2023-08-24 217 瀏覽
今日滿心歡喜,跟三位好友到仙后餐廳慶祝我的生日,雖然想低調處理,在訂枱時沒註明,抵達時見到被安排坐在大廳中央的漂亮水晶燈之下,喜出望外,一行四人都心情興奮,可惜被一個侍應的服務態度搞到大打折扣,有點掃興。其實事情十分簡單,四人枱由兩張二人枱拍埋組成,其中兩位女士對坐的枱腳不平穩,不停上下搖動。朋友禮貌地請侍應處理,他把枱再拍齊,利用另一張枱頂住;過了一會兒很快又再搖動,飲餐湯非常困擾,所以朋友再請侍應處理,他重覆做之前的動作,我們便建議用東西墊一墊枱腳,他卻說:「其實唔好郁張枱就得㗎啦⋯⋯」我們覺得好好笑,難道成餐飯要小心翼翼不踫張枱,手不能安放在枱上?😅😅😅。之後他一言不發突然離去,我們還以為他就此作罷,怎知過了一會,他帶著一張咭紙回來,我的三位朋友高興地站起來,給他空間處理,其中一位女士趁機會上洗手間。侍應在枱底攝完紙墊後起身即黑著臉不滿地離開(我坐著面對著他看得清楚),完全沒有告訴我們情況,兩位朋友呆站了一會,互相對著笑問:「得未㗎?」然後試輕輕推張枱,肯定不再搖動才坐下來,坐我對面的女士見到他走遠了才回頭怒視我們一眼。我們一頭霧水,禮貌周周,又沒有過分要求,他有什麼不滿呢?之後

之後他回來取走用完餐的餐具,沒有問過我們便執走去了洗手間的女士的餐湯,另一位女士正在跟我們談笑,也被他執走未喝完的湯,朋友要出言阻止。侍應一路默不作聲但一臉不滿,他走後我們互相笑言不滿的不應該是我們嗎?

用餐完畢,朋友請他替我們拍照留念,他影了橫直相便把相機還給我的朋友,我見他站得有點近,怕拍不到天花板和水晶燈全景,便請他行遠一點再拍一張,他竟然用不耐煩的語氣回應:「我已經用咗wide angle,睇吓啦!」說罷即離開,我們都儍了眼對望。

離開前我趁去完洗手間經過酒吧時,向經理禮貌低聲簡要地反映,並最後加說:「我唔係要你罰佢,而係要俾佢知道。」

步出餐廳時我告訴朋已向經理反映,朋友都覺得應該要出聲,服務態度不能如此怠慢。我覺得對不起朋友們,因為是我要求來這裡吃飯,因為之前來過,覺得裝修吸引,想同好友分享,怎知被如此對待,百思不得其解。幸好我和朋友都不放心上,只是覺得要提醒餐廳,服務員的態度也非常重要,十分影響客戶整體經驗。

PS 其他侍應態度正常地好,臨走一個女侍應主動替我們拍照,讚👍甜品有誠意和驚喜,讚 👍
2023-08-16 204 瀏覽
連Anson Lo既MV 浪漫殺死巨蟹座 😍都係到取材點都要黎打個卡先🫣環境仍然咁華麗復古氣派真係每個地方都充滿著小心思🩷情調真係滿分冇得傾🤪服務方面 每位server都非常細心👍🏻特別係介紹menu時真係一絲不苟的逐一講解非常友善 唔會令人覺得好拘謹🥰🔸醃製刁草三文魚刁草三文魚配上西瓜,冇唸過咁甲,一片一片三文魚配上薄片西瓜,好似2塊刺身,而令到西瓜口感上似拖羅,鹹鹹甜甜,沾上紫蘇醬汁及酸忌廉,令到胃口大開🔸法國鴨胸薄片法國鴨胸及甲肝薄片配上酸酸甜甜既車厘子解膩,鴨胸十分嫩滑,鴨肝入口即溶,而個presentation真係好靚,好立體🔸龍蝦湯香濃香滑龍蝦湯,上菜時,會為客人即時淋上熱湯,咁樣可以保留原本係湯碟上之龍蝦肉唔會過熟而老,龍蝦湯幼滑非常,可顯得廚師功架🔸草飼牛柳牛柳好嫩,香濃牛肉兼且入口即溶,配上牛油荷蘭汁,啖啖牛肉提升,口感更滑🔸北海道帶子香煎帶子配上馬糞海膽,師父選用2款海膽,另一款為刺膽做汁,加上貝類海鮮泡沫,除了鮮,只有更鮮🔸法國赤肉蜜瓜清甜既蜜瓜配上話梅碎雪同埋白檳泡沫,成個combination好清新😍🔸開心果雪糕開心果雪糕配上櫻桃果醬同開心果脆超香濃,雪糕又夠
連Anson Lo既MV 浪漫殺死巨蟹座 😍

