*💭京一位於鰂魚涌的日式居酒屋,餐廳挺大,座位充足,位置又近太古坊,方便附近的上班一族☺️餐廳中間有一大片竹葉分隔兩邊,配上木枱木櫈,很有日本感覺🇯🇵✏︎火炙三色刺身丼🐟分別有三文魚、油甘魚和赤身,每款都有兩大片,非常厚切😍火炙過後油香更出🤤另外上面還加了不少三文魚籽,每一啖都有爆珠口感😆 ✏︎網燒西冷扒定食🐂除了壽司刺身,還有不少熟食可點,網燒西冷扒超大塊😍燒得剛好呈美麗的粉色,肉質嫩滑,咬落牛味濃郁,完全不鞋沒有筋🤤*📍京一鰂魚涌英皇道939號地下
💭京一

✏︎火炙三色刺身丼🐟

✏︎網燒西冷扒定食🐂

📍京一
鰂魚涌英皇道939號地下
位於鰂魚涌的京一除了供應各款日式料理,亦有供應午市、晚市套餐,想更享受也可以選擇廚師發辦,豐儉由人。餐廳門面以石牆密封,帶點神秘感覺,內裡則用上不少木系、竹林元素,感覺幽雅恬靜。🔸牛肉壽喜鍋定食 $158套餐附有味噌湯、前菜,是日前菜為帶子裙邊。另外跟餐白飯可加$10轉烏冬。配料一如平常的壽喜燒豐富,有洋蔥、豆腐、娃娃菜、金菇、本菇、冬菇等。牛肉軟嫩唔乾柴,份量都幾慷慨,湯底微甜不過鹹。🔸京一特選季節刺身丼 $288套餐同樣附有味噌湯、前菜。特選季節刺身有海膽、赤蝦、拖羅、帶子、油甘魚、三文魚子。海膽口感細滑,海水味唔重,海膽味比較突出。赤蝦大大隻,爽口彈牙,肉身晶瑩。整體刺身質素新鮮,飯底用上醬油飯亦可見心思。

🔸牛肉壽喜鍋定食 $158

🔸京一特選季節刺身丼 $288
套餐同樣附有味噌湯、前菜。

又係一個想食好西嘅lunch🍱有朋友好好咁專程過泥 一於食好啲👯‍♀️ 揀左一間近地鐵站而且格調高級日系餐廳🇯🇵🐟火炙明太子魚生丼 火炙魚生包括 三文魚 油甘魚 吞拿魚 左口魚邊 赤蝦🦐 其中嘅三文魚燒完之後好重魚香油味而左口魚邊燒完後入口即溶 好正🤤🤤我覺得食火炙魚生飯最重要係醬汁 而呢度嘅明太子沙律醬好好味 同燒向左嘅魚生非常夾💯💭 個丼飯真心好好味食完好滿足雖然鰂魚涌lunch泥講定價少少貴 不過下次如果想食日本野嘅好西 我諗我都繼續會諗起佢😝📍鰂魚涌英皇道939號地下💰lunch set $188加一
又係一個想食好西嘅lunch🍱

📍鰂魚涌英皇道939號地下
💰lunch set $188加一
火炙明太子魚生丼
2022-09-28 39 瀏覽
京一 - 最愛魚生飯今日黎到鰂魚涌一間日本菜專門店,主打多款日式丼飯,有熱食的丼飯,亦有魚生飯,更加有不同的一品料理、日式定食。美國牛肉壽喜燒鍋物 $158點了熱食的鍋物,份量蠻多的牛肉片配上甜甜的壽喜燒湯汁,輕輕一焯,配上蛋汁,伴飯一流。火炙三色刺身丼 $198刺身魚生丼就點了最愛嘅三文魚、油甘魚和赤身,火炙後油脂更出,入口即融,加上鮮味的三文魚爆珠,絕配的刺身丼飯系列。套餐形式包括麵豉湯、前菜。最後環境實在太靚,點了杯梅酒慢慢嘆,酒杯重要係富士山玻璃酒杯添!
京一 - 最愛魚生飯

