😋😋留意返 佢地有加一#香港美食 #日本餐廳 #美食推介 #鰂魚涌美食 #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #hkig #hkfoodie
🍱一分錢 一分貨 高質定食🍙
冇過嚟呢邊一排 原來開咗間 #高級日本料理店
睇吓個menu🤔 Lunch 試吓水溫先~

定食配有 #前菜 #季節沙律 #味噌湯

前菜係 #青瓜螺肉 😋😋😋

留意返 佢地有加一

#香港美食 #日本餐廳 #美食推介 #鰂魚涌美食
2022-06-27
5 分鐘 (堂食)
G特選豐洲季節海鮮丼
I北海道三重奏海鮮丼
2022-07-05 77 瀏覽
京一 @Kyouichi 📍 鰂魚涌英皇道939號地下今次朋友介紹來呢間位於鰂魚涌新開隱世日式餐廳😍環境好舒服,以竹林為裝飾我地簡左一款定食同一款丼套餐跟埋前菜、沙律、茶碗蒸、味噌汁、精美甜品🍮好豐富美國牛肉壽喜燒鍋物American Beef Sukiyaki $158佢係鑄鐵鍋上✅所以一路食一路保持住食物溫度👏🏻壽喜燒鍋材料豐富👍🏻半熟雞蛋、豆腐、金菇、洋蔥、冬菇、娃娃菜、日本粉絲😆配上美國🇺🇸牛肉,牛肉味濃湯底味道調校得好好,濃淡適中季節の特選之大寸刺身丼 $208一同有6款唔同材料啊🤭油甘魚、三文魚、左口魚裙邊、甜蝦、季節兩款:吞拿魚腩+劍魚刺身好新鮮,有魚🐟油香甜蝦🦐鮮甜❤️👍🏻好鐘意刺身丼配上漬物,送飯一流而佢跟埋Wasabi 係鮮磨👍🏻有誠意跟餐茶碗蒸同甜品一D唔馬虎茶碗蒸幼滑,甜品係日本蛋糕🍰食物同環境好唔錯👍🏻來開呢頭可一試
京一 @Kyouichi
📍 鰂魚涌英皇道939號地下

今次朋友介紹來呢間位於鰂魚涌
新開隱世日式餐廳😍
環境好舒服,以竹林為裝飾

我地簡左一款定食同一款丼
套餐跟埋前菜、沙律、茶碗蒸、
味噌汁、精美甜品🍮好豐富

美國牛肉壽喜燒鍋物
American Beef Sukiyaki $158
佢係鑄鐵鍋上✅所以一路食
一路保持住食物溫度👏🏻
壽喜燒鍋材料豐富👍🏻
半熟雞蛋、豆腐、金菇、洋蔥、
冬菇、娃娃菜、日本粉絲😆
配上美國🇺🇸牛肉,牛肉味濃
湯底味道調校得好好,濃淡適中

季節の特選之大寸刺身丼 $208
一同有6款唔同材料啊🤭
油甘魚、三文魚、左口魚裙邊、甜蝦、
季節兩款:吞拿魚腩+劍魚
刺身好新鮮,有魚🐟油香
甜蝦🦐鮮甜❤️👍🏻