🔸法國鴨胸薄片

🔸龍蝦湯

🔸草飼牛柳

🔸北海道帶子
香煎帶子配上馬糞海膽,

🔸法國赤肉蜜瓜

🔸開心果雪糕
開心果雪糕配上櫻桃果醬同開心果脆
超香濃,雪糕又夠滑 好驚喜😍

🔸白酒燴梨
配上薑餅加子薑雪糕
我本身都鐘意好薑味,薑味又唔會太強,出黎效果又幾得意wo🤪
2023-08-13 192 瀏覽
*彷彿登上華麗的舞台💃🏻 仙后餐廳👸🏻.話說有同事生日 咁就揀左仙后咁華麗既餐廳慶祝喇🤣要享受法國餐既浪漫🌹我揀左set lunch😗Soup, main course with dessert 🍨.🔸Daily soup 🍲- 南瓜湯🎃南瓜打成溶🎃好似食左三分一既南瓜咁🤣果然係超級飽肚既湯🥹飲完之後係飽左一半喔🤪.🔹Main course 🥘 - 雞肉酥盒,羊肚菌忌廉白汁,青蘆筍,濃雞汁🐤🐣🐥外層酥皮好出色😗可見係層層分明 仲要係脆身的😍雞肉🍗就不過不失 同埋佢既雞汁味好出😝比較喜歡佢既小配菜 都幾夾😍.🔸Dessert - 開心果撻,櫻桃果醬🍒,淡焦糖牛奶朱古力雪糕🍫🍨係驚喜啊😍開心果味好重不過配櫻桃🍒果醬好似有d搶味咁(可能個人麻麻地櫻桃🍒製品)So far 整體上睇得又食得👍🏻 .*Set Lunch 💲268 per person*(未計加一服務費)
彷彿登上華麗的舞台💃🏻 仙后餐廳👸🏻
雞肉🍗就不過不失 同埋佢既雞汁味好出😝
比較喜歡佢既小配菜 都幾夾😍
係驚喜啊😍開心果味好重
不過配櫻桃🍒果醬好似有d搶味咁
(可能個人麻麻地櫻桃🍒製品)
So far 整體上睇得又食得👍🏻
*Set Lunch 💲268 per person*
(未計加一服務費)
Daily soup 🍲- 南瓜湯🎃
開心果撻,櫻桃果醬🍒,淡焦糖牛奶朱古力雪糕🍫🍨
Daily soup 🍲- 南瓜湯🎃
開心果撻,櫻桃果醬🍒,淡焦糖牛奶朱古力雪糕🍫🍨
2023-08-03 7445 瀏覽
餐廳裝修非常古典、華麗、有氣派,天花嘅紋理,吊燈同座地燈,仲有好似報紙嘅餐牌中間位置擺放咗一座演奏級鋼琴麵包好特色,有法包同牛油餐包,都非常好食前菜:油甘魚他他 +$48加咗啲青檸汁同埋少少蘋果粒、乾蔥碎,味道清新開胃,比較搶過油甘魚原本嘅鮮味前菜:南瓜意大利飯龍蝦湯湯底極Creamy幼滑,冇渣冇粒粒,濃郁蝦味,對我來講濃咗少少,有點嗆喉主菜:吉列吞拿魚扒+$48吞拿魚肉質好靚,店員上菜亦講咗聲菜名「拖羅」,相信係中拖羅部位超軟嫩,係牛扒嘅Blue,微微有少少筋喺尾部,配埋蒜茸蛋黃醬一流至於配菜味道有點過火,紅黃菜頭都偏鹹偏濃味,搶過本身嘅鮮甜主菜:澳洲和牛牛腹扒 +$48四成熟非常靚牛扒冇乜筋,牛味足,肉與軟嫩,配菜亦好健康主菜:黑椒蒜蓉大蝦芝士意粉呢道菜好失分,意粉過淋,大蝦唔算大隻。。。整體好一般,比普通Cafe差啲甜品:開心果雪糕。櫻桃果醬。開心果脆賣相高級,味道唔錯,上面嘅開心果脆,中間係雪糕,再加埋底部嘅餅乾,一口食晒三重口感味道甜品:白酒燴梨。薑餅。子薑雪糕撻形賣相普通少少,不過味道好夾,唔算太甜