美國牛肉壽喜燒鍋物 $158

火炙三色刺身丼 $198

套餐形式包括麵豉湯、前菜。

2022-09-28 45 瀏覽
今日放假過咗嚟鰂魚涌搵嘢食,行經見到呢間日料好似好正咁,於是入咗去食lunch😍北海道魚生丼非常之高質素,款式多樣,有齊拖羅、厚切油甘魚、鮮甜帶子、鮮美三文魚、鮮味海膽,魚生都超級新鮮,加上飯都處理得好好,加咗醋,唔係單丁白飯,啖啖都係味蕾嘅享受😋網燒西冷扒定食轉烏冬都好味,西冷牛扒肉質嫩,冇咩筋,熟度捉得好好,而且烏冬滑捋捋,連埋啖湯好清香,定食仲包個味噌湯同扇貝裙邊,好有口感☺️餐廳氛圍感好高檔,空間感十足,食得舒服又滿足😆

餐廳氛圍感好高檔,空間感十足,食得舒服又滿足😆

2022-09-28
跟住地圖行,行行下發現唔對路,原來自己直接經過咗餐廳都唔知,呢間餐廳嘅鋪面的確唔太起眼,但一打開門,店內嘅氛圍真係好掂!氛圍像極了去咗日本,店內精緻嘅日系裝潢,除咗有一片綠油油竹林與動感極光外,呢度嘅每個燈泡外殼仲用上簡約竹筒設計,環境十分清幽!而店員亦十分有禮貌,即使戴著口罩都感覺到佢哋係有笑容咁去招待每一位客人🫶🏻✨✍🏻 /蒲燒鰻魚定食▫️三文魚 (2切)+HKD28▫️油甘魚 (2切)+HKD32▪️價錢:HKD148▪️美味指數:♥♥♥♥♥有個盒裝住嘅鰻魚飯就係特別好食!鰻魚雖然唔算特別厚,但燒得好靚又好味,定食仲包括足料麵豉湯及炸魚仔。不過最估唔到嘅係,隨便加單嘅刺生居然帶畀我哋好大驚喜。一上菜,係超級厚切嘅三文魚同油甘魚!重點係加單價錢唔貴,加咗廿幾三十蚊就食到啖啖刺生,大滿足喔🎊✨✍🏻 /火炙壽司八貫▪️價錢:HKD198▪️美味指數:♥♥♥♥♥一排長長嘅壽司,睇見都流曬口水了!八貫包括三文魚、左口魚邊、赤身、帶子、油甘魚及季節海產三款。每片刺生都畀師傅𠝹咗幾刀,再留上被炙燒過嘅痕跡,賣相十分吸引之餘又好味🤤✨✍🏻 /梅酒▪️價錢:HKD0▪️美味指數:♥♥♥♥♥今晚每張枱每人都得到一杯

✍🏻 /蒲燒鰻魚定食

▪️價錢:HKD198

✍🏻 /梅酒
▪️價錢:HKD0
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
今晚每張枱每人都得到一杯免費嘅梅酒!唔好以為免費就冇好野,一大杯梅酒,上面仲放咗粒可愛嘅梅,清甜易入口,真係好啱女仔飲🥃✨