好鐘意刺身丼配上漬物,送飯一流
而佢跟埋Wasabi 係鮮磨👍🏻有誠意

跟餐茶碗蒸同甜品一D唔馬虎
茶碗蒸幼滑,甜品係日本蛋糕🍰

食物同環境好唔錯👍🏻來開呢頭可一試
餐廳門面以至內裏裝潢都十分有格調,帶點竹林風格🎋,給人寧靜舒適、輕鬆自在嘅感覺😚。店內亦擺放咗唔少日本擺設🏮,令餐廳散發住日本嘅氣息。由於採用左開放式設計,所以可以清楚見到廚師預備菜式👍🏻。.🔸 (HK$208)刺身丼定食之一。呢個定食配備前菜、季節沙律、茶碗蒸、麵豉湯、甜品。海鮮丼有:三文魚、左口魚、劍魚、油甘魚,帶子、甜蝦等,十分豐富❤️!甜品分別係士多啤梨味、朱古力味嘅迷你卷蛋😋。.🔸 (HK$158)定食之一。呢個同樣定食配備前菜、季節沙律、茶碗蒸、麵豉湯、甜品。鰻魚飯以傳統便當盒盛載🍱,配上四款配菜:日本黃蘿蔔、日本酸薑、墨魚仔、蛋絲,顏色悅目😍!鰻魚切成三件,每件都厚身,面頭撒上芝麻,食落肥美又香口🤤!甜品同樣係士多啤梨味、朱古力味嘅迷你卷蛋。.🔸 (HK$80)軟殼蟹天婦羅共有4件,由於係即點即炸,十分熱辣辣!炸衣亦唔厚,炸得酥脆!旁邊亦放咗沙律,一解炸物嘅油膩🤗!.✨妹豬仔👧🏻💬: 整體來講,呢度嘅定食性價比高,丼飯同鰻魚飯嘅份量都幾大,食完好飽肚!.(以上價錢僅供參考,一切以餐廳為準).

🔸[季節特選豐州直送海鮮丼] (HK$208)
茶碗蒸
甜品分別係士多啤梨味、朱古力味嘅迷你卷蛋😋。
迷你卷蛋

🔸[京都四色鰻魚重] (HK$158)
京都四色鰻魚重
鰻魚切成三件,每件都厚身,面頭撒上芝麻,食落肥美又香口🤤!
京都四色鰻魚重
甜品同樣係士多啤梨味、朱古力味嘅迷你卷蛋。
🔸[軟殼蟹天婦羅] (HK$80)
軟殼蟹天婦羅

(以上價錢僅供參考,一切以餐廳為準)
迷你卷蛋
軟殼蟹天婦羅
2022-06-30 77 瀏覽
回到熟悉嘅地區... 約咗兒時嘅朋友... 佢帶咗我去一間好高質素新開嘅日本餐廳... 仲叫我一定要試吓呢度嘅魚生飯!我叫咗【北海道海膽配吞拿魚腩蓉海鮮丼】定食... 嚟到眼前嘅呢碗魚生飯係勁吸睛... 尤其係放頂嘅海膽好肥美... 食落有溶喺口嘅感覺而且好鮮甜! 吞拿魚腩蓉做得好細緻嫩滑... 而且有大大粒嘅魚子... 再加少少日本醬油同wasabi已經好正!😍 朋友試過好幾次魚生飯lu .. 佢今晚轉食咖哩喎! 🤪 佢呢個【日本特濃咖哩豬扒】定食... 望落都唔錯... 有成碗嘅薯仔咖哩... 一大塊炸到香脆鬆化嘅吉列豬扒... 啖啖滋味!2款定食嘅配菜都差唔多 ... 有麵豉湯、中華沙律、和風沙律、日式蒸蛋同飯! 樣樣都好好食!😋👍喺呢區有咁高質素嘅食店... 難怪朋友極力推介喇!😁

喺呢區有咁高質素嘅食店... 難怪朋友極力推介喇!😁
2022-06-29 59 瀏覽
我第一個食評就寫俾呢間店啦作為街坊之前經過已經對佢有點興趣,門口有點神秘見佢近排晚餐做緊買三送一優惠,襯慶祝生日立即來試下我地5個人來佢俾左好大既位我地,坐得好舒服😊有d竹圍住個位,坐係度唔單止可以幻想下返左鄉下,其實影相打卡都好靚🥰我地叫左4個定食1個烏冬重有個雜錦天婦羅,份量好足一定唔使怕食唔飽魚生好新鮮,個飯上面既魚生都係一大片,我自己就好喜歡佢個餐配埋既蒸蛋同沙律幾個飯之中我個人最喜歡鰻魚飯😍其實佢樣樣都好唔錯架😗😋真材實料,同埋好多細節位都盡顯左廚師既用心,連配菜都唔會俾差既料,餐具餐盤好靚,食物擺位明顯有諗過架另外想讚下佢地既服務真係好好,唔單至會主動幫手影相,又會識幫手係切蛋糕前執枱🎂驚喜係帶左個handmade蛋糕來雪住先佢地都好歡迎,又無收到切餅費,真係食得好開心🥳屋企附近有間性價比咁高既小店真係好開心我一定會再來幫襯同介紹人來食架,希望個優惠可以keep 耐D啦,好抵食☺️😋
我第一個食評就寫俾呢間店啦