中間位置擺放咗一座演奏級鋼琴

麵包好特色,有法包同牛油餐包,都非常好食

前菜:油甘魚他他 +$48

前菜:南瓜意大利飯

龍蝦湯

主菜:吉列吞拿魚扒+$48

至於配菜味道有點過火,紅黃菜頭都偏鹹偏濃味,搶過本身嘅鮮甜

主菜:澳洲和牛牛腹扒 +$48
四成熟非常靚
牛扒冇乜筋,牛味足,肉與軟嫩,配菜亦好健康

主菜:黑椒蒜蓉大蝦芝士意粉

甜品:開心果雪糕。櫻桃果醬。開心果脆

甜品:白酒燴梨。薑餅。子薑雪糕
撻形賣相普通少少,不過味道好夾,唔算太甜

2023-07-24
午餐
仙后餐廳 junon.hk📍灣仔皇后大道東213號胡忠大廈2樓🍽️法式餐廳💃🏼裝潢華麗🪩帶懷舊復古風👯‍♀️處處打卡位📸環境舒適~食物精緻~服務一流💯不論是紀念日、還是朋友食飯聚會都好適合大家記得提早訂位🩷我今晚坐到卡廂💃🏼晚市套餐🍽️ $728/ 位跟餐包、前菜、餐湯、主菜、甜品主廚會按照食材、季節來作餐牌轉換非常有心思🫶🏻讓大家可以食到時令食物▫️Bread Basket🥖🍞一式兩款麵包~配上香滑牛油🧈兩款口感一款口感鬆軟、一款口感香脆▫️Starter🐟。Chu Toro Tuna Tartare +$48入口帶油香中吞拿魚腩~加上蓮藕脆片配自家調製芥末蛋黃醬汁~非常清新🥚。Deep-fried Japanese egg多重口感~脆炸日本雞蛋酥脆外皮包裹住流心蛋加上香脆和牛、青豆 、洋蔥泡沫 、意大利煙肉🥓好特別▫️Soup。Creamy Lobster Bisque +$48超濃郁🦞龍蝦湯~上枱時店員即時斟湯🩷視覺效果一流。Daily Soup粟米🌽忌廉湯~ 味道唔錯👍🏻飲到粟米鮮味▫️Main Course😍。Glazed Boston Lobster +$88牛油🧈波士頓龍蝦肉入口爽彈配
仙后餐廳 junon.hk
📍灣仔皇后大道東213號胡忠大廈2樓

🍽️法式餐廳💃🏼裝潢華麗
🪩帶懷舊復古風👯‍♀️處處打卡位📸
環境舒適~食物精緻~服務一流💯
不論是紀念日、還是朋友食飯聚會都好適合

大家記得提早訂位🩷我今晚坐到卡廂💃🏼
晚市套餐🍽️ $728/ 位
跟餐包、前菜、餐湯、主菜、甜品
主廚會按照食材、季節來作餐牌轉換
非常有心思🫶🏻讓大家可以食到時令食物

