2024-11-14
餐廳位於佐敦八福匯大廈內,大廈全都是教會,閒時亦有小攤位於大廈地下。而這間「候基室」就在地下。餐廳名有兩個意思:「候機室」--平時我地到外地旅遊時都會在等飛機起飛前在目的地牌/多班航空資訊電視前拍照📷留念,所以這餐廳非常適合打卡;另一意思「候基室」餐廳幾位老闆也是基督徒,這班「機」是通往耶路撒冷,尋找神的話語。意境非常高。餐廳環境非常舒服😌,長形的梳化卡座,最入有一張小飲品兩人座、有一張梳化對著台,餐廳有活動時可以看著音樂/講座分享。間中的星期五餐廳也舉辦不同活動。而且餐廳多元化,有一個多層的漂書櫃免費取書、小賣櫃放著多款價錢很便宜的乾貨、自家設計的T-shirt售賣等,坐一天也不覺悶。若只是附近行得累想搵個舒服地方坐下,可以來依到飲杯野,多款特飲選項,款款幾好飲。我飲左杯凍是旦拿鐵Yes-But Latte☕️,但製作好認真,亦是由咖啡機沖出,飲落咖啡味濃郁奶滑,解渴之餘仲醒神左。紅豆沙冰都出色,唔會過甜,紅豆份量又多。如果想食埋野餐廳都有好多選擇,新出火山牛肉飯,上面隻蛋拮爆後蛋漿像火山慢慢源著牛肉片流出,好過癮。肥牛片肉質軟屬,口感唔會「鞋」,飯佔滿蛋漿濕濕地幾好味,配埋醬汁超正。
如果想食埋野餐廳都有好多選擇,新出火山牛肉飯,上面隻蛋拮爆後蛋漿像火山慢慢源著牛肉片流出,好過癮。肥牛片肉質軟屬,口感唔會「鞋」,飯佔滿蛋漿濕濕地幾好味,配埋醬汁超正。而熱狗🌭也是餐廳推介,即叫即製,烘到個包暖暖地、腸仔亦煎至外皮香脆,加埋好多沙律醬,口感一絕。