2022-09-24
  • 梅酒
2022-09-27 41 瀏覽
京一📍鰂魚涌英皇道939號地下🤍係北角睇完牙醫,周圍行街經過鰂魚涌,見到一間日本料理,裝修幾精緻,於是入去試一試👍🏻牛肉壽喜鍋定食$173 每個餐都有1set 魚乾、麵豉湯、飯,壽喜燒牛肉點少得雞蛋,有生雞蛋點牛肉黎食,生色不少;麵豉湯有足夠份量既海帶同豆腐,味道十分足夠;日本珍珠米粒粒爽口,鍋底仲收埋好多粉絲同菜,令個鍋好有驚喜👍🏻銀鱈魚西京燒定食$203 除左有魚乾同麵豉湯外,都有沙律菜伴碟,整舊銀鱈魚最好味係塊皮,好有咬口,魚身本身好滑口,整既時間恰到好處🤍餐廳晚市本身可以額外加錢配梅酒,我地叫左兩杯,梅杯上都有多一粒梅送酒,味道不錯 ;另外都有廚師發板刺身;深海池魚、蜜柑鯛、金線鯛、伊佐目、石鯛等🤍餐廳座位分了三邊,中間座位有綠色植物相間,每張桌上也有2枝木筒燈照射,勁日本風,另外都睇到師傅在旁邊整壽司既情況,也有omakase、刺身單點、魚生飯、定食料理、丼飯
京一
📍鰂魚涌英皇道939號地下

👍🏻牛肉壽喜鍋定食$173

👍🏻銀鱈魚西京燒定食$203

週末想放鬆一下食一個午餐同朋友去太古城行街揀咗呢間裝修好靚而且有情調嘅日式餐廳Lunch set有唔同選擇無論外賣或者堂食北海道魚生飯有前菜同埋麵豉湯❤️裏面選擇嘅魚生都好豐富有拖羅,海膽,油甘魚,帶子,赤蝦等等最緊要份量真係好足夠刺身新鮮帶子大粒鮮甜,赤蝦大大條😆另外揀咗一個刺身定食藍鯨赤身、帶子、三文魚、季節魚真係全部都有齊刺身大大件分量十足配上麵豉湯同埋小菜一流環境舒適好似身處喺竹林咁樣好耐冇去日本,呢度都有日本🇯🇵嘅特色🥰
週末想放鬆一下食一個午餐
同朋友去太古城行街揀咗呢間裝修好靚而且有情調嘅日式餐廳
Lunch set有唔同選擇無論外賣或者堂食
北海道魚生飯有前菜同埋麵豉湯❤️
裏面選擇嘅魚生都好豐富有拖羅,海膽,油甘魚,帶子,赤蝦等等
最緊要份量真係好足夠
刺身新鮮帶子大粒鮮甜,赤蝦大大條😆
另外揀咗一個刺身定食
藍鯨赤身、帶子、三文魚、季節魚真係全部都有齊
刺身大大件分量十足
配上麵豉湯同埋小菜一流
環境舒適好似身處喺竹林咁樣
好耐冇去日本,呢度都有日本🇯🇵嘅特色🥰
呢間係鰂魚涌嘅日本料理餐廳裝修都好特別水泥牆身入邊用咗竹同木做裝飾設計俾人感覺好舒適放鬆我好鍾意佢地原木切割既枱面 雖然唔知係埋設計到咁 但真係好natural 🍃🎋嘢食方便 我地都主要叫熟食爲主 因朋友呢排腸胃麻麻 網燒西冷扒定食真係好香好易咬 另外自己食果2件海膽壽司好creamy好鮮味道濃郁口感好滑😍另外叫左雜菌炒牛肉定食好香牛肉口感好軟肥瘦適宜😋份量方面女仔黎講我就一個set dinner 已經好夠啦如果唔夠可以再散叫啲壽司天婦羅或者燒嘢食都好吸引
另外叫左雜菌炒牛肉定食好香牛肉口感好軟肥瘦適宜😋
今日嚟到鰂魚涌食lunch,見到呢間裝修好靚好高級,諗住食返餐好嘅就試下,午市餐牌都幾貴每個餐都過$100,食完覺得普普通通,冇咩特別就係貴咗啲。🍴 火炙明太子魚生丼 $188 另收加一 (7/10)係珍珠米,冇乜醋味😂刺身有藍鰭赤身,三文魚,油甘魚,左口魚邊,赤蝦,都大片唔會太薄,燒到半熟,明太子醬好香濃。三文魚味都幾香魚油味,油甘魚正常唔會太腥,左口魚入口即化,好香油香味!但吞拿魚口感好淋,有啲腥。蝦肉都爽口有蝦味。配菜海帶爽口但係偏酸,麵豉湯香濃麵豉味,唔會鹹。呢個價錢呢個質素就唔太高性價比,普普通通唔會再去食🤣推指數: 7/10真心lunch二百幾蚊唔算好值,質素還好,唔會再返去食🤣🤣但都唔算伏,係貴姐😂