▫️Bread Basket🥖🍞一式兩款麵包

~配上香滑牛油🧈兩款口感
一款口感鬆軟、一款口感香脆

▫️Starter
🐟。Chu Toro Tuna Tartare +$48

入口帶油香中吞拿魚腩~加上蓮藕脆片
配自家調製芥末蛋黃醬汁~非常清新

🥚。Deep-fried Japanese egg

多重口感~脆炸日本雞蛋
酥脆外皮包裹住流心蛋加上香脆和牛、
青豆 、洋蔥泡沫 、意大利煙肉🥓好特別

▫️Soup
。Creamy Lobster Bisque +$48
超濃郁🦞龍蝦湯~
上枱時店員即時斟湯🩷視覺效果一流

。Daily Soup
粟米🌽忌廉湯~ 味道唔錯👍🏻飲到粟米鮮味

▫️Main Course
😍。Glazed Boston Lobster +$88

牛油🧈波士頓龍蝦肉入口爽彈
配上釀麵捲、香滑龍蝦白汁、意大利青瓜絲 ~ 味道好夾~賣相又精緻😙

。Grain-fed beef tenderloin

🥩穀飼牛柳叫左5成熟~煎到恰到好處
配上法國青蘆筍、黄金蛋黄汁、香烤榛子

▫️Dessert 精緻甜品😍

🍈。Philibon Melon

用上🇫🇷法國赤肉蜜瓜入口香甜又多汁
配上話梅碎雪同香檳泡沫~味道酸甜交織

🍒。Pistachio Tart

開心果撻味道香濃~配埋櫻桃果醬
食落帶少少酒味🥃

▫️Cocktail & Mocktail
🍹Cheerier blossom
🍸La scene

🕰️營業時間:12:00- 22:00
☎️電話:2808-0882

2023-07-10 300 瀏覽
當日2位朋友帶我黎到呢間法國餐廳食Brunch ~餐廳充滿復古氛圍感,適合著靚靚去打卡~當日點了3個brunch, 2個4 course brunch & 1個5 course brunch ❣️法國麵卷釀蔬菜肉碎,黑松露忌廉白汁,車打芝士碎特別菜式,麵卷質感煙韌,蔬菜肉碎滿滿的,配上新鮮黑松露和白汁,不錯吃👍🏻❣️是拉差扒大蝦,芒果莎莎,牛油果蓉蝦肉爽彈,配料混合一起,清新前菜~❣️是日餐湯 — 南瓜湯美味餐湯😋南瓜湯煮至香濃,味道鮮甜,口感香滑順口❣️迷你彩色甘筍,希臘芝士,南瓜籽,香橙薑汁這款前菜色彩繽紛但味道一般😢❣️巴馬火腿班尼迪蛋呢款係美味brunch 必不可少菜式,水波蛋煮至剛好,酸甜荷蘭醬濃稠不會太濃澀❣️香煎八爪魚,煙燻紅椒粉,粗薯蓉,蕃茜八爪魚煎得很香,但略厭煎得膿左啲❣️忌廉白酒煮法國青口配炸薯條,乾蔥,蕃茜白酒煮青口,鮮甜帶有微微酒香,鮮味十足,炸薯條亦炸得很香脆❣️脆炸牛仔薄片,孜然甘旬蓉,本地彩色甘筍,香烤孜然炸牛仔薄片很香脆,外皮質感像豬肉紙,肉質偏結實,甘筍蓉很香甜❣️香烤波士頓龍蝦,香檳荷蘭蛋黃汁,白蘿蔔蓉龍蝦肉新鮮爽彈,醬汁不膩❣️開心果撻,櫻桃果醬,淡焦糖牛奶朱古力雪

