2022-10-10 14 瀏覽
今日黎觀塘睇下傢俬,睇完見到隔離有間餐廳,望下環境都唔錯就試試啦食物既選擇有飯、麵同吐司等等,比較台式既食品我就叫左個古法印度咖喱燉牛肋條飯,個咖喱汁幾香,帶少少辣,個牛肋條煮得好腍好入味,個肉味都好香朋友就食台式香菇肉燥 配 涼拌小食,我地揀左配新竹米粉同鹽酥雞排,份量都幾多,個雞排即叫即炸,熱辣辣又脆卜卜小食我地叫左個黑松露薯條,都係即叫即炸,係粗薯條,個黑松露醬都好香飲品可以額外加錢配特飲,飲品原來係同賞茶合作,咁加配都幾抵

食物既選擇有飯、麵同吐司等等,比較台式既食品

飲品可以額外加錢配特飲,飲品原來係同賞茶合作,咁加配都幾抵

2022-10-09 21 瀏覽
今日同朋友一齊去工廈行街,順便就嚟咗呢間台式餐廳,感受下旅行嘅感覺。古法印度咖哩燉牛肋條飯咖哩嘅味道都幾香同辣,好惹味;牛肋條啖啖肉,肉質又夠淋,仲要個份量都算多,我地兩個人share都食到好多舊台式香菇肉燥配涼拌小食 (乾拌新竹米粉 + 醬炆豬軟骨)肉燥個量都算多,而且都幾濃,用嚟夾埋乾拌新竹米粉都真係唔錯嘅選擇;豬軟骨嘅肉都好多,軟骨位又唔會好難咬開,重要加埋佢炆得好入味黑松露薯條(細)薯條大份夾抵食,黑松露嘅醬又好香松露味,而且又唔會好膩低糖綠茶綠茶算濃荼味,而且飲落去完全飲唔到甜味,係健康嘅味道,啱曬我呢啲無甜人士揀 柚子蜜柚子蜜嘅味道都好香,而且都算大杯,飲落去仲可以解走啲濃味感覺寶島蛋餅 (鮪魚)蛋餅煎得好香,而且鮪魚嘅量又多,食落都好juice

古法印度咖哩燉牛肋條飯

台式香菇肉燥配涼拌小食 (乾拌新竹米粉 + 醬炆豬軟骨)

黑松露薯條(細)
薯條大份夾抵食,黑松露嘅醬又好香松露味,而且又唔會好膩

低糖綠茶

柚子蜜

寶島蛋餅 (鮪魚)
蛋餅煎得好香,而且鮪魚嘅量又多,食落都好juice
2022-10-09 437 瀏覽
今日同朋友二訪呢間木系台灣cafe☺️好鍾意呢度嘅環境坐得好舒服同relax😊上次黎到冇叫到佢哋嘅黑糖奶蓋波霸巴斯克蛋糕🧁一直都心掛掛,好想試🤤今次無論如何都一定要試試佢☺️☺️跟餐仲可以優惠價品嚐🥰黑糖奶蓋波霸巴斯克蛋糕一上枱見到已經好吸引🤤🤤有2⃣️個迷你容器裝滿奶蓋及波霸珍珠🤭有得食又有得玩😳蛋糕係3.5吋size,唔會好大個☺️食完正餐再淺嚐就啱啱好😍蛋糕比較硬身,但係濕軟口感,有少少雪糕感覺🤤珍珠好煙韌及軟糯👍仙草芋圓呢個都係我而家最鍾意食嘅甜品之一,以前成日都分唔到仙草同涼粉嘅感覺☺️☺️但而家我真係返唔到轉頭,涼粉已經失左寵😂😂跟餐都必推之一,芋圓勁煙靭口感正🤤☺️👍仙草都好滑捋捋🥰台式香菇肉燥配米粉湯拼豬軟骨呢個set係勁抵食👍👍豬軟骨份量非常多,米粉亦都勁大碗,仲配有涼拌小食🤤🤤跟餐飲品仲可以免費升級黑糖珍珠波霸奶茶🧋台式鐵板吐司🍞包裝勁精緻☺️而且方便客人食用,感覺勁貼心😳🥰吐司係丹麥包,口感好酥軟,而且煙靭🤤🤤我哋點咗滿漢綜合,材料有煙肉、火腿、炒蛋,加埋邪惡嘅芝士入去,咬落極度滿足😋😋可以再encore🤤📌 伊甸 (觀塘)觀塘官塘道436-446號官塘工業中心第四期1樓C室