作為街坊之前經過已經對佢有點興趣,門口有點神秘

見佢近排晚餐做緊買三送一優惠,襯慶祝生日立即來試下

幾個飯之中我個人最喜歡鰻魚飯😍

屋企附近有間性價比咁高既小店真係好開心

慶祝紀念
生日
2022-06-21 116 瀏覽
The menu offers almost every Japanese food you can think of, from curry to sukiyaki and the best part is that lunch sets start from $98. Each set includes an appetiser, seasonal salad, and miso soup. The huge chunks of yellowtail, salmon, yellow jack were super worth the price while the freshly-grounded wasabi, sesame seeds and flying fish roe added more flavour to the sashimi.They were quite generous with the fatty tuna while the scallops and sweet shrimps were quite plump. The yellow petals we

[Assorted Sashimi Rice Bowl]

[Hokkaido Seafood Trio Rice Bowl]
They were quite generous with the fatty tuna while the scallops and sweet shrimps were quite plump. The yellow petals were a nice touch to make the dish more lively in terms of both visuals and taste.
Assorted Sashimi Rice Bowl
2022-06-12
2022-06-20 98 瀏覽
呢間日本料理餐廳位於鰂魚涌,餐廳門面以水泥牆、竹🎋、木🪵為主題,睇得出幾有心思!🌟季節特選豊州直送海鮮丼 魚生有油甘魚、三文魚、左口魚、帶子、甜蝦、鱆紅魚、時令魚生,食材新鮮,尤其係帶子非常鮮甜🤤,左口魚用火炙,入口即溶🤤,有多款刺生,岩晒咩都想試既我🫣😝🌟美國牛肉壽喜燒鍋物 鍋物裡有美國牛肉、娃娃菜、豆腐、野菌、洋蔥、京蔥,材料好豐富☺️壽喜燒湯底唔會太咸又唔會過甜,配飯食正係好好味😋套餐仲跟麵豉湯、沙律菜、茶碗蒸、螺肉,食完好夠飽😝茶碗蒸入面都有冬菇、蟹柳,蛋亦好香滑😋食完仲有飯後甜品,雖然只有一口細細份,但有甜品食好滿足☺️📍 京一 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道939號地下

🌟季節特選豊州直送海鮮丼

🌟美國牛肉壽喜燒鍋物

📍 京一 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道939號地下
2022-06-20 52 瀏覽
中午同同事過嚟試下,見坐滿左幾多人,本身都有d期待,叫左角切魚生飯,無乜配菜,味道亦一般,$168嘅價錢其實唔係好值,同樣質素街外都係$120左右,同事食嘅鰻魚飯亦好普通,反而隔離檯嘅一夜干就好大條,相對抵d,不過應該都唔會再嚟試。
早排試左呢間位於鰂魚涌新開嘅日式料理 門面設計好靚🍡🏮🎐 @kyouichi_hk壽喜燒定食 $148套餐包括有 前菜沙律 日式冷盤 茶碗蒸 味增湯 甜品前菜沙律🥗係普通嘅胡麻醬菜沙律 日式冷盤係平時食撈麵個啲螺肉~ 壽喜燒本人入面嘅6塊牛肉 黎到嘅時候唔會過熟 鍋底有豆腐/菜/粉絲/蛋/菇 味道唔錯 唔會太甜 同埋夠熱! 整體而言係Okay的 唔錯~💕特選豐洲季節海鮮飯 $208入面有三文魚、甜蝦、油甘魚、左口魚裙邊、蛋絲、蒜粒 壽司飯偏酸~ 刺身由師傅即場切 味道還好~ 擺盤唔錯!茶碗蒸表面有一層茨汁 蛋入面有啲蟹柳同海鮮~ 夠滑夠味😜最後有2舊小蛋卷作結 係咖啡味嘅 好香 又唔會太漏 仲好有心思擺盤~呢間日式餐廳仲有omakase! 有興趣嘅朋友可以bookmark定啦🤟🏻價錢:人均$150-200環境:🐷🐷🐷抵食:🐷🐷🐷#鰂魚涌美食 #港島美食 #hkfood #日本菜 #太古美食 #京一

