2011-05-05 149 瀏覽
今日OT,老闆請食下午茶,當然叫間平時唔拾得食嘅啦蝦多士沙律:沙律啲生果好新鮮,不過唔知點解暖暖地嘅雜果班戟加朱古力醬:普通啦炸籃:有洋䓤圏,雞翼,魚柳同薯角;好好味不過好熱氣餐蛋麵:傳統個款,不過依度啲餐肉係厚切,好有口感腿蛋治:無特別;五個茶餐加埋$146,以觀塘而言都頗貴,好彩老闆請
今日OT,老闆請食下午茶,當然叫間平時唔拾得食嘅啦

蝦多士沙律:沙律啲生果好新鮮,不過唔知點解暖暖地嘅
雜果班戟加朱古力醬:普通啦
炸籃:有洋䓤圏,雞翼,魚柳同薯角;好好味不過好熱氣
餐蛋麵:傳統個款,不過依度啲餐肉係厚切,好有口感
腿蛋治:無特別;
五個茶餐加埋$146,以觀塘而言都頗貴,好彩老闆請
2011-04-26
30 分鐘 (外賣送餐)
2011-03-09 65 瀏覽
觀塘的茶餐廳,向以平見稱,但佳閣卻是出名偏貴的食肆,不過卻又是物有所值的;早餐:三文治好新鮮,麵包軟熟,如叫蛋治的話,你會發現蛋也很有蛋味;公仔麵餐,熱㷫㷫,唔係求其淥兩淥就加湯個隻,真係似認真煮過;午餐:堂食比外賣好味,set lunch 選擇亦多;晚餐未有機會試,不過望見相片,亦應該唔錯;順帶一提,佳閣的服務相當好,無論堂食或外賣,員工都好有禮貎,好難得以茶餐廳以言,水準十分高

午餐:堂食比外賣好味,set lunch 選擇亦多;

晚餐未有機會試,不過望見相片,亦應該唔錯;

以茶餐廳以言,水準十分高
2011-03-09
2010-10-13 63 瀏覽
因為去官塘開倉,所以就搵下工廠區有咩好食見呢間野食評都幾好, 而又d 朋友仔都係話$40-50蚊到個人覺得ok,所以一行兩人去啦大約1945去到,係樓下見到佢個餐牌係冇價錢,都覺得怪不過試下啦~見到有牛扒同豬扒個d上到去先知中招!個d咩扒咩扒!要80-90 蚊一個~嚇得我~個度係工廠區啦,你又唔係咩私房菜!只好叫佢個"西班牙炒飯"同鰻魚石頭飯講"西班牙炒飯"!好野啦!明明係咖哩炒飯又改個咁型既名最重要係唔好食~咖哩味唔夠,飯又太冧,我地食左一半就冇食啦,個石頭飯叫做好d~料都夠多~個窩好夠熱,但鰻魚就長啦....長到得8cm到下次見到餐牌冇價錢~大家真係要小心小心~唔好好似我咁比人呃呀!一句~冇下次
因為去官塘開倉,所以就搵下工廠區有咩好食
見呢間野食評都幾好, 而又d 朋友仔都係話$40-50蚊到
個人覺得ok,所以一行兩人去啦
大約1945去到,係樓下見到佢個餐牌係冇價錢,都覺得怪
不過試下啦~見到有牛扒同豬扒個d
上到去先知中招!個d咩扒咩扒!要80-90 蚊一個~

嚇得我~個度係工廠區啦,你又唔係咩私房菜!