黑糖奶蓋波霸巴斯克蛋糕

仙草芋圓
跟餐都必推之一,芋圓勁煙靭口感正🤤☺️👍仙草都好滑捋捋🥰

台式香菇肉燥配米粉湯拼豬軟骨

跟餐飲品仲可以免費升級黑糖珍珠波霸奶茶🧋

台式鐵板吐司🍞

📌 伊甸 (觀塘)
2022-10-08
下午茶
  • 黑糖奶蓋波霸巴斯克芝士蛋糕
  • 台式鐵板吐司
  • 香菇滷肉配米粉拼豬軟骨
2022-10-09 23 瀏覽
今天和朋友到訪觀塘的伊甸,一開始看裝修以為是咖啡店,原來是台式料理!寶島蛋餅配輕量沙律~蛋餅的材料我們選了起司🧀和肉鬆,蛋餅加上沙律擺盤十分漂亮,嶺南美食之前已經飽盡視覺的享受😎吃下去口感非常煙靭,又充滿蛋味,令人想一口接一口吃下去☺️台式金牌高根牛肉麵的湯底非常濃郁,配上煮得很淋的牛肉十分好吃!另外為他加分的就是那一碟小小的酸菜,辣味適中!加在麵𥚃把整碗麵提升了另外一個層次😌真的令人印象深刻鹽酥雞中翼用了平時鹽酥雞的煮法,非常香口,又啖啖肉,我第一次嘗試這一道菜色感覺非常滿意😉推介大家試吓黑松露薯條用了很香口的黑松露醬,很大盤可以吃很久!適合和朋友一起分享波霸奶茶真係好正!吃台灣菜一定要喝奶茶,波霸奶茶還原了台灣的風味,讓人有身置台灣的感覺!伊甸的裝修非常舒適,場地很大,有很多座位,在觀塘上班的朋友可以考慮午餐或者下午茶到伊甸進食!除了公司之外他們也有晚市哦😙而且店員服務態度很好!如果我再去觀塘都一定會介紹朋友再來一次☺️

去觀塘都一定會介紹朋友再來一次☺️
2022-10-08 16 瀏覽
💕伊甸觀塘工業中心裡面嘅文青打卡Cafe,木系設計感覺清新,星期六下午嚟食個下午茶十分寫意,餐牌主要有吐司、意粉、蛋餅、肉燥飯同甜品等,想飽肚啲或者食吓輕食都非常不錯🔸寶島蛋餅 蛋餅係偏煙韌嘅口感,個人十分鍾意❤️餅皮烘得金黃,夾住一層蛋一層芝士,仲有蛋黃醬點綴,簡簡單單嘅配搭更突出食材原有味道伴碟嘅沙律亦有誠意,灑上松子仁,口感更豐富🥗🔸波霸奶茶 套餐可以免費升級,飲到賞茶嘅波霸奶茶,黑糖珍珠口感Q彈甜度剛好🧋大大杯勁滿足🔸黑糖奶蓋波霸巴斯克芝士蛋糕巴斯克芝士蛋糕芝士味香濃🧀食落帶點焦香配上奶蓋都無搶走芝士味,反而令口感更香滑再配上黑糖珍珠,芝士控同珍珠控必試✨
💕伊甸