壽喜燒定食 $148

環境:🐷🐷🐷
抵食:🐷🐷🐷

2022-06-09
2022-06-18 72 瀏覽
鰂魚涌新開日本料理佈置以竹系為主,讓人感到很舒服。餐廳的定食也滿吸引呢!有熟食,亦有魚生飯。《季節特選豐洲直送海鮮丼》$208特選海鮮由廚師發板,有劍魚、三文魚、甜蝦、左口魚等等,定食有前菜、麵豉湯、茶碗蒸及甜品。《吞拿魚赤身配甘海老海鮮丼》$188赤身的吞拿魚配上甜蝦,喜歡吃赤身會喜歡。此定食也是配有前菜沙律和辣味螺肉、麵豉湯、菜碗蒸和甜品。茶碗蒸的口感是剛蒸好的感覺,蛋不會過熟過老,好吃!甜品是蛋糕仔,好吃!總結:鰂魚涌上班的,又有新的選擇。
鰂魚涌新開日本料理

佈置以竹系為主,讓人感到很舒服。

餐廳的定食也滿吸引呢!有熟食,亦有魚生飯。

《季節特選豐洲直送海鮮丼》$208

《吞拿魚赤身配甘海老海鮮丼》$188

茶碗蒸的口感是剛蒸好的感覺,蛋不會過熟過老,好吃!

甜品是蛋糕仔,好吃!

總結:鰂魚涌上班的,又有新的選擇。

2022-06-17 85 瀏覽
♥於港島東區放工在鰂魚涌找到平民價高水準日本料理內裡除了omasake座位還有日式竹林背景燈光也好有氣氛有日本居酒屋的感覺二人點了兩款套餐和一款小食都只需要~$400套餐包含有沙律🥗、蒸蛋🥚 、麵豉湯🍲、白飯 🍚 ❥ 美國牛肉壽喜烧鍋物 🥩 🍲 牛肉份量足,肉質嫩滑整鍋湯料材料豐富雞蛋、蔬菜、金菇、洋蔥等好喜歡壽喜烧味道的清新味道❥日本特濃咖哩雞扒🐓 一大碗日式咖哩非常香甜雞肉滑身厚肉沾上咖喱汁特別入味❥ 炸軟殼蟹🦀 真正外脆內軟蟹肉味超香濃郁😋在openrice訂位還有折扣呢!

♥於港島東區放工
在鰂魚涌找到平民價高水準日本料理
內裡除了omasake座位
還有日式竹林背景

燈光也好有氣氛
有日本居酒屋的感覺

二人點了兩款套餐和一款小食
都只需要~$400
套餐包含有沙律🥗、蒸蛋🥚 、麵豉湯🍲、白飯 🍚

❥ 美國牛肉壽喜烧鍋物 🥩 🍲
牛肉份量足,肉質嫩滑
整鍋湯料材料豐富
雞蛋、蔬菜、金菇、洋蔥等
好喜歡壽喜烧味道的清新味道

❥日本特濃咖哩雞扒🐓
一大碗日式咖哩非常香甜
雞肉滑身厚肉
沾上咖喱汁特別入味

❥ 炸軟殼蟹🦀
真正外脆內軟
蟹肉味超香濃郁😋

在openrice訂位還有折扣呢!