只好叫佢個"西班牙炒飯"同鰻魚石頭飯
講"西班牙炒飯"!好野啦!明明係咖哩炒飯又改個咁型既名
一句~冇下次

2010-10-12
2010-07-19 62 瀏覽
5月3日, 今日呀比繼續攤抖, lunch time過咗黎睇我試衫同埋陪食飯~ 平時我都幾鐘意食佳閣, 每日都有A-J成10個set比你揀, 而且日日唔同款~ 可以預先上網睇完佢地日日唔同嘅online menu, 覺得啱食先至黎! 平時lunch time呢度好爆, 我地就等晏少少先黎食就唔洗等位~::: 意式香草焗肉醬意粉 ::: $43平日湯款都有一中一西選擇, 我地都要咗西式意大利雜菜湯~ 濃濃嘅顏色似係落咗茄膏, 但味道都ok, 仲幾多菜添!肉醬意粉賣相都幾靚~ 肉醬豐富, 面頭d芝士焗至微焦, 好香! 汁醬份量啱啱好撈勻意粉, 番茄味頗濃, 肉醬夠碎亦夠惹味~ 意粉焗得乾身, 不過偏淋. Overall都幾好味~跟餐要凍朱古力唔洗加錢! 朱古力重手, 好濃味~ 又夠凍! 讚!::: 泰式白咖哩香茅豬扒配飯 ::: $43成面都係茄子, 仲以為黎錯咗添, 原來d豬扒墊咗落底~ 咖哩辣味唔係好夠, 不過就夠晒杰, 撈飯好好味~ 豬扒比d白咖哩味蓋晒d香茅味, 如果普通煎豬扒可能好d~ 茄子亦係一個精髓, 索晒白咖哩又好淋, 唔錯唔錯~凍奶茶茶味奶味都均勻, 亦夠凍, ok咁啦

::: 意式香草焗肉醬意粉 ::: $43

::: 泰式白咖哩香茅豬扒配飯 ::: $43
凍奶茶茶味奶味都均勻, 亦夠凍, ok咁啦~

呢度除咗野食選擇多而豐富外, 我更鐘意佢周圍環境新淨光猛~ 而且有website可以睇定每個月不論早餐午餐下午茶同晚餐嘅daily menu真係好體貼! 絕對係觀塘工廠區嘅高級版西式茶餐廳~
意大利雜菜湯
泰式白咖哩香茅豬扒配飯
凍朱古力 + 凍奶茶
周圍環境新淨光猛
(非會員)
以前食中午飯都會不時來這餐廳,不過近來發覺服務愈來愈差,ORDER了午餐,要西湯,結果飯食完餐湯都未到,幾番詢問先講"無晒西湯喎,要中湯啦"這個情形經常出現,而服務生的態度好似"唔憂做"咁,問waiter取叉,佢竟然說"哦,無叉用",這個算什麼服務態度?總之就係差差差,如果有人覺得呢間野ok的話,這只係以前的事,各位如果唔想食餐飯都成肚氣的話,去第二間把啦...
以前食中午飯都會不時來這餐廳,不過近來發覺
服務愈來愈差,ORDER了午餐,要西湯,結果飯食完
餐湯都未到,幾番詢問先講"無晒西湯喎,要中湯啦"
這個情形經常出現,而服務生的態度好似"唔憂做"
咁,問waiter取叉,佢竟然說"哦,無叉用",這個算什麼
服務態度?總之就係差差差,如果有人覺得呢間野ok
的話,這只係以前的事,各位如果唔想食餐飯都成
肚氣的話,去第二間把啦...
2009-06-25
2008-12-10 13 瀏覽
工業區大把茶餐廳,間間都有下午茶餐,但係同事們都愛叫這家,一個很大的原因是,佢有很多很多的選擇,而且豐儉由人,平平地20蚊左右到豪豪地40蚊都得!是次推介佢港式三文治系列,尤其是蛋牛治,不是道道有得食,而且佢的蛋做很夠厚,好有大排檔感覺,配奶茶或鴛鴦就一流!而且佢地的用具和食品包裝很高質,所以很受歡迎,另外再推介大食同事至愛的炸雞脾,由於居士覺得heavy左少少,所以一直沒有試,不過見同事都食得津津有味,而且經常都叫,我想味道必定保持到水準!位置不算咁難搵,希望下次有機會幫襯佢的晚餐。