🔸寶島蛋餅
蛋餅係偏煙韌嘅口感,個人十分鍾意❤️

伴碟嘅沙律亦有誠意,灑上松子仁,口感更豐富🥗

🔸波霸奶茶

🔸黑糖奶蓋波霸巴斯克芝士蛋糕
巴斯克芝士蛋糕芝士味香濃🧀食落帶點焦香
配上奶蓋都無搶走芝士味,反而令口感更香滑
再配上黑糖珍珠,芝士控同珍珠控必試✨
2022-10-03 14 瀏覽
黎到觀塘工廠區買完傢俬就搵嘢食,入到嚟呢間餐廳好有家嘅感覺♥️嗌左鹽酥雞排香菇肉燥飯,鹽酥雞滋味十足,炸到金黃色既表皮唔會太厚,而入面既雞肉好juicy,肉質好嫩,正宗皮薄涵靚🥰肉燥方面我幾鍾意佢既質感,唔會太水,味道亦適中,唔會太濃味,送飯一流呀🤩小食加錢鹽酥花枝丸勁”Q”彈,而且食得出墨魚味,唔會俾鹽酥既香蓋過左,呢個小食正呀🤩綠茶我嗌左無糖,不過都唔會無味啵,我好鍾意佢清新既味道,食完佢既好野再嘆啖茶,勁chill呀。豬軟骨香菇肉湯米粉,豬軟骨份量好多,食落好入味,肉質好嫩,肉燥配米粉又幾夾架喎♥️賞茶奶茶加奶蓋,好鍾意呢個茶底喔,配奶配好正呢♥

2022-09-30 14 瀏覽
主打台灣菜的小店,提供舒適休閒的環境讓客人享受美食,也很適合打卡🥰 位置方便,在觀塘附近上班的朋友可以收藏喔,是下班放鬆一下的不錯選擇🙆🏻‍♀️ 注意有設用餐時限:午市60分鐘 晚市90鐘,建議平日晚上去,人流較少 可以坐得耐🤗餐廳以米白色及木色為主調,裝潢呈文青風格,拍出來的照片很有味道。座位寬敞舒適,適合朋友或家庭聚會🥂 食物質素偏高,價錢合理,份量正常,性價比高,值得一試👍🏻晚市二人消費:$196 🫧不設加一費用🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🍝流心蛋煙肉三文魚白汁意大利麵 Pasta with Cream Sauce, Smoked Salmon, Poached Egg ($89)✨ 扁意粉軟硬適中,醬汁多 每條意粉都掛滿醬汁🤤 三文魚及杏鮑菇份量多,亦好入味🥪台式鐵板吐司 滿漢綜合 Assorted Toast Set including Egg, Cheese, Bacon, Ham ($67)✨ 必食推薦!新鮮出爐 熱騰騰🔥 外表看似普通吐司,咬一口絕對有驚喜😍 特別之處是採用了丹麥吐司,經烘烤後十分酥脆可口🤤 餡料豐富又惹味,有炒蛋、煙肉、芝士、

晚市二人消費:$196 🫧不設加一費用🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅

必食推薦!新鮮出爐 熱騰騰🔥 外表看似普通吐司,咬一口絕對有驚喜😍 特別之處是採用了丹麥吐司,經烘烤後十分酥脆可口🤤 餡料豐富又惹味,有炒蛋、煙肉、芝士、火腿、生菜,好飽肚👍🏻

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
🍮黑糖奶蓋巴斯克芝士蛋糕 (3.5寸) Basque Burnt Cheesecake with Brown Sugar Milk Foam and Pearls (+$40)✨
必食推薦!賣相、味道、口感一流! 蛋糕口感軟滑,芝士味濃郁,加上黑糖珍珠及奶蓋,加倍香甜 更有咬口🤤 作為飯後甜點 份量剛剛好,好滿足🥰