2022-06-16 85 瀏覽
呢盤野$216 (蛋糕仔加d生果)貴過一個set lunch 大家認為合理嗎?😅Sorry, 我去食d西餐廳 一個dessert都係大約$100-150左右(寫哂仔好靚擺盤)呢個甜品拼盤真係有啲過分。訂位時有告知有朋友生日餐廳話佢地得蛋糕仔、加枝蠟燭。直至去到餐廳都無提及呢個項目要加幾多錢。直到埋單時就直接加左呢個$216。如果待應事先有提過要加錢同價錢我覺得絕對合理,但最後好似比人屈咁。貼錢買難受,水魚做一次就夠,無下次。
呢盤野$216 (蛋糕仔加d生果)
貴過一個set lunch
大家認為合理嗎?😅
呢個甜品拼盤真係有啲過分。

訂位時有告知有朋友生日
餐廳話佢地得蛋糕仔、加枝蠟燭。
直至去到餐廳都無提及呢個項目要加幾多錢。
直到埋單時就直接加左呢個$216。

如果待應事先有提過要加錢同價錢
我覺得絕對合理,但最後好似比人屈咁。
貼錢買難受,水魚做一次就夠,無下次。
2022-06-15 74 瀏覽
有時出去食嘢,見到啲密封式餐廳都覺得好神秘,出面見唔到裡面咩境況🤣🙈呢間「京一」,店舖外係岩石牆好有格調,裝修同食物都唔錯!🍱午市定食價錢由$98至$198,豐儉由人🙌🏻🐟特選豐洲季節海鮮丼 $188有油甘魚、三文魚、左口魚裙邊、甜蝦🦐、季節兩款午市定食包前菜、沙律🥗、味噌湯🍲海鮮丼鋪滿唔同刺身同蟹籽,飯都幾大碗,裡面有醃製薑粒碎(怕薑既朋友記得走薑😂),珍珠米煮得岩岩好🙆🏻‍♂️刺身好多款,當日季節兩款刺身係帆立貝同池魚,夠哂新鮮👍🏻食埋前菜中華沙律🥗、沙律同味噌湯,滿足🥩美國牛肉壽喜燒鍋物 $148上菜時鋪係面既牛肉呈半生熟😍鍋既熱度浸浸下就熟,熟度岩岩好唔會韌👍🏻壽喜燒湯底亦夠晒濃郁👍🏻將牛肉撈埋隻半流心蛋,配啖珍珠米,正😋另外配料好豐富,有豆腐、菇🍄、蒟蒻絲、菜等,d配料吸哂壽喜燒湯味🥳如果有埋烏冬就更加正🤣Overall餐廳裝修用心,用餐環境寧靜同會播日文歌📀午市$1xx食個有返咁上下質素嘅日本🇯🇵套餐,都算基本(openrice訂座有折更加抵食💰)🤓加上密封關係,外面望唔到入餐廳,私隱度較高,同埋仲有omakase食,布興趣嘅朋友仔可考慮一下啊😁