當日2位朋友帶我黎到呢間法國餐廳食Brunch ~
餐廳充滿復古氛圍感,適合著靚靚去打卡~

❣️法國麵卷釀蔬菜肉碎,黑松露忌廉白汁,車打芝士碎

❣️是拉差扒大蝦,芒果莎莎,牛油果蓉

蝦肉爽彈,配料混合一起,清新前菜~

❣️是日餐湯 — 南瓜湯

美味餐湯😋
南瓜湯煮至香濃,味道鮮甜,口感香滑順口

❣️迷你彩色甘筍,希臘芝士,南瓜籽,香橙薑汁

這款前菜色彩繽紛但味道一般😢

❣️巴馬火腿班尼迪蛋

❣️香煎八爪魚,煙燻紅椒粉,粗薯蓉,蕃茜

八爪魚煎得很香,但略厭煎得膿左啲

❣️忌廉白酒煮法國青口配炸薯條,乾蔥,蕃茜

白酒煮青口,鮮甜帶有微微酒香,鮮味十足,
炸薯條亦炸得很香脆

❣️脆炸牛仔薄片,孜然甘旬蓉,本地彩色甘筍,香烤孜然

❣️香烤波士頓龍蝦,香檳荷蘭蛋黃汁,白蘿蔔蓉

龍蝦肉新鮮爽彈,醬汁不膩

❣️開心果撻,櫻桃果醬,淡焦糖牛奶朱古力雪糕

開心果撻不會過甜,開心果蓉濃滑,朱古力撻皮味道亦濃郁,櫻桃果醬帶酸甜,雪糕淡淡焦糖香,整體配搭不會覺得甜膩

❣️熱玫瑰花茶

玫瑰花香清香撲鼻,茶底清新不苦澀

💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠

總括,餐廳環境充滿法國復古氛圍;食物質素整體一般,性價比屬中等偏低💙
2023-07-03 4009 瀏覽
復古華麗氣派仙后餐廳仙后餐廳開咗幾年終於今年嚟試吓本身知道喺張敬軒有份已經好想試但知道好難訂枱就一直未去終於等到連張敬軒都退埋股先去😅餐廳外面似法式餐館經過復古式旋轉門進入餐廳即見到華麗舞台同醉人嘅玻璃天幕餐廳內到處都悉心佈置彷彿進入時光隧道回到從前如果穿著復古婚紗在這裡拍攝一定好靚我哋個晚無任何表演只係靜靜地享受晚餐我哋點咗兩份 Set Dinner頭盤有彩色蓄茄片、帝王蟹、蜜瓜、薑、羅勒同脆炸日本雞蛋、香脆和牛、青豆、洋蔥泡沫、意大利煙肉脆炸日本雞蛋🥚好過癮帝王蟹鮮甜美味是日餐湯再加+$48 香濃龍蝦湯、龍蝦肉、羅勒好濃郁嘅龍蝦🦞湯,啖啖鮮味無窮龍蝦肉唔算好多,但湯好好味主菜毅飼牛柳、法國青蘆筍、黄金牛油蛋黄汁、香烤榛子毅飼牛柳肉質嫩滑,入口香濃肉汁,油脂化開嘅口感,美味可口牛油波士頓龍蝦、酸麵捲、香滑龍蝦白汁,意大利青瓜絲(+$88)紅噹噹嘅牛油波士頓龍蝦,肉質鮮嫩彈牙味道鮮甜甜品法國赤肉蜜瓜,話梅碎雪,香檳泡沫開心果撻,樱桃果醬,淡焦糖牛奶朱古力蛋糕兩個甜品都好好食發覺餐廳大廚好鍾意玩泡沫,幾道菜都有泡沫😂呢度埋單食咗差不多二千蚊貴唔貴見仁見智不過份量我覺得少咗啲,唔夠飽肚食材
復古華麗氣派仙后餐廳

如果穿著復古婚紗在這裡拍攝一定好靚

我哋個晚無任何表演
只係靜靜地享受晚餐

我哋點咗兩份 Set Dinner
頭盤有彩色蓄茄片、帝王蟹、蜜瓜、薑、羅勒
同脆炸日本雞蛋、香脆和牛、青豆、洋蔥泡沫、意大利煙肉

脆炸日本雞蛋🥚好過癮
帝王蟹鮮甜美味

是日餐湯再加
+$48 香濃龍蝦湯、龍蝦肉、羅勒
好濃郁嘅龍蝦🦞湯,啖啖鮮味無窮
龍蝦肉唔算好多,但湯好好味

主菜

毅飼牛柳、法國青蘆筍、黄金牛油蛋黄汁、香烤榛子

毅飼牛柳肉質嫩滑,入口香濃肉汁,油脂化開嘅口感,美味可口

紅噹噹嘅牛油波士頓龍蝦,肉質鮮嫩彈牙
味道鮮甜

甜品
法國赤肉蜜瓜,話梅碎雪,香檳泡沫

開心果撻,樱桃果醬,淡焦糖牛奶朱古力蛋糕

兩個甜品都好好食
發覺餐廳大廚好鍾意玩泡沫,幾道菜都有泡沫😂

呢度埋單食咗差不多二千蚊
貴唔貴見仁見智
不過份量我覺得少咗啲,唔夠飽肚
食材同質素都無得彈🥰

仙后餐廳 (灣仔)
灣仔皇后大道東213號胡忠大廈2樓
2023-06-28 330 瀏覽
已經第三次來,今次係預祝同老公的週年紀念🥰好喜歡呢到大大的水晶燈同咁grand的環境🥰每次來都會忍唔住不停打卡!(影左超多😜)店員安排大大卡位非常闊落舒服👍🏻.🌟dinner set $728/person點了兩個dinner set,好豐富有頭盤、湯、主菜、甜品,一坐低每人一杯welcome drink 和餐前包,餐包相當高質,新鮮焗滿滿牛油香超好食,仲可以無限追加🤣餐前小食鯛魚他他清新開胃喜歡💕.兩碟頭盤賣相精緻,脆炸日本雞蛋流心好治癒😍配上香脆和牛、青豆、洋蔥泡沫、意大利煙肉,味覺多重滋味😋另一碟中吞拿魚腩他他,配上山葵茶木蛋黄醬、柑機、香脆乾蔥、蓮藕脆片,清新開胃,脆脆加上拖羅口感豐富,西日fusion好特別又意外地夾!.龍蝦湯真係不得了😋 即倒入碗大家相機食先😜龍蝦爽口鮮味超正,湯味道濃厚,好快同老公就清哂兩碗🤣.到主菜穀飼牛柳非常出色👍🏻厚身牛味濃,口感不錯,配菜法國青蘆筍老公大愛,再配上黃金牛油蛋黃汁好味☺️滿喜歡加上香烤榛子🌰味道更香!另一碟牛油波士頓龍蝦配上香滑龍蝦白汁,味道濃厚鮮甜,口感一流爽口彈牙,酸麵捲出面麵包住紅蘿蔔,再配上意大利青瓜絲,好特別第一次咁食!.最後

