2019-06-25
今日落雨又自己一個食,近近地去左食酸辣粉。一入到去全場啲枱都滿,得番張四人枱,我見冇人serve我就直接坐低。個呀姨見到我坐低左先過黎問我幾多個,之後幫我掉枱同人疊,咁呢啲都冇乜野。叫左個口水雞酸辣粉,突登叫個呀姨走莞茜。口水雞黎到,我見佢紅紅地我以為辣椒油,咁就由佢,等埋碗粉先。碗粉到左,冇同我走莞茜,我同個呀姨講,我唔知係咪佢見到我後生易恰,所以佢叫我自己「不」走啲莞茜,我心諗,咁我一開始做乜要叫你幫我走,啲莞茜浸左落湯會有味,口水雞上面果啲乾嘅我可以就咁整走,呢碗湯,濕左嘅唔得,將所有莞茜「不」走亦有難度。轉頭我叫過另一個呀姨同佢講,佢幫我話換過碗,然後攞左入廚房,唔夠一分鐘第番岩岩果碗比我,應該幫我就咁用大嘅匙羹整走就算,我都由佢啦。到我食食下碗粉開始食口水雞先知拿野,原來啲紅色唔係油,係個雞唔熟,我仲特登影相問我啲朋友,係味真係唔熟,定我自作多情,佢地都話真係唔熟,叫我唔好食,我仲逐舊睇,睇下有邊舊我可以食,有邊舊係熟嘅。唉,嗌個餐差唔多60蚊,淨係將碗粉食左落肚。唔會有下次啦真係,啲人做野真係好求其。碗粉正常,係食完喉嚨一定唔舒服。口水雞唔辣。
碗粉正常,係食完喉嚨一定唔舒服。
口水雞唔辣。