位置不算咁難搵,希望下次有機會幫襯佢的晚餐。
  • 港式三文治
2008-06-22 19 瀏覽
下午外出食晏, 叫了個set lunch.餐湯選了中湯, 雪耳紅棗雞湯, 算是幾特别和有誠意之作. 湯喝落清清地, 面有多小舊雞油, 要揀開才飲得比較健康.主菜要了辣汁龍脷柳意粉, 汁只是微辣, 龍脷柳有煎過兩面, 但肉質霉霉地, 食完肚痛未知是否因為這疑似霉壞的龍脷柳.
下午外出食晏, 叫了個set lunch.

2008-06-15 11 瀏覽
返工同一大班同事去果度食lunch, 好快有位~ 野食唔算太慢, 不過冷氣好凍...d位都ok啦~ 果次食左個哪沙既面, 不過一d都唔喇沙lo...簡直就冇味, but 服務幾好wor~同佢講左之後, 就同我換, 唔知系換定系加左野, 之後就覺得d味有返d, 算系清清地, 幾好味~份量都剛剛好, 如果想舒舒服服食下野都ok既, 去左兩次, 印象都幾‘好~最緊要系態度好~
2008-02-29 4 瀏覽
佳閣響同區內算係較有質素之餐廳,D野好食,環境乾淨,D侍應服務幾好!!今日下午食左個意式香草焗牛脷飯,正!!!雖然我對食牛無咩研究,但係我就好鍾意食焗飯!!還記得當侍應生把這碟焗飯遞到我面前的那一刻......熱辣辣!!熱氣泡像熔岩似的在飯面上滾動!!香氣撲鼻!!相當震撼!!真係怕辣親個咀!!牛脷好有牛味,唔鞋口,軟綿綿加埋D汁好香好有口感,D飯完全吸收晒D汁同牛脷的精華,我成碟飯食到乾乾淨淨!!好味道!!再跟餐轉飲我的至愛-鮮炸奇異果汁!!四+幾蚊絕對係驚喜!!不過響度食lunch次次都要排隊等好耐,所以我多數都等兩點半去食下午茶餐,唔駛等位廿幾蚊個餐,重幾多選擇,佢地D三文治款式多幾好食!!
2008-02-19 38 瀏覽
佳閣在巧明街超過一年, 一向在巧明街是問題多多, 並非像下面各人所講那樣完美, 平日叫外賣慣常地會俾漏餐具, 甚至有時會俾錯食物今日中午我同幾個女同事一齊幫襯, 未向侍應叫餐已經有人把餐湯拎過來, 她等一回才知搞錯, 我們叫了兩個雞扒意粉, 一個牛柳意粉和一個牛柳配薯角, 今次正式叫了的餐湯又遲遲不送來, 其他三個同事叫的食物一早來到和進食中, 而我叫了的牛柳配薯角是最遲來, 等了三十分鐘才到, 其中一個穿紅衣較高的男侍應十足撞聾一樣, 跟他說話是沒反應的佳閣最初是很旺, 人客曾經多到在門口等位, 現在變得靜了很多

2008-02-13 11 瀏覽
响觀塘做嘢嘅朋友都一定知道佳閣午市係勁多人嘅,條隊由2樓排到1樓,我次次都等唔切,同d同事走咗去第2度食。但偶然發現晚市出奇地少人,十張枱空了七張,如是者就同同事、女友食咗幾次。我唔多覺有set dinner,就跟餐牌叫,有湯有嘢飲,仲有甜品送,話明係送,餐牌梗無寫,但我差不多次次都有。兩個人都係一百蚊鬆啲落樓。最難忘就係個香草天使面,量多、質高,香草夠香,olive oil 同d蘑菇撈埋都幾好口感。一對細食情侶/女仔應該可以share 食。可能係人小嘅關係,上餐速度ok,侍應獠你傾計,有大電視睇,卡位較大,兩個大男人坐都唔迫嘅。下次夜晚响觀塘又唔想同人迫,可以試下佳閣嘅 dinner。