🌟dinner set $728/person

最後甜品法國赤肉蜜瓜配上話梅碎雪和香檳泡沫非常香甜,另一碟開心果配上西櫻桃果醬和淡焦糖牛奶朱古力雪糕,甜度剛好味道出,大讚餅底香脆👍🏻店員仲好貼心寫上週年紀念俾我地拍照留念💕

呢到環境典雅華麗,店員超友善服務貼心食得好開心,係浪漫的氣氛食fine dining,岩哂情侶來慶祝!
✨華麗裝潢✨懷舊氣派✨巨型水晶燈💎華麗舞台大廳🩰大鋼琴🎹彩色天花🌈配埋精緻法國菜🇫🇷法式美食🍽優雅既情調 • 氣氛💖不論係同另一半/ 閨蜜 / 家人都咁岩👫🏻👭👨‍👩‍👧‍👦真係到處都係打卡位,連走廊 • 洗手間都會影唔停📸~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪Bread Basket烘熱左(歐式脆皮🥖 / 軟熟拉絲🍞).🌙 Set Dinner ($728/per person) 🌙▪Starter▫️Heirloom Tomato Slice, King Crab𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥清新既前菜,帝王蟹厚肉肥美🦀蕃茄清甜🍅.▫️Chu Toro Tuna Tartare (+$48)魚油甘香既中吞拿魚腩🐟 配淡淡既𝐖𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢💚蛋黃醬(唔會嗆鼻),加埋柑橘🍊好𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦.▪Soup▫️Creamy Lobster Bisque (+$48)店員會係你面前斟湯,飲落濃郁得黎唔會過鹹,龍蝦肉好爽彈🦞.▪Main Course▫️Pan Seared Hokkaido Scallop厚厚大粒既北海道帶子🤍輕煎香左表面,食落好鮮甜,配羅馬花椰菜汁.▫️Glaz
✨華麗裝潢✨懷舊氣派✨
巨型水晶燈💎華麗舞台大廳🩰大鋼琴🎹彩色天花🌈
配埋精緻法國菜🇫🇷法式美食🍽優雅既情調 • 氣氛💖
不論係同另一半/ 閨蜜 / 家人都咁岩👫🏻👭👨‍👩‍👧‍👦
真係到處都係打卡位,連走廊 • 洗手間都會影唔停📸

▪Bread Basket
烘熱左(歐式脆皮🥖 / 軟熟拉絲🍞)
Bread Basket

▪Starter
𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥清新既前菜,帝王蟹厚肉肥美🦀蕃茄清甜🍅

Chu Toro Tuna Tartare

▪Soup
店員會係你面前斟湯,飲落濃郁得黎唔會過鹹,龍蝦肉好爽彈🦞

▪Main Course
▫️Pan Seared Hokkaido Scallop
Pan Seared Hokkaido Scallop

▫️Glazed Boston Lobster, Stuff Cannelloni (+$88)
拆左殼啖啖肉🦞龍蝦肉好彈牙,配鮮味龍蝦白汁
粗管粉入面仲釀滿餡,大廚👨🏻‍🍳真係真係落足心機💕

▪ Dessert
食日本菜🇯🇵常見既紫蘇花,原來仲可以配甜品💜
▫️Pistachio Tart, Caramel Milk Chocolate Ice Cream
撻底非常脆,車厘子𝐉𝐚𝐦餡🍒加左𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤𝐲🥃提升香氣,雪糕幼滑😚

▫️Honey Orchid Mango Mousse
用熱情果 果仁碎粒做左脆皮外殼,裝𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡 𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞🥭
底下再配脆餅層,多重唔同既豐富口感🤓
Honey Orchid Mango Mousse