🍴 火炙明太子魚生丼 $188 另收加一 (7/10)

推指數: 7/10
2022-09-06 39 瀏覽
上咗熱食 先上壽司 作為一間日本餐廳仲要賣到咁貴好唔合理 😡等左半個鐘先上菜 重要係黎左壽喜燒先 之後食到咁上下先黎個暖既魚生壽司 冇乜事都唔想再食唔值依個價錢 壽司郎都好過佢
2022-07-19
一个人放工后决定去鲗鱼涌走走,好像来香港一年多了,都没来过这边哈哈~(ps著名的怪兽大厦就在附近)突然起意想吃日本料理,就走进路边的一家日本小馆“京一”,没想到还挺好吃的。我点了两份寿司,一份是常见的三文鱼寿司,这边价格也不贵,28港币一份,三文鱼很新鲜,一口一个吃到我的心坎里而且你可以看到厨师在旁边制作的;另一份就是海鲜刺身卷物,我本来对刺身麻麻地,这一次也是尝试而已,本想到很惊艳,鱼籽味,刺身的鲜味,葱味,味蕾爆炸。另外我点的定食,都好好吃的,鲭鱼很香,感觉他们家烤物也很不错,看到隔壁桌的牛脷芯馋死了(但我忍住了),打算下次再来试试~🏠地址:京一 鰂魚涌英皇道939號💰人均:150港币(有一成服务费)🔚结束语:下次再来!
🏠地址:京一 鰂魚涌英皇道939號
💰人均:150港币(有一成服务费)
🔚结束语:下次再来!
2022-09-05
  • 京一特选海鲜刺身卷物
2022-07-27 96 瀏覽
餐廳走日式竹林庭園風格, 入面裝修配上竹葉同非常木系, 燈光暗和柔和, 感令人覺係幾舒服, Staff 又幾有禮貌! 價錢合理CP值都高, 食物質素都OK而且好大碟!!! 😙晚市定食包了一個丼飯, 茶碗蒸蛋, 沙律, 前菜, 麵豉湯同甜品!! 海膽都正正常常有甜味, 但吞拿魚的量非常多! 飯入面有加埋調味的紫菜, 好似吃吞拿魚紫菜飯, 口感好有層次!不過海膽冇撈係啲飯都食,用紫菜夾住加少少飯單獨品嚐😂 茶碗蒸蛋係好味嘅😍美國牛肉壽喜燒鍋物!係我最鍾意壽喜燒呀!個湯嘅味道唔錯我差唔多飲晒😂 如果牛肉嗰份量再多啲就好啦😛 唔好掛住影相如果唔係啲牛肉就會老晒㗎喇🤣 入邊有好多菜😍呢個係蒸蛋,滑,同埋調味都唔錯。甜品就正常,好似之前嗰日本一條條蛋糕。精緻精緻!