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
☕️熱檸檬蜜 (+$Free)✨

☕️熱柚子蜜 (+$Free)✨
2022-09-30 15 瀏覽
喺觀塘地鐵站出閘嘅窗口見到依間Cafe咁啱諗唔到食咩 一於就嚟依到試下佢鄰近觀塘地鐵站 只要上一層就到達餐廳啦環境好舒服嘅Cafe 佢除咗有窗邊位俾大家Work from cafe之外仲有圓枱,矮枱同卡位可以選擇 好多元化所以就算幾個知己嚟傾下計/ 自己一個嚟chill下都完全無問題古法印度咖哩燉牛肋條飯 $129香濃咖哩帶上輕微嘅辣度 惹味得嚟真係好好撈飯薯仔都牛肋條食得出廚師都花咗好多心機去處理 非常入味流心蛋煙三文魚白汁意大利麵 $114除咗有台式料理 估唔到佢都仲有西式意粉揀醬汁非常足夠 除咗有三文魚仲有雞髀菇襯托添加不少口感加入流心蛋 令整個意粉味道更昇華鹽酥花枝丸(3粒) (跟餐+$20)鹽酥雞中翼(3隻) (+$25)Cafe嚟講 佢啲嘢食真係幾高質又有驚喜花枝丸炸得好香口 而且配上輕微嘅鹽係上面調味而雞中翼食落唔會有好厚嘅炸粉 而且炸得好香脆之餘 入面都仲好Juicy忍唔住要同男朋友爭住嚟食紅豆仙草芋園(凍)(+$30.8)份量適中 兩個人份量剛好食埋甜品夠晒大滿足·柚子蜜 低糖綠茶Total :$243•📍伊甸 (觀塘)觀塘官塘道436-446號官塘工業中心第四期1樓
喺觀塘地鐵站出閘嘅窗口見到依間Cafe
咁啱諗唔到食咩 一於就嚟依到試下佢
鄰近觀塘地鐵站 只要上一層就到達餐廳啦

仲有圓枱,矮枱同卡位可以選擇 好多元化

古法印度咖哩燉牛肋條飯 $129

除咗有台式料理 估唔到佢都仲有西式意粉揀
醬汁非常足夠
除咗有三文魚仲有雞髀菇襯托添加不少口感
加入流心蛋 令整個意粉味道更昇華

鹽酥花枝丸(3粒) (跟餐+$20)
鹽酥雞中翼(3隻) (+$25)
Cafe嚟講 佢啲嘢食真係幾高質又有驚喜
花枝丸炸得好香口 而且配上輕微嘅鹽係上面調味
而雞中翼食落唔會有好厚嘅炸粉
而且炸得好香脆之餘 入面都仲好Juicy
忍唔住要同男朋友爭住嚟食

紅豆仙草芋園(凍)(+$30.8)
份量適中 兩個人份量剛好
食埋甜品夠晒大滿足

·柚子蜜 低糖綠茶

Total :$243

📍伊甸 (觀塘)
觀塘官塘道436-446號官塘工業中心第四期1樓C室
繼續在探索觀塘工廈美食之類,初次拜訪Eden,由原先的「小伊甸」改名及新裝修後重開,位置不變位於官塘工業中心第四期一樓,近黨鐵站上一層樓梯就到位置幾方便。貫徹觀塘工廈內餐廳的特色,就是大!面積之大,枱與枱之間有足夠空間,餐廳內設廁所,面"窗"位還有插蘇俾你過黎work from cafe,設備幾齊全。硬件上我好鍾意餐廳光猛和乾淨,無論是地下、凳、餐具。細心留意餐具還印有店名,夠曬認真仔細!希望店家可以一直keep住!同「賞茶」同一老闆的「伊甸」,當然可以在餐廳內找到賞茶的踪影!落單QR Code有點難度,界面不難,但手機有點不聽話,可能信號不好,最後店員樂意幫忙處理~台式鐵板吐司 Toast Set滿漢綜合(蛋、起司、培根、火腿) Assorted Set (Egg, Cheese Bacon, Ham) $67想念台式早餐的組合,這種綜合吐司的配料一看到就想吃了~值得一提,吐司用厚切的丹麥麵包,可想而知邪惡度有幾高。愛麵包的me很滿意!寶島蛋餅Taiwanese Egg Pancake $58蛋餅旁邊的沙律菜伴松子仁,是松子仁! 有人跟我一樣愛松子仁嗎?好香加入燕麥蛋餅的餅皮,餡料選