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺週末 • 公眾假期📅(𝟏𝟓:𝟎𝟎 - 𝟏𝟕:𝟑𝟎)有主題下午茶套餐供應🫖
Bread Basket
Chu Toro Tuna Tartare
Pan Seared Hokkaido Scallop
Honey Orchid Mango Mousse
  • Glazed Boston Lobster
  • Stuff Cannelloni
2023-05-31 400 瀏覽
仙后餐廳裝潢華麗精緻,一進門就會被華美的佈置所吸引。舞台大廳有一個巨大的水晶燈和精緻的天花板,而另一邊的卡座則以綠色設計為主,非常雅緻。前菜包括酥皮烤田螺和蘿蔔泥配香菜牛油湯,田螺味道不錯,酥皮很鬆脆,與湯品搭配得很好。此外,龍蝦濃湯也非常推薦,湯底濃郁,龍蝦肉質鮮嫩,非常美味。主菜有澳洲M3牛柳和牛油南瓜配芥末籽甜薯,以及龍蝦肉配羅勒香草醬。牛肉味香濃,肉質鮮嫩,配菜清爽不膩口,非常好吃。甜品方面,榛子拿破崙和海鹽焦糖雪糕配芝麻醬也非常推薦,榛子和焦糖的味道很搭,雪糕口感柔滑,芝麻醬增加了層次感。

2023-05-18
2023-05-27 453 瀏覽
預先訂了位,也建議早點去,餐廳會少點人(我們訂了七點) 到了7:30左右便多人(當天餐廳不是滿座的) 我們點了套餐$688港幣+10%服務費✨ 分別有湯麵包,前菜,主菜以及甜品✨說實話牛扒和甜品真的很好吃! 我們點了五成熟,配上醬汁,把整個味道提升了!!環境浪漫而且可以讓你好好享用美食。我們是坐在水晶燈下,水晶燈和舞台的設計簡直把整個氛圍感拉滿!建議大家早點預訂,晚餐的菜式會比起午餐更豐富,而且選擇更多。推介大家晚餐來這裏! 一定要穿得漂亮點,可以不停打卡!🥰
預先訂了位,也建議早點去,餐廳會少點人(我們訂了七點)
到了7:30左右便多人(當天餐廳不是滿座的)

我們點了套餐$688港幣+10%服務費✨

分別有湯麵包,前菜,主菜以及甜品

說實話牛扒和甜品真的很好吃!
我們點了五成熟,配上醬汁,把整個味道提升了!!

環境浪漫而且可以讓你好好享用美食。
一定要穿得漂亮點,可以不停打卡!🥰

慶祝紀念
紀念日
2023-05-26 419 瀏覽
13.5.2023 六多謝帶我去甘靚既餐廳😍 環境好靚 仲可以打埋卡😆我鐘意個廳 好好彩系安排坐中間😁仲有花花打卡位🤩🫶🏻@junon.hk #仙后餐廳 雖然無左Live聽歌 不過都好好🥰野食有特色 食得我飽架😆藍蝦他他🦐 我最鐘意😝 好有咬口😌個威靈頓牛扒🥩 出色~
2023-05-13
慶祝紀念
生日
藍蝦他他
威靈頓牛柳
提起仙后餐廳,想必不少人會立即聯想到創辦人張敬軒先生,但這家餐廳卻遠遠不只是名人飯店這樣簡單,參照60年代的仙后旋轉餐廳而建,它傳承的是一份復古的港式情懷。雖知悉餐廳以華麗古典的裝潢而聞名,但親身到訪,仍是會被一絲不苟的設計與細節所震撼。彩色玻璃穹頂、懷舊絲絨沙發與布簾牆紙、以及各種古董珍藏擺設、彷彿就像舊電影場景中的高級歌舞廳,格調高貴且美麗,就連餐廳洗手間也貫徹了這種華麗感,讓人禁不住多看幾眼。餐廳以酒吧分隔2個用餐區域,左面的bistro提供lunch及afternoon tea set,右面則是享用法式fine dining的地方。這次到訪,我們是bistro區域唯一一枱客人,看見這門可羅雀的境況,心裡著實感到可惜,不論是餐廳環境設計,抑或是食物呈現手法,皆盡顯心思,食物質素亦很不錯,實在是值得更多人光顧。因應疫情關係,餐廳已取消live performance 好一段時間了,希望在不久的將來再到訪時,能夠在舞台上聽見耳熟能詳的粵語歌曲、享受歌舞昇平的晚餐時光吧。推介An Afternoon in Riveria主題Tea SetHKD738 For Two + 10% Ser

