2024-08-17 363 瀏覽
傳奇烘焙新出星星蛋撻 有2款口味⭐️法式千層開心果布甸$18⭐️法式千層燉蛋$16 見到買黎試試.近年好多店都推出 外層星星設計撻皮😍眼見好多層 口感都好似薯片咁脆👌🏻燉蛋口味 極之普通 👎🏻$16黎講 算好貴.😍相反會鍾意開心果布甸口味 口感滑好多👍🏻而且開心果味都幾濃 開心果控可以一試.老實講$16-$18一個都幾貴 唔平民純粹好奇幫大家試吓🤣你哋又覺得點呢?.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_灣仔.#傳奇烘焙 (灣仔)地址:灣仔莊士敦道116號地舖.⭐️評分:味道:3.5/5環境:-/5服務:-/5抵食:2/5 .(如果鐘意睇飲食紀錄 記住 追蹤/like/分享 感謝你哋支持🙏🏻).#飲食 #美食 #hk #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評#香港旅遊 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣必食 #天后美食 #天后必食 #灣仔美食 #灣仔必食 #銅鑼灣 #灣仔 #天后 #蛋撻 #香港旅遊 #
近年好多店都推出 外層星星設計撻皮
😍眼見好多層 口感都好似薯片咁脆
👌🏻燉蛋口味 極之普通 👎🏻$16黎講 算好貴
😍相反會鍾意開心果布甸口味 口感滑好多
👍🏻而且開心果味都幾濃 開心果控可以一試
老實講$16-$18一個都幾貴 唔平民
純粹好奇幫大家試吓🤣你哋又覺得點呢?
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_灣仔
#傳奇烘焙 (灣仔)
地址:灣仔莊士敦道116號地舖
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:2/5
#香港旅遊 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣必食 #天后美食 #天后必食 #灣仔美食 #灣仔必食 #銅鑼灣 #灣仔 #天后 #蛋撻 #香港旅遊 #香港旅行 #麵包店
2024-08-14 471 瀏覽
依家真係越來越多開心果周邊產品😂之前經過灣仔見到呢間新開嘅餅舖,都無乜留意,返到屋企再search下先發現走寶😂😂 所上今次經過就主攻開心果系列,全部都係用法國開心果醬😍開心果味算係幾濃,對比起坊間其他開心果甜品🤫🍮麻薯開心果布甸($24/2件)開頭以為係有麻薯餡嘅開心果布甸包,咬開搵唔到麻薯,先發現原來係麻薯包😂 質地類似麻薯波波,柔軟而煙靭,中間加大量嘅開心果布甸餡🥰不過size上就比較迷你,細過正常布甸包一半🥲真係要食晒兩粒先夠喉😅🍰開心果巴斯克芝士蛋糕($68)巴斯克芝士蛋糕嘅size都幾細,應該四吋左右,迷你蛋糕size🥹賣相唔算好突出😆一切開估唔到都幾流心,好有驚喜🥰開心果味都幾濃😍😍濃過好多坊間嘅開心果甜品🫣感覺真材實料,又唔會太甜😋最重要係$68一個都幾平,呢個價錢絕對值得食😆😆

麻薯開心果布甸
🍮麻薯開心果布甸($24/2件)

開心果巴斯克芝士蛋糕
🍰開心果巴斯克芝士蛋糕($68)
開心果巴斯克芝士蛋糕
傳奇烘焙 🍞喺一間傳統烘焙店,而店舖「麻糬開心果布甸」必定喺人氣產品之選,之前比IG 無限洗版📱嗰個都話好食,而今次就等我依個開心果控試下啦。🍑麻糬開心果布甸開心果布甸放得好隱蔽,要行到最入雪櫃先見到。每一盒有兩個2️⃣每個都偏細,係一般麻糬波波大細左右。同一般布甸包吾同。而出面係菠蘿麻薯波波皮,食落去好煙韌 ,帶有少少芝麻味。而中間係深綠色100%法國開心果醬💚開心果味超級濃,係我目前食過最有開心果味既甜品👍食落去喺好滑既mousse。由雪櫃拎出室温放一陣,放入口喺流心💕仲會有開心果味會慢慢淡出,真係好好食,推薦👍👍
傳奇烘焙 🍞

🍑麻糬開心果布甸

2024-04-16 780 瀏覽
《開心果麻薯布甸》$25/2 布甸口感香滑,味道是濃郁的開心果醬,麻薯軟糯而煙韌,推薦!!!《開心果蛋糕》淡淡的開心果香,整體蛋糕很輕盈,吃多了也不膩。《祡薯蛋糕》$108 紫薯味稍淡,但mochi很軟稔,屬於比較輕盈的蛋糕。《麻薯波波》$6@ $15/3 用焗爐120度焗5分鐘再享用,可以有外脆內軟的效果,而且裡面有煙韌的內餡,不是空心的喔~《冬甩》$8 新鮮麵包的口感,很實在~《提子鬆餅》一般,不夠牛油香。----------灣仔店的定價比較高一點(每樣貴$1-2左右),如果反正會經過大埔,建議可以直接在大埔店購買~
《開心果麻薯布甸》$25/2

《麻薯波波》$6@ $15/3

《冬甩》$8
新鮮麵包的口感,很實在~

《提子鬆餅》一般,不夠牛油香。

----------
近排好似中咗開心果毒咁,四出尋筧有關開心果嘅食物,例如蛋糕、麪包、開心果醬等。「傳奇烘焙」開心果蔴薯波波在buy list 之內,時機成熟我就去入貨。繼銅鑼灣後,灣仔又開一分店,香港人都系喜歡這類貼地麪包店。一盒兩粒開心果蔴薯波波 (凍吃)咪睇佢地細細粒,其實頗有份量,開心果醬超足,由頭到底註得滿滿。開心果醬又香又滑,甜度不高一啲都唔假;蔴薯入口煙煙靱靱,超乎預期,性格比是吃過最好的開心菓甜品。一定會令我冇限翻loop當日仲買咗其他麵包湯種芝士包不過味道就正正常常

繼銅鑼灣後,灣仔又開一分店,香港人都系喜歡這類貼地麪包店。

一盒兩粒開心果蔴薯波波 (凍吃)

咪睇佢地細細粒,其實頗有份量,
開心果醬超足,由頭到底註得滿滿。
一定會令我冇限翻loop

當日仲買咗其他麵包

湯種芝士包
不過味道就正正常常

2024-03-31 340 瀏覽
🍰開心果麻糬布甸($24/2個)📍傳奇烘焙(灣仔分店)第一次試麻糬布甸 這個開心果味超級濃!!👍🏻😋翻熱後麻糬包很脆不過開心果味太突出 麻糬的存在感有點低🤣整體很值得試(特別是開心果控!)*
🍰開心果麻糬布甸($24/2個)
📍傳奇烘焙(灣仔分店)
第一次試麻糬布甸
這個開心果味超級濃!!👍🏻😋
翻熱後麻糬包很脆
不過開心果味太突出
麻糬的存在感有點低🤣
整體很值得試(特別是開心果控!)
外賣自取