🍱午市定食價錢由$98至$198,豐儉由人🙌🏻

🐟特選豐洲季節海鮮丼 $188
有油甘魚、三文魚、左口魚裙邊、甜蝦🦐、季節兩款
午市定食包前菜、沙律🥗、味噌湯🍲

🥩美國牛肉壽喜燒鍋物 $148

Overall
2022-06-12
午餐
2022-06-12 364 瀏覽
偷聽到師傳話佢之前做過半島 香格里拉 帝苑👂🏻間間都名牌酒店我諗實有窿路搵到靚貨/ 識分靚料🥰季節特選豐州直送海鮮丼 $208 💁🏿‍♀️一個餐包咗麵鼓湯、沙律、茶碗蒸同漬物相當豐富 茶碗蒸幾特別 面頭比較稀下邊就相對地實嘅 再加埋啲蟹肉呀海鮮喺入面 唔錯而海鮮丼有三文魚、鯛魚、油甘魚、鱆紅魚、甜蝦仲有一款我唔知咩名嘅時令魚生 (三文魚隔離嗰片)片片都好大片 又厚 又鮮印象最深刻係不知名嗰片😂😂😂佢係有少少口感 好爽口嗰款 肉就夠軟腍2種口感一次過呈現幾特別😋三文魚同鱆紅魚都夠厚身 所以都令人回味👍🏿京都四色鰻魚重 $158 💁🏿‍♀️套餐跟嘅嘢同上面都大同小異 係漬物唔同咗佢嘅鰻魚佔咗半盒便當 淋上適當嘅鰻魚汁🍱而且佢係四色鰻魚丼嘅關係 除咗鰻魚之外仲有蛋絲、芥辣八爪魚、日本酸薑同黃蘿蔔上枱嘅時候好色彩繽紛 絕對吸睛👀另外值得一提係佢嘅服務幾好 會主動斟水隔離唔知係咪熟客 見師傅都有出嚟同佢哋吹水(就係呢個時候偷聽到㗎喇🤫)✅ 加一服務費✅ 晚市套餐買三送一 (另收加一服務費)✅ Openrice訂座主餐牌85折
偷聽到師傳話佢之前做過半島 香格里拉 帝苑👂🏻
間間都名牌酒店
我諗實有窿路搵到靚貨/ 識分靚料🥰

季節特選豐州直送海鮮丼 $208 💁🏿‍♀️
一個餐包咗麵鼓湯、沙律、茶碗蒸同漬物
相當豐富 茶碗蒸幾特別 面頭比較稀
下邊就相對地實嘅 再加埋啲蟹肉呀海鮮喺入面 唔錯
而海鮮丼有三文魚、鯛魚、油甘魚、鱆紅魚、甜蝦
仲有一款我唔知咩名嘅時令魚生 (三文魚隔離嗰片)
片片都好大片 又厚 又鮮

京都四色鰻魚重 $158 💁🏿‍♀️
套餐跟嘅嘢同上面都大同小異 係漬物唔同咗
佢嘅鰻魚佔咗半盒便當 淋上適當嘅鰻魚汁🍱
而且佢係四色鰻魚丼嘅關係 除咗鰻魚之外
仲有蛋絲、芥辣八爪魚、日本酸薑同黃蘿蔔
上枱嘅時候好色彩繽紛 絕對吸睛👀

另外值得一提係佢嘅服務幾好 會主動斟水
隔離唔知係咪熟客 見師傅都有出嚟同佢哋吹水
(就係呢個時候偷聽到㗎喇🤫)

✅ 加一服務費
✅ 晚市套餐買三送一 (另收加一服務費)
✅ Openrice訂座主餐牌85折
2022-06-07
$201.3 (晚餐)
2022-06-11 78 瀏覽
今晚收工嚟到一間日本餐廳食晚飯,環境都好舒適,我哋兩個人佢安排咗一個比較隱蔽嘅長枱畀我哋❤️💕,啱晒傾下心事。估唔到晚市都有定食套餐,價錢仲要好合理添。我哋嘅套餐好豐富,除咗主食外,仲會包茶碗蒸、沙律、味噌湯同甜品。美國牛肉壽喜燒鍋物($158)- 個牛肉好嫩滑,仲加咗隻蛋🍳 同菜,真係好豐富。火炙三文魚親子丼($168)- 份量都唔少,三文魚籽同火炙三文魚都好多,仲好鮮甜肥美,一定會再試。甜品係蛋糕仔,好精緻得嚟仲唔會太甜,幾好食。

估唔到晚市都有定食套餐,價錢仲要好合理添。

甜品係蛋糕仔,好精緻得嚟仲唔會太甜,幾好食。