北海道海膽吞拿魚腩茸海鮮飯

美國牛肉壽喜燒鍋物

呢個係蒸蛋,滑,同埋調味都唔錯。

甜品就正常,好似之前嗰日本一條條蛋糕。精緻精緻!
甜品

北海道海膽吞拿魚腩茸海鮮飯
美國牛肉壽喜燒鍋物
2022-07-26 2169 瀏覽
京一門面主色調為水泥色增添一份神秘感而舖內則以木同竹為主燈光有格調空間感足夠,感覺舒服,給人一種好清靜舒適感🎋🪑📸🤟🏻我地今次點左三個午市定食🍱份量都剛好,而且賣相都好吸引😜不過午市都比較多人建議去食之前都訂位先好點京都四色鰻魚飯盒🍱一個餐包左麵鼓湯、沙律、茶碗蒸同漬物茶碗蒸蛋夠滑身再加埋啲蟹肉呀海鮮喺入面鰻魚佔咗半盒便當 鰻魚都大塊多汁有口感而且都無骨淋得剛好嘅鰻魚汁送飯一流,平均分佈不會太濃味原來四色係代表✨蛋絲, 芥辣, 八爪魚,日本酸薑同黃蘿蔔賣相好豐富色彩繽紛 絕對吸睛👀相機食先火灸二重奏海鮮丼🍱前菜同麻醬沙律味道正常味噌湯夠熱幾好飲😋有火灸三文魚及左口魚裙邊🤤刺身全部大大塊灸得好香口,左口魚油份夠壽司飯醋味剛剛好不太酸👍🏻食得出Wasabi新鮮磨見到有粒粒🤩特選豐洲季節海鮮丼🍱有油甘魚、三文魚、左口魚裙邊同埋甜蝦🍤😍旁邊仲有些少嘅蛋絲同埋醃製牛蒡口感特別色彩好豐富刺身好新鮮,食完成個丼好滿足呀😝
京一門面主色調為水泥色增添一份神秘感
而舖內則以木同竹為主燈光有格調
空間感足夠,感覺舒服,
給人一種好清靜舒適感🎋🪑📸🤟🏻

我地今次點左三個午市定食🍱
份量都剛好,而且賣相都好吸引😜
不過午市都比較多人
建議去食之前都訂位先好點

京都四色鰻魚飯盒🍱
一個餐包左麵鼓湯、沙律、茶碗蒸同漬物
茶碗蒸蛋夠滑身再加埋啲蟹肉呀海鮮喺入面
鰻魚佔咗半盒便當 鰻魚都大塊多汁
有口感而且都無骨
淋得剛好嘅鰻魚汁送飯一流,
平均分佈不會太濃味
原來四色係代表✨
蛋絲, 芥辣, 八爪魚,日本酸薑同黃蘿蔔
賣相好豐富色彩繽紛 絕對吸睛👀相機食先

京都四色鰻魚飯盒

火灸二重奏海鮮丼🍱
前菜同麻醬沙律味道正常
味噌湯夠熱幾好飲😋
有火灸三文魚及左口魚裙邊🤤
刺身全部大大塊灸得好香口,左口魚油份夠
壽司飯醋味剛剛好不太酸👍🏻
食得出Wasabi新鮮磨見到有粒粒🤩

麵豉湯
火炙二重奏海鮮丼
特選豐洲季節海鮮丼🍱
有油甘魚、三文魚、左口魚裙邊同埋甜蝦🍤😍
旁邊仲有些少嘅蛋絲同埋醃製牛蒡口感特別
色彩好豐富刺身好新鮮,食完成個丼好滿足呀😝
2022-06-29
10 分鐘 (堂食)
京都四色鰻魚飯盒
麵豉湯
火炙二重奏海鮮丼
  • 京都四色鰻魚重
  • 特選豐洲季節海鮮丼
2022-07-26 94 瀏覽
鰂魚涌食午飯的確頭痛,路經英皇道見到有間門口四四正正嘅日本餐廳,就入咗去試試。入面都幾好feel,店舖小小都整到好elegant。 午市套餐有五款熟食,五款魚生飯。包咗沙律、前菜、味噌湯。特選豐州季節海鮮丼有吞拿魚、三文魚、鯛魚、池魚、油甘魚、同埋一隻蝦。魚貨好新鮮同埋肥美。上面仲有花瓣同埋蟹子裝飾一D都唔馬虎。金目鯛配油甘魚丼鯛魚清爽,油甘魚居然係厚切,仲要係腩位,D油一入口就爆出嚟。佢哋D魚生飯都會有三粒鰹魚漬生蒜同埋一D干瓢增加風味。

金目鯛配油甘魚丼
2022-07-25