台式鐵板吐司 Toast Set
台式鐵板吐司 - 滿漢綜合

寶島蛋餅Taiwanese Egg Pancake $58
加入燕麥蛋餅的餅皮,餡料選擇了粟米,份量都很慷概

紅豆仙草芋圓凍 Herbal Jelly w/ Red Beans and Taro Balls (Set+$30, 單點$40)
雖然只有一個杯子的容量,不過不容小覷份量,滿滿的仙草凍、紅豆和芋圓。甜度剛好,山草凍滑滑冇苦味,芋圓Q糯!
紅豆仙草芋圓凍

黑糖奶蓋波霸芝士蛋糕 Basque Burnt Cheesecake w/ Brown Sugar Milk Foam and Pearls (3.5") (Set+$40, 單點$50)
黑糖奶蓋波霸唔是奶茶,而是巴斯克蛋糕!旁邊的小杯仔裝住黑糖珍珠和奶蓋,可以自己控制份量混合。芝士蛋糕細細一個已經好厚和飽,雖然未見流心,可是texture幾滑,而且融合了店家的專業(珍奶元素)表現符合預期!
黑糖奶蓋波霸芝士蛋糕

跟餐飲品可選低糖茶飲(烏龍茶/綠茶)/柚子蜜/檸檬蜜,或者+$15轉賞茶
賞茶表現沒有令人失望,烏龍茶茶香,不過檸檬蜜可能有蜜糖,甜多咗少少

這次衝著輕食和甜品而來,未知"正餐"鹹點表現如何,下次再訪看看!
台式鐵板吐司 - 滿漢綜合
紅豆仙草芋圓凍
黑糖奶蓋波霸芝士蛋糕
2022-09-24 475 瀏覽
終於都0+3啦,不過我仲未飛得去台灣,今日唯有喺公司附近搵吓台灣嘢食啦。喺觀塘工業中心第四期搵到一間文青打卡Cafe,又真係幾有台灣風味。入邊個layout同裝修都幾舒服,啱晒文青打卡!❣️不過同同事都有啲肚餓,叫完嘢食先打卡,試吓啲台灣菜得唔得先。佢哋都有好多款lunch set,而且可以用優惠價加小食,都算係打工仔恩物。台式金牌高根牛肉麵 (💰$82) 配涼拌小食呢個高根牛肉麵啲牛肉都算厚切,牛肉本身係靚牛,又煮得夠淋,而且入味,絕對值得再嚟食過!個麵亦都好掛汁,夠晒香濃,推介。鹽酥雞排台式香菇肉燥 (💰$77) 配涼拌小食鍾意食炸雞嘅我覺得呢個鹽酥雞扒非常之唔錯,因為炸得剛剛好,外面脆之餘入邊夠Juicy!而調味粉亦都唔會過多,唔會鹹得滯,滿分!而珍珠米亦都夠晒口感,一個字「正」!柚子蜜 (凍, 14oz, 冰量固定 ) (Set)檸檬蜜 (熱, 12oz, 不再加糖) (Set)跟午餐仲有一杯嘢飲,仲要唔細杯,真係幾抵食。甜度本身廚師都校到啱啱好,唔改任何嘢都OK,唔會甜得滯。寶島蛋餅 - 肉鬆  (💰$58)食台灣嘢又點少得蛋餅,今次揀咗肉鬆。個蛋餅皮夠晒鬆軟,而且個蛋餅即叫即
入邊個layout同裝修都幾舒服,啱晒文青打卡!❣️