推介
HKD738 For Two + 10% Service Charge
素來沒有很喜愛tea set,因為多半都是好看不好吃,但這份tea set除了蘋果撻太甜外,其餘餐點無論調味或是質感都很不錯,特別喜歡質感煙韌的homemade donut,配上酸甜度剛好的青檸醬,中和了炸物的油膩感
2023-05-18 321 瀏覽
帶寶寶來高級餐廳,呢間以音樂廳為題,裝潢優雅華麗✨,環境有情調,而且每一處都係打卡位📸如果第一次來,不妨點Set dinner, 質素高價錢優惠前菜及湯,色彩繽紛的,有多款蕃茄、蜜瓜,還有厚身帝王蟹肉,清新鮮味另外一道是用上嫩滑的中吞拿魚腩他他,配以山葵芥末蛋黃醬、及柑橘,上面再放了香脆乾蔥,蓮藕脆片, 口感豐富主菜一是香煎北海道帶子,肉厚多汁,配羅馬花椰菜汁,味道鮮甜可口主菜二是牛油波士頓龍蝦🦞,光看賣相已經非常吸引,龍蝦肉彈牙,以上龍蝦白汁,份口更滑溜鮮甜甜蜜蜜一要有朱古力奶油,煮成外脆內軟,朱古力味香濃唔太甜甜蜜蜜二要有酥脆法式千層酥,配上鮮草莓🍓,顏色鮮艷耀眼

如果第一次來,不妨點Set dinner, 質素高價錢優惠

中吞拿魚腩他他,山葵芥未蛋黃醬

牛油波士頓龍蝦,饟麵捲,香滑龍蝦白汁

甜蜜蜜一要有朱古力奶油,煮成外脆內軟,朱古力味香濃唔太甜
黑樱桃,黑朱古力奶油

甜蜜蜜二要有酥脆法式千層酥,配上鮮草莓🍓,顏色鮮艷耀眼
零陵香豆雪糕,草莓,法式千層酥

中吞拿魚腩他他,山葵芥未蛋黃醬
黑樱桃,黑朱古力奶油
零陵香豆雪糕,草莓,法式千層酥
2023-05-15 334 瀏覽
每日經過胡忠都心諗:丫,上面間餐廰好似幾古典搵日去影相先📸 點!知!前日BOOK咗JUNON食飯,一睇地址原來就係我日日話要去嗰度 👀一入到去望到裝修已經嘩一聲,非常有味道✨ 舞台、三角琴、卡位、窗簾、水晶燈、吧枱、落地玻璃窗、鐵閘、甚至洗手間!!!每個位都係打卡位。唔係講笑,我係洗手間自拍拍到唔願走 🤣餐廳格局大氣,好啱坐一整晚摸住酒杯底談心;高樓底之餘,每張枱非常寬敞舒服;雖然晚市都坐咗十枱八枱,但大家好斯文唔嘈,音樂聲量又係啱啱好,好加分!所有店員服務細心有禮,整體感覺好好 🫶🏻食物方面全部都好味,個人覺得價錢超值。4 Course 入面最有驚喜係龍蝦湯🦞 蝦肉爽口鮮嫩,湯底鮮甜出色,係姐暫時飲過最好味嘅龍蝦湯👍🏻 Main Course 都有嗌牛油波士頓龍蝦,又係一流,去到一定要叫龍蝦呀~ 甜品亦都非常推薦,基本上真係嗌乜都好味,俾大家參考吓我食咗咩: Starter► 脆炸日本雞蛋,香脆和牛,青豆,洋蔥泡沫,意大利煙肉► 中吞拿魚腩他他、山葵芥未蛋黄醬,柑橘,香脆乾恐,蓮藕脆片 Soup ► 是日餐湯 - 椰菜花忌廉湯► 香濃龍蝦湯,龍蝦肉,羅勒 Main Course► 穀

Starter
► 脆炸日本雞蛋,香脆和牛,青豆,洋蔥泡沫,意大利煙肉

Soup
► 是日餐湯 - 椰菜花忌廉湯

► 香濃龍蝦湯,龍蝦肉,羅勒

Main Course
► 穀飼牛柳、法國青蘆筍,黄金牛油蛋黄汁,香烤榛子

► 牛油波士頓龍蝦,饟麵捲,香滑龍蝦白汁,意大利青瓜絲

Dessert
► 白桃,乳酪雪糕,法式千層酥

► 蜜蘭香芒果蔡絲,熱情果,杏仁醬

想像到如果帶媽媽/女友去仙后食飯一定會好冧💕 唔食飯去bar飲杯cocktail同樣令人陶醉,強烈推介!