下次夜晚响觀塘又唔想同人迫,可以試下佳閣嘅 dinner。
2007-12-10 7 瀏覽
今日來了這裡吃午飯,皆因這裡坐得舒服又有電視睇,服務仲好好tim;但有時下午茶時間來這兒,就會聽到員工大大聲講粗口,又喺度玩(以前不會的,但轉了新員工之後就這樣了),會覺得同這裡的氣氛格格不入,所以依家只會來食午餐。今日點了A餐. 鮮雜菌牛仔柳+飯$43 - 牛仔柳唔"鞋"好好味,鮮雜菌汁好香F餐. 咕嚕魚柳飯$38 - 咕嚕汁酸酸甜甜好開胃,配魚柳清清哋好好味呢個價錢包餐湯同飲品,又無加一又坐得舒適,食物水準穏定,午飯係唔錯ga選擇

今日點了

2007-09-20 20 瀏覽
第一次在這裡吃晚餐, 人少也坐得舒服, 這裡選擇都算多, 除了餐牌食物外, 也有特價晚餐/ 熱狗餐等等…叫了兩個特晚餐餐湯–羅宋湯, 不會稀稀的, 味道也不錯。煙三文魚炒墨魚麵–也差不多六片煙三文魚, 可是三文魚不算很好吃, 或者說不是很”煙”, 墨魚麵有點像黑色的意粉, 還有些磨菇, 加了芝士粉讓這個麵的味道更濃郁。芝士香芒大蝦凍雜肉意大利包–厚厚的兩塊麵包夾著芒果/ 幾片不知名的肉類/ 一塊芝士, 好像是三文治, 味道都得意。甜品–什果啫喱, 很稀的啫喱, 味道很淡, 生果也沒有味道。餐茶–凍檸茶及熱咸柑桔蜜 可以加六元改其他飯品, 包括鮮榨果汁

叫了兩個特晚餐

餐湯–羅宋湯, 不會稀稀的, 味道也不錯。

餐茶–凍檸茶及熱咸柑桔蜜
可以加六元改其他飯品, 包括鮮榨果汁
2007-07-11 14 瀏覽
以西餐廳來講呢間既價錢真係好抵...服務超好...要咩有咩...環境唔錯...分開吸煙同不吸煙區...好舒服...食物份量足夠...多到有時可以兩份食...最緊要價錢又唔算貴...飲品都調得幾好...Order外賣又送得快...外賣員有禮貌...不過有樣唔好既就係間餐廳細左小小...有時去食lunch會排到落樓梯...有時可能太多人0的野食又會出慢小小...不過總括來講...呢間餐廳係觀塘所有餐廳之中最好既一間...
以西餐廳來講呢間既價錢真係好抵...
服務超好...要咩有咩...
環境唔錯...分開吸煙同不吸煙區...好舒服...
Order外賣又送得快...外賣員有禮貌...
有時可能太多人0的野食又會出慢小小...
2007-06-09 19 瀏覽
昨晚去了觀塘吃飯,男友帶了我去一間樓上cafe"佳閣",初初諗住係一間茶餐廳罷了,但上到去,又觀感又唔差喎.有卡位.有大電視.環境寧靜得黎又乾淨,而且餐牌都算幾多選擇.不過價錢在觀塘工業區,我覺得算貴了一點.我點了西冷牛扒配蒜茸汁;男友的是吉列豬柳.份量足夠.味道也不錯.埋單$150幾蚊.套餐有蒜茸包(不夠脆,但味道ok)同湯,仲有甜品.又幾近APM.如果係APM諗唔到食乜.去呢度也不錯呢!仲有係D侍應,服務態度好good同好有禮貌!