台式金牌高根牛肉麵
台式金牌高根牛肉麵 (💰$82) 配涼拌小食
鹽酥雞排台式香菇肉燥 (💰$77) 配涼拌小食
柚子蜜, 檸檬蜜
柚子蜜 (凍, 14oz, 冰量固定 ) (Set)
檸檬蜜 (熱, 12oz, 不再加糖) (Set)
寶島肉鬆蛋餅
寶島蛋餅 - 肉鬆  (💰$58)
食台灣嘢又點少得蛋餅,今次揀咗肉鬆。個蛋餅皮夠晒鬆軟,而且個蛋餅即叫即整,所以入邊嗰啲肉鬆唔會淋晒,加埋少少醬汁,唔錯唔錯。

除咗嘢食好味之外,店員亦都好有禮貌,好細心咁介紹特色美食,真係有啲去咗台灣嘅感覺。裝修亦都好有台灣Cafe風味,而且好乾淨,疫情之下都食得放心。就算唔係食嘢,上嚟飲嘢打卡都唔錯,佢哋都有成版飲品可以揀。
2022-09-22
2 分鐘 (堂食)
台式金牌高根牛肉麵
柚子蜜, 檸檬蜜
寶島肉鬆蛋餅
  • 柚子蜜
  • 檸檬蜜
  • 寶島蛋餅
2022-09-24 19 瀏覽
今日過黎觀塘工廈食個lunch, 呢間餐廳環境幾舒服,木tone為主感覺小清新。叫左兩個set lunch, 跟餐可以加配小食甜品,用QR code 落單好方便。白酒蒜香蛤蜊意大利粉: 有d 似湯意粉既感覺,幾香蒜味同埋食到鮮味同白酒香,意粉煙煙韌韌,蜆肉飽滿。跟餐叫左檸蜜,如果可以叫少甜就好d香菇肉燥飯配鹽酥雞扒: 呢個雞扒唔錯,外皮夠酥脆,雞肉嫩滑同埋個調味粉唔會過濃,因為平時食嘅鹽酥雞扒通常都係好重味精。 肉燥就好細粒,但個汁餸飯唔錯。另外叫咗鹽味奶蓋烏龍茶, 奶蓋香滑感覺唔會膩, 茶味幾香。

另外叫咗鹽味奶蓋烏龍茶, 奶蓋香滑感覺唔會膩, 茶味幾香。
2022-09-23 12 瀏覽
觀塘工廈有唔少台灣餐廳,上次黎官塘工業中心食飯見到呢間餐廳已經即時bookmark左,諗住黎開呢頭就過黎開餐😚餐廳以木系裝潢,好有文青style🥰🌟台式香菇肉燥配涼拌小食 $77可配白飯/新竹米粉湯/乾拌新竹米粉加左肉燥伴飯食特別惹味,仲有好香菇味😋主食就揀左鹽酥雞扒,仲有3款可以選擇!雞扒炸到酥脆可口,肉質嫰滑又juicy,而且仲好大塊!🤩小食係菜脯,香惹惹味😚跟餐送低糖綠茶/低糖烏龍茶/柚子蜜/檸檬蜜🧋+$15可轉其他飲品💠極品波霸賞牛奶茶珍珠煙韌,叫左少糖,都幾好飲🌟台式金牌高根牛肉麵配涼拌小食 $82湯底係紅燒牛肉湯底,味道香濃而不油膩👍🏻牛肉炆到好軟淋,完全唔覺得柴,而且非常入味😋紅蘿蔔🥕亦煮到夠淋,麵條質感彈牙,吸晒紅燒湯底既精華🥰跟餐送低糖綠茶/低糖烏龍茶/柚子蜜/檸檬蜜🧋+$15可轉其他飲品💠手工芋頭牛奶 芋泥加牛奶真係無得輸🤩芋頭控最愛🥰📍 伊甸 (觀塘)觀塘官塘道436-446號官塘工業中心第四期1樓C室

🌟台式香菇肉燥配涼拌小食 $77
可配白飯/新竹米粉湯/乾拌新竹米粉
加左肉燥伴飯食特別惹味,仲有好香菇味😋
主食就揀左鹽酥雞扒,仲有3款可以選擇!
雞扒炸到酥脆可口,肉質嫰滑又juicy,而且仲好大塊!🤩
小食係菜脯,香惹惹味😚
跟餐送低糖綠茶/低糖烏龍茶/柚子蜜/檸檬蜜
🧋+$15可轉其他飲品
💠極品波霸賞牛奶茶
珍珠煙韌,叫左少糖,都幾好飲

🌟台式金牌高根牛肉麵配涼拌小食 $82
湯底係紅燒牛肉湯底,味道香濃而不油膩👍🏻
跟餐送低糖綠茶/低糖烏龍茶/柚子蜜/檸檬蜜
🧋+$15可轉其他飲品
💠手工芋頭牛奶
芋泥加牛奶真係無得輸🤩芋頭控最愛🥰

📍 伊甸 (觀塘)
2022-09-23 17 瀏覽
觀塘既特色美食大多集中係觀塘工業大廈,而尼間伊甸台式cafe更同著名茶飲店"賞茶" 合作,令食物同飲品盡還原台灣的味道。*鹽酥雞排台式香菇肉燥飯配涼伴小吃 $77*上餐前仲以為雞排係普通size,結果係意料之外超大塊,同塊面差吾多大,而且係新鮮即叫即炸仲燙口既。特別欣賞佢真係皮簿厚肉,仲能夠鎖住肉汁。而肉燥飯肉丁同汁既比例均勻,味道陳香、醇厚。另外套餐包左份前菜,係菜脯,辣辣地好開胃。*流心蛋煙三文魚白汁意大利麵 $89*意大利麵偏扁身,囗感軟硬適中,忌廉汁加左芝士,撈勻流心蛋,感覺味道似蛋黃芝士醬汁。醬汁好多,令到每條意大利麵都掛滿汁。三文魚新鮮,份量亦都好多,啖啖都食到三文魚。配料仲有杏鮑菇,同樣都係好索汁。尼到既意粉可以比美西式cafe。*黑糖奶蓋波霸巴斯克芝士蛋糕 (套餐+$40)*既然同得賞茶合作,佢地既珍珠同奶蓋出品一定有保證,所以就點尼試下。蛋糕低係巴斯克芝士蛋糕,蛋糕有好濃郁的芝士香,口感濕潤,加埋香滑既奶蓋同煙韌既珍珠能夠減低芝士蛋糕的膩感同時吾會蓋過芝士味,十分新穎的搭配。*手工芋頭鮮奶 (套餐+$15)*平時係賞茶買要廿幾蚊先飲到,係尼到點套餐+15 蚊就可以飲到

*鹽酥雞排台式香菇肉燥飯配涼伴小吃 $77*

*流心蛋煙三文魚白汁意大利麵 $89*

*黑糖奶蓋波霸巴斯克芝士蛋糕 (套餐+$40)*

*手工芋頭鮮奶 (套餐+$15)*
平時係賞茶買要廿幾蚊先飲到,係尼到點套餐+15 蚊就可以飲到。份量同味道同係賞茶叫既一樣,好抵飲。

*低糖凍烏龍茶(跟餐)*
尼杯係套餐送既,茶味香濃,正常發揮。
2022-09-19
午餐
2022-09-22 13 瀏覽
[ 伊甸 Eden ]賞茶大家平時飲得多,原來佢地有同間餐廳合作😨可以邊嘆台灣美食邊嘆佢地嘅飲品🤤✿ 台式香菇肉燥 配 涼拌小食·鹽酥雞排· 新竹米粉 $77午餐嚟講份量超抵食,有成大塊嘅鹽酥雞排,咬落啖啖肉,炸得非常香脆。配埋台灣新竹米粉食,可以balance 翻無咁油膩👍🏻✿ 鹽酥雞中翼(3隻) 套餐 +$25呢款雞翼同鹽酥雞排個炸粉一樣,都炸得好juicy👅✿ 波霸奶茶 套餐免費升級午餐本身包一杯飲品,但宜家做緊優惠12:00-18:00 套餐免費升級波霸奶茶😻😻珍奶控邊飲🧋🧋總結🫦餐廳環境優美,靜靜地可以同朋友邊食邊傾計,再加埋賞茶杯珍奶🧋Perfect🫶🏻🫶🏻✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿伊甸 Eden地址: 觀塘官塘道436-446號官塘工業中心第四期1樓C室電話: 96855957✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 伊甸 Eden ]

✿ 鹽酥雞中翼(3隻) 套餐 +$25
呢款雞翼同鹽酥雞排個炸粉一樣,都炸得好juicy👅

✿ 波霸奶茶 套餐免費升級

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
伊甸 Eden
電話: 96855957
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
📍 Eden 伊甸 🎗📍 觀塘 𝗞𝘄𝘂𝗻 𝗧𝗼𝗻𝗴 • 官塘工業中心第四期1樓C室〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-< Eden > is a cozy little restaurant in Kwun Tong. Loved their interior which gives you that relaxing vibe. It's like a safe haven.They serve mainly Taiwanese food, and also some pasta dishes. You can also order bobas and tea beverages by popular boba shop < A Nice Gift (賞茶) > here!-(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)=宗教課第一課就介紹上帝創造了亞當跟夏娃,並安置他們住在伊甸園中伊甸園有著「樂園」/「快樂的園子」的意思,而觀塘工廈中的這一家《伊甸》正正就能帶給大家很舒服的感覺 ⋆⸜♡⸝‍⋆餐廳位於官塘
📍 Eden 伊甸 🎗
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
餐廳位於官塘工業中心第四期,下了地鐵站出口後就到了,超級方便
聽說餐廳早一陣子新裝修過,帶木系簡約裝潢
環境清新休閒,讓人感覺舒服
除了一般餐桌外,還有一些矮桌子、靠牆吧檯等,座位很多元化🤣
牆上寫上金句「順利時要喜樂,患難時當思考,上帝使這兩樣都發生,因此人不知將會發生甚麼事。」
餐廳主打台灣菜,飲品方面更是跟《賞茶》聯乘
在餐廳裡也可以喝到新鮮的手搖,太棒了🥰
餐廳不設加一服務費,以自助形式下單、取水或取調味料
但店員們都十分友善~
寶島蛋餅 Taiwanese egg pancake ($58)
- 肉鬆 Pork floss
寶島蛋餅
首先來一份台式蛋餅!
蛋餅可選一份配料(火腿、起司、鮪魚、肉鬆、粟米、煙肉),+$10可以雙拼~
新鮮上桌時真的是超香啊~
肉鬆質地蓬鬆、帶鹹香,蛋餅皮香口、蠻酥脆的

主食的話大部分都配有飲品,加$15更可以改配其他飲品
=
波霸奶茶 Bubble tea (+$15)
波霸奶茶
這邊有大部分賞茶的產品~包括奶茶、奶蓋茶、果茶等
當然要點一杯波霸奶茶!
柚子蜜 Honey citron tea
柚子蜜

台式香菇肉燥 配 涼拌小食 ($77)
Taiwanese minced pork with cold dish
配 鹽酥雞排 Deep-fried chicken
台式香菇肉燥配涼拌小食
台式香菇肉燥配涼拌小食
鹽酥雞排
肉燥飯配鹽酥雞排~雞排好大件,皮酥脆,肉滑嫩
香菇肉燥配白飯一流~另外還可以選配新竹米粉湯或乾拌新竹米粉
肉燥很好吃,如果醬汁再多一點就好了😝
涼菜有醃蘿蔔跟菜脯,兩者都十分開胃,拿菜脯拌飯也很適合

流心蛋煙三文魚白汁意大利麵 ($89)
Pasta with cream sauce, smoked salmon, poached egg
流心蛋煙三文魚白汁意大利麵
除了台式菜式外,還有西式的,像這道意粉~
醬汁給的很足,每一條麵條都沾上滿滿的白汁
煙三文魚鹹香十足,還有不少菇菌類
拌入流心蛋更添蛋香,完美!💛

Menu:
鹽酥雞排